Posted June 20, 2010 Za prijavljivanje stranca potreban je vlasnik stana sa njegovom ličnom kartom, i ugovor o stanu. To je ono što je trebalo meni. Popuni se neki mali obrazac i dobije se kartonče na kome je napisano da joj je prijavljen boravak od tad do tad. Prijavu moraš da uradiš u roku od 24 časa od njenog dolaska. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2010 Pa mozes i prvo da se vencas pa onda trazis boravisnu dozvolu. Zena mog rodjaka je iz Ukrajine i ona je dosla, nije bila prijavljena, vencala se posle jedno mesec dana pa tek onda trazili boravisnu dozvolu. Sada je situacija smesna, on ima prijavu boravka u Batajnici, zivi u Nisu (bez prijave ), muz joj zbog posla zivi u Cacku, deca idu u skolu u Nisu. Niko je nista ne pita i tako 8 godina he he. Nije ta prijava stranaca bas toliko bitna izgleda osim kada uhvate nekog kriminalca recimo iz Rumunije i onda objave da je bio u Srbiji bez prijave boravka. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2010 Osiguranje je nesto manje od 6000din za godinu dana i izdaje ga DUNAV osiguranju u samo jednoj kancelariji u BG (011 347 0122 ili 011 322 4001) mislim da je lokal 196. Sto se tice vencavanja drzava ti nista netrazi sem dva svedoka (kuma i kume ) i naravno taksa za maticara mislim da je u NS 2000din ma da znam da je u nekim gradovima i za Dz. Inace Srbija je raj za dobijanje papira , sve ide jako brzo i jako lako sem ako nenaletis na Micu ubicu a u tom slucaju samo odes do nacelnika SUPa i kazes da ti ljubav kvari njegova sluzbenica sve se resava jednim telefonskim pozivom Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2010 Sto se tice vencavanja drzava ti nista netrazi sem dva svedoka (kuma i kume ) i naravno taksa za maticara mislim da je u NS 2000din ma da znam da je u nekim gradovima i za Dz. У моје време се тражила и потврда о "слободном брачном статусу" Иначе, држава не може чини ми се да ти не дозволи да се венчаш, може само да закера око тих боравака и сл. Ако ти треба неки власник стана да пријавиш младу на његову адресу а одговара ти НС, само се јави Једини проблем је што сам ја увек кратак с временом Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2010 E da zaboravih i dalje se trazi ta potvrda iz maticne drzave da supruznik nije u braku, to se i tamo vadi kod maticara ili sluzbe slicne nasem maticaru. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2010 Nisam znao da moze cirilica na forumu. Знам ја, што се тиче папирологије, да је најмањи проблем стати пред матичара и оженити странкињу, и да је најмањи проблем регистровати странца на Боравишну дозволу. Проблем мало већи ствара добити дозволу за њу привремени боравак, јер траже да имаш редовну плату, да си пријављен на послу, ово, оно.. мада се и то да средити. У вези тог здравственог осигурња (6000 динара). То значи да странкиња може имати здравствену књижицу као што ми имамо и ићи у амбуланту као и ми држављани Србије? Или има ограничења. Da li ti govoris o boravisnoj dozvoli ili dozvoli privremenog boravka? И зашто ми неко не одговори на ово. ти странци о којима ви говорите они су прво имали боравишну дозволу па су тек онда извадили дозволу пребивалишта? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2010 У вези тог здравственог осигурња (6000 динара). То значи да странкиња може имати здравствену књижицу као што ми имамо и ићи у амбуланту као и ми држављани Србије? Или има ограничења. Ne, to osiguranje pokriva samo odredjene doktore i klinike sa kojima Dunav ima ugovor (to ces valjda dobiti od njih) ali ti je to dovoljno za dobijanje boravisne dozvole Da li ti govoris o boravisnoj dozvoli ili dozvoli privremenog boravka? И зашто ми неко не одговори на ово. ти странци о којима ви говорите они су прво имали боравишну дозволу па су тек онда извадили дозволу пребивалишта? Ono za sta sam se ja raspitivao je boravisna dozvola i to na godinu dana, odnosno ovi u SUPu su mi rekli da izdaju na period na koji vazi zdravstveno osiguranje, ali koliko sam skontao svake godine mora da produzava ali posle dve godine moze da dobije srpsko drzavljanstvo (poznajem jednog Britanca, doduse zena mu je redovni prof na Poljoprivrdnom fakultetu u BG a on radi u nasem Ministarstvu nauku pa mozda je to poguralo malo proceduru ali uglavnom sam siguran da moze). Inace ako si gledao na TV-u Adrijana Lima je dobila i drzavljanstvo i pasos za 5min (a u braku sa nasim drzavljaninom je bila mozda par meseci) tako da kad ima volje sve moze Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2010 Moja rodjaka iz Ukrajine je ovako resila svoj status: Po vencanju je dobila dozvolu privremenog boravka na godinu dana i ta dozvola je morala da se produzava svake godine. Bitno je da se drzava ne napusta na duze od 6 meseci. Posle trece godine braka dobila je stalni boravak. A posle 5 godine braka opcija da dobije drzavljanstvo Srbije. E sad neko moze da dobije drzavljanstvo za dve godine (mozda je zakon promenjen?) a Adrijana Lima za 5 minuta he he sto ne znaci da to vazi za svakoga Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2010 Све то ми говори да је закон једно а пракса друго. Тј. да се закон не примењује у пракси. Ваљда како падне на памет локалном МУП-у, тако ће и да буде. Закон каже да након 3 године у браку, односно 5 година да странац има пребиваште у Србији може тражити стално настањење и држављанство. А ови термини око боравишне дозволе и привременог пребивалишта су толико збуњујући. Најбоље ће бити када дође време да то лично обавим у МУП-у и онда ћу вам рећи како је то било у мом случају. Здравствено осигурање? Где странкиња мора да се порађа? у приватној клиници којој морам да дам 5-6000 хиљада евра. Да ја ипак да женим српкињу? Јефтиније је Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2010 Kad se bude poradjala mislim da moze da koristi tvoje zdravstveno osiguranje, a i nije tako skupo u privatnim klinikama, neverujem da je vise od 1000 ojra. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2010 Ako neko dolazi kod tebe na nedelju dana onda nemaš nikakvih problema, samo odeš sa njim, pokažeš ličnu kartu, ispuniš obrazac i gotovo. Ako on dolazi kod tebe na godinu dana, onda on već mora da ima odgovarajuću vizu i dokaze da može sam sebe da izdržava, tako da ti opet nemaš šta da se brineš. Ako on tu vizu nema, a želi da živi na duži period u Srbiji, onda je to nelegalno boravište. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2010 Виза јој није потребна, јер Русима за Србију није потребна виза. Као и обратно. Ја ћу бити гарант тој страној држављанки, тако да она није дужна пред законом да буде финансијски јака. Ја је пријављујем, ја је финансирам, ја гарантујем за њу. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2010 Ја ћу бити гарант тој страној држављанки, тако да она није дужна пред законом да буде финансијски јака. Ја је пријављујем, ја је финансирам, ја гарантујем за њу. Upravo tako, to su i meni rekli u SUPu u Novom Sadu, kada sam ih pitao za minimum sredstava reklu su da to nije propisano nego sta doneses doneses Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2010 Тражили су ти доказ да си стално запослен, рачун из банке где примаш редовно плату, или не? Да ли је довољно да покажем да сам сувласник куће, да имам на ВИЗА картици 500-1000 евра. Јер тренутно радим на црно и тако плату примам. Јесам ли у фрци? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2010 Тражили су ти доказ да си стално запослен, рачун из банке где примаш редовно плату, или не? Да ли је довољно да покажем да сам сувласник куће, да имам на ВИЗА картици 500-1000 евра. Јер тренутно радим на црно и тако плату примам. Јесам ли у фрци? Nema nikakvog zakonskog ogranicenja. Evo ja sam formalno nezaposlen vodim se kao student postdiplomac, isto kao i ti radim sa "strane" i primam stipendiju i ovi su rekli da je to OK. Samo im objasni svoju situaciju da radis na crno i razumece te. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2010 Говориш о ситуацији када си тражио за њу привремени боравак на годину дана? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2010 Виза јој није потребна, јер Русима за Србију није потребна виза. Као и обратно. Ја ћу бити гарант тој страној држављанки, тако да она није дужна пред законом да буде финансијски јака. Ја је пријављујем, ја је финансирам, ја гарантујем за њу. Vidi neću sad da tražim pogodbu ali 95% sam siguran da građani Rusije mogu da ostanu u Srbiji bez vize ne duže od 30 dana (i obratno). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2010 Говориш о ситуацији када си тражио за њу привремени боравак на годину дана? Da, samo sto ja jos nisam predao papire jer ona nije ponela sa sobom papir da nije vencana u Italiji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2010 Vidi neću sad da tražim pogodbu ali 95% sam siguran da građani Rusije mogu da ostanu u Srbiji bez vize ne duže od 30 dana (i obratno). U pravu si. Ako strani drzavljanin odluci da zeli da boravi u Srbiji duze od 30 dana, moze li on u Srbiji negde da izvadi vizu i time produzi boravak? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2010 Ako strani drzavljanin odluci da zeli da boravi u Srbiji duze od 30 dana, moze li on u Srbiji negde da izvadi vizu i time produzi boravak? Ukoliko je regulisano propisom da se boravak ograničava na 30 dana a stranac želi da boravi i dalje onda se "preduzima" korak za privremenom boravku stranca. Obraća se policijskoj stanici gde će mu dati bliža obaveštenja. Uputiće ga u Odeljenje za strance pri toj PU (policijskoj upravi iliti bivši SUP) i tamo će saznati kako, šta treba od papira...Imaš više na ovoj strani: http://www.koznazna.com/putovanja/tekstovi/boravak_stranci.html Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 20, 2010 Prelazim srpsku granicu ka Bosni kod Višegrada juče, sa drugom koji ima Australijski pasoš, i tražili su mu prijavu boravka. Pandur u maskirnoj uniformi se obraća onom u običnoj uniformi i kaže - Oćeš ti ovo da preuzmeš? - Ma pusti ih. - Šta pusti, gledaj - pokazuje Australijski pasoš. - Ooooo - uz osmeh prilazi... Elem, nalagali smo da ima prijavu, nego je zaboravio u stanu, "jaooo, znam i gde sam je ostavio, kako glupo od mene, bla bla", i posle malo konsultacija su nas pustili. Inače, kaže policajac, morali bi da ga privremeno privedu, a zatim da čeka sudiju za prekršaje da dođe. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 20, 2010 Ma vole nasi organi reda i australijske dolare Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 20, 2010 Ooo, naisli smo na rudnik zlata Dobro je, ipak ste se izvukli! Ali, ta usrana prijava bas moze da pravi problem. Moji drugari iz Italije su se vozili nekim raspad kombijem od izvora do usca Dunava, radili su neki projekat, koji im je ujedno bio i diplomski rad. Naravno, u Srbiji se zadrzali neplanirano dugo, 2-3 nedelje, jer im bilo lepo. I kad su krenuli dalje, ka Rumuniji, negde na Djerdapu, pred samu granicu, zaustavi ih patrola. Kuku, majko! Mislili su da svercuju drogu, sve im preturili, razvalili im stepeniste od kombija, u potrazi za drogom... Naravno, kad nisu nista nasli, kljucna stvar - prijava boravka! Gde ste bili, sta ste radili, svako na svom jeziku, dzumbus! I onda su pozvali lika kod kojeg su bili u BGu, on se nekako razjasnio sa pandurima, ali, ovi nisu hteli da popuste! Deportacija I nista, momci su i inace hteli da napuste zemlju, samo sto su sad lepo i dobili pecat da su deportovani iz zemlje Sad im taj papir visi u studentskoj sobi u Veneciji, relikvija Srecom, deportovani su bez zabrane ponovnog ulaska, tako da su se i posle toga vracali u Srbiju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 20, 2010 Po meni prijava boravka ima i svoju svrhu. I kada odete u Evropu isto morate sami da odradite ili to odradi hotel...umesto vas. Pre nekoliko dana iz Italije su vratili dečka koji je bio tamo 8 dana i nije prijavio boravak. Kaže 2 dana pritvora, pa sudija, pa kazna, pa platio avionsku kartu. Kaže: "Je_aše mi majku. Pukoh ko zvečka!" Nisam ni znao da treba prijava. U Srbiji ipak to ide "blago" donekle. Stranac se privodi sudiji za prekršaje -stalno dežurnom- i kazna je oko 6.000 dinara. Naravno dobija Rešenje da mora do određenog datuma da napusti teritoriju Srbije. Ali tako je svuda. Mislim da tako i treba. I kada vam neko dođe u goste, odvojiš -u zavisnosti koliko je udaljena policija- nekoliko minuta i nakriviš kapu. Svima lepo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 20, 2010 Nikad me niko nije prijavljivao u Evropi i nikad me na granici niko nije pitao da li imam prijavu boravka! Niti znam ikog ko je to radio! Ne znam da li smo svi mi imali isuvise srece ili je taj decko bas baksuz! No, slazem se iz raznoraznih razloga da ta prijava ima smisla. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites