Posted February 26, 2009 Koliko znam, ne treba. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2009 Treba odjava, barem po zakonu. Proverite obrazac za koji se precizno zove "Prijava boravista - (prebivalista) stranaca". Na njemu su jasno naznacene rubrike "Datum prijave" i "Datum odjave". Znaci ako je stranac ziveo nekoliko meseci u Srbiji i bio uredno prijavljen, onda treba da bude i uredno odjavljen. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2009 Kad sam bio u policijskoj stanici da prijavim devojku i pitao da li treba da se prijavljuje svaki put kad ulazi u Srbiju (u slucaju da ulazi vise puta tokom tri meseca na koliko sam je prijavio), i kakva je uopste procedura, receno mi je da ako joj ne uzmu papir na granici, ne moram ponovo da je prijavljujem, a odjava ni jednom recju nije pomenuta. Uostalom, ako se prijavljuje na ordedjen vremenski period, sta ima da se odjavljuje, kad ce biti automatski odjavljena po njegovom isteku? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2009 A sta ako je vec otisao i nije se odjavio? Jel mogu ja kao drug da ga odjavim ili opet mora gazda stana da se smara? ako uopste i treba da se odjavljuje... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2009 Mislim da je najbolje da sutra pozoves policijsku stanicu u kojoj je izvrsena registracija, a zatim obavestis i nas Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2009 chivitli to sto kazes je logicno, ali znas kakvi ovi kod nas u policijskim stanicama. Ako prijavis nekog na tri meseca i on bude automatski odjavljen recimo, kako ce oni u SUP-u da znaju da taj nije ostao jos tri meseca. Boravak bez vize u Srbiji je do 90 dana za EU jel tako bese? Sta nekog sprecava da proba da ostane i posle tog perioda, bez obzira na moguci problem na granici. Zena mog rodjaka je iz Ukrajine i bila joj je majka u poseti. Dobila vizu na 30 dana, ja sam je prijavio i pitao u SUP-u za odjavu. Inspektor se nesto mislio i rekao "bice bolje i da se odjavi". I tako smo uradili, na onom papiru pisalo prijava tog i tog datuma, odjava tog i tog datuma. Na granici nisu nista trazili. Ali opet po mom misljenju bolje je da se rade te prijave. Nista ne boli a verovatno sprecava moguci problem na granici. Takodje i ta prijava sprecava neke situacije. Pre vise od 10 godina bio je slucaj onog Italijana koga su ubila i bacili u sengrup. On je bio gost kod naseg coveka iz Pozarevca, Italijan se nikada nije vratio kuci a njegov domacin je tvrdio da je bio kod njega i otisao prema Baru da se trajektom prebaci u Italiju. Dokaz za njegov boravak ovde nije postojao jer ga domacin nije prijavio a samim tim ni prijavio. I tako Italijana vodili kao nestalog i proslo je mnogo godina dok se nije otkrilo kao je i gde zavrsio. Slobo pa trebalo bi gazda stana da zavrsi ako je bio prijavljen na njegovoj adresi a ne na tvojoj. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2009 chivitli to sto kazes je logicno, ali znas kakvi ovi kod nas u policijskim stanicama. Ako prijavis nekog na tri meseca i on bude automatski odjavljen recimo, kako ce oni u SUP-u da znaju da taj nije ostao jos tri meseca. Pa cemu sluze pecati u pasosu? U svakom slucaju, najbolje da pozove sutra i pita. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 27, 2009 Zvao sam sup Savski Venac i rece mi covek da ne treba da ih se odjavljuje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 27, 2009 Idi na internet, pronadji Zakon o strancima i procitaj detaljno. ja nikad nisam nikog prijavljivao ali sam imao jednom problema. Procitaj i kolike su kazne u istom tom zakonu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 2, 2009 Nesto me muci, ovako.. Zivim u Zajecaru (ZA) a isao bih sa devojkom koja je Bugarski drzavljanin na more u Crnu goru u mojoj vikendici, kada je kod mene u ZA nema problema oko prijave ali kako sada tamo da se prijavi, kome? Ili ja to trebam da uradim.., ne mogu je prijaviti u ZA kada nismo u ZA? Ali gde i kako? Mi se nikada nismo prijavljivali kao turisti kada odemo u CG.. To nije hotel.. Da li neko ima iskustava za tako nesto u Crnoj Gori? Mozda u opstinskom MUP-u da se prijavimo..? Ne zelim da ima problema oko dokazivanja gde je bila 10tak dana. Hvala na odgovorima unapred! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2009 Moj decko je stranac i kad god dolazi prijavljujem ga i odjavljujem. To mi je po minut posla svaki put, a znam da ga sigurno niko nece cimati. Nego, htela sam da pitam nesto.. On je od kraja aprila do sada dolazio tri puta u Srbiju i ukupno bio nekih 70-80 dana. Inace je iz Grcke. Da li se taj privremeni boravak do 90 dana racuna samo ako ostaje u kontinuitetu ili se "sabiraju" dani koje je ovde proveo u periodu od sest meseci? Pitam zato sto je sada u putu ovamo i na makedonskoj granici su mu pravili problem zasto toliko cesto putuje u Srbiju i nazad. I sada se bas brinem da ne probijemo tih famoznih 90 dana, jer nam je pocetkom oktobra vencanje (ovde) a on zbog papira mora jos jednom da ode u Grcku i vrati se ovde. Je l' ima neko pametan savet? Hvala vam puno unapred. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2009 Moj decko je stranac i kad god dolazi prijavljujem ga i odjavljujem. To mi je po minut posla svaki put, a znam da ga sigurno niko nece cimati. Nego, htela sam da pitam nesto.. On je od kraja aprila do sada dolazio tri puta u Srbiju i ukupno bio nekih 70-80 dana. Inace je iz Grcke. Da li se taj privremeni boravak do 90 dana racuna samo ako ostaje u kontinuitetu ili se "sabiraju" dani koje je ovde proveo u periodu od sest meseci? Pitam zato sto je sada u putu ovamo i na makedonskoj granici su mu pravili problem zasto toliko cesto putuje u Srbiju i nazad. I sada se bas brinem da ne probijemo tih famoznih 90 dana, jer nam je pocetkom oktobra vencanje (ovde) a on zbog papira mora jos jednom da ode u Grcku i vrati se ovde. Je l' ima neko pametan savet? Hvala vam puno unapred. 90 dana u 6 meseci (sabira se sve) a tih 6 meseci krece da tece od prvog ulaska....znaci do kraja oktobra ima jos 10ak dana u srbiji.....ja imam jednog druga koji je nemac i studira ovde i dobija prebivaliste tako sto odnese potvrdu da je student i dokaz da ima 1000eu.....ali ne znam na osnovu cega moze on da dobije boravak.....pozovi SUP i pitaj da li moze da dobije boravak radi sklapanja braka Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2009 Decka su ti cimali u Makedoniji zbog poznatih tenzija izmedju Makedonije i Grcke a sto se tice nasih i evidencije boravka to slobodno mozes da zaboravis, ovi nasi nemaju ni evidenciju ko im sve radi na granicnim prelazima a ne ko je koliko boravio u Srbiji. Jos ako mu nisu uvek udarali pecat u pasos nema sanse sve i da neko hoce uz pomoc pecata da utvrdi koliko dugo je bio u Srbiji. A uvek moze da kaze da je bio u Bosni nekoliko puta i da mu niko nije udarao pecat na izlazi ni ulazu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2009 Hvala vam na odgovorima. Sad se bas cimam, nisam nijednog trenutka razmisljala o tome da li se sve sabira ili ne, jednom sam procitala i kontala da to vazi samo ako ostaje u kontinuitetu. Sutra svakako treba da odemo do supa da ga opet prijavim jer nocas stize. Pitacu ih tamo ako znaju, oni imaju u onoj njihovoj knjizi zapisano jer se prijavljivao svaki put. A mislim da mu jednom nisu udarili pecat u pasos. Ma bedak jer smo sve zakazali za oktobar i planirali medeni mesec isto ovde :S Sad me Slobo malo utesio.. Videcemo sutra sta ce mi reci, ja se nadam da oni to bas ne prate toliko. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2009 Evo i ja da te utešim, moja devojka, takođe Grkinja, živela je sa mnom 8 meseci neprekidno u Beogradu, neprijavljena, bez problema. Svakog meseca je na po 2-3 dana išla za London, i vraćala se bez problema. Koliko ja znam, ne sabiraju se dani, inače bi nju hapsili odavno Ma ne sabiraju se dani bre. Sad se setih volontera koji ostaju ovde i po godinu dana bez boravišne dozvole, samo se "resetuju" na svakih 3 meseca. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2009 E sad se i ja prisetih da moj teca (sada austrijski drzavljanin a pre toga hrvatski) od '96 do 2002 je dolazio sa hrvatskim pasosem pa se zbog toga projavljivao svaki put kad dolazi (napravio kucu ovde u NS pa svo slobodno vreme provodi ovde) a i sa ovim austrijskim se prijavi ponekad i prilicno sam siguran da svake druge godine probije tih 90 dana i niko mu nikada nista nije rekao, ustvari ja cak mislim da on nema ni pojma da postoji takvo ogranicenje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2009 "Zakon o strancima" Republike Srbije je jasan: - clan 12 kaze da stranac kome nije potrebna viza ili putni dokument za ulazak u Republiku Srbiju moze boraviti u zemlji u maksimalnom periodu od 90 dana, u vremenskom periodu od sest meseci racunajuci od datuma prvog ulaska. - clan 75 kaze da je stranac obavezan da se prijavi nadleznim organima u roku od 24 casa od dolaska u Srbiju. - clan 83 kaze da ce domaci drzavljanin koji ne prijavi svog gosta stranog drzavljanina biti kaznjen novcanom kaznom u iznosu od 5 000 do 25 000 dinara. - clan 86 predvidja razne kazne za strance ukljucujuci i kaznu u iznosu od 3 000 do 15 000 dinara ako ne prijavi svoj dolazak u Srbiju u roku od 24 casa. Znaci zakon je jedno a praksa drugo. Koliko se ovo primenjuje u praksi zavisi od slucaja. Ako neko u Srbiji napravi neki problem pa ga uhapse i proteraju sigurno ce da mu izmedju ostalog lupe novcanu kaznu zbog toga sto se nije prijavio. U normalnim slucajevima tesko da se da traze ono papirce od prijave, itd. Za boravak se dani ne sabiraju. Znaci ako neko dodje, ostane 7 dana pa ode iz Srbije moze odmah da se vrati i ponovo mu teku tih 90 dana. Znaci maksimalni boravak je 90 dana pa onda izlaz, osim ako nije krenuo na privremeni boravak. Cvijovicu tvoj drugar Nemac radi sve po zakonu. Dobija privremni boravak na osnovu studiranja, znaci svaka tri meseca mora da odnese potvrdu da je student i da ima te pare da se izdrzava. Znaci dobija "privremeni boravak na osnovu skolovanja bez prava na zaposlenje", lova mora da mu se salje iz Nemacke ili slicno. To regulise clan 28, stav 1 koji kaze da ce stranac dobiti privremeni boravak ako ima dovoljno finasijskih sredstava da se izdrzava. Lenio na osnovu braka (zakonskog i legalnog) Grk dobija privremeni boravak. To kaze clan 26 stav 4 koji ne pominje brak direktno ali kaze da privremni boravak stranac moze da dobije na osnovu drugih razumnih razloga u saglasnosti sa zakonom ili medjunarodnim dogovorom. Moze da se dobije i stalni boravak na osonvu braka sa drzavljaninom Srbije koji traje najmanje tri godine. Tu postoji fora (valjda je regulisano Zakonom o braku) da stranac te tri godine mora da zivi u Srbiji bez duzeg napustanja. Znaci fora da se boravi 1-2 meseca godisnje u Srbiji nije dovoljna. Za prijavu stranca je najbolje da se prijavi da bi se izbegli moguci problemi, najvise sa novcanom kaznom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 12, 2009 Po meni su ove dve izjave u kontradikciji: "Zakon o strancima" Republike Srbije je jasan: - clan 12 kaze da stranac kome nije potrebna viza ili putni dokument za ulazak u Republiku Srbiju moze boraviti u zemlji u maksimalnom periodu od 90 dana, u vremenskom periodu od sest meseci racunajuci od datuma prvog ulaska. Za boravak se dani ne sabiraju. Znaci ako neko dodje, ostane 7 dana pa ode iz Srbije moze odmah da se vrati i ponovo mu teku tih 90 dana. Možda mi je nešto promaklo. Uglavnom, radim sa dosta stranih volontera, pa mogu da potvrdim da se u praksi dani apsolutno NE sabiraju, inače bi na desetine njih imalo problema svake godine. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 13, 2009 Moj prijatelj iz Slovenije je imao problem pre dve godine u Srbiji. Bio je kod nas na studentskoj razmeni preko jedne organizacije sa Geografskog fakulteta. Razmena je trajala deset dana i nismo prijavili policiji ni njega niti bilo koga drugog. Međutim on je ostajao nakon razmene da studira jedan semestar u Beogradu i kada je otisao u Rektorat oni su mu trazili taj dokument o boravku. Kako ga nije imao prijavili su ga policiji i narednih nekoliko dana imali smo veliki problem da dokazujemo gde je bio, gde smo sve putovali... svaki dan smo visili u 29. novembra medjutim to nije imalo efekta i morali smo da damo oko 50e za kaznu (kaznili su njega a ne organizaciju sto je bilo dobro, dosta manja je kazna). Ostatak Slovenaca nije imalo nikakav problem na granici. Jedared se moj prijatelj vracao sa iste takve razmene iz Slovenije i na granici ga je slovenacka pogranicna policija izvukla iz voza jer nije imao prijavu boravka. Izvukao se na foru da se nigde nije zadrzavao duze od jednog dana vec je neprestano bio u pokretu... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2010 Privremeni boravak po osnovu privatne posete Potrebna dokumentacija: - Proveru državljanskog statusa našeg državljana utvrditi proverom kroz JIS, ili fotokopija važeće lične karte ili uverenje o državljanstvu - garancija domaćeg državljanina i dokaz o posedovanju sredstava za izdržavanje - dokaz o vlastitim sredstvima za izdržavanje ukoliko garanciju ne daje naš državljanin Sta znaci ovo "garancija domaćeg državljanina i dokaz o posedovanju sredstava za izdržavanje"? Kakav dokaz? Moram da im u policiji pokazem KES da imam jedno 500-600 evra. Ne razumem. Ja sam podstanar i kod mene u goste dolazi stranac na duzi period. Tu garanciju daje vlasnik stana koji nas prijavljuje , ili ja koji ugoscavam stranca? Da li ja kao podstanar imam pravo da ugostim stranca? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2010 Privremeni boravak po osnovu privatne posete Potrebna dokumentacija: - Proveru državljanskog statusa našeg državljana utvrditi proverom kroz JIS, ili fotokopija važeće lične karte ili uverenje o državljanstvu - garancija domaćeg državljanina i dokaz o posedovanju sredstava za izdržavanje - dokaz o vlastitim sredstvima za izdržavanje ukoliko garanciju ne daje naš državljanin Sta znaci ovo "garancija domaćeg državljanina i dokaz o posedovanju sredstava za izdržavanje"? Kakav dokaz? Moram da im u policiji pokazem KES da imam jedno 500-600 evra. Ne razumem. Ja sam podstanar i kod mene u goste dolazi stranac na duzi period. Tu garanciju daje vlasnik stana koji nas prijavljuje , ili ja koji ugoscavam stranca? Da li ja kao podstanar imam pravo da ugostim stranca? Mora gazda stana. Ali sto bi uopste prijavljivao stranca sem ako neces da on udje u proiceduru dobijanja nase boravisne dozvole Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2010 Namera mi je da ta strankinja, nakon boravisne dozvole, dobije privremeni i stalni boravak, na osnovu braka sa mnom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2010 uuuuu ajd da čujemo, koju strankinju ćeš da ženiš? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2010 Namera mi je da ta strankinja, nakon boravisne dozvole, dobije privremeni i stalni boravak, na osnovu braka sa mnom. Evo svih informacija ovde: https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=3895.0 P.S. Odakle dolazi buduca sugradjanka Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2010 Ruskinja sa ruskim drzavljanstvom, sa privremenim prebivalistem u Kazahstanu Slobo? Da li ti govoris o boravisnoj dozvoli ili dozvoli privremenog boravka? To nije isto? Jer ako govoris o boravisnoj dozvoli, izgleda mi da je mnogo komplikovanija procedura od one koje sam ja cuo da je potrebna. Ja sam cuo da je za boravisnu dozvolu, tj. prijavu boravista stranaca potrebno samo: 1. Pasoš stranca; 2. Lična karta lica kod koga se stranac prijavljuje; 3. Popunjen Obrazac A za dozvolu privremenog boravka (na osnovu braka) potrebno je: 1. Važeća putra isprava; 2. popunjen obrazac; 3. prijava boravišta; 4. dve fotografije; 5. Izvod iz MKV (ne stariji od 6 meseci); 6. dokaz o posedovanju sredstava za bračnog druga i odgovarajuća taksa. Moj plan je ovakav. Kada ona dodje u Srbiju prijavim je u MUP i zatrazim Boravisnu dozvolu. Nakon nekoliko dana, kada ugovorim termin, vencamo se kod maticara. Odmah nakon toga, na osnovu braka trazim Dozvolu privremenog boravka za nju. ok? --- Zakon kaze da Boravisna dozvola moze da vazi do 90 dana, a ako stranac zeli da u Srbi boravi duze od 90 dana mora da trazi Dozvolu privremenog boravka. --- Koliko kosta zdravstveno osiguranje za stranca u Srbiji? Da li se to placa mesecno ili godisnje? Recimo u Holandiji moja sestra i zet placaju svaki mesec po 120 evra za zdravstveno osiguranje. Znaci ukupno 240. Da li meni kao podstanaru zakon dozvoljava da ozenim strankinju. Nadam se da drzava ne zahteva da budem vlasnik stana, kuce ili druge nekretnine. Znam u principu da je drzavi najbitnije da sam finansijski sposoban da izdrzavam sebe i suprugu, da ne budemo na teret drzavi kao socijalno ugrozeni gradjani. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites