zene-na-putovanju-nina

Biti žena, većina vas će se složiti, u tehničkom smislu je zahtevnije nego biti muškarac – osetljivije ste i fizički slabije od muškaraca, a i higijenski standardi vam podležu malo drugačijem vrednovanju nego u slučaju jačeg pola. Ipak, zbog toga niste prestale da se bavite sportom, da izlazite uveče iz kuće ili da same odlazite u šetnju kada to poželite. Isto tako, kada vas komšinica posavetuje da su samostalna putovanja lepa „ali opasna, naročito za žene", nema razloga da umesto na putovanje pođete do prvog TV-a.

Biti žena na putovanju isto je kao i biti žena u životu – koristite zdrav razum, radite sve ono što i muškarci, ali sa dve bočice opreza više.

Prtljag

Prva stvar o kojoj treba da razmišljate kad krećete na samostalno putovanje, to je kako se spakovati. Nemojte poneti kofer koji ne možete da podignete, a onda treptati muškarcima usput da vam pomognu. Spakujte malo garderobe u ruksak, ali zajedno sa kesicom praška. Imajte u vidu da ići na samostalno putovanje ne znači ići na modnu pistu i da je bitno da imate odeću za različite vremenske uslove a ne različite kombinacije za album sa fotografijama koji ćete postaviti na društvene mreže.

Garderoba

Sem toga, vodite računa da vam garderoba bude u skladu sa lokalnim običajima. To ne znači da čim uđete u islamsku zemlju na sebe treba da stavite burku, već da će duže nogavice i nedekoltirane majice ostaviti utisak poštovanja običaja, i biti jedan od znakova da ne želite mušku pažnju koja je više od prijateljske. Da, znamo da bi žene trebalo da mogu da se oblače kako im prija i da ženina odeća nije izgovor za nametljivo ponašanje muškarca, ali ovo su saveti za bezbedno i ugodno putovanje, a ne sociološko-filozofska rasprava o pravima žena.

Higijena

Osim o garderobi, kada se pakujete treba da vodite računa o higijeni. Ponovo, razmislite dobro o tome u koje zemlje putujete i na koliko dugo. U nekim zemljama nećete tako lako doći do higijenskih uložaka ili tampona te ih je bolje poneti od kuće. Pored dnevnih uložaka, možete kupiti i veš za jednokratnu upotrebu koji će biti vredniji od zlata u situaciji kad vam mesečni ciklus počne u saharskom pesku, a prvi toalet je na nekih 354 km od vas.

Takođe, imajte uvek kod sebe 3 tampona i 3 vlažne maramice pojedinačno pakovanje za znate-već-koji deo tela. Ta 3 grama ništa ne menjaju, a mogu mnogo da promene ako zatrebaju. Postoji i alternativa za duža putovanja, a to su silikonske čašice. Traju godinama, peru se i nemaju kemikalija. Mogu se nabaviti u ljekarnama, u Hrvatskoj također u dućanima bio&bio te tamo koštaju oko 30 eura. (Ukoliko znate gdje se sve u našim državama mogu nabaviti silikonske čaše te kolike su cijene, molimo vas da nas kontaktirate.) Ako uzimate kontraceptivne pilule, postarajte se da imate zalihe za čitavo putovanje.

Ponašanje

Dolazimo polako i do najbitnije stvari, a to je kako da se ponašate na putovanju. Uveravamo vas da nije neophodno da razvijate nikakve natprirodne talente da biste bile bezbedne; zdrav razum i racionalno odlučivanje uglavnom budu dovoljni. Na putovanju su nebezbedne situacije vrlo slične onima koje ste već viđale kod kuće pa ćete koristiti već oprobane strategije za njihovo izbegavanje.

Pokušajte da na neugodno dobacivanje i neželjeno nabacivanje odgovorite diskretnije nego slanjem dotične osobe tamo odakle je i došla. Veliki broj neprijatnih situacija moguće je izbeći pre nego što postanu zaista ozbiljne, tako što nećete pokazati interesovanje, nećete ući u rasprave, neke stvari ćete ignorisati ili prosto otići sa mesta na kome ste meta. Neke devojke, radi dodatne sigurnosti, nose u torbi dezodorans sa alkoholom koji je, za razliku od suzavca i biber-spreja, u svim zemljama legalan. To zavisi od vas i onoga što vam daje osećaj sigurnosti.

Autostop

zene-na-putovanju-pam

Kada je o stopiranju riječ, iako u Klubu putnika gajimo najveće simpatije prema ovoj aktivnosti, a poznajemo i mnoge devojke koje stopiraju samostalno, preporučamo dobitnu kombinaciju muško-žensko: dečki će lakše dobiti vožnju jer su u društvu djevojke, a djevojke će se osjećati sigurnije jer su u društvu dečka. Ukoliko zagusti moći ćete da improvizujete prsten od konzerve Koka-kole i kažete da ste u braku, što je u najvećem broju slučajeva dovoljno da neprijatne ponude smesta prestanu.

Što ako ne uspijete naći prijatelja za put, ali svejedno ne želite ostati doma te se odlučite da same stopirate? Kao što smo gore naveli, iste opasnosti postoje i za muškarce i za žene, ali preporučamo ženama dvije bočice opreza više. Ukoliko nemate stoperskog iskustva, preporučamo svim početnicima (ne samo ženama) da prvo "osjete cestu" u društvu te se tek kasnije odluče na samostalno stopiranje. Bitno je naučiti "osjećati cestu" jer se neke stvari ne mogu prenijeti tekstualnim i ilustriranim vodičima.

Kad se odvažite na svoj prvi stop (vjerojatno nećete moći zaspati večer prije od uzbuđenja), bitno je da se osjećate spremno i samopouzdano, ali sa očima širom otvorenima. Ukoliko vam se vozač(ica) ne svidi, nemojte ući u auto. Smislite neki "lejm" izgovor. ("Moram hitno na WC" ili "Evo ovaj tren mi je frend poslao poruku da ga pričekam pa idemo skupa" ili "Ostala mi je skripta za ispit doma, a mislila sam učit na putu") Nije bitno hoće li vam vozač(ica) povjerovati i koliko će glupo vaš izgovor zvučati, bitno je da vi ne uđete u auto s osobom koja nema dobru "vibru".

Ako ste ušli u automobil s osobom koja se isprva činila OK, ali kasnije počinjete sumnjati da to i nije bila pametna odluka, evo nekoliko trikova:

  • Usmjerite razgovor na obitelj. Pitajte osobu ima li djece. Pokušajte vući paralelu u smjeru "vi ste meni kao otac/majka, ja sam kao vaše dijete". Ako osoba nema djece, ima nećake i nećakinje ili nešto treće. Udarati po suosjećanju je učinkovito.

  • Usmjerite razgovor na svoje ciljeve i snove u životu, na svoje prijatelje i obitelj. Dajte osobi do znanja da imate nešto za što živite, nekog za koga živite i tko živi za vas. Ponavljamo, udarati po suosjećanju je učinkovito.

  • Pitajte osobu kad očekuje da ćete doći na odredište jer ste obećali majci/ocu/prijatelju javiti da vas pokupi negdje. (Naravno, ne idete na autostop bez punog računa na mobitelu.)

  • Budite odlučne u svojim odgovorima, ali ne i svadljive.

  • Ukoliko stopirate van našeg govornog područja, naučite na jeziku države u kojoj stopirate osnovne fraze, od kojih jedna mora biti: "Poslala sam SMS svom ocu s vašim registarskim oznakama." Zlu ne trebalo.

Naša urednica Nikolina navodi kako je u četiri godine aktivnog stopiranja tri puta naletjela na neugodnjak. Jednom je samo bila u pitanju loša vibra vozača te su ona i i prijateljica iskoristile gore navedenu taktiku suosjećanja + zvanja prijatelja na mobitel te je sve prošlo u apsolutnom redu. Jednom ju je kamiondžija pitao želi li se seksati, ona je rekla da ne želi, na što se kamiondžija ispričao i rekao da je samo pitao. O trećem neugodnjaku možete pročitati ovdje. Kao što vidite, ništa zaista strašno.

zena-na-putovanju

Sretan put

Nemojte dozvoliti da to što ste žena bude razlog da dane odmora provedete gledajući prolaznike iz kafića u komšiluku. Ideja da je svet opasno mesto u kome vrebaju manijaci, ubice i silovatelji koji samo čekaju priliku da vas pretvore u naslov iz crne hronike po besmislu se može meriti samo još sa idejom je da je on mesto iz bajke u kome su svi dobronamerni i prijatejski raspoloženi.

Jedini način da to shvatite jeste da izađete i uverite se, ali na promišljen i odgovoran način. Želimo vam srećan put i uspešno istraživanje.