Kuda solo?

14 posts in this topic

Da raspalim po tastaturi... Za svoje 33 godine obisao sam poprilican broj gradova i drzava i nabrojacu ih da imate u vidu prilikom predloga jer bez obzira sto bih se u neke vrlo rado vratio ipak zelim da vidim nesto novo. Pored ove klasike u zemljama okruzenja, bio sam u Tel Avivu, Jerusalimu, Batumiju, Tbilisiju, Austriji, Nemackoj, Varsavi, Gdanjsku, Helsinkiju, Rigi, Talinu, Italiji, Holandiji, Antverpenu, Kopenhagenu, Valensiji... Uvek sam do sada putovao sa nekim, a ovog leta cu ici negde sam ali ne znam gde. Evo, sredina juna je, a ja bezuspesno svakodnevno otvaram Ryanair i Wizz ali "mrka kapa" sto bi se reklo. S obzirom da imam odmor zadnje dve nedelje u julu i prvu nedelju avgusta u tom periodu bih morao da uklopim sve.

Moje pitanje je gde ici sam sa nekih 600-700e ukupno? Nemojte da mi kazete da je nemoguce ici sa tim parama negde jer sam uvek prolazio sa toliko ukljucujuci avione, smestaj i trosak (osim u Izraelu koji kida sa cenama - 3e pivo u supermarketu  :biggrin:

Portugalija, Andaluzija i Kipar su mi nekako favoriti za sada. Ne zelim da idem u neke sega mega turisticke gradove tipa Barselona, Prag, Pariz... Iz Nisa sam tako da su mi sofijski i skopski aerodromi blizu, a ovaj nas niski ima konekciju do Bergama ali su karte iz Bergama poludele sa cenama zadnje tri nedelje za navedeni period. Razmisljao sam i da sednem u auto i zapalim za Grcku ali nikako na Halkidiki ili gde ima nasih (a ima ih skoro svuda) tako da mi nista ne pada na pamet.

Svaki predlog solo putnika je dobrodosao i uzece se u razmatranje :smile:

Edited by Vergilije

Siguran sam da tvoj budžet sasvim dovoljan za putovanje kakvo tražiš. Tim pre što si blizu sofijskog aerodroma odakle se leti do baš dosta zanimljivih destinacija. Tvoji predlozi su dosta zanimljivi, i Andaluzija je sigutrno TOP destinacija, ali se bojim da će u tom periodu tamo biti pretoplo. Od Andaluzije ne odustaj, ali razmisli da to bude u aprilu, maju ili septembru.

Sebi ću uzeti slobodu da ti za tvoje putovanje predložim Pulju. To je regija na jugu Italiju i to baš "štikla od čizme" glavni grad je Bari do koga se može baš jeftino leteti iz Sofije i Tewmišvara pa čak i punoj sezoni. Glavna znamenitost Barija je bazilika Sv Nikole u kojoj su mošti Svetog Nikole, koju poštuju i katolici i pravoslavci. svakako je vredna posete. Neodoljivi šarm južne Italije te neće ostaviti ravnodušnim, to je sigurno!!!! Ako izaberteš Bari za polaznu tačku, dalje  istraživanje možeš nastaviti u regiji Solento. To je uglavnom južni deo Pulje u kojoj su vredi posete grad Leće i mnoga mesta na moru. Na jedan sat vozom iz Barija možeš obići čarobni grad Alberobelo, prestonicu trulija. To su neobične kamene kuće koje liče na kućice za štrumfove. (svakako malo igooglaj) i neverovatnu Materu, grad u kome ljudi u kontinuitetu žive od neolita. Dakle pravi spoj morskog ugođaja i zanimljivih turističkih destinacija.

A i cene na jugu Italije su sasvim prihvatljive za naš džep.

Hvala druze. Odlicno izgleda ovo, sad sam izguglao. Gledao sam prevoz Sofija - Bari ali nikako mi nije padalo na pamet da se tu i zadrzim, ne znam zasto. S obzirom da bih palio sam, nadam se da po toj regiji ima onih mini buseva jer ako bih rent-a-car placao sam to bi bilo previse. Vidim da su i "plaze" bas onakve kakve volim (stenovite i divlje bez suncobrana, americkih krofnica i fensi kafica). U svakom slucaju, razmisljacu i o ovom.

P.S. :)

za mini buseve ne znam, ali tamo osim državne prometuje i privatna železnica. Tako sam i ja tamo našao zbog povoljnih karti pre dve godine, i za godinu dama se vraćao 3 puta :biggrin:

Ne znam koliko su u opticaju malo rizičnije destinacije, ali imam predlog Tunis. Jeste malo nemirnije područje u pitanju, to i jeste razlog što su cene po agencijama zaista smešne i uključuju avio prevoz, pun pansion itd (pod uslovom da se odlučujete na varijantu preko agencije).. Znam par koji je išao prošle godine za 300 evra i kažu da nisu potrošili dinara više nego što su platili u agenciji (osim 10 evra čoveku koji im je nosio kofere, ali kofer u ruku i to se da uštedeti) i bilo im je fenomenalno. 

Bio sam na Baltiku :smile:

Rešeno. Kupio sam kartu Sofija-Madrid za 25e. Iz Madrida idem pravo za Sevilju busom i biću tamo par dana pa onda idem za Alikante tj. u tu regiju (Mursija, Elce, Kartagena, Benidorm...). Iz Alikantea avion do Bergama (40e) + Bergamo-Sofija (35e + 10e za torbu preko mrtvog Wizzaira). 

To bi bilo to. Celokupna akcija izlazi maksimum 250e (smeštaj + prevoz).

Ja imam pitanje za sve solo putnike. :smile:

Kakva su vam iskustva što se toga tiče?

Razmišljala sam da idem na neko takvo putovanje, pošto moje drugarice nemaju dovoljno novca za to što ja hoću, a neke ni vreme. Međutim, mislim da bih bila nekako tužna da idem sama :/ i onda pomislim kako ne vredi bacati novac na to. 

Ja sam prosle godine prvi put putovao sam i u sopstvenoj reziji u Moskvu. Kupio sam avionsku kart, rezervisao hotel, sve preko neta i sam. I sve je super proslo. Kad pregrmis taj prvi put, posle mislis da mozes i na kraj sveta sve sam da organizujes. 

Naravno, sve je bolje kad vas ima vise, ali tvoje drustvo moze i da te koci u tvojim zeljama gde bi i sta bi. Ja sam cak uspeo u Moskvi da nadjem drustvo, doduse preko couchsurfinga gde sam pratio teme u kojima ljudi nude besplatne ture po gradovima, i jedna od prijavljenih osoba za tu besplatnu turu se ispostavilo da zna srpski/hrvatski i da bas putuje u Moskvu kad i ja, te smo se dogovorili da se tamo i nadjemo pa smo nekoliko dana i zajedno obilazili Mosku, a opet je svako mogao i da ide za svoj racun ako zeli nesto drugo da vidi. 

Ove godine sam planirao da idem do Minska preko Budimpeste i Varsave, sve sam isplanirao i stvarno nije nikakav problem sam da organizujes, samo ako imas malo strpljenja i pravog entuzijazma. Ali sam odustao od te ture za sada, idem ipak malo po Balkanu ovog leta. :biggrin:

Tvoje putešestvije zvuče zabavno. :biggrin:

Ne znam, videću šta ću sa tim, a sviđa mi se što na ovom forumu postoji sekcija za traženje saputnika, pa možda to iskoristim ako budem išla negde. :biggrin:

Vergilije zar ti nije bilo bolje iz Bergama za Niš direktno? Jedino ako nema let baš taj dan kad tebi treba. Karta može da se kupi i za 10e, plus rajaner je pa ne plaćaš ranac/koferčić u kabini :smile:

Meni se poklopilo tako da sam slobodan dve nedelje, pocev od srede i sada gledam gde da odem za to vreme. Ova ideja Bari/Lecce mi se svidela, ali su karte sada preskupe, za Spaniju su jos skuplje. Vidim da iz Temisvara svaki dan ima letova za Bergamo i da su prilicno jeftini (oko 50e povratna karta). U Milanu sam bio pre par godina i nije mi previse interesantan, mislio sam da se spustim do Djenove za pocetak. Da li neko ima da mi preporuci neku rutu, pre svega me interesuje razgledanje, ali svakako bi se i umocio u slanu vodu malo, ipak je leto. I neke preporuke oko smestaja bi dobro dosle, da li na licu mesta moze da se nadje povoljniji smestaj (znam da uvek moze, ali gde traziti u kom delu grada) od onih cena na airbnb-u mi se zavrtelo u glavi, 40-80e za noc. 

Naravno, nista nisam odlucio i uopste ne mora da bude Italija, to je samo zbog jeftine karte, ako neko ima neki drugi predlog, moze da ga iznese. Cilj je da mi ne bude dosadno nedelju dana samom, a da potrosim sto manje novca