U cik zore, bunovni ulazimo u voz. Iz finog dremeža nas budi neverovatna graja: u Parmi ulazi ceo jedan razred i to uz buku svojstvenu samo Italijanima. Ko nije video, pardon, čuo italijansku omladinu, nikad ne bi mogao da pretpostavi da ljudski glas može da dosegne toliko decibela, a tek kad se ujedini sa jos desetak istih takvih... Uhh... Klinci sa policajkama na očima, pantalonama spuštenim skoro do kolena, sa lancima u džepovima, devojke nespretno našminkane, u pocepanim farmerkama, kikoću se i ćućore. Čovek bi rekao propaliteti neki, a u stvari obična, vesela deca, italijanski pubertetski stil. Pas koji mnogo laje ne ujeda... Tako u veselju sagledasmo ligurske gudure i kroz dugački tunel uđosmo u đenovsku stanicu, uglavljenu između surih planina i mora. Oprostismo se od dece, otčepismo uši, i pravo pored ogromnih i luksuznih palata starih moreplovaca, krenusmo put uskih sokaka.
 
đenova
Jedna od čuvenih đenovskih palata

Stara Đenova je poznata po mračnim ulicama, ili “karuđima“ (caruggi) kako ih Đenovljani zovu. Stare zgrade sa po pet-šest-sedam spratova u ulicama širokim jedva jedan metar, daju tek po kom sunčevom zraku da se probije do trotoara. Glavne, šire ulice pune su radnjica, turista, i raznih drangulija, ali čim se zađe u neki sporedni sokak, eto odmah sumnjivih faca, razgolićenih dama sumnjivog morala na prozorima i u haustorima. More je ovde vekovima dovodilo ljude svih vrsta, vera i rasa. Ulica koja vodi na stanicu puna je raspadnutih hotela, iranskih tepiha, čajdžinica, prodavnica kičerskih suvenira sa hadžiluka iz Meke, šarenih marama i amajlija iz crne Afrike... Sa prozora trešti najnoviji hit arapske produkcije, a trgovci pokušavaju da proteraju kamiončić kroz uličicu u kojoj se jedva dva čoveka mimoilaze. Glavna crkva, katedrala Svetog Lorenca, u mavarskom stilu, a pored lava, pardon, arslana kod ulaza, Arapin sedi, čita Kuran i peva. Da povremeno ne zamiriši pecivo sa vanilom, pica i bosiljak i ne zazvone crkvena zvona,  čovek bi pomislio da je prošao kroz neku prostor-vremensku kapiju i pristigao pravo na Bliski Istok... A izvan kapija starog grada potpuno druga priča: zelenilo na sve strane i ulice u više nivoa, zahvaljujući brdovitom krajoliku. Svaka ulica je svojevrstan vidikovac. Tako smo šetajući posmatrali krovove solitera na kojima su dovitljivi stanovnici napravili baštice, terase, pa čak i bazene, a duboko ispod nas ukrštale su se još dve ulice – prava  trodimenzionalna raskrsnica, sa morem i brdima u pozadini.
 
đenova đenova
đenova đenova
Đenovski sokaci i pogled sa "uzvišene" ulice

Onda ponovo u stari grad, preko velikog mosta, kroz kapiju i lavirint uličica – pravac u antičku luku, koja je 1992. godine doživela renesansu. Šetalište, palme, veliki kran – panoramski lift, staklena kupola sa egzotičnim biljem, najveći akvarijum u Evropi sa preko 5000 vrsta raznog morskog življa... Sva ta čuda u ovoj drevnoj luci isprojektovao je čuveni arhitekta, Đenovljanin Renzo Piano (poznat po kreaciji Pompidu centra u Parizu), u čast pola milenijuma otkrića Novog sveta, a za koje je zaslužan opet Đenovljanin – Kristofor Kolumbo.
 
đenova
  Đenovski prizori: Arapin čita Kuran pred katedralom, riba Napoleon u najvećem evropskom akvarijumu, brodovi u luci, magacin pamuka
 
Malo dalje, između kranova i sajli, stoji veliki magacin, koga je Piano pretvorio u veliku dečiju igraonicu. Ovde su se još u XVI veku skladištile izdržljive mornarske pantalone od specijalne pamučne tkanine, koje su Francuzi nazvali „plave iz Đenove“ (bleu de Genes) ili kraće – džins. Materijal se donosio iz Indije, pantalone su se krojile negde kod Torina, a potom se distribuirale dalje, kao praktične i izdržljive. Gospodin Štraus, dakle, „nije otkrio Ameriku“, nego je samo prilagodio i usavršio ove zgodne čakšire i patentirao ih.
A na kraju mola, na baržama koje se ljuljuškaju i škripe – klupe! Savršeno mesto sa koga se u sumrak mogu posmatrati dokovi i ogromni brodovi, dok u daljini samo povremeno zasvetli stari svetionik, koji je svih ovih vekova radovao izmorene moreplovce najavljujući kopno. I to đenovsko kopno!

đenova
Preuređena đenovska luka - veliki kran za koji je zakačen i panoramski lift