Boston tea party

Boston je jedan od uticajnijih, bogatijih i značajnijih gradova u Sjedinjenim Državama u političkom, kulturnom, naučnom-obrazovnom i istorijskom smislu. Osnovali su ga Puritanci iz Engleske još 1630. godine, a već 1636. u njemu je osnovan i najstariji američki univerzitet - Harvard. Nalazi se u državi Masačusets i najveći je grad Nove Engleske (severositočni deo SAD). U gradu živi i oko 250 000 studenata koji studiraju na nekim od najprestižnijih škola u Americi i svetu pa to Boston čini gradom sa najviše studenata po stanovniku u SAD.

 

Boston 1

Boston je bio poprište raznih događaja bitnih za američku istoriju. Jedan od poznatijih je Bostonska Čajanka, koja se zbila 1773. u znak protesta protiv Britanske imperije koja je imala vrlo interesantnu politiku prema novim kolonijama - naime volela je da od njih naplaćuje porez, a nije dozvoljavala prisustvo njihovih predstavnika u svom Parlamentu niti ih je pitala za išta. Ova pobuna kao i još nekoliko događaja i bitaka protiv britanske vojske direktno su podstakli Američku revoluciju i Rat za nezavisnost od Britanije. Da ne gnjavim istorijom, ako sam nekog zainteresovao na ovu temu, neka izgugluje još detalja sam. Šetnju Bostonom započeću iz istorijskog centra grada koji je za razliku od ostalih američkih planskih gradova pun uskih, krivudavih i nepravilnih ulica. Naravno grad ne bi bio američki bez nebodera tako da je novo uklopljeno u staro na vrlo interesantan način. A po centru ima i mnogo pešačkih zona pa se tako na starom pijačnom trgu nalazi i čuveni kafić "Uzdravlje" :)

Old State House

Cheers

A šetajući dalje dolazi se do takozvane "old south meeting house" (stara zgrada za sastajanje) u kojoj se oko 8000 kolonista naguralo (zaista ne znam kako) kada su se dogovarali kako da prkose Imperiji zbog onih taksi i odlučili da pobacaju taj silan čaj u okean.

old south meeting house

Ubrzo se stiže i do parka "Boston Common" koji je uspostavljen još negde u 18. veku da bi građani Bostona imali prostor u kojem mogu da provedu neko kvalitetno vreme, druže se i opuste. Ovaj park je u stvari samo početak ogromnog zelenog pojasa koji se proteže kroz ceo Boston i kojim su međusobno povezani mnogi parkovi i zelene površine tako da praktično možete šetati s jednog na drugi kraj grada samo kroz parkove :) Iznad parka je zgrada države Masačusets sa svojom pozlaćenom kupolom.

Common park 1 Massachusets State House

stanovnici Common parka Common

Iako kratko u poseti, Boston je na mene ostavio utisak lepog, čistog i sređenog grada. Primetna je velika razlika u strukturi stanovništva u odnosu na Njujork (veliku većinu čine ljudi evropskog porekla) i grad zaista ima više evropski šmek, nekako je "british" :)

Ulica kestena bostonske kuce