Posto sam u ponedeljak poljubila kapiju Zimskog Dvorca nisam mogla da docekam da u utorak odem da vidim i to umetnicko delo. Samo spolja me je potpuno odushevio  a unutra... :) Naravno cene ulaznica su paprene ali za imaoce ISIC iz bilo koje zemlje ulaz je besplatan. Slikanje je 100 rubalja. Ako vas tamo neko vidi da slikate to znaci da ste platilil slikanje i niko vas nista nece pitati. Ponela sam fotoaparat da se igram nitenda sa babushkama po muzeju ali uopste nije bilo potrebe. Niko vas nista ne pita. Samo nema slikanja tamo gde je slikanje zabranjeno, vuku za ushi! :) Italijan sa kojim sam pricala i koji je platio slikanje se gadno pokajao i slatko se nasmejao kad sam mu rekla da sam iz Srbije. Samo mi je rekao da tako nesto na nas i lici. U Zimski Dvorac morate otici minimum dva puta. U sredu kad sam otishla po drugo put otkrila sam put do treceg sprata i pregrsht soba koje uopste nisam videla. Dvorac je zaista ogroman i fascinantan. Svaka soba je prica za sebe.


winter pallace hermitage


dvorište zimskog dvorca, petrograd

 Ili je puna umetnickih dela iz celog sveta, ili su zidovi fascinantno uradjeni ili podovi, plafoni, osveljenje... Posle razgledanja 5 soba imacete ozbiljan bol u vratu od okretanja. Velak balska dvorana, sva u zlatu, velika krunidbena dvorana sa crvenim tepihom i ogromnom crvenom carskom stolicom, Rastelli je u mnogome umeshao svoje prste u ovom dvorcu, soba koje nose njegovo ime ima svuda, zatim soba u kojoj je Car Nikolaj II Romanov proveo svoje poslednje sate sa svojim ministrima sa kompletnim namestajem... Nazalost jako puno natpisa je na ruskom a ja bash i ne panjumajem ruski pa nisam bash najbolje razumela sta je koja soba ali sve je prelepo i odishe istorijom i stilom. Stepenishta su ogromna i naravno sve je u pozlati sa predivnim statuama i oblicima.
Na trecem spratu je kolekcija najpoznatijih slikara iz celog sveta. Tu mozete videti Van Gogha, Pikasa i sve one cuvene slikare koje ja ne poznajem i nikad nisam imala prilike da upamtim njihova imena. Prilicno obimna kolekcija. Pikaso cak ima svoje dve sobe i na ulazu na treci sprat obezbedjenje je pojacano.


Zimski Dvorac nije bash lako objasniti, to morate doziveti. Meshavina umetnosti iz celoga sveta sve nekako kombinovano zajedno i postavljeno na svoje mesto. Vidi se da su carevi pored sebe imali najvece umetnike. :)


Posle Z. dvorca odlucila sam da odlutam do letnje palate koja je nazalost bila zatvorena kao i letnja bashta.  Sve u toj bashti je spakovano u velike kutije da se ne bi unishtilo od jake zime koja ovde hara. Mars polje koje se nalazi odmah pored  letnjeg dvorca je jedna ogromna poljana sa po kojim drvetom i kazu da ako hodash precicama koji je stvarno mnogo hodash po grobovima jer je nekada davno tu bilo groblje. U sredini marsovog polja gori vecni plamen gde u kasnijim poslepodnevniim casovim ima mnogo mladih ljudi. Kad ih zimi ima toliko mogu da zamislim sta je leti... zurka! :)


Mramorni dvorac je deo Ruskog muzeja i ulaznica je 5 eura i koliko sam cula od clana HC-a kojeg sam danas upoznala i to je muzej prepun slika i svih onih sitnica koje ja ne volim da gledam.


Po njegovoj preporuci otishla sam u Etnoloshki i prirodnjacki muzej Petrograda i odushevila se. To je u stvari kolekcija odece obuce obicaja nakita nacina zivota ljudi iz celog sveta. Sve to je Petar I godinama skupljao i slagao u taj muzej. Posto je bio posebno zainteresovan za ljudsko telo i sve sto je povezano sa time godinama je skupljao po celom svetu abnormalije. Jedna soba u muzeju je puna fetusa u flashama. Sijamski blizanci sa spojenim glavama, dete sa dve glave i tri noge, dete sa jednim okom, unutrashnji organi dece, ... opet nije mesto za ljude sa slabim zeludcem. Ali vredi videti ostale postavke za one koji imaju slab zeludac. :) Japanci, Kinezi, Indijci, Indijanci, Indonezani... svi imaju svoje mesto u muzeju. Nisam uspela da vidim deo koji me je najvishe interesovao posto su ribali pod (eh moje lude srece) a to je Middle east part. Inace svi natpisi u tom muzeju su na Ruskom i engleskom pa sam provela mnogo vremena citajuci.


Prekoputa Z. Dvorca stoji tvrdjava Petra i Pavla koja je prvobitno bila izgradjena da bi se grad stitio od napada Norvezana ali je bila zavrshena tek posto su Rusi porazili Norvezane. U njoj se nalazi crkva Sv. Petra i Pavla i milion sitnih muzeja kojima ne mozete naci ni pocetak ni kraj ni vrata. :) Prosetala sam po krovu i imala predivan pogled na drugu stranu grada i  na Nevu i napravila sam par odlicnih fotografija, prosetala po doku i slikala Nevska vrata. Taj dok je korishcen da bi se zatvorenici odvozili iz tvrdjave najceshce u Sibir :)


to be continued...