Posted July 21, 2010 Pa ne mora da znači da je u pitanju "sreća". Mislim da se tu radi o proceni policije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2010 Ukoliko ruskinja hoce da zivi ovde u Srbiji zauvek i da zasnuje porodicu, koja vrsta pasosa je njoj potrebnija. 1. паспорт для временных выездов за границу или 2. паспорт для выезда на постоянное жительство за границей. ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2010 Treba joj broj 2: паспорт для выезда на постоянное жительство за границей odnosno pasos za putovanje radi stalnog zivota u inostranstvu. Ovde bi trebalo sve da pise ili da se malo potrazi: http://www.mid.ru/bul_newsite.nsf/kartaflat/04.02.02 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 19, 2011 Pa evo za ubuduce ako neko ugosti stranca. Nas sadasnji zet je iz Slovacke dolazio nebrojeno puta vozom preko Subotice. Niko mu nikad nije trazio nikavu prijavu, niti smo mi znali da to jos uvek postoji. Do jednom. Pre godinu dana u vozu za Budimpestu (nocni voz), pandur (sa odvratnim, ogromnim zulufima) mu je trazio prijavu boravka,pa posto on nije imao,izveo ga je iz voza i trazio od njega da plati kaznu (?) 50 eura...On naravno nije hteo nista da plati,pa je ovaj poceo da VICE, BACIO MU PASOS NA POD...Uzas!!! Posto on dosta dobro govori srpski,samo je govorio kretenu da mu pozove slovacku ambasadu, sto je ovog jos vise razgoropadilo.Na kraju ga je pustio,uz sve srpske socne psovke. E sad naravoucenije: Svako ko u Srbiji ugosti stranca duzan je da ga odmah prijavi u najblizu policijsku stanicu ( procedura je jednostavna). U slicaju da to domacin ne uradi,gost ne moze da ima nikakve posledice, nego kaznu placa domacin (oko 5.000 dinara), ali uz zapisnik policije sa granice uz potpis gosta da nije imao prijavu kod sebe. Sve ostalo je cisto "Žicanje" para. E sad , vecina policajaca to na granici ne radi, ali ovi nocni pokusavaju da tako dopune budzet... Nije mi jasno ta ksenofobija,to niko normalan vise ne radi, ali preporucujem da zbog mira svog gosta i svog, odradite to u SUP-u da ne bi neki "honorarac" to pokusao da iskoristi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 28, 2011 Ja imam slicno pitanje. Naime dolaze mi u posetu prijatelji iz UK. I koliko znam moram da ih prijavim u MUPu. Kako zivim u Beogradu da li mogu da ih prijavim u bilo kojoj policijskoj stanici ili moram da idem u Savsku u odeljenje za strance? Takodje da li taj proces traje dugo ili je cisto formalan? Hvala, N Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 28, 2011 Cini mi se da mozes u bilo kojoj stanici, ja sam u Novom Sadu otisao na glavnu stanicu zato sto mi je ona najbliza ali nisam isao ni u kakvo odeljenje za strance, nego na prvom salteru rekao sta zelim, oni mi dali listic papira i to je sve. Trajalo je mozda 5 minuta. Ako se dobro secam, trazili su mi i fotokopiju licne karte. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 29, 2011 Sve zavisi sa koje si opstine i koliko se drze te procedure... Moze da ti traze i ugovor o stanu, licno prisustvo stranca i tvoju licnu... Negde sam citao da traze i vlasnika stana (znaci, ne korisnika) ... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 29, 2011 Sve zavisi sa koje si opstine i koliko se drze te procedure... Moze da ti traze i ugovor o stanu, licno prisustvo stranca i tvoju licnu... Negde sam citao da traze i vlasnika stana (znaci, ne korisnika) ... Где то? Одеш у полицијску станицу боравка и прјавиш га са личном картом само. Ништа више. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 29, 2011 Dakle za Novi Sad: PU u Bulevara Kralja Petra I, rade prijave 24 sata...samo se prijavis dezurnom,popunis kartoncic sa tvojim podacima i podacima gosta...(uglavnom smo isli zajedno)...E sad ne znam kako to ide kad si podstanar....ali procedura je bas 5 minuta! I mislim da je bolje ne rizikovati (kazna za domacina je 5.000 dinara, ako ne prijavi stranca, a stranac ne snosi nikakve sankcije jer on nije u obavezi da zna nase zakone)...To sto retko na granici traze na uvid prijavu, ne znaci nista dok ne naletis na budalu ( a budala je i onaj ko je smislio taj zakon). p.s. u Kikindi prijava odradjena bez gosta samo moja lk i pasos (zeta?) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 29, 2011 Kopija ugovora o stanu, LK na uvid (da se vodi na tu adresu) i stranac sa pasosem, PU Zvezdara + milion pitanja, ko, sta, gde, kako, zasto Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 29, 2011 Nikad me niko nije prijavljivao u Evropi i nikad me na granici niko nije pitao da li imam prijavu boravka! Niti znam ikog ko je to radio! Ne znam da li smo svi mi imali isuvise srece ili je taj decko bas baksuz! No, slazem se iz raznoraznih razloga da ta prijava ima smisla. Postojanje takvog idiotskog zakona samo demonstrira u kakvoj policijskoj državi (kontinentu?) živimo. Šta se recimo dešava sa strancima koji ne borave u turističkom objektu, koji nisu sigurni koja će biti trasa njihovog putovanja kroz Srbiju i dužina boravka, a koji nameravaju da kampuju u divljini gde ih put nanese, dakle van hotela, motela, kampova, privatnih kuća? Mi smo recimo sa klubom letos organizovali sedmodnevno putovanje po Rumuniji gde smo upravo tako putovali, kampujući u divljini gde nam se dopadne. Da se neko mašio nekakvog tamošnjeg zakona koji nas obavezuje na "prijavu", ne bismo znali kome da se prijavimo, jer striktan plan nije postojao unapred, samo neki okviran plan kuda ćemo se otprilike kretati i šta želimo da vidimo. Treba aktivno lobirati iz sve snage (i kod nas i EU) da se ovakvi relikti prošlosti ukinu! Sloboda kretanja treba da bude neprikosnovena, bez obzira da li si domaći ili stranac Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 31, 2011 Mda, reci ti to ovim plavcima koji jos uvek zive u Titinom vremenu i svadjaju se kad ih pitam zbog cega mi traze LK na ulici... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 31, 2011 pa ne samo sloboda kretanja, nego i sloboda boravka i zivota gde zelis..... do pre samo 100 godina mogao si da stavis stvari u prikolicu i preselis se gde god zelis....prosto je neverovatno koliko nasa civilizacija tone u ponor, praveci jedan militarno ustrojen poredak u kom je sve zabranjeno... a jos je ludje sto ljudi opusteno na sve to pristaju, pa cak se trpaju da urade i ono sto se od njih cak i ne trazi... to je npr. najociglednije prilikom vadjenja viza, kad ljudi ( acitali smo ovde hiljade takvih komentara u odeljku va vize), nose i zdravstveni karton roditelja dok su bili u osnovnoj skoli, jer nek se ima, za svaki slucaj .... ili kad te salterska radnica pita jel ces licnu kartu sa cipom, ili bez, a ljudi odgovaraju -sa cipom naravno, sto me vise ima na nekom ekranu ili u nekom sistemu, to sam sigurniji za par godina, kad budu uveli cipove u ruku, pod kozu, ne bi me iznenadilo da zabrinuti gradjani budu insistirali da se cip ugradi u glavu, jer bez ruke moze i da se ostane, pa sta cemo onda jadni... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 31, 2011 Au brate bam-bam, ti si bas pesimista sto se cipova tice Ionako se po Juropi (sengen prostor) ne moze nikako saznati gde si bio dok ne koristis karticu na bankomatu ili odsednes u nekom hostelu... Mada za cip LK nisi u pravu, bolje da imam cip, nego da mi pise koja je adresa stanovanja, ionako ovi nasi prasinari nemaju citace kartica Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 6, 2011 u braku sam sa suprugom koji je stranac vec 3 godine i ima privremeni boravak na osnovu braka do januara 2011, ali ja sam ostala bez posla i tu nastaje problem jer nemam zvanicna sredstva za zivot , naravno i moji ostali ukucani ne rade Suprug je izdao svoj stan i od njega svakog meseca dobijamo kiriju. kako regulisati sledeci boravak ? molim za pomoc Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 14, 2011 u braku sam sa suprugom koji je stranac vec 3 godine i ima privremeni boravak na osnovu braka do januara 2011, ali ja sam ostala bez posla i tu nastaje problem jer nemam zvanicna sredstva za zivot , naravno i moji ostali ukucani ne rade Suprug je izdao svoj stan i od njega svakog meseca dobijamo kiriju. kako regulisati sledeci boravak ? molim za pomoc Nek trazi azil u Srbiji Salu na stranu, pogledaj zakon mislim da posle 3 godine braka on vec ispunjava uslov da dobije srpsko drzavljanstvo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 27, 2012 Možda je ovo pitanje već bilo, ali na prelet cele teme nisam ga pronašao. Elem, ako EU državljanin uđe u Srbiju sa ličnom kartom, znači da nema pečata u pasošu. Kako će oni na granici znati koliko je taj stranac ostao u Srbiji, i da li je probio onih 90 dana? Drugim rečima, interesuje me da li postoji neka centralizovana baza podataka u kojoj se evidentira ulazak svakog stranca u Srbiju? Slično pitanje imam i za Tursku. Ako sam ostao ukupno oko 80 dana u nekoliko puta, a imam prava na 90, i sada ponovo odem, kako će oni znati ako probijem tih 90 dana? Da li će tražiti sve moje turske pečate u poslednjih pola godine, računati koliko koji mesec ima dana, i sve to sabirati? Teško mi je da zamislim da rade tako nešto za svakoga ko ulazi u Tursku. Naravno, ukoliko, kad očitaju moj pasoš kompjuterom, imaju bazu u kojoj se automatski proveri zbir mojih boravaka u Turskoj u poslednjih šest meseci, onda bi im odmah na ekranu iskočilo da sam probio 90 dana. Osim toga, kakva je situacija sa granicama Evropske unije? Kako znaju ko je probio ostanak? Vide u kompjuteru ili sabiraju pečate? Ovo su zapravo tri pitanja Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 27, 2012 1) Čini mi se nikako. U Makedoniji recimo, stranci koji ulaze sa ličnom dobijaju poseban papir na kome ima pečat i datum ulaska, koji moraju da pokažu na izlasku. U Srbiji toga nema. 3) U EU mislim da sabiraju, koliko znam ti podaci se ne drže u SIS sistemu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 27, 2012 Neproverena informacija je da u sistemima navodno ne smeju da drže ko je kad ušao u neku zemlju, već sa biom. pasošima samo utvrđuju identitet. Ja ne verujem u ovo, ali me ortak koji je nešto muvao ubeđuje da je tako. Što se Turske tiče, ćale moje devojke koji tamo radi je pre neki mesec prvi put nakon dve godine bio upitan šta radi u toj zemlji. Međutim, pitao ga je zato što je video veliki broj pečata, ali nikada nije uzeo da broji koliko je dana boravio u zemlji. Dobio je odgovor, ali i tursku lk. na uvid i nije mu postavljao više pitanja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 27, 2012 U Srbiji se na ulazu u zemlju skenira biometrijski dokument svakog putnika, bio on stranac ili državljanin RS. Svejedno je da li je u pitanju pasoš ili lična karta, informacije su iste i oba dokumenta imaju MRC (ona dva reda mašinski čitljivih podataka). Teško da će me neko ubediti da ta informacija ipak ne ostaje sačuvana negde, kada već tako revnosno provlače svaki dokument, svaki put. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 27, 2012 Pri ulasku u Makedoniju sa LK evropske unija ne ispunjava se nikakav papir. To što se "provlači" dokument na ulasku u Srbiju ne znači da se evidentira vreme ulaska već da li osoba ima dosije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 27, 2012 u braku sam sa suprugom koji je stranac vec 3 godine i ima privremeni boravak na osnovu braka do januara 2011, ali ja sam ostala bez posla i tu nastaje problem jer nemam zvanicna sredstva za zivot , naravno i moji ostali ukucani ne rade Suprug je izdao svoj stan i od njega svakog meseca dobijamo kiriju. kako regulisati sledeci boravak ? molim za pomoc Не оптерећуј се. Нађеш неког другара који има фирму. Одведеш га на ћевапе и пиво и он ти да фиктивни папирић да си запослена код њега. и наравно припремиш око 80 евра колико треба новаца за налепницу сваке године. Како странац три године? За три године ваљда је требао добити 3 прувремена боравка а потом и држављанство? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 27, 2012 Колико сам видео на прелазу код ХРВ, лична карта се исто очитава, и излази на монитору као пасош само у другом облику. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 27, 2012 Šta mislite, hoće biti problem prijaviti stranca desetak dana nakon što je došao u Srbiju? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 27, 2012 Некада су баш надркани, мени кад је другар долазио из УС, стигао је понедељак поподне ја га у среду ујутро пријавио овај пандур нас пола сата смарао зашто нсимо још исто вече дошли они раде 24х иако имаш права 24 сата од уласка. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites