Predavanje engleskog (život i rad) u Vijetnamu

145 posts in this topic

Mnogo se priča o Kini, ali ima li nekog da radi kao English teacher u Vijetnamu? Kakvi su uslovi za život, za dobijanje vize?

Ako nekog ima tamo, da li bi mogao da podeli informacije? Puno hvala!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako ja cujem,otprilike je prica sa vizama ista kao u Kini i to je glavni problem.

Ako nemas diplomu,ne mozes da dobijes radnu vizu i moras da izlazis i ulazis u zemlju na 3 meseca.

Znam ljude iz J.Afrike, koji dok su bili na odmoru u Vijetnamu, imali su intervju i demo cas

i primljeni su ali zbog vize nisu prihvatili pa dosli ovde,u Kambodzu.

Sad,skola im je rekla da ne brinu za vizu,ali oni ipak nisu otisli,ne znam bas detalje.

Vijetnam je razvijeniji od Kambodze a i plate za nastavnike su tamo vece.

Edited by Mitra

Share this post


Link to post
Share on other sites

iskopirao iz anglističke grupe na fejsu_

Quote

 

Jovana

Ja sam samo htela da odem negde gde cu imati iole pristojnu platu radeci posao u struci. Pa bio Japan, Kina, Katar. Tesko da sam mogla dalje od svojih da odem. Vijetnam priznaje nase diplome i to je uslov za dobijanje radne vize. Bez vec postojece, tesko da ce te neko uzeti u obzir za posao, jer niko ne zeli da investira u tebe i da tebe licno ceka da je dobijes! Moj prvi poslodavac je bio izuzetak. Kosta dosta da zapocnes zivot ovde, pocetna investicija (karta za avion, depoziti za stanarinu, troskovi zivota do prvih par plata) bar pat hiljade evra. Meni je tada imalo logike da predjem. Mislila sam, zasto da u Srbiji radim 10, 12, 14h dnevno, uz pauze, nikad da nemam vremena za sebe, nikako da se skrpim za pristojnu platu i pored svog rada, zasto ne bih otisla nekud gde cu raditi 8h dnevno uz stalne prihode? Ali tu se svaka pogodnost zavrsava u praksi. Realno stanje je takvo da im tip posla nije nastavnicki, vec zabavljacki. Bez obzira na koje se godiste odnosi. Nama koji nismo iz anglofonih podrucja zapadaju najtezi poslovi iz kojih je tesko iscupati se. To je rad u vrticima sa sitnom decom, ili boravci na engleskom za osnovce. Klasicnih skola jezika kao nasih ima, ali su u malim mestima gde je strancu jako tesko da se uklopi zbog jezika i mentaliteta. U velikim gradovima preovladjuju ovakve skole kao sto sam vam opisala, 'lanci zabavljackih centara' gde provedete u zurbi, uz ciku i dreku, dobrih osam sati na nogama, igrajuci i pevajuci s decom, sve sa osmehom. Organizacije nastavnog programa su lose, nastavni program najcesce ne postoji, na vama je da ga osmisljavate na svakodnevnoj bazi. Godista su pomesana, od 5 do 12 god sva deca zajedno. Nekad i od 1 do 12, 13, u najbeskrupuloznijim skolama. Na kraju, zbog toga, napredovanje u jeziku je minimalno i uvek isto vrtite. E sad, ima skola koje kazu nema veze, bitno je da se deca zabavljaju, tu bude okej, ako je skola ambiciozna pa resi da i pored svog rasula u organizaciji vas tera da deca ubrzano usvajaju jezik, onda ste ga ugasili, jer tesko cete njima za kojih su jezicki nivoi, iznivelisana podela dece po grupama, i bar priblizno po godistima, nepoznanica, objasniti zasto deca ne mogu ubrzano i konstantno da napreduju. Takav nacin rada za posledicu ima to da i najuporniji izgaraju nakon nekoliko godina. Ovde 90% stranaca koji dodju u Vijetnam resi da ga napusti nakon 3 god u proseku. Ovo sam procitala iz statistike.

Jovana

Ne preporucujem vam da dodjete ovde da biste radili posao profesora engleskog, osim ako vam ne smeta da zivite u malom mestu, izolovani od sveta, recimo vi i partner, pa da vam bude podnosljivo. Inace, sagorevate kao sibica.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa zar nije tako svuda za non-native speakere kao sto je Jovana objasnila? 

Ovo ne izgleda specificno za Vijetnam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, noskich said:

Pa zar nije tako svuda za non-native speakere kao sto je Jovana objasnila? 

Ovo ne izgleda specificno za Vijetnam.

Jovana kaze:Nama koji nismo iz anglofonih podrucja zapadaju najtezi poslovi iz kojih je tesko iscupati se. To je rad u vrticima sa sitnom decom, ili boravci na engleskom za osnovce. Klasicnih skola jezika kao nasih ima, ali su u malim mestima gde je strancu jako tesko da se uklopi zbog jezika i mentaliteta. U velikim gradovima preovladjuju ovakve skole kao sto sam vam opisala, 'lanci zabavljackih centara' gde provedete u zurbi, uz ciku i dreku, dobrih osam sati na nogama, igrajuci i pevajuci s decom, sve sa osmehom. Organizacije nastavnog programa su lose, nastavni program najcesce ne postoji, na vama je da ga osmisljavate na svakodnevnoj bazi. Godista su pomesana, od 5 do 12 god sva deca zajedno. Nekad i od 1 do 12, 13, u najbeskrupuloznijim skolama. 

 

Ovo sigurno nije specificno za Kambodzu.

Da,vecina non native radi u vrticima sa decom od 3-6 god ali i vecina native speakera hoce i radi bas sa tim uzrastom! Kao lakse im.

Kod mene u skoli npr.ja kao non native predajem prvom i trecem razredu kao i K2 (kindergarten 2) pored onih silnih native speakera a vecina native radi sa malom decom.

Isto tako,moja skola ne pravi razliku izmedju native i n.n i svi imamo istu platu! Svi su native inace sem Ceha i mene.

U Western Int,npr za n.n je 11 $ po satu a za native 12$ po satu.Mala razlika.

Ovde "zabavljackih centara" niti " skola jezika" nema vec su to klasicne skole sa svim predmetima na Engleskom ali i na Khmer jeziku.Ja predajem,English,Phonics,Math,Arts & Crafts i do skoro sam predavala i Science.Za sve to postoji course outline koji moras da pratis kao i adekvatni udzbenici.

Nastavni plan i program postoji i  baziran na americkom ili britanskom programu,redje na singapurskom.

Godista uglavnom nisu pomesana mada ima skola gde jesu,ali uglavnom ne.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

niste je razumeli, ona je radila u SRB kao profesor tj nastavnik, sada joj se posao sveo na zabavljača, gde nema mesta napredovanju.

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 hours ago, StefanDylan said:

niste je razumeli, ona je radila u SRB kao profesor tj nastavnik, sada joj se posao sveo na zabavljača, gde nema mesta napredovanju.

A da li si ti razumeo to sto sam ja napisala?

Ocigledno da nisi.

Nista,tu sam ako treba da pojasnim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svakako da ne bi trebalo donositi sumarne zaključke na osnovu jednog ili dva izolovana iskustva. Koliko ja vidim ovde u Kini, neki non-natives se snađu odlično pa uzimaju tri hiljade evra mesečno, a neki natives jedva navuku hiljadu evra za mnogo veće grupe i teže učenike. Ako biste odvojeno slušali priče jednih i drugih, dobili biste potpuno suprotne slike stvarne situacije. Ima tu mnogo faktora: nivo poznavanja jezika, lična snalažljivost, harizmatičnost, ambicioznost, sreća itd. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ahhh, da, razumem vas. ja bih voleo da upoznam te ljude koji su uspeli kao profesori i nastavnici u Kini.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dilane, logicno je da su plate na Tajlandu nize od okruzenja posto je Tajland prvi izbor svim ekspatima. I obrnuto, sto je neko mesto manje expat-friendly to je potraznja za poslovima manja pa moraju placati vise kako bi privukli predavace. Sve zavisi sta ti je u tom trenutku prioritet i kakva je licna situacija. Pretpostavljam da su zato plate u Vijetnamu vise u proseku nego na Tajlandu. Pisala je Mitra da su narocito dobro placeni ucitelji u Mjanmaru, sto potvrdjuje tu logiku jer je Mjanmar najizolovanija/zaostalija zemlja u regionu. Ali zato tamo internet mili brzinama uporedivim sa dial-upom, malo ima uvoznih proizvoda, infrastruktura je uzas, higijena takodje...

Tako da a propo ovoga sto je Lazar napisao, prvi faktor je lokalno okruzenje, zna se koji je opseg plata u nekom mestu, a drugi je licna snalazljivost, tajming i sreca koja odredjuje gde ces se naci u tom opsegu, da li na dnu ili na vrhu.

Pratim vec dugo blog jednog Engleza koji predaje matematiku po Aziji i on se sada seli iz Chiang Maija za Kinu jer mu je ponudjena dupla plata (3000 dolara) uz besplatni smestaj i bonus:

http://www.awolgeordie.com/2016/12/selling-cbr250-ganja-and-snakes.html

'In September 2016, just before I quit my last school, I was offered a role in Xi'an. It was double my current salary with a FREE apartment near the school, a flight home and a $1500 completion bonus. There'll even be someone to meet me at the airport!'

Koliko vidim na osnovu onoga sto citam online, najplaceniji su poslovi ne predavanja engleskog, nego nekog drugog predmeta na engleskom poput matematike, fizike, ekonomije. Ali za to se traze samo native sa fakultetskom diplomom toga sto se predaje po pravilu.

Edited by noskich

Share this post


Link to post
Share on other sites

prvo plata nastavnika stranca je dupla od tajca... ako profesor stranac ima 33 000 THB platu, njegovi kolegi tajlandjani imaju upola toga od 14 do 17 000 THB privatna skola, ova obična/državna ide i manje. 

Kolika je plata kineza, vijetnamaca i japanaca?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nema ni trunke logike u tvom opažanju. Kakve veze ima kina i ona njihova skupoča sa Tajlandom? plate naspram cenasu i više nego velika. največa u regionu, izuzev Malezije. to za burmu, živa bila neka ti pokaže neki oglas, i da ima takvih poslova, predpostavljam da izuskuju diplome!

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, noskich said:

Dilane, logicno je da su plate na Tajlandu nize od okruzenja posto je Tajland prvi izbor svim ekspatima. I obrnuto, sto je neko mesto manje expat-friendly to je potraznja za poslovima manja pa moraju placati vise kako bi privukli predavace. Sve zavisi sta ti je u tom trenutku prioritet i kakva je licna situacija. Pretpostavljam da su zato plate u Vijetnamu vise u proseku nego na Tajlandu.

Potpuno si u pravu.

Moj muz se upravo vratio iz Bangkoka i iz razgovora sa ljudima tamo je saznao da su plate teachera od 800,900 za nekvalifikovane pa do 1200$ za kvalifikovane!

Inace,neverovatno je da su neke stvari tamo jeftinije nego u Kambodzi!

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, StefanDylan said:

u tajlandu se sve proizvodi i izvozi u okolne zemlje.

Ne znam da li proizvode KFC,Burger King i Bread Talk :biggrin:

ali u pomenutim je hrana u Bangkoku jeftinija nego u Phnom Penhu!

Share this post


Link to post
Share on other sites

to su frašize, meso i proizvodi su iz tajlanda. 7/11 udjes i procitas n pakovanju zemlju porekla, 90 posto Tajland.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kakav lik :biggrin:

kakve veze sad fransiza za Kambodzu, za pomenute proizvodjace, ima sa fransizom za Tajland?Da ne izvozi Tajland mozda i fransizu?

Inace,Kambodza meso uvozi najvise iz Vijetnama.

 

Edited by Mitra

Share this post


Link to post
Share on other sites

ako imaju licencu za celu jugoistocnu aziju onda, da. ne znam. nije bitno, tvoje ne razumevanje i mešanje tema i ekonomije me zbunjuje :tongue: 

odgovaram ti da zemlja koja sve uvozi ne može da bude jeftina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tacno je da primanja sama po sebi ne znace nista dok se ne uporede sa troskovima. Takodje je tacno da je Tajland uopsteno po troskovima najpovoljnija zemlja u regionu. Ali to je suvise pojednostavljeno. Svuda vazi pravilo da je uvozno skupo, a lokalno povoljno. I na Tajlandu ce preskupo stajati vino i sir, a noodles biti za dzabaka. Druga stvar je kompozicija troskova. Svuda ce i svima najveci trosak biti smestaj, zatim hrana i transport. Ali, ako ti poslodavac obezbedi smestaj blizu posla, onda su tvoji nuzni troskovi zanemarljivi. Ne samo da nemas troskove rente, rezija, kapare, vec su ti i troskovi transporta zanemarljivi jer zivis blizu posla. 2008-me sam ziveo sa jedim Amerikancem u Seulu. On je radio u vecernjoj skoli engleskog i ona mu je obezbedila besplatan dvosoban stan u kraju uporedivim sa Vracarom u Beogradu.  Na 5 minuta hoda od skole. Takav stan da iznajmi ne moze bilo koji stanovnik Seula da priusti. A profa je u njemu ziveo za dzabe. Onda nije bilo AirBnB, sada bi mogao jos jednu platu da zaradi od iznajmljivanja te druge sobe. 

Tako da super je sve to, jeftina lokalna hrana, smestaj, transport, ali se strancima sve naplacuje vise, sve uvozno je svuda skupo i na kraju - nista nije bolje nego kada ti je smestaj obezbedjen od strane poslodavca. Onaj profa kojeg sam pomenuo sto se iz Chiang Maija seli za Xian za duplu platu plus smestaj, bonus i godisnji let kuci sigurno nece zaliti za jeftinim cenama na Tajlandu.

E sad u vezi ove teme, ja sam nacuo da je Vijetnam jeftiniji i od Tajlanda. Koliko je tacno ne znam, nisam bio, ali je u planu Vijetnam u aprilu pa cu moci da javim tada.

Edited by noskich

Share this post


Link to post
Share on other sites

ponovo se zaboravlja da su plate kineza, korejaca i japanaca, priblizno isti, cak i veče od stranaca.

naplatiti više prva dva puta treći put sam si kriv. 

ako on ne može da nađe od svoje plate smeštaj za 2000 thb, sam je kriv, ionako blog mu je prepun "uspeha"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa jeste to tako, ali tebi nigde na celu ne pise da ti zivis u Chiang Maiju 3, 5, 7 godina. Tebe kad Tajlandjanin vidi on te automatski svrstava u kosharu bogatog turiste koji je juce dosao na Tajland. I tu ti cesto ne pomaze mnogo cak ni znanje jezika i iskustvo. Mozes ti da se recimo svadjas sa vozacem crvenog van/tuk-tuk-a u Chiang Maiju koji hoce da ti naplati 100 bahta umesto standardnih 20, ali on nece da te primi pa nece. Nista ti ne vredi. Zato je jedino resenje za mene bilo, stojim po strani, zena ugovori cenu, pa se tek onda ja prikljucim iz prikrajka.

Kakve veze imaju plate lokalaca? 

Edited by noskich

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.