Tarifa - Vladivostok

79 posts in this topic

On 9/14/2020 at 7:04 PM, Bole87 said:

Pokvario mi se hard gde su mi bili snimci sa puta, i sad sam tek uspeo da spasim nesto od snimaka, pa sam nastavio da montiram. Kacicu ovde.

Super je ovo, ima neki low-fi šarm. Sviđa mi se. Obišao sam neka od tih mesta pre (strašno je i reći) 15 godina, vidim da se nisu promenila. Onaj deo Turske kad se ide ka Posofu mi je posebno ostao u sećanju. Planine Kačkar, pa Artvin, Erzurum, Kars, Ardahan, cela ta oblast je neverovatna, podseća na neku srednju Aziju, a turisti je generalno zaobilaze.

9 hours ago, noskich said:

Koliko bi to vremenski trajalo?  Panamericana bi verovatno bila godinu-dve?

Mislim da ima nekih 25,000 km, slicno kao ovo moje. Bez kola/motora bi bilo tako. 

7 hours ago, Lazar said:

Super je ovo, ima neki low-fi šarm. Sviđa mi se. Obišao sam neka od tih mesta pre (strašno je i reći) 15 godina, vidim da se nisu promenila. Onaj deo Turske kad se ide ka Posofu mi je posebno ostao u sećanju. Planine Kačkar, pa Artvin, Erzurum, Kars, Ardahan, cela ta oblast je neverovatna, podseća na neku srednju Aziju, a turisti je generalno zaobilaze.

Veliki kompliment. Hvala. Da, taj deo mi se bas svideo, uzivao sam, ali sam ga brzo prosao. Lici malo na Kirgistan, okruzuju te planine i nigde nikog usput, samo sto su putevi bolji. 

Kul deluje ovo😊 Gledao sam neku emisiju, neke brazilske kite-surfere, mislim na nekom izolovanom jezeru u Kazahstanu, gde prave krug oko jezera, nose svu opremu i hranu sa sobom i kampuju u divljini. Mnogo dobro, tacno mi doslo da naucim da kite-surfujem😁 

Inace, ako nisi bio u Brazilu, tamo na severoistoku, treba da ides, tamo je kite-surferska meka😊 Ima i dosta izvikanih mesta, tipa Jericoacoara, ima i ljudi koji idu obalom okeana po par stotina kilometara, od mesta do mesta. Meni se jako svidelo mesto Atins, drzava Maranhão, to je na uscu reke u okean, dobar vetar, slatko-slana voda, i dalje jos divlje, na obodu fenomenalnog nacionalnog parka Lençóis Maranhenses, sa pescanim dinama i slatkim jezerima. Totalno rusticno. Definitivno preporuka svima za obici nekad. Nacionalni park nije toliko izvikano mesto medju strancima koji idu u Brazil, ali toliko jedinstveno i sjajno, da je mozda i bolje da tako ostane😊

Najbolji mi je onaj deo gde vozite skejt u nekim ogromnim cevima :) Nikad nisam putovao autom, mada bih voleo. Uvek mi je to nekako delovalo preskupo. Kada sam, nekad davno, putovao po Aziji (Srbija - Mađarska - Ukrajina - Rusija - Kazahstan - Kirgistan - Kina - Mongolija i nazad preko Rusije) potrošio sam 800 evra za tri meseca. Najviše vozovi, poneki autobus, ponegde autostop, malo hoteli, malo kaučsurfing. To je bilo onako prilično ekstremno (a i mlađi sam bio, što kaže Bata Živojinović u "Lepim selima"). Sada mislim da ne bih bio u stanju putovati toliko neudobno. Stvarno je potrebna jedna neverovatna količina cimanja, ispadne putovanje više kao naporan rad nego kao odmor. Mada mi ponekad nedostaje sve to, pa otvorim Guglovu mapu i gledam gde bi se moglo opet tako nešto epic... Ko zna, verovatno ću pre ili kasnije morati ponovo na neki takav put. Gledam ove tvoje klipove i odmah mi se negde ide. 

Pročitah u ranijim postovima da si mislio da tražiš sponzore. I ja sam par puta imao sličnu ideju, ali nikad nisam uspeo da dobijem ni dinar, pa sam odavno odustao. A lično znam više ljudi kojima to redovno polazi za rukom. Valjda je to neki poseban talenat, ne znam.

Koliko si sati video-materijala snimio za tih pola godine? Strah me i da pitam :D 

Automobil kao prevozno sredstvo za putovanje ima i jako dobrih i jako losih strana. Dobra je sto u njemu moze da se spava i kuva pa se tako izbegne trosak smestaja i restorana. S druge strane se to nadoknadi troskom goriva, osiguranja, raznoraznih dozvola i popravki. Izgleda da imas potpunu slobodu da ides gde hoces, ali ako se pokvari onda si zarobljen. 

Nikada nisam vozio, ali zbog deteta me zena tera da naucim, verovatno je auto prikladniji za porodicno putovanje, narocito ako je u pitanju neki adaptirani kombi, tu bi se onda moglo bas lepo spavati/kuvati/tusirati improvizovano i nositi sa sobom sve sto ti treba. 

U Australiji je, kako čujem, dosta popularan RV (kako se to kaže kod nas)? Auto i kamp-prikolica u jednom. Imam neke poznanike Kineze koji povremeno odu u Australiju i iznajme RV na mesec dana pa se vozaju s kraja na kraj zemlje. Unutra imaš krevete, kuhinju, wc, tuš-kabinu, zalihe vode i hrane... Staneš gde hoćeš, spavaš gde hoćeš, a imaš sav komfor. Pokazivali su mi neke fotke predela koje su tako obišli po Australiji, delovalo je zanimljivo, nešto što bih rado jednom probao.

Postoji varijanta da vozis RV za jedan dolar, samo ne mozes da biras destinacije vec sta ti daju. To nude kako bi im ljudi besplatno prebacili vozilo iz jednog grada u drugi, da ne bi placali vozace. Ko ima vremena i svejedno mu je gde bi isao nije losa varijanta. Samo sto eventualno stizes u mesto odakle nema potrebe za daljom voznjom, pa moras da produzis sam.

RV nije jeftin uopste, narocito za posedovati ga, to je u rangu preko 100k dolara. Daleko je povoljnije sam adaptirati kombi. Za iznajmiti je oko 100 dolara dnevno pa na vise plus svi troskovi, gorivo, parking. U Australiji se kampovanje pa i RV parkiranje placa na za to predvidjenom mestu. Mozes da probas na divlje, ali onda mozes i da popijes kaznu. 

Edited by noskich

Cenim da za jedno dete i dva roditelja bi ti sa RVom izaslo oko 5,000 dolara mesecno. I to da se iskljucivo kuva i spava u RVu, nista restorani ni hoteli. Svakako Ozijima uvek izadje jeftinije da putuju van nego unutar zemlje, cak i kad se plati 500 dolara let samo da se izvuce odavde opet ispadne mnogo povoljnije. Zato je po meni finansijski jedino realno da kupis otrcani kombi koriscen za prevoz robe, adaptiras ga, pa onda lagano. To bi se vec moglo priustiti, mada ni to ne bi bilo dzabe. Ne zelis da ti se pokvari nepouzdan kombi usred nicega gde nema ni telefonskog signala, sto je veoma realna i opasna mogucnost. Tako da iako polovan, mora biti solidan tehnicki. Znaci nekih makar 5-6 hiljada plus adaptacija nekoliko hiljada. Polovni vec adaptirani kombiji su oko 20 hiljada.

Edited by noskich

Nazalost jos je gora situacija nego sto sam mislio. Citam da parking za RV kosta oko 40 dolara po nocenju. Znaci ako je iznajmljivanje RVa 100 dolara dnevno, parking 40, gorivo da kazemo da je 60, znaci samo za voznju treba 200 dolara dnevno iliti oko 6,000 mesecno. Sa 6,000 mesecno radije bih putovao kao hadzija van Australije.

Moguce je povoljnije ali treba se potruditi, svoj kombi, ne znam do koje mere se moze parkirati na divlje, ako moze tu da se ustedi nekako pa da ima smisla. Svakako kombi manje upada u oci od RVa, spustis zavese i ko zna da spavas unutra. Naravno izbegavas prometne delove, stanes negde gde je zabaceno.

Ovako kako taj tvoj prijatelj Kinez putuje moze, ali na krace staze. Preskup je to sport. Odradis turu Brizben-Melburn za par nedelja i to je to. Znam za ljude koji putuju dugorocno i to su sve snalazenje varijante sa adaptiranim kombijem.

Edited by noskich

To su imućni Kinezi, mladi bračni par. Vole tako da putuju, išli su RV-om i po Americi coast to coast itd. Za Australiju su mi rekli da su u unutrašnjosti kontinenta spavali jednostavno gde ih zatekne noć, samo malo siđu sa puta, jer nigde nema žive duše. U Americi se nisu usuđivali (Kinezi generalno veruju da su Sjedinjene Države prepune naoružanih manijaka), pa su spavali samo u plaćenim RV-kampovima.

Za nas ostale, verovatno je realniji adaptirani kombi, bicikl ili pešačenje. :D

Od Perta do Sidneja je kao od Lisabona do Lenjingrada. Pa ti sad vidi koliko bi trebalo peske ili bajsom. Plus sto, za razliku od Evrope, imas daleko manje usputnih naselja izmedju vecih gradova. Znaci morao bi da sa sobom vuces dosta zaliha hrane i vode. Poznajem dve osobe koje su isle na duze staze biciklom po unutrasnjosti Australije. Dodatni problem je sto su u tim malim izolovanim mestima hrana i voda znacajno skuplje nego u gradovima.

Dobro bre @noskich pa nije RV samo za milionere. Siguran sam da ima ljudi koji troše 200$ dnevno, a verovatno i više jer ako već troše toliko samo na smeštaj i prevoz, ne verujem da kuvaju pirinač u svojoj kamp kuhinji, već jedu po restoranima i jednom rečju zajebavaju se, kao što već znaju da rade ljudi koji imaju i para i avanturističkog duha.

No naravno da ne moraš da plaćaš 40$ za parkiranje svog vozila. 

Evo ti aplikacije "iOverlander" skini, pa istražuj.... Siguran sam da i u Australiji ima gomila free camping spotova ili bar onih jeftinijih od 40$. Ljudi koji su u tome ozbiljno, imaju svoje sajtove, grupe, kontakte... Ne srljaju kao budale i ne razbacuju se parama. Kao i bajkeri i biciklisti, znaju gde i kako prenoćiti jeftino. To što tebi na prvoj strani googla izleti 40$, ne znači apsolutno ništa. Verujem da se čak i u najskupljim zemljama može naći besplatan parking, možda ne za 2 meseca, ali za 2 noći da. A tek što bi bilo besmisleno plaćati noćenje u pustinji, o tome ne treba ni pričati. 😂

Pa pazi, koliko sam cuo ljudi placaju ne samo parking, vec dobijaju uz to struju, vodu i wifi. Nije samo za milionere, ali daleko je RV od bilo kakve budzet varijante pa cak i kad bi izbegavao placanje parkinga, opet bi to izaslo dosta. Jedina realna dugorocna budzet varijanta je adaptirani kombi. A i to ne bi bio budzet u pravom smislu reci jer bi ti za kombi trebalo makar 10-20k dolara. 

Realno, ko ulazi u Australiju sa par hiljada dolara jedini nacin su low-cost letovi, hosteli, AirBnb, javni prevoz, iznajmljivanje kola na dan-dva da se ode do necega u okolini grada ili pridruzivanje turi sa agencijom. I to sve na par nedelja, mozda mesec ko se bas potrudi oko troskova. Problematicno je ovde putovati budzetski jer je zemlja skupa, a razdaljine velike...

@Dragance Puno hvala. Cuo sam da je Brazil top destinacija za kajt, gledao dosta snimaka. Hvala na informacijama, voleo bih da organizujem to. 

@Lazar Haha, ta cev je ustvari stub vetrogeneratora, vetrenjace.

To je prava stvar, malo love i snalazenje, a opet obidjes dosta. Kolima je fino i prilicno udobno, cak i taj krevet nazad nije bio los. Sto se sponzora tice, to mora da bude bas dobro osmisljena prica i treba da se cimas dosta oko toga, ja iskreno nisam mnogo radio na tome, a i nisam vise hteo da cekam. Verovatno da uzmes lepo da isplaniras, i da radis na tome godinu dana, mogao bi da nadjes neke koji bi uleteli sa lovom. Sto se klipova tice, imam vise od 1 TB, previse :D

@noskich Spanci dosta voze adaptirane kombije, dobar fazon, i moze fino da se uredi. Pogotovo ovi sto surfuju itd, non stop se krecu i treba im krevet i da bude ok udoban. Dosta ih i u kola stavlja duseke, ali kombi je dosta udobniji. U Francuskoj recimo ima finih parkinga na plazama uz Atlantsku obalu, i na ulazu u parking su rampe visoke oko 2m, pa ima i dosta ljudi koji uzimaju ove nize kombije, Caddy-je itd. RV je fina stvar, prakticno mozes da  zivis u njemu, ali ako nisi negde divlje zajebano je parkiranje prilicno. Usput sam upoznao Nemce koji su isli adaptiranim kamionom, Mercedes Unimog, koji je bas mocno off-road vozilo. Znaci na tu je osovinu nabudzio kabinu koja je kao RV, ima i VC i tus, i mogu cetvoro da spavaju. Ali mnogo je ulozio. Cini mi se da mi je rekao oko 150,000 eura, tako nesto. Hteo covek da penje planine tim cudom, i u pustinje i stepe da se zavlaci. Tako su zavrsavali bas u divljini, vidjali medvede i ostale divlje zivotinje. Imam par snimaka sa njima, proveli smo par dana zajedno u Kirgistanu i Kazahstanu. Ovde je njihov instagram ako hocete da vidite vozilo itd, dobri su, par, putovali su sa bebicom od 4 meseca! i kucetom, https://www.instagram.com/lukimog/?hl=en . 

Sad cu da kacim jos, gledam na svake 2 nedelje da okacim, bice jos jedno 10 epizoda do kraja. 

RV je skup sport obrni okreni, bilo da kupujes, iznajmljujes ili sam budzish. Kombi je daleko pristupacniji s tim sto onda moras da improvizujes WC i tush, ali ima tih montaznih sto se postave i sklope za nekoliko minuta. Naravno po komforu se ne mogu porediti RV i kombi, medjutim kombi je 7 do 10 puta jeftiniji. I naravno znacajno manje goriva, lakse parkirati i neupadljiviji.

U Australiji je najpopularniji kombi bez ikakve dileme Toyota Hiace pa je on logican izbor jer se moze naci jeftino, a delova ima svuda. Ovaj je najbolji model za putovanje: https://www.travellers-autobarn.com.au/backpacker-van-and-car-sales/cheap-toyota-hiace-hitops

Malo sam se usporio, evo i druge iz Kirgistana. Pozdrav

Edited by Bole87

Al si rastegao ovaj putopis na tri godine! Jesi li i dalje stacionaran, putovanja nista?

hahah jesam, spor sam za montazu plus mi je bio riknuo hard pa dok nisam uspeo da spasim dobar deo snimaka, nista nisam ni montirao. 

Sad nista, ceka se malo i da se ova korona smiri i da se lova nadje. Sad u Spaniji ne mogu ni iz jedne u drugu provinciju zbog zabrana. 

I ja sam se pitao gde si nestao. Svaka čast, samo nastavi sa montiranjem. To je naporan i zahtevan proces, ali mislim da se isplati kad na kraju dobiješ rezultat. teg Inače, verujem da ti to nije cilj, ali mislim da bi uz malo profesionalniju kameru i montažu mogao da praviš stvari koje bi bile baš popularne. 

Hvala Lazare puno brate. Iskreno da ti kazem ne bih se zalio da mogu da unovcim nesto kroz snimke i da budu popularni, ali nije da radim na tome... ne ubacujem popularne stvari nesto u montazu, muziku itd. I najbitnije, naravno, kvalitet snimaka sto kazes, dobra kamera... ne znam, mozda sledeci put probam malo profesionalnije to da odradim.