Prva stvar koju sam videla kad sam doshla u Moskvu je nazalost bilo PVU odeljenje u kojem su mi rekli "mi tebe ne panjumajemo, ti nas ne panjumajesh, idi u ambasadu!" i ja sta cu odoh do ambasade. Zgrada nashe ambasade je jedna veoma ruzna zgrada gde mozete naci mnogo finih ljudi koji su spremni da vas smire i pomognu. Posto sam naravno bila van sebe od svih stvari koje su mi se izdeshavale konzul mi je skuvao tursku kafu, registrovao me kao gosta ambasade i nashao coveka koji me je odvezao do grada kako bih zapocela razgledanje. Kad krenete u nashu ambasadu nikako nemojte ici na metro stanicu univerzitet pa odatle traziti nashu ambasadu. Proveshcete min 40 minuta aktivnog hodanja samo po teritoriji univerziteta Lomonosov.


lomonosov, moskva, moscow

Univerzitet je toliko velik da ima svoju teritoriju! :) A kad pitate nekoga za pravac kretanja neka to bude stara bakica posto one govore polako, sve mozete da ih razumete i znaju samo gde je ambasada Jugoslavije. (nemaju pojima da nasha drzava menja ime svakog proleca :) ) Glavna zgrada univerziteta Lomonosov ima milion spratova i kazu da se sa 28 sprata pruza najlepshi pogled na Moskvu. Nisam se penjala, nazalost, ali ne verujem da bi mnogo videla posto je tog dana padao najgushci sneg koji sam ikad videla. Zgradu sam videla celu tek kad sam doshla ispred nje!


Sledeca destinacija je bila Kremlj. Iskreno, nesto me je razocaralo. Prvo sto su me pretresli do gole koze kad sam ulazila posto na moj lancic, ne znam kako i zashto reaguju sve one pishtece sprave svuda gde sam krocila. Zatim ona velika staklena zgrada koja se predstavlja kao neki teatar (Palata Kongresa) i koja potpuno kvari izgled celog Kremlja pa onda saznanje da necu biti u Moskvi kad Hose Kareras bude drzao koncert... Inace doticna Palata Kongresa je glavni krivac zasto Kremlj nije prozvan osmim svetskim cudom, elem. Sva ta razocarenja u 15 minuta... ali naravno u velikom zlu uvek ima nesto dobro. Iza Palate pruza se pravi prelepi pogled na Kremlj. Palata Patrijarha, Uspenski sabor, Zvornik Ivana Velikog, Carevo zvono, Carev top...


carpushka


Naravno polovina zgrada je zatvorena za posetioce, cak kad sam pokushala da predjem put u Kremlju van peshackog prelaza dobila sam prekor od policije koje ima tamo na sve strane. Ulaz u Arhandjelski sabor se placa dodatno na samom ulazu u Kremlj ali obicno mi se deshavalo u Rusiji da kad vidim cenovnik prosto mi se sve zamuti :) tako da to nisam, najverovatnije ni htela da primetim. Ushla sam u crkvu, pored vrata je stojao neki sto ali nikoga nije bilo za stolom. U crkvi je bilo dosta turista. Ushla sam i prosetala po crkvi. U crkvi su sahranjeni Ivan Grozni, njegov sin Carevic Ivan, Aleksej Romanov, Petar II Svi vladari iz dinastije Muskovski iz perioda 1320-1690 (sem Borisa Godunova) i josh mnogo poznatih imena carske Rusije. Crkva je gradjena izmedju 1505 i 1508 i glavni arhitekta je bio italijan Aleviso Novi. I to sam sve cula od neke slatke tetkice koja je pricala na italijanskom. Kad sam se okrenula po crkvi imala sam sta i da vidim, neka tetkica sedi za onim stolom i cepa karte. :) Samo sam izashla napolje. Kad sam kasnije izashla napolje videla sam da sam ustedela 75 rubalja. Carevo zvono je najvece zvono na svetu. Tezi samo 202 tone i nikad nije zazvonilo. Njegova ranija verzija od 130 tona je pala i razbila se u velikom pozaru koji je zadesio Kremlj 1701 godine pa je Car iskovao novo zvono 1730 god. za svoju zenu Caricu Anu Ivanovnu. Jedno parcence od 11 tona se odvalilo i sad stoji pored zvona. Carev top je iskovan 1586 godine za cara Fjodora I ciji je portret na cevi. Izgleda ni on nikad nije funkcionisao upravo zbog svoje velicine.


kremlj, Kremlj


Sve ostalo u Kremlju je bilo zatvoreno tako da nisam videla jako puno stvari. Kad sam izashla iz Kremlja vec je padala noc pa sam odlucila da vidim crveni trg u nocnom sjaju. Krenula sam sa pogreshne strane Kremlja cisto da bi videla zidine Kremlja i da vidim drugu stranu Moskve. Nikad nisam zavrshila to puteshestvije. Po Ruskoj zimi put je bio predugacak pa sam proshla samo dve kule i vratila se do crvenog trga onim kracim putem :)
To be continued...