"I takodje vam kazhem da se ovde nailazi na jedno chudo: istina je da se, kada se nocu jashe kroz pustinju, deshava ovo - ako neko zaostane od drugova da bi spavao ili zbog necheg drugog, chuje u vazduhu glasove duhova slichne glasovima njegovih drugova. I vise ga puta zovu po imenu, i ponekad je tako zaveden s pravog puta da ga vise nikad ne pronadje; i mnogi su se vec tako izgubili. Cesto se cuju u vazduhu mnogi muzicki instrumenti, i to narochito doboshi. Tako se prolazi kroz ovu veliku pustinju." - Marko Polo

Pa dobro, gde je ta pustinja? Pripitomljena, ukrocena, ispresecana putevima i kanalima, poshumljena, prognana iz chovekove blizine i saterana u sebe samu, Taklamakan se krije medju svojim visokim dinama, u pescanim morima i kamenim ravnicama. Nekadasnja "pustinja bez povratka" sahranila je generacije odvaznih putnika, a danas je, svakodnevno i svakonocno, prelaze desetine autobusa sa poput sardina naslaganim Kinezima i Ujgurima. Dok ste u oazi, vidite - oazu, sa puta vidite drvorede koji oivichavaju put, i ma koliko ustajali, gurali ljude u autobusu i krivili vrat, tek povremeno vas obraduje pojas sivkastog peska ili neugledni pescani brezuljak, za koji sebe, sa slepim entuzijazmom, ubedjujete da je prava pravcata peschana dina.

Predjosmo tako strashnu pustinju Taklamakan - i ne videsmo je, sem u tragovima. Tek na njenom krajnjem istochnom rubu, kod kineskog gradica Dunhuang, uspesmo, na jedvite jade, da joj doakamo i stavimo joj soli na rep.

Dunhuang

Gradic u srcu Kine, gde prestaje beskrajni Sikjang a pochinje provincija Gansu, gde prestaju Ujguri a pochinju Kinezi, Dunhuang se nalazi u blizini mesta gde se susrecu severni i juzhni Put svile.

Tuda su novopecheni kineski budisti, gladni prosvetljenja, vekovima prolazili na svom putu ka Zapadu - tachnije, Indiji - kuda su ishli da se, na samom vrelu duhovnosti, napoje religiozno-filozofskim spoznajama i, ako budu srecne (i brze) ruke, smotaju par svitaka na sanskritu i donesu ih natrag u zavichaj.


Usput su zastajali u Dunhuangu, i tu sebi davali odushka slikajuci svoja bozanstva na pecinskim zidovima, te tako varosh Dunhuang postade najveci budistichki centar srednjovekovne Kine, a danas jedan od najvecih modernih centara za muzhu slatkog turistichkog novca, koji uvek tako dobro dodje.

Pecine 'iljadu Buda

Glavni zidni motiv, a i zashtitni znak samog grada, prisutan na autobusima, banderama, izlozima i razlicitim lokalnim proizvodima je - Apsaras.

Apsaras je hinduisticko-budisticki zenski duh voda i oblaka, lepotica vichna plesanju kojim, u divljini, uznemirava priljezhne monahe dok pokushavaju da meditiraju, otezavajuci im put ka prosvetljenju i terajuci ih da josh koju reinkarnaciju prozhive zaglavljeni u ovoj nashoj dolini suza.

Apsarasin suprug je Gandharva, mushki duh prirode, delom chovek, a delom konj ili ptica. Gandharva je vrsni muzichar, koji svojim rajskim zvucima raspiruje Apsarasin ples i dodatno dekoncentrishe monahe.

U pecine ne udjosmo, jer je cena prava sitnica - 15 do 50 evra, u zavisnosti od pecine - pa vi izvol'te. Inache su sve turistichke atrakcije - dakle, sva mesta za koja je neki marljivi Kinez zakljucio da bi, makar i izdaleka, nekome mogla biti interesantna - ogradjena visokim zidovima, zhicama, strazharima, zaklonjena od pogleda i debelo zacenjena - i poplavljena morem kineskih turista, tako da vishe ne mogu da posluzhe za uzivanje u bilo chemu drugom sem guzve i nesnosne galame.

Sutra savrshenstva dijamantske mudrosti koja proseca iluziju

Kinezi u 9. veku izmisljaju stampariju i pochinju masovno da shtancuju knjige, te chuvene dunhuanshke pecine postaju neka vrsta otpada za stari papir. Tu su se vekovima talozhili budistichki zbornici, komentari, apokrifi, molitvenici, konfuchijanski i taoistichki spisi, drzhavni tekstovi, administrativni registri, rechnici, antologije, vezhbe iz kaligrafije, zastareli udzbenici i shta sve ne. Upravo je u jednoj od ovih pecina istrazhivach Sir Aurel Stein (1862.-1943.) isceprkao tzv. Dijamantsku sutru, najstariji shtampani tekst na svetu, nastao 868. godine, u kome Buda svom pomalo naivnom ucheniku Subhutiju detaljno objashnjava prirodu percepcije. Puno ime ove sutre glasi "Sutra savrshenstva dijamantske mudrosti koja proseca iluziju" i chuva se u British Library - ko zeli, moze da svrati tamo da je pogleda, naravno ukoliko ikad dobije vizu. A i nema potrebe, jer mi ovde dajemo, kratko i jasno, rezime ovog savrshenog teksta. Osim shto, izmedju ostalog, kazhe Subhutiju da je univerzum, zapravo, samo stilska figura, Buda mu govori i sta treba da misli o svetu:

 

Grom il' rosa, san il' sena

Svet uzrochnih fenomena -

Mehur, varka i opsena.

 

Pustinja pevajuceg peska

Dine - zapravo, peschane planine visoke i preko 1.500 metara - zlokobno se nadvijaju nad gradom, kao tezhak zhuti talas prelomljen na vrhu i zamrznut u pokretu.

Vishe putnika kroz ovu pustinju ostavilo je, u svojim zapisima, enigmatichnu napomenu o pesku koji povremeno sapuce, lupka, zvecka, zvizhdi, a povremeno da sebi odushka i zapeva iz sveg glasa.

~~Pricha o Zhutom zmaju koji nije voleo operu~~

Prica kaze da se ovde, u neka davna vremena, nalazila Planina plavog kamena, u cijem je podnozju postojalo maleno jezero, a oko njega grad sa mnoshtvom velelepnih hramova. Stanovnici ovog grada su privrzenost svojim bogovima izrazavali priredjujuci celovecerne operske izvedbe pod vedrim nebom, tako da je zemlja pucala a planina se tresla iz temelja.

U obliznjoj pustinji ziveo je princ Zhuti zmaj, koji je iznad svega cenio svoj pustinjski mir i tishinu, uopste nemajuci ni razumevanja ni sluha za umetnicko-religiozne decibele od kojih su mu se jezhile krljushti.

Tako Zhuti zmaj resi da stavi tacku na operu (svako ko je ikada prosao u blizini raspevanog kineskog operskog grla, kakva se cesto susrecu u parkovima i na trgovima, imace razumevanja za zmajeve argumente) i na planinu, grad, hramove i ljude zgodno spusti jednu ogromnu pescanu dinu.

I buka namah prestade... ali ne zadugo.


Dushe revoltiranih vernika, nezadovoljne sudbinom koja im je dodelila da zive u vecitom mraku, zatrpani kilometrima peska, povremeno, u znak protesta, urlaju i lupaju u gong, kako bi pokazali da se sa njima ne moze tako, i da ih nista ne moze spreciti da udovolje svojim bogovima - koji ih, ko zna zashto, u medjuvremenu ostavishe tamo pod peskom.

~~Pricha o vojnicima sa dobrom koncentracijom~~

Dva kralja samo za sebe pozelese vlast nad istim, beskrajnim zutim peskom, te poslase svoje vojske da se pobiju na nezgodnom, sipkavom pescanom tlu. Vojske se sretoshe u varljivim prevojima dina, povijene sablje zablistashe spram plavog neba, prolomi se zvuk vojne trube, vojnici zaboravishe na strashnu vrucinu u gvozdenim oklopima, i otpoche boj na sve ili nishta, boj u kome nece biti pobednika ni porazenih, jer nijedna strana nemashe heroja vishe koji bi presudio bitku.

Pesak se uskovitla i zakloni prizor krvavog boja od radoznalih ochiju kibicera, i vremenom, tokom godina koje kao za tren proleteshe, zatrpa dve vojske duboko ispod pustinjskog tla. Vojnici, medjutim, ni ne primetishe kako polako tonu u pesak, te nastavishe da se bore za davno umrle kraljeve i ideale, a josh se i danas chuje, iz pustinjskih ponora, zveckanje sablji, topot kamila, i bojni poklichi onih koje je vreme zaboravilo i zakopalo.

Taklamacikl

Ukoliko, recimo, pozelite da prosetate po pustinji - ne mozhe. Okolo je visoka ograda, bodljikava zhica, strazhari, a ulaz za dine koshta apsurdnih 12 evra. Jedino sto vam ostaje jeste da iznajmite bicikl, i krenete dzombastim puteljcima kroz vocnjake i zaseoke, ne bi li ste otkrili da li se kineski bodljikavi zid igde zavrshava, i da li cete uspeti da ostvarite svoju zelju da nogom zgazite vreli pesak.

Kinezi, stari ogradjivachi i graditelji zidova, nisu shtedeli ni na ovoj ogradi, koja se ne predaje tek tako. Sati pedalanja, zatim parkiranje bicikla, probijanje kroz gustish, i opet - zhica, i ponovo pedalanje, i ponovo zakljuchavanje bicikla i hodanje, i pentranje, i opet - zhica, i uvek svuda zhica, koja kao da se nigde ne zavrshava, ali ipak nije ni blizu dorasla vashoj tvrdoglavosti, i konacno priznaje poraz, i vi krecete u pustinju.

Zelenish oaze ubrzo nestaje za ledjima, vazduh postaje suv i vreo, grlo se sushi, a noge upadaju u pesak koji je toliko vruc da ga osecate kroz djonove i nogavice. Dine su, zapravo, mnogo vece i strmije nego sto na prvi pogled izgledaju, jer je zbog velikih povrshina nemoguce proceniti razdaljine.

Velike pescane planine, sem toga, uopste nisu pravljene da bi se iko pentrao na njih - negde su poslushne i tvrde, negde se tek blago osipaju, a negde, bez ikakvog upozorenja, upadate u pesak skoro do kolena, te je potrebno neko vreme da bi se otkrila optimalna taktika za kretanje.

U pustinji nema nichega - bash nichega. Povremeno proviri biljka nalik na sasushenu granchicu, ili protrchi mali gushter koji se ne plashi vas, ali se uzhasava vashe senke, i za par sekundi je vec dinama daleko.

Sto se vishe penjete, vetar je sve jachi, i povremeno vas zaspe kishicom sitnih pescanih zrnaca.

Pesak povremeno zazvizdi ili prosapce ponesto, ali za to uopste niste sigurni da vam se nije samo ucinilo, i da vam to ne lupa vase sopstveno srce u ushima, jer je uspon strm, i prosto osecate kako vreli vetar pije vodu iz vas.


I taman kada pochne da vam se prividja sladoledzija koji mashe kaprijem, rumenkom ili rum-koktelom, izbijate na vrh, odakle puca pogled na oazu koja je ostala negde dole, i na bezbroj pustinjskih bregova koji se pruzaju dokle sezhe pogled.

Kada zakljuchite da ste se dovoljno nagutali peska, pochinjete da se kotrljate ka podnozju dine, a zatim, trazeci svoje tragove i zakljucivsi da vise ne mozete da ih nadjete, posrcete ka dalekom zelenilu i konachno, par sati kasnije, shvatate da ste odlutali daleko od svog bicikla, te vam predstoji pesacenje kroz vocnjake u kojima, na samoj ivici pustinje, rastu male, crvene, veoma slatke i potpuno suve breskve bez kapi soka.

Posle pustinje, sedamo na tvrda sedishta cetvrte klase kineskog voza koji ce nas, nakon 36 sati druzenja sa ostalim putnicima u pretrpanom vagonu, istovariti na zapadnoj z. stanici u Pekingu.