Nedavno smo objavili detaljno uputstvo kako jeftino putovati. Nastavljamo u istom ritmu pričom o recikliranju hrane.

Što je recikliranje hrane?

Možda zvuči kao pravljenje komposta, ali ovdje nije o tome riječ. Ovdje se priča o prehrambenim artiklima koji mogu iskrsnuti iz smeća kako bi ispunili svoju svetu dužnost, odnosno bili pojedeni, te o ljudima koji im u tome pomažu. U našem jeziku još uvijek ne postoji neki uvriježeni naziv za ovu aktivnost, dok je na engleskom znana kao Dumpster-diving ili Skipping.

Koncept je vrlo jednostavan; umjesto da uđete u dućan, zaobiđite ga, pronađite kantu za smeće, otvorite ju i prekopajte. Kod nas nećete pronaći mnogo toga, ali bogatije zapadne zemlje mahom su ekstremno rastrošne, te ćete vrlo lako pronaći sasvim kvalitetnu jestivu hranu!

Tko to radi i zašto?

Hranu uglavnom recikliraju mladi ljudi, putnici, pankeri, aktivisti i anarhisti, te pripadnici "" ideologije, koja se zalaže za življenje uz što minimalniji ekološki utisak. I siromaštvo ponekad tjera ljude na ovu aktivnost, ali začudili biste se koliko je malen postotak uličnih prosjaka svjestan hrane koja se skriva u kontejnerima.

Recikliranje hrane veoma je dobar način da uštedite mnogo novca na putovanju, uzevši u obzir da što je zemlja više dobrostojeća, to je hrana skuplja, ali su i kontejneri puni blaga. Ukoliko se odvažite probati, ovdje možete pronaći nekoliko korisnih savjeta, ali imajte na umu da je volja jedina stvar koja vam odista treba.
mlecni proizvodi u prvom planuvoce i povrce

Gdje mogu reciklirati hranu?

Reciklirati hranu možete bilogdje gdje hrane ime. Dajte si truda i provjerite sve dućane i supermarkete koji su vam blizu i doznajte imaju li pristupačan kontejner za smeće. Veliki supermarketi često drže smeće negdje unutra, zaključavaju kante ili imaju one velike mašine koje kompresiraju čitav sadržaj. Neka vas to ne obeshrabri, jer ako nađete i samo jedan sa pristupačnim kontejerima, možete od tog supermarketa ugodno živjeti. Manji dućani često imaju pristupačnije kante, a neki čak i nemaju kante, već smeće bacaju u plastičnim vrećama. Vrijedi provjeriti i kontejnere na benzinskim postajama, što je veoma korisno dok stopirate jer ponekad zapnete na velikim postajama usred ničega.

Osim iza dućana, hranu možete reciklirati i na tržnicama ili u restoranima. Na tržnice je najbolje otići pred zatvaranje i pitati ljude ako imaju nešto što više ne mogu prodati, a slobodno možete i pokupiti hranu koju su prodavači ostavili na stolu ili podu. Također, možete otići do prodavaonica voća i povrća, pekara, štandova sa hranom i sl. netom prije zatvaranja i pitati možete li dobiti hranu koju namjeravaju baciti. Možete također pitati i kojim danima je najbolje doći po hranu. Ako se nabava svježeg voća i povrća vrši ponedjeljkom, najbolje je otići u nedjelju navečer pitati što misle baciti i možete li to dobiti. Ako vam to nije odvratno, hranu možete naći i u obliku ostataka na nečijem tanjuru. Ovo može dobro doći ako stopirate te vas netko ostavi na velikoj benzinskoj postaji sa krcatim restoranom. Ako malo prošetate uokolo, lako ćete naći napola pojeden odrezak, pržene krumpiriće ili čak polupunu bocu vina.

Kako se to točno radi?

piceZlatno pravilo recikliranja hrane jest da idete ravno do dna! Nemojte biti sramežljivi, moguće je da na vrhu nema ničega, ali je dno kante puno hrane. Jednostavan trik jest da nagnete kantu. Imajte pritom na umu kako su neke kante prljave, ili se po dobrim namirnicama prolije razbijeni jogurt ili trulo voće. Neka vas to ne sprječi. Ako vam se gadi dirati nešto ljepljivo, možete sa sobom ponijeti gumene rukavice, bočicu vode ili vlažne maramice.

Za noćno kopanje trebat će vam svjetiljka. Najprikladnije su one naglavne lampice, ali bilo što može poslužiti. Obavezno ponesite sa sobom prazne vreće, veliku naprtnjaču ili bisage ako ste na biciklu. Morat ćete nekako odnijeti svu tu hranu doma! Također, kraj kontejnera često možete naći odbačene kutije koje dobro dođu za odnošenje ulova.

Kada je najbolje vrijeme za to?

Kopajte po kontejnerima nakon što se dućan zatvorio – tako ćete imati više privatnosti te je manja vjerojatnost da vas netko otjera. To je često i najbolje vrijeme jer mnogi dućani bacaju proizvode netom prije zatvaranja. Moguće je, naravno, kopati i po danu, samo budite pažljivi i bez srama.

Također, valja imati na umu koji je dan u tjednu te koji su lokalni dani odvoza smeća. Neki dućani više bacaju krajem ili početkom tjedna, ili bacaju dodatne količine hrane uoči odvoza organskog otpada. Neki od onih dućana koji zaključavaju kante, sve otključaju netom prije dolaska kamiona za odvoz otpada. Istražite i doznajte!

Što ako me netko vidi?

Potrudite se da vas zaposlenici ne vide i uvijek budite pristojni! Ako je sve zapakirano u vrećama, lako možete po osjećaju težine i opipa ustanoviti ima li hrane u pojedinoj vreći ili ne. Ako opipate nešto obećavajuće, vreću odvežite, prekopajte, te zatim ponovno zavežite. Ponekad morate vreću nasilno otvoriti, ali svejedno pokušajte biti što čišći i nemojte ništa razbacivati po podu. Ako nešto, pak, izvadite vani kako biste prokopali dublje, nemojte zaboraviti sve vratiti unutra te na kraju poklopiti kontejner. Najbolje neka sve izgleda kao i prije, jer što ste uredniji to su veće šanse da nikome neće smetati vaša aktivnost te vlasnici dućana neće pribjeći zaključavanju kontejnera. Pokuštajte biti što tiši, makar to ponekad bilo teško (kad naiđete na kile čokoladnih keksiju uglavnom počnete vrištati od veselja.)

Ako vas netko unatoč pažnji uhvati na djelu, ne paničarite. Nasmiješite se, ili čak objanite što radite i skrenite razgovor na temu gladi u kontrastu sa rastrošnošću. Ako vam netko kaže da odete, pristojno pitajte biste li barem mogli ponijeti to što ste već našli.

Što je jestivo a što nije?

sireviAko vas zanima što ćete uzeti a što ne, to ovisi o vama. Zaboravite na religiozno vjerovanje u datum isteka roka trajanja. U Europskoj uniji ti su datumi pomaknuti unaprijed, te vrlo često možete naći i sasvim jestive mliječne proizvode koji su istekli prije nekoliko dana. Često se nalazi i hrana kojoj nije istekao rok ili koja je istekla taj dan. Naći ćete i pakiranja od, primjerice, deset narandži od kojih je jedna trula, ostalih devet savršeno, ali sve se mora baciti.

Valjanost namirnica također ovisi o vanjskoj temperaturi; preko zime hrana ostaje hladna, a može se i zamrznuti. Od zamrznutog povrća teško ćete napraviti ukusnu salatu, ali može proći za juhu. Preko ljeta nema zamrzavanja, ali se hrana zato brže kvari te verojatno nećete uzeti meso ako je cijeli dan sjedilo u plastičnoj kanti na suncu. No ponekad i usred ljeta naiđete na jogurt koji je još uvijek hladan, čak i zamrznuti sladoled, što znači da je netom bačeno. Eksperimentirajte, vidite na što nailazite, što vam se sviđa, a što ne!

Vjerujte svojim osjetilima mirisa i okusa više nego čitanju datuma. Iako je to zdravorazumski, valja napomenuti kako je najbolje izbjegavati uzimanje proizvoda kojima je pakiranje otvoreno ili staklenki i limenki koje više nisu vakuumirane.

Kršim li ikakve zakone?

mesanceLegalni status ove aktivnosti ovisi o zemlji. U nekim zemljama, poput Francuske, smeće ne pripada nikome, te je kopanje po kantama legalno. U mnogim zemljama nije, ali nitko vas u principu neće tužiti, jedina potencijalna neugodnost jest da vas netko zamoli da prestanete. Ponekad su kontejneri zaključani ili sakriveni iza ograda, ali neke brave se lako daju obiti a ograde preskočiti (što očito nije legalno, ali može rezultirati obilnim količinama hrane). Naravno, takve aktivnosti poduzimajte uz vlastitu odgovornost i dodatnu dozu opreza. Klub Putnika ne preporuča da radite išta ilegalno.

Mogu li naći stvari koje nisu hrana?

Vrijedi proviriti iza bilokakvih dućana, bilo modnih, sportskih, robnih kuća – nevjerojatno je kakve stvari možete pronaći; jastuke, prošlosezonsku odjeću, cipele, čak i ruksake, bisage, svjetla ili zvonca za bicikle. Takvi ulovi nešto su rjeđi, ali vrlo vrijedni!

Mogu li na internetu naći dobre lokacije?

Naravno! Najkorisniji sajt za recikliranje hrane je TrashWiki – kojeg kolektivno pišu svi za sve. Wiki je pun članaka o vrstama kontejnera, pojmovima (dumpster-diving, freeganism i slično), a možete i ukucati lokaciju, državu ili grad koji vas interesira, provjeriti koji je legalni status te vidjeti je li itko napisao lokacije dobrih mjesta. Ako otkrijete koju dobru lokaciju sami, molimo vas da nadopišete na ovaj kolektivni wiki. Živio internet!

Za kraj: ne zaboravite da je jedina bitna stvar volja! Ako pređete preko društvenog uvjerenja kako je kopanje po smeću nešto ružno i gadno, moći ćete pronaći mnogo dobre hrane sasvim besplatno. I ne zaboravite podijeliti to bogatstvo sa drugima. Sretno!
bonbonelimenke