Posted February 10, 2021 (edited) To mu onda dodje kao annuity samo što umesto što placas kompaniji placas državi. Princip je da uplacujes novce koji oni ulažu pa onda po dogovoru u nekom trenutku oni kreću da ti isplaćuju prihod na vreme predviđeno ugovorom. Samo što država to verovatno nigde ne ulaze već troši, pa se ceo penzioni sistem zasniva na pretpostavci da će uvek biti više onih koji uplaćuju nego onih koji potražuju. Ne znam, ne vidim onda što bi uplaćivao državi a ne nekoj kompaniji sa dobranom istorijom isplaćivanja i stabilnosti ili još bolje te novce ulazes sam? Na Tajlandu recimo penzije postoje samo za radnike u državnoj službi, svi ostali sami moraju da sebi organizuju investicije ili uštedu od koje bi živeli. Plus kulturološki se tu očekuje od dece da pomažu roditeljima. Meni lično izgleda poštenije i transparentnije da ti sam ulazes za sebe. Medjutim, problem je u tome što ogromna većina ljudi prvo nisu disciplinovani, drugo su finansijski nepismeni, pa je tu država da te natera da uplacujes njoj kako kasnije ne bi skapao od gladi. Jedino što je značajna razlika izmedju države i kompanija ili ličnih ulaganja je što država može da štampa novce; samo što slaboj državi kao što je Srbija to baš i nije pouzdan instrument jer se inflacija brzo oseti. A koliko se pouzdate u državu Srbiju, pa ja se lično ne bih nimalo pouzdao, naročito za tako važnu stvar kao što je prihod u starosti. Imate low cost index funds, to je verovatno najbolja varijanta za najveći deo populacije, samo sipas u to i ne misliš. Onda kad ti bude zatrebalo promeniš da ti se dividende isplaćuju plus krenes da skidas polagano sa tog računa na osnovu računice koliko će ti pokriti očekivanu životnu dob plus malo više za svaki slučaj. U Australiji je čak država primorala sve da uplaćuju oko 10% zarade u penzioni fond, ali to uopšte nije državni fond, već ti biras u šta ćeš da ulazes, u koju kompaniju, koji fond i kakav tip investicija, recimo akcije, obveznice, nekretnine... I u skladu sa svojim godinama možeš te opcije da menjas, recimo kad si mladji ideš na akcije pa kad ostaris pomeris na konzervativnija ulaganja. Takodje mozes cak i da registrujes svoj privatni mali fond pa da onda recimo kupis celu kucu od sredstava koja su se nakupila. Prilično dobar princip gde nema sta državu da boli glava oko masovnog birokratizovanog penzionog sistema. Taj penzioni sistem u Srbiji je valjda glavna stavka u budžetu? Zanima me koliko su te uplate u stvari isplative. Recimo uplacujes minimum 15 godina minimalno, kakvu ti to penziju navodno garantuje? To jest kakav je povracaj na investiciju? To bi trebalo uporediti sa ostalim annuities na trzistu pa videti sta je isplativije. Edited February 10, 2021 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 10, 2021 Definitivno nema nikakve logike, ne uplaćuju ljudi dobrovoljno penziono zato što imaju višak para i ne znaju šta će sa njima, već zato što žele da steknu uslov za penziju. Kao i mnogo toga drugog, kod nas i je to nakaradno postavljeno tako da možeš zvanično da se vodiš kao nezaposlen a da svakog meseca redovno uplaćuješ sebi doprinose a da te niko ne pita odakle ti pare i to je tako samo kod nas i možda u nekim afričkim zemljama. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 10, 2021 (edited) 14 hours ago, mveruovic said: Nekoliko puta sam kretao da pisem nesto na temu ali sam odustajao jer je bacanje vremena, @bam-bam je prepun dezinformacija.... Raspitaj se malo oko svega, kako to nisi cuo da sam sebi mozes da uplacujes penziono osiguranje u drzavni fond, nema fiktivnih mesta niti iko laze. Ne moras da radis jedan jedini dan, mozes da ostvaris penziju ako uplacujes samostalno 15 godina. Platis mesec dana, mesec dana staza, ne otkupljuje se "unazad" niti moze da se kupi "unapred" a kojih sam ja to prepun dezinformacija? Kako je bilo na krstarenju, ne napisa nista sta se radi po karibima? Edited February 10, 2021 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 10, 2021 7 hours ago, ppetrovic said: Definitivno nema nikakve logike, ne uplaćuju ljudi dobrovoljno penziono zato što imaju višak para i ne znaju šta će sa njima, već zato što žele da steknu uslov za penziju. Kao i mnogo toga drugog, kod nas i je to nakaradno postavljeno tako da možeš zvanično da se vodiš kao nezaposlen a da svakog meseca redovno uplaćuješ sebi doprinose a da te niko ne pita odakle ti pare i to je tako samo kod nas i možda u nekim afričkim zemljama. jel to sigurno sto kazes, sto posto? zasto onda ovi frilenseri uopste pricaju o stazu i penzionom- onda je ta prica potpuno besmislena....i besmisleno je onda biti prijavljen kod nekog da radis, ukoliko za dosta manje para mozes da odes u PIO i uplacujes samo penziono osiguranje i nista drugo...Ja koliko znam, ljudi su ranije doplacivali bas staz u penzionom, pre 30 godina, kad je bio socijalizam, i kad su manje vise svi radili, samo su neki pocinjali kasnije zbog predugog studiranja, pa da bi im se povecao koeficijent za penziju, jer se ranije racunalo da ti prosek cine najbolje 3 godine ( u smislu visine plata), i plus ako imas pun radni staz-40 godina, a svaka godina manje ti je snizavala koeficijent...sad se ti koeficijenti za penziju drugacije racunaju...minimalan staz da bi uopste poceo da primas penziju je uvek postojao, znam da je bio 15 godina u jednom trenutku, ali kako se to menja svako malo, sad nisam siguran koliko je... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 11, 2021 a kojih sam ja to prepun dezinformacija? Kako je bilo na krstarenju, ne napisa nista sta se radi po karibima?Da li stvarno hoces da te citiram sta si sve izlupetao na ovoj temi za prethodnih mesec dana, od prebivalista, pa preko deviznih priliva koje moras svaki put da prijavljujes, poreza, do ovog penzionog. Probaj to malo bolje da budes duhovit, slabo ti ide. Kruzeve su otkazali bukvalno mesec dana pred polaske, to sto si ti bio slep i pisao ovde da nece nista biti od kruzera dugo vremena dok u isto to vreme su kruzeri poceli u EU je tvoj problem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 11, 2021 9 hours ago, mveruovic said: Da li stvarno hoces da te citiram sta si sve izlupetao na ovoj temi za prethodnih mesec dana, od prebivalista, pa preko deviznih priliva koje moras svaki put da prijavljujes, poreza, do ovog penzionog. Probaj to malo bolje da budes duhovit, slabo ti ide. Kruzeve su otkazali bukvalno mesec dana pred polaske, to sto si ti bio slep i pisao ovde da nece nista biti od kruzera dugo vremena dok u isto to vreme su kruzeri poceli u EU je tvoj problem. tvoj doprinos ovom forumu se najvise ogleda u tome da demotivises ljude da apliciraju za americku vizu, za koju si izgleda jedino ti imao potrebne uslove... mogu samo da zamislim kako si ti zavrsio u americi posle studentske radne vize...kao i vecina nasih, koji ostanu na divljaka, pa posle zavrsavaju papire....ne znam, ali pretpostavljam, u svakom slucaju nije ti lepo da ostale ljude mracis da legalno ne mogu da dobiju vizu...a sve ostalo sto si pisao, nisam smatrao za relevantnu informaciju, pa cak i kad si pricao o onom americkom zdravstvenom osiguranju...uostalom, neka je na ljudima da procene ko sta pise i kakve info daje....mene nesto bas i nisu prozivali ljudi da sam im davao pogresne informacije i savete za sve putnicke destinacije o kojima sam pisao...cak se i noskich slozio da malezija nije bas onakva kako pokazuju statistike heheh...ti neke bitne informacije i savete nisi ni davao, tako da opusteno p.s. a sto se tice kruzera, dal stvarno mislis da ja posle vise od 10 godina rada na istima nemam tamo prijatelje iz samih office-a kompanija, i da nemam neke malo bolje informacije od tebe npr, i onih ljudi kojima je glavni izvor informacija dnevna stampa..... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 11, 2021 20 hours ago, bam-bam said: jel to sigurno sto kazes, sto posto? Nisam 100% siguran i to sam i napisao gore, i ne sporim da postoji neka zavrzlama jer smo mi kao zemlja barem za takve stvari vrhunski talenti i imamo 50 godina iskustva iz SFRJ na tu temu, samo znam par ljudi koji uplaćuju sebi penziju godinama a koji definitivno to ne bi radili da nemaju neku računicu. Nije da je to najbolja moguća investicija koju neko može da napravi u Srbiji, postoji bar 5 načina da se te pare mnogo bolje investiraju ako je prinos najbitniji. 20 hours ago, bam-bam said: zasto onda ovi frilenseri uopste pricaju o stazu i penzionom- onda je ta prica potpuno besmislena.... Meni ta priča sve vreme i zvuči besmisleno Nije da pratim aktivno, ali ama baš nigde nisam uspeo da pročitam bilo čije "pismeno" tumačenje šta je tačno problem da se samostalno uplaćuje penziono, jer kao što rekoh, znam dosta ljudi koji to rade. Zašto li bacaju tolike pare ako ne mogu na taj način da steknu državnu penziju? Budući da su se frilenseri već debelo nalupali i izneli more nebuloza koje nemaju veze sa mozgom i budući da nemaju nijedan validan argument zašto ne treba ništa da plate, ne bi me čudilo da je i to sa penzijom i radnim stažom samo još jedna patka za skretanje pažnje sa činjenice da su godinama tajili porez. 20 hours ago, bam-bam said: i besmisleno je onda biti prijavljen kod nekog da radis, ukoliko za dosta manje para mozes da odes u PIO i uplacujes samo penziono osiguranje i nista drugo... Nije besmisleno jer ako radiš kod poslodavca za platu koja je veća od minimalca, onda će i penzija da ti bude srazmerno veća u odnosu na cifru koja bi bila da si uplaćivao samom sebi minimalac, što ovi moji poznanici i rade. Barem bi tako trebalo da bude u teoriji, da onaj ko ima veću platu ima i veće doprinose za PIO, a kakvo će biti stanje na terenu za 25 godina kad se budu stekli uslovi za penziju, to bukvalno niko trenutno ne može da predvidi. To je odavno kula od karata koja se debelo ljulja a niko u zemlji nije raspoložen da se suštinski uhvati u koštac se rešavanjem te problematike. 20 hours ago, bam-bam said: znam da je bio 15 godina u jednom trenutku, ali kako se to menja svako malo, sad nisam siguran koliko je... I dalje je 15 godina zakonski minimum, ali ne bi me čudilo da se promeni još par puta dok mi dođemo na red za penziju, pošto para u fondu fali pa fali i čak i da frilenseri sve plate šta su dužni, to je bukvalno kap u moru i razlika se praktično ne bi ni primetila. No, to je neka sasvim druga tema. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 11, 2021 tvoj doprinos ovom forumu se najvise ogleda u tome da demotivises ljude da apliciraju za americku vizu, za koju si izgleda jedino ti imao potrebne uslove... mogu samo da zamislim kako si ti zavrsio u americi posle studentske radne vize...kao i vecina nasih, koji ostanu na divljaka, pa posle zavrsavaju papire....ne znam, ali pretpostavljam, u svakom slucaju nije ti lepo da ostale ljude mracis da legalno ne mogu da dobiju vizu...a sve ostalo sto si pisao, nisam smatrao za relevantnu informaciju, pa cak i kad si pricao o onom americkom zdravstvenom osiguranju...uostalom, neka je na ljudima da procene ko sta pise i kakve info daje....mene nesto bas i nisu prozivali ljudi da sam im davao pogresne informacije i savete za sve putnicke destinacije o kojima sam pisao...cak se i noskich slozio da malezija nije bas onakva kako pokazuju statistike heheh...ti neke bitne informacije i savete nisi ni davao, tako da opusteno p.s. a sto se tice kruzera, dal stvarno mislis da ja posle vise od 10 godina rada na istima nemam tamo prijatelje iz samih office-a kompanija, i da nemam neke malo bolje informacije od tebe npr, i onih ljudi kojima je glavni izvor informacija dnevna stampa.....Apsolutno ne demotivisem nikoga, izgleda da ti ide slabo citanje. Ja nikad nisam imao niti radnu niti studentsku vizu, samo turisticku, iz Srbije otisao za US legalno sa zelenom kartom ) Ne moras ti da smatras da l je nesto korisno ili ne, ja pisem samo istinu i sto se tice zdravstvenog i ostalog oko US iz licnog primera. Da li si radio 10 godina ili ne to nije tema, niti da li nekoga poznajes iz "office-a", kruzeri su isli po EU kad smo o tome pisali. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 11, 2021 2 hours ago, mveruovic said: Apsolutno ne demotivisem nikoga, izgleda da ti ide slabo citanje. Ja nikad nisam imao niti radnu niti studentsku vizu, samo turisticku, iz Srbije otisao za US legalno sa zelenom kartom ) Ne moras ti da smatras da l je nesto korisno ili ne, ja pisem samo istinu i sto se tice zdravstvenog i ostalog oko US iz licnog primera. Da li si radio 10 godina ili ne to nije tema, niti da li nekoga poznajes iz "office-a", kruzeri su isli po EU kad smo o tome pisali. Ok, izvinjavam se, mada sam napisao da ne znam tacno kako si zavrsio u usa, samo je bila pretpostavka...ali ovo za demotivisanje nije, lepo se vide na toj temi tvoji komentari....ako prihvatas moju sugestiju, podrzavam te u tome... sto se tice kruzera, nisam siguran da su isli u periodu naseg komentarisanja, mislim da smo mi komentarisali u kasnu jesen, a do tad su vec prestali...ali i to sto je par brodova msc-a imalo ture, to su bili eksperimentalni kruzevi, nije to ni bilo standardno krstarenje, i bilo ih je vrlo malo....inace, kruzeri sa "americke" strane imaju neku svoju posebnu organizaciju u ovom trenutku, koja je vezana i za americku pogranicnu sluzbu, tj. s njima moraju da koordinisu sve svoje aktivnosti...evo ti info za trenutno stanje- do 1. maja sigurno nece biti ni eksperimentalnih kruzeva, ali i to ce se, na osnovu mojih informacija iz head offica nekoliko kompanija, 99% produziti do 1. juna....za dalje ne znam... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 12, 2021 Ljudi koji dobrovoljno uplacuju penziju u Srbiji, verujem ulazu u investiciju sa losim potencijalom. Stanovnistvo Srbije se smanjuje, vec sada penzioni sistem je tesko odrziv, a vremenski progresivno bice sve gore. Rizici nikako ne opravdavaju povracaj koji ne verujem da je nesto narocito, izuzev ako neko dozivi sto godina plus penzija kao institucija prezivi do tada. Za sta je verovatnoca jako mala. "The population is projected to drop from 8.7 million in 2020 to 7.1 million in 2050, an 18.9% decline". Rizik ulaganja u penziju u Srbiji je sto ti kao investitor ne mozes da tuzis drzavu Srbiju. Mozes da ides u Strazbur ili da se uclanjavas u neke grupe gradjana, ali slaba je vajda od toga (pogledajte primer restitucije). Fakticki u bilo kom trenutku predstavnik drzave Srbije moze da se pojavi na TV-u i da kaze, moramo da stezemo kais, penzije se umanjuju za X posto. Znaci nema nikakve garancije ni koliko ce se isplacivati, ni da li ce se redovno isplacivati ni da li ce se uopste isplacivati ili ne. Tako da tim sto dobrovoljno uplacuju, mislim da bi im bilo pametnije da te novce ulazu u nesto drugo. Sta je pametnije naravno to zavisi od licnih okolnosti, kao sto napisah u prethodnom postu za najveci broj populacije low cost index fond je najbolja opcija. Kako se stari, ulaganja se rebalansiraju od akcija ka obveznicama. To je klasican finansijski savet. Ne znaci da je to najbolje sto moze da se uradi, vec da je to jednostavno resenje koje bi odgovaralo ljudima koji se ne razumeju mnogo u finansije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2021 Penzije minimalne u Srb nikad nece biti ukinute, jer ta stoka koja ih prima bira vlast, tako da te bedne penzije niko nece da dira. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2021 vecina ulaze u nekretnine a ne u penzioni fond, ko dolazi da zivi iz inostranstva u Srbiju nazad, to je i pametno jer cene skacu iz godine u godinu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2021 10 hours ago, Tooka said: vecina ulaze u nekretnine a ne u penzioni fond, ko dolazi da zivi iz inostranstva u Srbiju nazad, to je i pametno jer cene skacu iz godine u godinu. ali su zato kirije za izdavanje smesno niske, poredeci sa cenom koja je placena za tu istu nekretninu..tako da se pare tesko izvlace, tj. nekretnina se sporo otplacuje....naravno, stoji to da uvek moze ponovo da se proda, ali ni to nekad ne ide bas brzo....evo moja drugarica koja zivi i radi u rimu je prodavala 2 godine novi neuseljen stan, koji je kupila iz inostranstva, da bi ga na kraju prodala po istoj ceni po kojoj ga je kupila, i izgubila pare od poreza koji je pri prvoj kupovini platila.....ok, stan je bio stariji 2 godine, ali je bio nov neuseljen, uvek treba u zeti u obzir i cinjenicu da " polovan stan" nikad nema istu cenu kao kad bi bio " nov ispod cekica" Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14, 2021 12 hours ago, bam-bam said: ali su zato kirije za izdavanje smesno niske, poredeci sa cenom koja je placena za tu istu nekretninu..tako da se pare tesko izvlace, tj. nekretnina se sporo otplacuje....naravno, stoji to da uvek moze ponovo da se proda, ali ni to nekad ne ide bas brzo....evo moja drugarica koja zivi i radi u rimu je prodavala 2 godine novi neuseljen stan, koji je kupila iz inostranstva, da bi ga na kraju prodala po istoj ceni po kojoj ga je kupila, i izgubila pare od poreza koji je pri prvoj kupovini platila.....ok, stan je bio stariji 2 godine, ali je bio nov neuseljen, uvek treba u zeti u obzir i cinjenicu da " polovan stan" nikad nema istu cenu kao kad bi bio " nov ispod cekica" zasto je platila porez ako joj je prva kupovina? ona je platila u kesu svoj stan? to u Rimu nikada ne bi mogla. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14, 2021 U Srbiji je mali broj lokacija gde su cene otisle na gore, prevashodno Beograd, Novi Sad i Zlatibor. Cene su po meni potpuno nerealne, jedan od faktora na osnovu kojeg se to jasno vidi su i kirije sto je vec pomenuto. Kada cene rastu, a kirije ostaju iste onda tu postoji raskorak. Svakako da se ljudi u Srbiji sa sela i iz manjih gradova doseljavaju u Beograd i Novi Sad zarad posla, ali veliko je pitanje da li, ako se uzme u obzir odliv stanovnistva ka inostranstvu, ovi gradovi uopste rastu. Kada bi rasli i potraznja za nekretninama bi bila veca, onda bi i kirije trebalo da rastu. Ne znam, meni je dovoljno da vidim po Atini da se moze kupiti stariji klasican stan na pola sata od centra za oko 40,000 eura pa da definitivno ocenim da je suludo dati tri puta vise za stan u Beogradu. Pa za te pare se u regionu moze kupiti stan gde hoces, i to ili u centru ili jako blizu centra, potpuno renoviran. A recimo Atina ili Budimpesta su neuporedive sa Beogradom, uvek bi pametnije bilo uloziti tamo. Nego verovatno ima dosta prljavog novca pa se to pere tom gradnjom. A to sto je pomenuto da gastrabajteri isto kupuju nekretnine, moguce za ljude koji su na privremenoj vizi i imaju jedino drzavljanstvo Srbije, racunaju da im je sigurnije da uloze tamo, kao i ti povratnici sto su u penziji. U svakom slucaju moje misljenje je da za to sto Beograd ili Novi Sad pruzaju u smislu zaposlenja, kulture, provoda itd. , cene su potpuno neadekvatne i na pamet mi ne bi palo da ulazem u to. S druge strane, u ruralnim krajevima ima jako mnogo izuzetno jeftine zemlje i to bi mogla da bude pametna kupovina, po meni. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14, 2021 11 hours ago, Tooka said: zasto je platila porez ako joj je prva kupovina? ona je platila u kesu svoj stan? to u Rimu nikada ne bi mogla. pa ko kaze da joj je bila prva kupovina? ona je vec imala stan na svoje ime u beogradu....i ko kaze da ga je placala u kesu...ona je zena imala ovde u srbiji racune sa parama, sve je legalno zaradila.... samo sam ovo pomenuo u prilog tome da nije bas sve crno belo, i da treba pogledati malo siru sliku, ali slazem se, da ukoliko covek ne zna sta ce sa parama, tj. nema nikakvu ideju ili zelju da se cima, najbolje je da kupi nekretninu, jer mu te pare svakako nikad ne mogu propasti, uvek ce moci da ih izvuce nazad prodajom nekretnine.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14, 2021 2 hours ago, noskich said: U Srbiji je mali broj lokacija gde su cene otisle na gore, prevashodno Beograd, Novi Sad i Zlatibor. Cene su po meni potpuno nerealne, jedan od faktora na osnovu kojeg se to jasno vidi su i kirije sto je vec pomenuto. Kada cene rastu, a kirije ostaju iste onda tu postoji raskorak. Svakako da se ljudi u Srbiji sa sela i iz manjih gradova doseljavaju u Beograd i Novi Sad zarad posla, ali veliko je pitanje da li, ako se uzme u obzir odliv stanovnistva ka inostranstvu, ovi gradovi uopste rastu. Kada bi rasli i potraznja za nekretninama bi bila veca, onda bi i kirije trebalo da rastu. Ne znam, meni je dovoljno da vidim po Atini da se moze kupiti stariji klasican stan na pola sata od centra za oko 40,000 eura pa da definitivno ocenim da je suludo dati tri puta vise za stan u Beogradu. Pa za te pare se u regionu moze kupiti stan gde hoces, i to ili u centru ili jako blizu centra, potpuno renoviran. A recimo Atina ili Budimpesta su neuporedive sa Beogradom, uvek bi pametnije bilo uloziti tamo. Nego verovatno ima dosta prljavog novca pa se to pere tom gradnjom. A to sto je pomenuto da gastrabajteri isto kupuju nekretnine, moguce za ljude koji su na privremenoj vizi i imaju jedino drzavljanstvo Srbije, racunaju da im je sigurnije da uloze tamo, kao i ti povratnici sto su u penziji. U svakom slucaju moje misljenje je da za to sto Beograd ili Novi Sad pruzaju u smislu zaposlenja, kulture, provoda itd. , cene su potpuno neadekvatne i na pamet mi ne bi palo da ulazem u to. S druge strane, u ruralnim krajevima ima jako mnogo izuzetno jeftine zemlje i to bi mogla da bude pametna kupovina, po meni. da, dosta ima istine u tome sto kazes, jer se npr. i u spaniji, ili portugalu moze naci jeftiniji smestaj....vec sam pisao o tome sa golosinom, kako je moj drug prosle godine kupio stan od 75 kvm za 70 soma eura u gradicu na moru, a i na 50 min. od centra lisabona , a plus je u tim zemljama zbog decentralizacije i nebitno da li zivis u samom velikom gradu, ili manjim gradicima u okolini, jer ti je sve dostupno...medjutim, koliko cujem, svuda po evropi je tendencija skoka cena u zadnje vreme ( trenutno je zatisje zbog korone), tako da, treba dooobro razmisliti...evidentno je da je kod nas u bgu ili novom sadu prljav novac u pitanju, jer samo se kod nas ne trazi poreklo novca kod kupovine nekretnine, tako da je sve jasno...a i dovoljno je proci ulicima i videti da 80% stanova u novim zgradama nije useljeno, iako su zgrade vec npr. nekoliko godina u funkciji...potraznja za iznajmljivanjem stanova je takodje niska, vec sam i o tome pisao, jer moja porodica izdaje neka dva stancica, pa znam kako se sve krece..em smo spustili kiriju, koja je ionako bila niska ( niza od 200 evra), i ponovo smo imali problema da izdamo, a radi se o nekretninama u sirem centru grada, tj. centru opstine zvezdara, a svi koji su iz bga znaju da je to jako pozeljna lokacija....do pre 5 godina bi samo dali oglas, i istog dana bi se javilo bar 50 ljudi, bilo je nemoguce da prodje vikend a da prostor ostane neizdat....ok, zbog korone sad ima jos manje potraznje, al generalno je vec vise godina tendencija da nema puno ljudi koji traze stanove za izdavanje, kao ranije...prema tome, kirije stagniraju, stanovi zvrje prazni, a cene nekretnina skacu, definitivno nenormalna situacija, mislim da to nece jos dugo potrajati....uostalom, secamo se kako su se cene srozale posle onih famoznih 2004-2008, kada je kvadrat bio kao i sada maltene, pa se onda za par godina vratilo na fabricka podesavanja...da li ce se to ponoviti, pitanje je, videcemo...svakako je situacija bolesna, i ulaganje u nekretninu se mozda ne isplati toliko, koliko predstavlja jednu siguricu da pare sacuvas, umesto na racunu u banci, ovako u cigli i betonu heheh Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 15, 2021 da, ljudi uvek ulozu u nekretninu ako steknu para i to im je mahom vid stednje, mahom ljudi koji rade u Beogradu odlucuju se da podignu kredit jer je visina kamate jako niska. zbog toga nema na Zvezdari mnogo ljudi koji idu u podstanare Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 15, 2021 (edited) Stvar je i u tome da se u Srbiji shiroke narodne mase plashe investiranja o kojem slabo znaju, pa zbog toga stednja i ide prevashodno na devizne racune i u nekretnine. Investicioni fondovi, a tek ulaganje u pojedinacne akcije i obveznice se dozivljavaju kao visoko rizicni i neka vrsta kocke. A zbog istih razloga ni ne razmatraju ulaganja van zemlje. Mada ih ni ne krivim jer je Srbija burazerska privreda, sve to ide preko nekih dogovora u kafani, pa kako onda da ulazes u recimo akcije domacih preduzeca kada je glavni faktor uspeha istih politicka povezanost. Mozda ok za neke IT kompanije koje ne zavise toliko od lokalnih prilika, pa i da se ulozi. Nisam upoznat sa stanjem u Srbiji, kakva je situacija na trzistu, ima li u ponudi dosta investicionih fondova, akcija, ETF-ova, LICs itd. Verovatno je mali broj ljudi koji se u to razumeju pa mozda i nema mnogo smisla da se o tome ovde diskutuje... Uglavnom ovi povratnici koji se penzionisu u Srbiji, po meni nista bolje nego selo. Dzabalesku zemlja i kuce, mir i tisina, ako se probere neko mesto na visoj nadmorskoj visini moze donekle i to silno zagadjenje da se izbegne. A mogu da se bave hobijima i malo i zarade. Ili ako imaju snage za to, mogu i da pokrenu krupniju proizvodnju. Srbija nije velika, ti tu mozes za par sati da dodjes do Beograda ili Novog Sada ili Nisa ako ti nesto zatreba. Masa ljudi na zapadu svaki dan putuje od kuce do posla po dva sata u jednom pravcu, pa sto bi bio problem da neko sa sela kad mu nesto zatreba jedanput u mesec dana ili cesce to uradi. Edited February 15, 2021 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 15, 2021 3 hours ago, Tooka said: da, ljudi uvek ulozu u nekretninu ako steknu para i to im je mahom vid stednje, mahom ljudi koji rade u Beogradu odlucuju se da podignu kredit jer je visina kamate jako niska. zbog toga nema na Zvezdari mnogo ljudi koji idu u podstanare ovo naravno nema veze sa stanjem stvari sto se mog slucaja tice...studenti, ucenici, razni radnici koji dodju u bg iz unutrasnjosti da bi se zaposlili u beogradu, cesto 2 druga, 2 drugarice, 2 sestre ili 2 brata su najcesi stanari jednosobnih stanova, kao sto je u mom slucaju....retko kad smo imali neku familiju kao podstanare, i to je bilo pre tipa 30 godina....a ove kategorije ljudi koje sam nabrojao sigurno ne podizu kredit za stan u beogradu.... takodje, poslovi su jako nesigurni, a i dosta ljudi radi na crno...nije bas ni lako uzeti kredit za stan u beogradu... nije lako uzeti kredit za bilo sta, a kamoli za stan... uostalom, ima i izvestaj svake godine o tome ko su kupci stanova u beogradu, u smislu finansija.....mislim da je neki procenat od 80 % + za placanje u gotovini vec godinama unazad....to je izvestaj valjda poreske uprave, ili notarske asocijacije, tako nesto, ne mogu sad tacno da se setim.... sve u svemu, mislim da definitivno nisu jeftini krediti ti koji su presudni da kirije u beogradu stagniraju, i da imaju veliki uticaj na to sto ima mnogo vise praznih stanova, nego sto je potraznja za istima.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 15, 2021 Stambeni krediti danas jesu neuporedivo povoljniji nego pre 10 - 15 godina, mada još uvek nisu u rangu EU proseka, ali to niko normalan i ne očekuje u skorije vreme iz očiglednih razloga. Ono što je problem je nesrazmerno velika cena kvadrata u odnosu na sveopšti kvalitet koji se dobije - zagađenje vazduha među najvećem u Evropi, nefunkcionalni javni prevoz bez metroa, opšta nesređenost grada, naročito van centra itd itd.Te varijante da se stanuje van Beograda a da se svaki dan putuje za Beograd na posao je tek misaona imenica - treba samo pogledati npr. Pančevac u špicu, mada ne mora ni to, evo ja radim u ITu što znači da mi NBG ne gine kao radno mesto jer sve firme su uglavnom tamo. Da kupim stan recimo na Miljakovcu, kako ja u neko normalno vreme da stignem na NBG, bilo svojim kolima bilo gradskim prevozom, znači nemoguća misija.Lično imam uslove da uzmem kredit za stan sa povećim učešćem (štedelo se i pametno investiralo) ali kako vreme prolazi, sve manje mi se sviđa ideja da ostanem trajno u BGu jer se problemi koje sam izneo gore hronično ne rešavaju već decenijama. Kad se cena kvadrata uporedi sa drugim državama u okruženju, možda nije manja u apsolutnoj vrednosti ali ako gledamo odnos cene i kvaliteta, situacija postaje još crnja.Inače, ljudi u Srbiji ne investiraju po berzama i ne ulažu hartije od vrednosti iz razloga što velika većina i dalje nema ni blizu dovoljno velika primanja da bi uopšte i razmišljali o tome, a oni koji ih imaju su indirektno istraumirani pričama starijih o Jezdi i Dafini i sama pomisao na nekakve investicije ih navodi u tom pravcu. Prestpostavljam da je to jedan od razloga zašto manje - više svi uplaćuju u državni PIO - jeste da je prinos nepostojeći ali barem je sigurica.Lično oročavam pare na dinarsku štednju pošto je barem kurs evra konačno stabilan (da li veštački od strane vlasti da bi obezbedila socijalni mir ili je ekonomija stvarno na tom nivou, to ne znam), dosta guram u životno osiguranje kao vid dugoročne štednje sa OK prinosima (ne i najvećim) gde osim OK kamate imam i taj momenat osiguranja u slučaju nezgode ili smrti, a nešto sam gurnuo sa strane u kriptovalute, pa nek se kiseli barem par godina. Planiram za par meseci da menjam banku pa ću videti koje su mi opcije sa investicionim fondovima pošto dodatna diversifikacija rizika svakako neće da škodi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2021 20 hours ago, bam-bam said: ovo naravno nema veze sa stanjem stvari sto se mog slucaja tice...studenti, ucenici, razni radnici koji dodju u bg iz unutrasnjosti da bi se zaposlili u beogradu, cesto 2 druga, 2 drugarice, 2 sestre ili 2 brata su najcesi stanari jednosobnih stanova, kao sto je u mom slucaju....retko kad smo imali neku familiju kao podstanare, i to je bilo pre tipa 30 godina....a ove kategorije ljudi koje sam nabrojao sigurno ne podizu kredit za stan u beogradu.... takodje, poslovi su jako nesigurni, a i dosta ljudi radi na crno...nije bas ni lako uzeti kredit za stan u beogradu... nije lako uzeti kredit za bilo sta, a kamoli za stan... uostalom, ima i izvestaj svake godine o tome ko su kupci stanova u beogradu, u smislu finansija.....mislim da je neki procenat od 80 % + za placanje u gotovini vec godinama unazad....to je izvestaj valjda poreske uprave, ili notarske asocijacije, tako nesto, ne mogu sad tacno da se setim.... sve u svemu, mislim da definitivno nisu jeftini krediti ti koji su presudni da kirije u beogradu stagniraju, i da imaju veliki uticaj na to sto ima mnogo vise praznih stanova, nego sto je potraznja za istima.... izdavali ste jednosoban stan na Zvezdari za dvesta evra, pa ste skoro spustili cene, a glavna klijentela su vam studenti i radnici iz unutrasnjosti? Nema dece vise i ne studira se u tolikom obimu kao nekada, mnogi fakulteti sada raspisuju i po treci krug za budzet. 17 hours ago, ppetrovic said: Stambeni krediti danas jesu neuporedivo povoljniji nego pre 10 - 15 godina, mada još uvek nisu u rangu EU proseka, ali to niko normalan i ne očekuje u skorije vreme iz očiglednih razloga. Ono što je problem je nesrazmerno velika cena kvadrata u odnosu na sveopšti kvalitet koji se dobije - zagađenje vazduha među najvećem u Evropi, nefunkcionalni javni prevoz bez metroa, opšta nesređenost grada, naročito van centra itd itd. Te varijante da se stanuje van Beograda a da se svaki dan putuje za Beograd na posao je tek misaona imenica - treba samo pogledati npr. Pančevac u špicu, mada ne mora ni to, evo ja radim u ITu što znači da mi NBG ne gine kao radno mesto jer sve firme su uglavnom tamo. Da kupim stan recimo na Miljakovcu, kako ja u neko normalno vreme da stignem na NBG, bilo svojim kolima bilo gradskim prevozom, znači nemoguća misija. i. gorivo i putarine su jako skupe, od rtnja do Beograda putovati je pravo bogatstvo a tesko se stigne, plus na periferiji je katastrofalna situacija sto se tice skola, javnih ustanova i zdravstva. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2021 (edited) Pisao sam o penzionerima povratnicima iz inostranstva da je za njih dobra opcija zivot na selu. Oni nemaju razloga da putuju do grada ni na dnevnom ni na nedeljnom nivou nego kako se to radi, odes jedanput ili u vrh glave dva puta mesecno, nakupujes naveliko sve sto ti treba, odradis tad i drugo sta te interesuje, mozda odes u bioskop, pozoriste, apoteku, kod lekara itd. Ne sad da zagovaram da se dijaspora u penziji treba vracati u Srbiju, nego oni koji su se vec vratili ne vidim stvarno poentu da zive u prezagadjenim gradovima. Ko je odabrao da zivi na Rtnju on nema potrebe da ide do Beograda kada ima Nish na upola manjoj razdaljini. Ma gde da se odabere u Srbiji za sat i po se moze stici do nekog grada gde se potrebe mogu podmiriti. E sad ako pricamo o radu u gradu i zivotu na selu u okolini nije ni to nemoguce. Ti ako radis na Novom Beogradu pa nemoj onda ziveti na Miljakovcu kada imas sela celim potezom oko Novog Beograda i Zemuna. Na primer Belegis na obali Dunava. Odatle si kolima do Novog Beograda za pola sata do 40 minuta bez problema. Ti kao IT-jevac stvarno ne znam sta radis tu gde jesi kad bi mogao raditi odakle god hoces. Sam si naveo mane zivota u Srbiji, da sam na tvom mestu odavno me ne bi vise videli tamo. Edited February 16, 2021 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2021 (edited) 8 hours ago, Tooka said: izdavali ste jednosoban stan na Zvezdari za dvesta evra, pa ste skoro spustili cene, a glavna klijentela su vam studenti i radnici iz unutrasnjosti? Nema dece vise i ne studira se u tolikom obimu kao nekada, mnogi fakulteti sada raspisuju i po treci krug za budzet. gorivo i putarine su jako skupe, od rtnja do Beograda putovati je pravo bogatstvo a tesko se stigne, plus na periferiji je katastrofalna situacija sto se tice skola, javnih ustanova i zdravstva. Izvadavali smo 2 jednosobna stana na Zvezdari, za manje od 200 evra svaki. to sam rekao...i jos smo spustili kiriju, mislim na tu koja je bila manja od 200 evra...Sad je dogurala na negde oko 160-170....A u cemu je problem, da necete da kazete da je to bilo skupo? I u cemu je problem da glavna klijentela budu radnici koji su dosli u BG da naprave neku karijeru, ili ucenici i studenti iz unutrasnjosti? Pa ne pricam samo o radnicima koji kopaju kanale, valjda su svi radnici, i oni koji rade po raznim tzv. customer centrima ( kolokvijalno kol centirma) , IT firmama, Veropulosu, stagod..Zadnja 2 stanara su mi bili neki IT-jevci , jedan iz Sombora, drugi iz Novog Sada... Da li ste vi iz Beograda, i znate gde je opstina Zvezdara? Pri tom se ne radi o Mirijevu ili Malom Mokrom lugu, nego centralnom delu Zvezdare, kod Liona , gde kvadrat novog stana sad kosta 2400-2700 evra, a kvadrat starog oko 2000 i malo vise...a uvek je tu bio skup kvadrat, nije ovo nesto mnogo ni skocilo u odnosu na ranije...Pa sad vi vidite taj odnos kirije i cene nekretnine...Koliko bi vi platili jednosoban stan u Bangkoku u Thong Lor, u nekoj boljoj zgradi, sa bazenom npr, posto je to tamo standard za expate? I koliko bi kostao taj stan da se kupi? Ili npr. na Silomu u nekoj dobroj zgradi, aj bez bazena? Ili Sathon, ili Pratunam?Ako jedan od tih stanova moje porodice u ovom trenutku vredi od 80000 evra ( ima 40 kvm), a cena kirije je manje od 200 evra, to po meni nije normalno, i nisu mi uopste jasni vasi komentari, sem ukoliko ne trolujete...jel radite to? Edited February 16, 2021 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 17, 2021 12 hours ago, noskich said: Oni nemaju razloga da putuju do grada ni na dnevnom ni na nedeljnom nivou nego kako se to radi, odes jedanput ili u vrh glave dva puta mesecno, nakupujes naveliko sve sto ti treba, odradis tad i drugo sta te interesuje, mozda odes u bioskop, pozoriste, apoteku, kod lekara itd. Ovo može da funkcioniše neko vreme, ali onda te stignu godine i zdravlje kreće eksponencijalno da se pogoršava i onda odlasci kod lekara nisu više ni blizu tako retki, a onda cimanje od sat i po do najbližeg većeg grada kreće da bude pravo mučenje. 12 hours ago, noskich said: Ti ako radis na Novom Beogradu pa nemoj onda ziveti na Miljakovcu kada imas sela celim potezom oko Novog Beograda i Zemuna. Na primer Belegis na obali Dunava. Odatle si kolima do Novog Beograda za pola sata do 40 minuta bez problema. Ja kao ITevac mogu da radim od kuće kad god poželim tako da mogu da živim i u Vranju a da budem zaposlen u BGu i to nije sporno, ili da živim u Belegišu, ali nije u tome poenta. Meni se recimo baš sviđa da živim u gradu i u svakoj normalnoj metropoli (diskutabilno da li je BG metropola u pravom smislu te reči ali mi bolje od toga nemamo) imaš metro uz pomoć kog si za maksimalno pola sata na drugom kraju grada i onda ni ne moraš da poseduješ automobil i da imaš taj trošak i tu brigu. Mogu sebi da ga priuštim ali mrzim da vodim brigu o nečemu što mi na mnogo drugih mesta uopšte ne bi trebalo, a imati auto može da bude ozbiljna glavobolja. 12 hours ago, noskich said: Ti kao IT-jevac stvarno ne znam sta radis tu gde jesi kad bi mogao raditi odakle god hoces. Sam si naveo mane zivota u Srbiji, da sam na tvom mestu odavno me ne bi vise videli tamo. Pored svih mana života u Srbiji, Srbija je bolji izbor kad imaš nesrazmerno veliku platu u istoj jer em su ti poreska opterećenja manja u odnosu na one sa manjim primanjima, em je trošak života solidno manji od EU proseka (uprkos tome što mnoge stvari kao npr. hrana jesu jeftinije skoro svuda po EU), a to u kombinaciji sa bezviznim režimom sa solidnim brojem zemalja čini da mogu da zapalim na vikend ili na mesec - dva manje - više gde god poželim i da ponesem posao sa sobom. To naravno nije slučaj već skoro godinu dana iz očiglednih razloga i jeste mi problem, pre svega psihološki jer se osećam zarobljeno ovde, ali s druge strane troškovi života su mi već godinu dana baš baš minimalni i nekako mi bude lakše kad pogledam kako se suma na tekućem računu ludački umnožava iz meseca u mesec, tako da ni tako nije baš sve tako crno No, životne okolnosti se menjaju i sve su šanse da ću morati da se selim iz Srbije u nekom trenutku, ako ne zbog sebe, onda zbog nemogućnosti da mi žena nađe iole pristojan posao ovde, ali o tom po tom. Za početak bih mogao da nađem ženu... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites