Regionalna turneja Kluba putnika trajala je od 15. do 22. 05. Za to vreme smo održali pet predavanja: u Banjaluci, Sarajevu, Šibeniku, Labinu i Zagrebu. Predavanja su bila dobro posećena, uprkos nevremenu i poplavama koje su počele onog dana kada smo krenuli na put.

Tema predavanja bila su samostalna, kreativna i istraživačka putovanja. Razgovarali smo o konceptu putovanja i tome šta sve ono jeste i šta bi moglo da bude. Ukratko smo predstavili Klub putnika i Putničku kuću, a pustili smo i dva kratka filma: jedan je bio video-putopis o putovanju po zemljama zapadne Afrike leta 2013, a drugi je sadržao niz intervjua sa putnicima koji su posetili Putničku kuću u Granadi.

Na predavanjima su govorili Boris Maksimović, Nikolina Dodig, Tibor Miglinci, Uroš Krčadinac i Lazar Pašćanović. Vozač je bio Nenad Jovanović.

Ukupno smo prešli 2.160 km. Auto se nekoliko puta kvario, verovatno zbog vode kroz koju smo na više mesta morali da prođemo, ali smo uspeli da ga zakrpimo dovoljno da se vratimo kući.

turneja2

U svim mestima smo spavali kod članova Kluba putnika i njihovih prijatelja, tako da je jedini trošak turneje bilo gorivo i putarina. Na to smo potrošili oko 200 evra iz kase organizacije.

Na predavanjima smo sakupljali donacije za Putničku kuću, i u zamenu za njih davali simbolične poklončiće – magnete za frižider, bedževe i prišivače. Ovim putem sakupljeno je oko 160 evra. Detaljni pregled troškova i zarada uskoro ćemo objaviti u finansijskom izveštaju.

Kao i obično, izgleda da je bila skuplja dara nego mera, ali zapravo nije tako; prikupljanje donacija za Putničku kuću nije bilo glavni cilj ovog putovanja. Cilj je bio da se predstavimo ljudima u ovim gradovima i zainteresujemo ih za saradnju sa Klubom. Veoma smo zadovoljni prijemom na koji smo naišli i ljudima koje smo upoznali.

Zahvaljujemo svima koji su pomogli da se ova turneja realizuje, i svima koji su došli na predavanja.