U Turskoj nikada nećete ostati gladni. Svaka ulica Istanbula vrvi od uličnih prodavaca hrane. Njihova glavna filozofija je nahraniti sve i pritom dobro zaraditi. Ova hrana je jako jeftina i dostupna svima: od japija do prosjaka, svi nešto zvaću. Obilazeći njihove štandove naići ćete na stotine slanih, slatkih, kiselih i ljutih specijaliteta. Dobar deo istih videćete prvi put u životu.

 turšija u čaši, istanbul

 Istanbulski specijalitet - turšija u čaši, za poneti

Neki od tih specijaliteta drastično će promeniti vaš ukus. Ja sam, recimo, prestao da pijem čist jogurt ili kiselo mleko, mešam ih sa vodom i solju ne bih li napravio turski ajran. Bićete zaprepašćeni kad vidite turski zaljubljeni par koji, dok šeta obalom, umesto sladoleda u rukama ima - čaše sa turšijom.  Ako volite morske plodove definitivno će vas oduševiti školjke koje se na komad prodaju na svakoj pijaci ili šetalištu i konzumiraju s’ nogu. Neki od ovih prodavaca višestruko precenjuju svoje proizvode ne bi li  zaradili liru više, ali uz malo potrage i cenkanja naći ćete cenu koja vam odgovara.

taksim

Kad smo stigli u Istanbul, Ivana je odlučila da odspava sat-dva. Ja sam izašao da bih pronašao nešto za jelo. Hteo sam da probam nešto novo, pošto sam već izgustirao klasične donere na ekskurziji. Odlučio sam da kupim specijalitet po imenu “Kokoreć”. Taj mali mesni zamotuljak izgledao mi je veoma primamljivo. Naručio sam to, čovek ga je dohvatio, krvnički ga isekao i ubacio u neki palačinkasti hlepčić sa još par začina i salatom. Isto sam uzeo i za Ivanu, koja baš i ne voli da eksperimentiše kad je u pitanju meso. Ja sam moj pojeo u slast, dok se Ivani njen nije svideo, pa sam pojeo i taj. Kasnije sam ime ovog specijaliteta pronašao u vodiču, u rubrici “Travel your tastebuds”, i otkrio da je reč o zamotuljku spravljenom od ovčijih iznutrica. Njam…