Posted July 3, 2017 Dobar dan! Ukoliko sam nesto pogresio sa terminima slobodno me ispravite. Takodje nisam nigde uspeo da nadjem slicnu temu, ukoliko ona postoji zamolio bih Vas za link. Ja trenutno zivim u Rusiji. Ovde sam zavrsio faks, ozenio se i uskoro treba da dobijem dozvolu za stalni boravak ( kako je ovde zovu ВНЖ ). Posle toga potrebno je svakih 5 godina produzavati taj dokument ( i jos neke dodatne stvari, da ne ulazim u detalje ) ili traziti drzavljanstvo. Koliko sam ja shvatio izmedju Srbije i Rusije nema dogovora o dvojnom drzavljanstvu, tj. ja bih morao da se odreknem od srpskog drzavljanstva pre dobijanja ruskog. Sa tom opcijom trenutno nisam zadovoljan, zato sto iako dolazim u Beograd retko tu mi je cela rodbina i familja. Ukoliko se nesto desi i Rusija ili Srbija raskinu trenutni dogovor o turistima ( npr. turisti iz Rusije mogu bez vize da budu do 30 dana u Srbiji ), moracu da pravim vizu da dodjem u posetu i slicno. Isto tako trenutno je ludnica, pogotovo u Moskvi, oko dobijanja dokumenata zbog velikog broja stranaca, izbeglica... Zbog toga sam se raspitao o mogucim varijantama u Rusiji. Ovde je dozvoljeno "drugo" drzavljanstvo. Na premeru jednog zakona : - Dvojno drzavljanstvo - ako mora da se sluzi vojni rok u obe drzave, covek moze da ga sluzi samo u jednoj drzavi - Drugo drzavljanstvo - ako mora da se sluzi vojni rok u obe drzave, covek je u obavezi da ga sluzi i u jedno i u drugoj drzavi Tj. glavna razlika je u tome sto se, u slucaju "drugog" drzavljanstva, osoba mora pridrzavati svih pravila i obaveza i u prvoj i u drugoj drzavi. Za dobijanje drugog drzavljanstva nije potrebno odricanje od postojeceg, ali je potrebno da i druga drzava ima isti ili slican zakon. ( tj. da zakonski podrzava "drugo" drzavljanstvo ) Da li Srbija ima isti ili slican zakon? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2017 Ja ne razumem u cemu je razlika izmedju ta dva? Srbija ne ogranicava svojim drzavljanima da imaju dva (ili vise) drzavljanstava. Sent from my iTelephone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2017 velika je razlika izmdjeu dvojnog i drugog, dakle rusija ne priznaje dvojno, ali ona ti ne trazi da se ti odreknes srbskog. u trenutku dobijanja ruskog, ti si njihov drzavljanin NO METTER WOT i moras da se povinujes ssvim njihovim zakonima, to su uradili zbog manjina. da ne bi imali one multinacionalne skole ili tao nesto. da bi suzbili multikulturalnost i smirli manjine, dakle ne brini , nece ti traziti da se odreknes ssrpskog Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2017 Kakva je ovo glupost ne priznaje dvojno ali priznaje drugo?? Naravno da si drzavljanin zemlje i da postujes njene zakone, i kod Hrvata je tako, ukoliko imas vise drzavljanstava, uvek te gledaju kao HRV drzavljanina. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2017 3 minutes ago, mveruovic said: Kakva je ovo glupost ne priznaje dvojno ali priznaje drugo?? Naravno da si drzavljanin zemlje i da postujes njene zakone, i kod Hrvata je tako, ukoliko imas vise drzavljanstava, uvek te gledaju kao HRV drzavljanina. I u Srbiji to isto vazi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2017 Za one koji jos uvek ne razumeju razlika je velika. Npr. sa "drugim" drzavljanstvom moras da placas porez i u jednoj i u drugoj drzavi, vojni rok moras da sluzis dvaput ( ukoliko je on obavezan u obe drzave), itd... A ako imas dvojno, kako su meni objasnili, recimo vojni rok sluzis u jednoj, a drugoj drzavi samo predajes dokument da si ti vojni rok otsluzio. Dakle razlika je velika. A ako pitanje nije bilio jasno do kraja. U slucaju da trazim drzavljanstvo potreban mi je papir iz Srbije koji potvrdjuje da sam se odrekao ili da je proces odricanja od srpskog drzavljanstva pokrenut. U slucaju da trazim "drugo" drzavljanstvo, kako su mi objasnili, potreban mi je papir koji potvrdju da Srbija takodje ima isti zakon. Tj. opet cu ponoviti da li neko tacno zna da li srbija ima ili podrzava takav zakon? Gde je moguce dobiti potvrdu za to drugo drzavljanstvo? Jer ja na netu nista nisam naso o toj temi. I izgleda da cu morati da se posavetujem sa advokatom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2017 Ukucas Zakon o drzavljanstvu. To kod nas sa tim nazivom drugo drzavljanstvo ne postoji. Kako mozes da placas porez i koji to porez kad nisi rezident u toj drugoj drzavi? To koliko znam radi samoAmerika. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2017 Da, porez [osim za US] je uglavnom vezan za boravak [residency] a ne drzavljanstvo. Takodje, obavezni vojni rok ne postoji svuda - ili mozda nije obavezan za oba pola. U vecini zemalja se ili zabranjuje imanje nekog [bilo kog] drugog drzavljanstva, kao u Indiji, Danskoj itd. ; ili se dozvoljava [tj. ne eksplicitno zabranjuje]. Ako imas 3 drzavljanstva, ko odredjuje koje ti je 'dvojno' a koje je 'drugo' [trece]? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2017 @vanzi, zašto ne tražiš otpust iz srpskog državljanstva, pa nakon dobijanja ruskog, ponovo tražiš srpsko državljanstvo? Ako ja dobro shvatam, Rusija ti ne brani da imaš 2 pasoša, tj. 2 državljanstva, ma kako ih ti zvao. Quote Prestanak državljanstva Republike Srbije otpustom Državljaninu Republike Srbije državljanstvo Republike Srbije prestaje otpustom ako podnese zahtev za otpust i ako ispunjava sledeće uslove: 1. da je navršio 18 godina života; 2. da nema smetnji u pogledu vojne obaveze; 3. da je izmirio poreze i druge zakonske obaveze u Republici Srbiji; 4. da je regulisao imovinskopravne obaveze iz bračnog odnosa i odnosa roditelja i dece prema licima koja žive u Republici Srbiji; 5. da se protiv njega u Republici Srbiji ne vodi krivični postupak za krivična dela za koja se goni po službenoj dužnosti, a ako je u Republici Srbiji osuđen ne kaznu zatvora - da je tu kaznu izdržao; 6. da ima strano državljanstvo ili dokaz da će biti primljen u strano državljanstvo. Quote OTPUŠTENI STE IZ DRŽAVLjANSTVA REPUBLIKE SRBIJE, A ŽELITE DA GA PONOVO STEKNETE Ako ste otpušteni iz državljanstva Republike Srbije i stekli strano državljanstvo ili vam je na zahtev roditelja prestalo državljanstvo Republike Srbije otpustom ili odricanjem, možete ponovo steći državljanstvo Republike Srbije ako podnesete zahtev za ponovno sticanje državljanstva Republike Srbije. Potrebno je da ste navršili 18 godina života, nije vam oduzeta poslovna sposobnost i podnesete pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatrate svojom državom. Skrećemo pažnju ovim licima da mnoge države u svojim propisima o državljanstvu predviđaju prethodnu saglasnost svog nadležnog organa za ponovno sticanje stranog državljanstva. U suprotnom, predviđa se oduzimanje stečeno) državljanstva te zemlje. Izvor: http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/drzavljanstvo?lang=lat Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2017 (edited) @jms_uk Inace Danska podrzava zakon o tom "drugo" drzavljanstvu od 2015. godine npr. http://www.naslovi.net/2015-09-01/akter/u-danskoj-od-danas-moguce-dvojno-drzavljanstvo/16163717 Da ne postavljam link na ruskom, nista nece znaciti. To je bio jedan od primera kada sam se savetovao ovde u Moskvi. A sto se tice vojnog roka to je samo primer ukoliko mora da se sluzi i tamo i ovde. Ja sam inace to vec odradio... A npr. za placanje komunalija ja sam prijavljen i u Beogradu i u Moskvi. Iako u Beogradu ne zivim, roditelji placaju racune kao da sam ja tamo, jer takav je zakon. A ako je upitanju dvojno to ti imas pravo da se u potpunosti oslobodis od taksi, obaveza u jednoj od drzava. Zato sto zivis u drugoj. @marica znam da je to moguce, ali ovako bi bilo lakse. Ne bih morao da se ptljam sa dokumentima...tamo-vamo. Edited July 4, 2017 by vanzi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2017 ?? Pa logicno da ces placati komunalije u Bg, ziveo tu ili ne, to nije porez. Naravno da placas i porez na nekretnine ako je imas ovde, gde god ziveo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2017 Da i ja se sa tim slazem. To je uredu. Ja samo dajem primer izmedju dva drzavljanstva, tj kako su meni ovde objasnili. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2017 A npr. za placanje komunalija ja sam prijavljen i u Beogradu i u Moskvi. Iako u Beogradu ne zivim, roditelji placaju racune kao da sam ja tamo, jer takav je zakon. Pa ako nisi odjavio boravak u Srbiji (ili prijavio boravak u inostranstvu duzi od 90 dana), ti onda i dalje "zivis" tamo. Nema to veze sa drzavljanstvom. Sent from my iTelephone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 25, 2020 nisi u pravu glede poreza. ja sam hr i australski državljan. plaćam porez samo u australiji. ukoliko bih zaradio na hr bankovni račun, platio bih taj dio u hr i to bi mi se oduzelo od aussie poreza. prebivalište odlučuje gdje plaćaš porez. dakle, imaš državljanstava X ali samo jedno prebivalište. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 25, 2020 (edited) 21 minutes ago, Gogo2020 said: prebivalište odlučuje gdje plaćaš porez. dakle, imaš državljanstava X ali samo jedno prebivalište. Odredjuje gde si poreski rezident, i nema veze sa prebivalistem. Cak je i ministart finansija Srbije lepo objasnio pre par dana da gastosi ne treba da placaju porez Srbiji jer su ga vec tamo negde platili. (I nisu morali da odjave prebivaliste). Ljudi bi vise trebalo da prestanu da mesaju termine prebivaliste vs poreski rezident. Edited December 25, 2020 by DjosaSaMoravu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 25, 2020 (edited) 6 hours ago, DjosaSaMoravu said: Odredjuje gde si poreski rezident, i nema veze sa prebivalistem. Cak je i ministart finansija Srbije lepo objasnio pre par dana da gastosi ne treba da placaju porez Srbiji jer su ga vec tamo negde platili. (I nisu morali da odjave prebivaliste). Ljudi bi vise trebalo da prestanu da mesaju termine prebivaliste vs poreski rezident. Zakon o porezu na dohodak gradjana: Rezident Član 7 Obveznik poreza na dohodak građana je rezident Republike Srbije (u daljem tekstu: rezident), za dohodak ostvaren na teritoriji Republike Srbije (u daljem tekstu: Republika) i u drugoj državi. Rezident Republike, u smislu ovog zakona, jeste fizičko lice koje: 1) na teritoriji Republike ima prebivalište ili centar poslovnih i životnih interesa, ili 2) na teritoriji Republike, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnoj poreskoj godini. Kako da ne mesamo, kad u samom zakonu postoji implicitna veza izmedju termina - poreski rezident, i termina- prebivaliste... Takodje, hoces da kazes da je sve po zakonu ukoliko neko ima prijavljena 2 prebivalista? Ljudi bi u stvari trebalo da prestanu da govore neproverene i netacne stvari, kao da su aksiomske istine... Edited December 25, 2020 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 25, 2020 (edited) 18 minutes ago, bam-bam said: Zakon o porezu na dohodak gradjana: Rezident Član 7 Obveznik poreza na dohodak građana je rezident Republike Srbije (u daljem tekstu: rezident), za dohodak ostvaren na teritoriji Republike Srbije (u daljem tekstu: Republika) i u drugoj državi. Rezident Republike, u smislu ovog zakona, jeste fizičko lice koje: 1) na teritoriji Republike ima prebivalište ili centar poslovnih i životnih interesa, ili 2) na teritoriji Republike, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnoj poreskoj godini. Kako da ne mesamo, kad u samom zakonu postoji implicitna veza izmedju termina - poreski rezident, i termina- prebivaliste... Takodje, hoces da kazes da je sve po zakonu ukoliko neko ima prijavljena 2 prebivalista? Ljudi bi u stvari trebalo da prestanu da govore neproverene i netacne stvari, kao da su aksiomske istine... Ajde vise bukvalisto, cak je i Sinisa Mali potvrdio. Ne moras se odjaviti, ako zivis duze od 183 dana napolju nisi poreski rezident Srbije. Prica je zavrsena, ne lupaj glavu nisu gastosi u istom sosu kao freelancer-i. Ja imam 3 prebivalista i 3 licne karte i sta sad? Nije legalno ali ne mozes ni dokazati. Edited December 25, 2020 by DjosaSaMoravu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 25, 2020 (edited) 15 minutes ago, DjosaSaMoravu said: Ajde vise bukvalisto, cak je i Sinisa Mali potvrdio. Ne moras se odjaviti, ako zivis duze od 183 dana napolju nisi poreski rezident Srbije. Prica je zavrsena, ne lupaj glavu nisu gastosi u istom sosu kao freelancer-i. Ja imam 3 prebivalista i 3 licne karte i sta sad? Nije legalno ali ne mozes ni dokazati. https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=12&dd=04&nav_id=1775230 mislim da ovo saopstenje ministarstva inostranih poslova prilicno objasnjava stvari...naravno,ne pominju doprinose, tj. penzijsko, socijalno, i zdravstveno, koji su daleko veca stavka od poreza, pa mogu samo da zakljucim da li gastosi to treba da placaju ili ne...porez mora da se plati, sem ukoliko postoje ugovori o sprecavanju dvostrukog oporezivanja znaci okaci 183 dana macku o rep, to sto prica ministar me uopste ne zanima, jer oni lazu i sta su doruckovali jutros.....a ti se samo tesi, ali nemoj da prosipas pricu da je prica zavrsena....mozda u tvojoj glavi, ali u stvarnosti nije... a sto se tice dokazivanja, ne brini se, sve se moze dokazati, pogotovu ako pare udju u legalan, tok, tj. ako nesto ide preko racuna... zato nasi i nose kes, a ne petljaju se sa bankama... Edited December 25, 2020 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 25, 2020 1 minute ago, bam-bam said: znaci okaci 183 dana macku o rep, to sto prica ministar me uopste ne zanima, jer oni lazu i sta su doruckovali jutros.....a ti se samo tesi, ali nemoj da prosipas pricu da je prica zavrsena....mozda u tvojoj glavi, ali u stvarnosti nije... Pa po ovome prvi put da se ne slazem sa tobom i da kazem da ocito pojma nemas, jer je svuda u svetu zakon skoro isti. Ti teraj svoju pricu mada se vidi da nemas iskustva kako stvari funkcionisu ma koliko god ti putovao. Srbija jeste robovlasnik SNS-a ali zakoni postoje ipak. Ne zanima ni mene sto ti bulaznis jer pojma nemas definitivno, jer baljezgas u prazno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 25, 2020 7 minutes ago, DjosaSaMoravu said: Pa po ovome prvi put da se ne slazem sa tobom i da kazem da ocito pojma nemas, jer je svuda u svetu zakon skoro isti. Ti teraj svoju pricu mada se vidi da nemas iskustva kako stvari funkcionisu ma koliko god ti putovao. Srbija jeste robovlasnik SNS-a ali zakoni postoje ipak. Ne zanima ni mene sto ti bulaznis jer pojma nemas definitivno, jer baljezgas u prazno. ja sam izneo dokaze, tj. onako kako pise u zakonu, a ima i misljenje ( zvanicno) ministarstva inostranih poslova... a koje ti dokaze imas za tvoju pricu? to da ja baljezgam nije dokaz.....ajde, procitaj malo taj zakon koji si pomenuo u postu, pa se javi za polemiku.... to sto u tvom slucaju mozda ne moras da platis poreze jer zivis u zemlji sa kojom imamo sporazum o dvostrukom oporezivanju ( zdravstveno moras da platis i ovde svakako ako imas prebivaliste,sem ako ne slazes u zavodu da si nezaposlen i da nemas nikakvih prihoda, pa da ti socijalna sluzba plati zdravstveno osiguranje ), to ne znaci da neko drugi ko npr. zivi u urugvaju , a ovde ima prebivaliste, ne mora da plati porez i ovde.... zato molim te, ne pricaj lazi, nego daj da svi ljudi znaju istinu, a sami nek odluce sta je aplikativno na njihov slucaj, a sta nije Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 25, 2020 (edited) 27 minutes ago, bam-bam said: ja sam izneo dokaze, tj. onako kako pise u zakonu, a ima i misljenje ( zvanicno) ministarstva inostranih poslova... a koje ti dokaze imas za tvoju pricu? to da ja baljezgam nije dokaz.....ajde, procitaj malo taj zakon koji si pomenuo u postu, pa se javi za polemiku.... to sto u tvom slucaju mozda ne moras da platis poreze jer zivis u zemlji sa kojom imamo sporazum o dvostrukom oporezivanju ( zdravstveno moras da platis i ovde svakako ako imas prebivaliste,sem ako ne slazes u zavodu da si nezaposlen i da nemas nikakvih prihoda, pa da ti socijalna sluzba plati zdravstveno osiguranje ), to ne znaci da neko drugi ko npr. zivi u urugvaju , a ovde ima prebivaliste, ne mora da plati porez i ovde.... zato molim te, ne pricaj lazi, nego daj da svi ljudi znaju istinu, a sami nek odluce sta je aplikativno na njihov slucaj, a sta nije Mozes da zivis i u zemlji sa kojom nemamo sporazum, ocito se nisi edukavao, ko mora da se cima oko poreza su ljudi koji rade privremeno 3-4 meseca napolju. Mani se ti laganja ljudi, postajes kao Noskich. Sto se trpas u nesto sto ne kapiras? Ti pricas sa nekim nasim advokatima a meni advokat za medjunarodno pravo iz Srbije koji radi u Briselu tvrdi suprotno. Zakon se cita dvostrano a ti se zalepio za bukvar. Edited December 25, 2020 by DjosaSaMoravu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 26, 2020 Boranija, dal ce uskoro biti drugi ban? I opet, nikoga ne zanima koliko licnih karti imas niti sa kojim advokatom pricas. Apsolutno n - i - k - o - g - a Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 26, 2020 Hahahaha Ako je on mora da je jedna zelena karta ona koju ima magicno 20 godina sa 3 odlaska za sve to vreme Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 26, 2020 (edited) 11 hours ago, noskich said: Boranija, dal ce uskoro biti drugi ban? I opet, nikoga ne zanima koliko licnih karti imas niti sa kojim advokatom pricas. Apsolutno n - i - k - o - g - a Barem da sam boranija, ti nisi u stanju o Svalu da odbranis sebe, i jos par te njih zakucalo za zemlju o Svalabardu. U kom ti svetu zivis dete, tebe ni ulicni pacov ne bih uzeo za zdravo koliko kenjas jer nemas svoje ja nego se hvatas za neke nebuloze i delis ih ovde, jadan onaj ko ti je prijatelj i slusa tvoje savete. Nisi u stanju na moj odgovor da se opravdas, hej Noskich bio u Svalu, hahahaha lazi nekog drugog. 7 hours ago, mveruovic said: Hahahaha Ako je on mora da je jedna zelena karta ona koju ima magicno 20 godina sa 3 odlaska za sve to vreme Srbija, Hrvatska, Makedonija. Edited December 26, 2020 by DjosaSaMoravu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 27, 2020 (edited) Boranija, nema ja sta da se branim. Prvo to sto je neko negde bio nije dokaz nicega. To sto si bio negde ti ne daje za pravo da solis pamet drugima, osim ako nije rec o mestu gde si ziveo ihahaj, pa onda hajde. A nije istina da nisam bio. Prvo snaja mi je na Svalbardu radila na doktoratu iz biologije: https://slideplayer.com/slide/5188340/ Drugo, isao sam na najveci svetski studentski festival na svetu ISFIT u Trondhajmu i tada sam uhvatio na rasprodaji let do Svalbarda i nazad nakon sto je festival zavrsen. Sasvim nebitno i jedno i drugo. Cinjenice o Svalbardu da ti ne treba viza za boravak i rad su evidentne i ne moras uopste tamo da ides da bi to znao. A da li bi nasao posao tamo to je vec do tebe. Sve u svemu nekome moze koristiti informacija da eto postoji i takva mogucnost. Edited December 27, 2020 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites