Posted May 13, 2008 A da li neko zna gde moze da se nadje smestaj u Strpcima (jeftini hotel) ili nekoga ko bi mogao da prime dvojicu Poljaka ove nedelje (cetvrtak-subota)? artur Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 28, 2008 Evo i ja da se upisem... Bio sam pre dva meseca dragim mi kolima sa Srpskim tablicama do Prištine i praktično kroz ceo Albanski deo bez i jednog mrkog pogleda. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 18, 2008 tale(s) je bio par puta u Pec i peo se na Djeravicu i ziv je i dalje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 2, 2008 novembar 2007. Reporter "Alo!" 48 sati u gostima kod albanske porodice u Prištini Ismail navija za Partizan Prva stvar koju vidite kada usred noći kročite u prestonicu "svete srpske zemlje" Prištinu, je - Kip slobode. Ogroman, osvetljen, na krovu hotela "Viktori", navodi da na trenutak pomislite da ste u Njujorku. Iz raznih razloga ćete se u Prištini osećati kao u Amsterdamu, Americi, Albaniji, pa čak i u Monaku, ali, ne postoji ništa što će vas navesti da pomislite da ste u Srbiji. Pozivni broj mobilnog operatera na Kosovu je isti kao i kneževine Monako (+377). Plaćate u evrima, kao da ste u EU, a prljavo je kao da ste u Kairu. Osim na zgradama administracije, nema natpisa na srpskom. Retki su i oni na engleskom, osim naziva popularnih američkih škola u Prištini. Sve ostalo je na albanskom. Umesto ruskog, možete da popijete američki čaj, a nasred ulice ili kafića uz minimalnu diskreciju možete da popušite džoint, čak i preko dana. Prva stvar koju vidite kada oko deset pre podne banete u kuću prosečne albanske porodice su uramljene fotografije dva sina koji rade u Nemačkoj i Aja Sofije, žena koja se klanja, plastično cveće, trinaestogodišnjak koji krišom puši u drugoj sobi i u proseku još troje musave dece. - Pomaže Bog - neočekivano pozdravlja glava porodice Č. koja je u Prištini ugostila reportera "Alo!" i njenog prijatelja, Francuza iz Pariza. Šezdesetpetogodišnjak, sa kečetom na glavi, radio je u Beogradu, pa razume i govori srpski. Mlađi sin, Ismail (20), odgajan je kao da ne živi u Srbiji. Kaže da, kao i većina njegovih vršnjaka, "nažalost ne zna srpski", izuzev nekoliko reči, među kojima je "žurka". Majka je srpski zaboravila, ali se osmehuje dok kuva tursku kafu. Jedan od starijih sinova u znak pozdrava pokazuje tri prsta. - Kako se osećate što vam je Srpkinja gost u kući? Da li ste već imali goste iz Srbije? Je l' imamo neke teme za raspravu - pitam svoje domaćine. Stariji sin odgovara: "Ako navijaš za Zvezdu, e, onda imamo! Ja sam 'grobar'!" Ismail je, inače, član "Hospitaliti kluba", neprofitne organizacije u koju se učlanjuju ljudi dobre volje širom sveta, spremni da ugoste putnike iz raznih zemalja, ali i da sami budu gosti. Dosad je imao nekoliko gostiju, ali nikada iz Srbije, niti je on bio u Beogradu. - Čuo sam sve najlepše o Beogradu. Da su devojke lepe i žurke dobre. Voleo bih da dođem, i nadam se da ću uskoro - kaže Ismail i bukvalno nas izvlači iz kuće da nas upozna sa društvom i odvede na burek i ćevape. Na prištinskim ulicama prodaje se sve - od pečenog kestenja do mobilnih telefona. Živi se divlje, na zgradama nema brojeva, a na ulicama asfalta. U jeku su restrikcije i struje i vode. Tridesetak Albanaca koje smo upoznali složno je u jednom - sve će odjednom krenuti nabolje kada dobiju nezavisnost. Ipak, pred ovim mladim ljudima ne morate da se pravite Englez. Pričaće sa vama normalno, na kojem god jeziku je potrebno, pa čak i na srpskom, ukoliko ga znaju. Preskačući bare i blato, stižemo do biblioteke sa belim kupolama koje simbolizuju albanske kapice. Odmah pored je srpska pravoslavna crkva, dopola obnovljena i pusta. Pitamo Semija šta misli o tome što je ta crkva u centru Prištine. - Nemam ništa protiv, to je dobro za našu kulturu. Međutim, ako niko ne ide u nju, onda bolje da se sruši, pa da se tu sazida nešto korisnije - kaže naš domaćin, dodajući da su Albanci na Kosovu veoma tolerantni, "čak imaju i TV program na srpskom jeziku". (!!) U centru, kod hotela "Grand", nalećemo na dvoje zalutalih turista iz Britanije, sa rancima i "Lonely Planet" vodičem za Balkan. Prilazimo da im pomognemo. - Divno, hvala vam, kaže Engleskinja i otvara svoj vodič kako bismo joj pokazali kuda da ide. U knjizi razglednica "Pozdrav iz Bugarske". - Pod jedan, nisi u Bugarskoj - pokušavam da se našalim, pokazujući na razglednicu. - Znam, znam - smeje se Britanka - Srbija, right? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 2, 2008 Vrlo pametno napisan tekst "novinarke aloa". Da te ne znam pomislio bi da ga je pisala Natasa Kandic licno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 2, 2008 M. Larsen.. ti to mene zezas Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 2, 2008 Hahaha pa naravno. Pitao sam se koliko ce ti trebati da na osnovu nika zakljucis ko te zeza. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 3, 2008 Lepo napisano Duhovito, sviđa mi se Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 5, 2008 Поздрав свима.Ево и мене да преенсем своја искустав са путовања по Косову и Метохији.Ја сам обишао.Хочу,Ораховац,Призрен,Ново Брдо.Витину..... Фотографије са путовања можете наћи овде Сада планирам да направим и неке видео снимке које би поставио.. Да не би ја писао напамет шта и како је тамо боље ме ви питајте ако вас нешто интересује... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 23, 2009 Imam jedno pitanje. Znam da je bilo priče na forumu o organizaciji putovanja na Kosovo i Metohiju preko nekih studentskih organizacija iz Beograda, ali me interesuje da li neko zna za neku takvu varijantu iz Niša? Ovi iz Beograda idu dolinom Ibra i to mi ne odgovara jer traže da budem recimo u Kraljevu u pola noći i platim punu cenu kao od Beograda i nazad. Hvala unapred! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2009 Bio sam ja na Kosovu planinarskim putem. Najpre krajem 2007, a onda i prošle godine. Nema tamo opasnosti, sem u nekim manjim metohijskim mestima (tipa Dečani, gde je svaka porodica izgubila nekoga). Ja sam se tu pretvarao kako sam muslimanske veroispovesti (jer, pre nego što smo ih pitali da nas prevezu do Peći, prvo pitanje im je bilo onako iskeženih zuba: Jeste li vi Srbišt?), što se pokazalo kao vrlo pametno. E sad, u Prištini i Peći (veliki gradovi gde sam bio) niko ne sme da vas dira. Niti vas iko provocira. Mi smo pričali normalno, skakali po gradovima, slikali se, jeli u roštilj-radnjama, pričali svuda na srpskom, ljudi normalno pričaju sa nama, zezaju se. Što se prevoza iz Niša tiče, ja znam da Raška prevoz vozi svakog dana oko pola 12 (proveri u Nišekspresu) za Kosovsku Mitrovicu. Cenu ne znam, ni tačno kada polazi. Za sve info pitati NIŠKRŠPRES. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 27, 2009 Hvala druže Talese Ništa bez roštilja Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 27, 2009 Roštilj konza, vaistinu konza! Ma, samo opušteno na Kosovo. Zaboravih da ti kažem da će možda na prelasku Ibra u K.Mitrovici da ti prave problem. Tako su mom drugaru prošle godine. Ali, samo opušteno, istrpi to malo i tu si. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 7, 2009 Da li neko ima da preporuči neki jeftin smeštaj u Prištini? Hvala. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 8, 2009 Par postova obrisano, natrag na temu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 15, 2009 Cao ljudi Evo i ja sam se zainteresivao za setnju kroz Srbiju,pa nasao ovaj odlican forum. Ja sam albanac iz Kosovske Mitrovice zivim u juzni deo,ali nije mi problemn niti ikad imao da idem i na srpski severni dio. Nek bude ova prva moja posta ovde. Ako nekome treba pomoc ili prenociti u Kosovskoj Mitrovici,ja sam na rapolaganju... Pozz svima...... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 15, 2009 Behar, dobrodošao na forum i hvala na ponudi za pomoć u Kosovskoj Mitrovici. Uživaj. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 15, 2009 Zdravo Behare i dobrodosao na forum! Nadam se da ces naci dosta informacija koje ti mogu pomoci oko organizacije nekog tvog buduceg puta. Takodje, hvala ti i sto si nam dao do znanja da mozemo na tebe racunati ako se zaputimo ka Mitrovici. Interesuju me dve stvari, pa da te priupitam. Da li se bez problema moze preci onaj cuveni most, kada se ide iz severnog u juzni deo (ili obratno)? Mislim na onaj most koji se uvek pojavljuje u vestima, na kome su stalno neki vojnici i delimicno bodljikava zica. Ili se koriste drugi prelazi u gradu? Takodje, sa kojim dokumentima Albanci sa Kosova ulaze u centralni deo Srbije? Ranije sam citao da je bez problema moglo da se putuje sa UNMIK-ovim papirima, ali da su sada problem dokumenti koje izdaje kosovska vlast. Hvala da odgovorima!!! p.s. Hajde kada sam poceo da pitam, jos samo nesto. Koliko se putuje nekim busom ili minibusom od Kosovske Mitrovice do Pristine i koliko iznosi cena karte? Takodje, da li su polasci cesti? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 16, 2009 Zdravo Behare i dobrodosao na forum! Nadam se da ces naci dosta informacija koje ti mogu pomoci oko organizacije nekog tvog buduceg puta. Takodje, hvala ti i sto si nam dao do znanja da mozemo na tebe racunati ako se zaputimo ka Mitrovici. Interesuju me dve stvari, pa da te priupitam. Da li se bez problema moze preci onaj cuveni most, kada se ide iz severnog u juzni deo (ili obratno)? Mislim na onaj most koji se uvek pojavljuje u vestima, na kome su stalno neki vojnici i delimicno bodljikava zica. Ili se koriste drugi prelazi u gradu? Takodje, sa kojim dokumentima Albanci sa Kosova ulaze u centralni deo Srbije? Ranije sam citao da je bez problema moglo da se putuje sa UNMIK-ovim papirima, ali da su sada problem dokumenti koje izdaje kosovska vlast. Hvala da odgovorima!!! p.s. Hajde kada sam poceo da pitam, jos samo nesto. Koliko se putuje nekim busom ili minibusom od Kosovske Mitrovice do Pristine i koliko iznosi cena karte? Takodje, da li su polasci cesti? Prvo da se zahvalim svima na gostoprimstvo. Vase pitanje "Da li se bez problema moze preci onaj cuveni most",sigurno mislite ne glavni most.To o vojnicima i zica to je proslost,sada mozete da vidite samo po 2 ili 3 policajca radi reda tu (osim kad budu neki protesti).Ako mislis preci peske niko te nece nista pitati ili traziti neke dokumente i to ti je najbolji prelaz sa severnog dela ka juzni deo,odmah kad predjes most (50m na levoj strani) tu ti je UN-mik (bivsa zgrada JUGOBANKE),pa policijska stanica(bivsa zgrada bioskop Tesla),glavna posta.Na desnoj strani je zgrada opstine .Odatle ti je 2-3 minuta (samo pravo) stici do autobusa ili kombi za Pristinu,(to ti je,gde je bila pijaca videces xhamiju "xhamija e zallit",predjes na tu stranu,do xhamije je skola e tu pored skole je autobuska stanica,videces puno taksi i kombi koji idu na razlicita mesta,pa zato se prvo raspitaj koji idu za Pristinu Ima i drugi prelaz,drugi most kod "bosnjacke mahale".Od tehnice skole (tehnicki fakultet,severni deo),krenes prema zeleznickoj stanici (juzni deo,500-700 m udaljeno od tehnicke skole).Pre zeleznicke stanice odmah kad predjes most kod bosnjacke na levoj strani je benzinska pumpa ,i tu stoji policijska patrola koji kontrolisu samo vozila to zbog robe (prehrambene) i gorivo koji albanici kupuju na severni deo,pesake ne kontrolisu. Ali ako hoces za Pristinu sa autobusom ili kombi onda ti je najbolje glavni most. Autobus imas svakih pola sata,od 6:30 ujutro pa do 19:15,osim nedeljom je redje. Put od K.Mitrovice za Pristinu sa autobusem traje 50 min-60 min i kosta 1.50 eura,ali to ne bih ti preporucio jel bus se zaustavlja svakih 2 ili 3 minuta i ulazi kroz Vucitern,ovo ti kazem zato sto put duze traje. Kombi-minibus imas koliko hoces (dok se napuni,zavisi nekad se ceka 5 minuta nekad traje do ploa sata) od 6 ujutro pa do 19:00-19:30 isto kosta 1.50 eura do Pristine,put traje oko 40 minuta,i kombi-minibus idu direktno do Pristine. -"Sa kojim dokumentima Albanci sa Kosova ulaze u centralni deo Srbije?".To nije nikakav problem,iz mog iskustva ti pricam.Idem peske kroz glavni most do "Trga Sumadije"(severni deo),kod "Poleta" tu je autobus za Kraljevo,Beograd i tkd.Sada vecina koji putuju ka Serbiji sigurno imaju i potrebna dokumenta,vecina od albanaca koji putuju ka Srbiju imaju srpske licne karte (isto kao i ja,naravno te licne karte dobijemo od Opstine K.Mitrovice-Repulike Srbije,koja se nalazi na severni deo,u bosnjacku mahalu). U "granicu" ako se moze tako zvati jel uopce to nije granica kod Leska,sad zadnjih dva puta sto sam isao za Kraljevo niko me nije nista pitao niti trazio licnu kartu.Ima i TAXI (srbi) koji te voze bez ikakvih problema ka Srbiji ali bez dokumenta oni to iskoriste pa se mora placati malo vise. -"Ranije sam citao da je bez problema moglo da se putuje sa UNMIK-ovim papirima".Ne to nije istina nikad se nije moglo putovati ka Srbiju sa tim dokumentama,jel se dobro zna da drzava nije priznala nikakve UN dokumente. Evo ja na ukratko malo objasnio. Ako neko treba ili hoce da ide za Pristinu ili bilo koji drugi grad ne jugu,ja cu da pomognem i ako treba zajdno cemo do zeljenog mesta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 16, 2009 Behar, najlepse hvala za sve informacije. Bas si bio opsiran i detaljan - svaka cast! Ja se licno nadam da cu relativno brzo u tvoje krajeve pa se svakako vidimo. Veliki pozdrav!!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 16, 2009 Behar jedno pitanje...bio sam sad za vikend u Skoplju i hteo sam u povratku u Djavolju varos i bilo je blize preko Kosova ali se ipak nisam usudio zbog BG tablica na kolima pa sam isao okolo. Kakva je situacija za one koji dolaze kolima? Kakav je put kroz kosovo? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 16, 2009 Одговорићу ти ја уместо Бехара - БГ таблице нису више проблем на свим већим путевима, већи је проблем имати КМ или КВ таблице. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 16, 2009 Behar jedno pitanje...bio sam sad za vikend u Skoplju i hteo sam u povratku u Djavolju varos i bilo je blize preko Kosova ali se ipak nisam usudio zbog BG tablica na kolima pa sam isao okolo. Kakva je situacija za one koji dolaze kolima? Kakav je put kroz kosovo? Zdravo To sto imas BG tablice nije nikakav problem i nece biti problema,kazem to ako putujes kroz centralno Kosovo,a ako budem iskren ako putujes preko Srbice (Drenica) tamo ti nije sigurno sa srpskim tablicama,mada nisam cuo da se nesto desilo,sigurno i zbog toga sto ne putuje niko sa srpskim tablicama tamo. Vidi sad ti si hteo od Skoplja pa do Djavoli Varos preko Kosova,sigurno preko granice Elez Han (novo ime posle 1999,staro General Jankovic),za Pristinu,pa od Pristine magistrala Pristina-K.Mitrovica do raskrsnice Milosevo,uzimas smer (desno iz Pristine) za Podujevo-Merdare (granica)-Nis. Imas sve to dobro napisano na tablama-putokaz,svi putokazi su i na sprskom. Kao sto rekoh kroz centralno Kosovo nema nikakvih problema. Putevi su uglavnom dobri u celoj teritorij,ove godine najvise novaca je ulozeno u izgradnji puteva.Ukoliko niste bili zadnjih godina u Pristini necete prepoznati puteve u ulasku i izlasku Pristine. Cesto puta kad idem i vracam se iz Pristine,desi se da vidim kola sa tablicama Srbije,makar i stare tablice Kosova (PR-Pristina,KM-K.Mitrovica) koji voze srbi sigurno,desilo se da nas policija zaustavila a pored nas bio auto sa srpske tablice i njih nije ih zaustavila ,sigurno imaju neku naredbu od UN-mika ili tako nesto,retko se moze videti zaustavljen auto od policije sa srpskim tablicama,osim kamiona koje kontroliraju zbog izbegavanja carine koji dolaze sa seveni deo. Sigurnost-Na putevima ima mnogo policiskih patrola,a najvise na magistrali Pristina-K.Mitrovica-Bograd,pa cuvajte se i radara. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 15, 2009 Poz svima,ako treba jos neki info,dobijete iz prve ruke.....? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites