Posted January 16, 2008 Zdravo svima! U septemru bih trebala da idem na stud razmenu u Italiju pa mi trebaju sugestije oko sledecih gradova:Milano,Torino,Napulj,Sesari,Katanja,Verona,Djenova. Zanima me zemlja i razgledanj,naravno bih da poseti i Rim,ali i sugestije oko univerziteta nisu na odmet. Rok za aplikaciju je sutra u 10 ujutru pa vas molim da budete brzi Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 16, 2008 Studentske razmene su za svakog koga poznajem pa i za mene bile odlicno iskustvo. Upoznash gomile ljudi koji dodju na razmenu i uvek imate organizovano neko putovanje zajedno. Ao zelish da putujes sama ni to nije problem. Sto se mene tice, prijavi se, necesh se pokajati... a do tvog polaska cemo pronaci gomile informacija o svemu sto te zanima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 16, 2008 Ako ti je prioritet da odes na dobar univerzitet onda Milano ili Torino, ako ti je turizam na prvom mestu onda Verona (pre svega jer su Venecija i Toskana blizu) ili Catania (Sicilija je fantasticna). Napulj je najodvratniji grad u Italiji, mada je ostatak Kampanje super. U Sassariju bi se brzo smorila. U Djenovi nisam bio tako da ne znam. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17, 2008 ono sto ja znam je da u milanu nema nista Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17, 2008 Ima ona bodljikava katedrala, del' duomo il kako se već zvaše. Međutim, kad sam ja bio, cela fasada bila je prekrivena ciradama... tako da je nisam ni video. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17, 2008 Ao golosina, pa nemoj zezati U svakom selu ima ponesto a u gradu od 2 miliona da nema nista... to prosto nije moguce... kao kad u Beogradu ne bi bilo nista... Nisam bio u Milanu pa ne mogu da kazem... ali... ma siguran sam da ima gomila stvari... Znam da se puno radi u Milanu, sve velike face savremene arhitekture... ali ni ne mora samo veliko i posebno da bude dobro... Videces kad dodjes tamo, ako si dovoljno zainteresovana i otvorena same ce ti se pokazati stvari, mesta i ljudi. Moja preporuka ti je da procunjas po HC-u i CS-u ako si clan, a ako nisi uclani se. Ima interesantnih ljudi puno. Nadji nekog iz svakog od tih gradova i pitaj ih gde bi te oni odveli, i sta bi ti oni preporucili... Imas dovoljno vremena, a ti ljudi ce ti verovatno dati interesantnih predloga/ideja... samo definisi sta te tacno interesuje... pozdrav i samo optimisticno! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17, 2008 Milano je najdosadniji i najruzniji grad u kome sam ikada bio. Sem Duoma i uzeg centra nema nista pametno da se vidi. Samo sivilo, smog i neka monotonija... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17, 2008 Haha, bravo Marko, pretekao si me Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17, 2008 evo, buddha on mescaline i markoristic znaju o cemu pricam. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17, 2008 Ok, ima vas dovoljno mnogo da bih mogao da poverujem u tako nesto. Verujem da cu proci i tim delom Italije, i nekako se nadam da cu vas demantovati. Nikad nisam bio u gradu koji je dosadan. Mislim da to zavisi i od licnih ocekivanja... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17, 2008 nisam bio, al kako moze da bude bas nezanimljiv grad gde je stadion San Siro, staza Monza, palata Brera, pa ima valjda ona DaVinchijeva Tajna vechera da se vidi, isl dajte bre =] da bre, sad sam se setio, pa tamo ima i muzej i sedishte Alfe Romeo AMAN ljudi sta bih dao to da posetim.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 18, 2008 Pa dobro zavisi od interesa. Mene bi od svega toga samo Tajna Vecera interesovala ali fora je sto moras nekoliko dana unapred da rezervises termin, da platis i onda dobijes valjda 15 minuta da pogledas sliku i mars napolje. Sto se Italije tice, moja preporuka su naravno Rim i Venecija, a ko voli prirodu slobodno neka ode na jezera na severu Italije. Ja sam bio na Lago Maggiore i prelepo je, a tu su i Como i Garda. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 18, 2008 Pa italija je prepuna sadrzaja. Svaki mali gradic ima ponesto vazno i veliko. meni su prelepi oni gradici na vrhovima brda koje u stvari nikad uzivo nisam ni video (setite se filma cokolada, pa takvi gradici). Firenca je prelepa, u Raveni ima jako puno toga da se vidi, volim mesta kao sto su Arezzo, Bergamo, Asizi. Naravno, o Veneciji i Rimu je bespredmetno i govoriti u smislu da li treba ici... onaj ko je ucio Istoriju Umetnosti Evrope ili Istoriju Arhitekture Evrope, ne moze da ne voli Italiju i njene gradove... Pojma nemam, valjda ne mogu da budem objektivan... Upravo zato sam i pomislio kako je cudno da je jedan Italijanski grad dosadan Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 18, 2008 Od svih ovih gradova koji ti se nude jedino ne bi izabrao Veronu. Ukoliko volis neku mirniju varijantu zivota odaberi neki severni grad, ukoliko si suprotnog temperamenta onda je jug pravi za tebe. U svakom slucaju Italija ti na svakom koraku pruza mogucnost da vidis deo proslosti, uzivas u hrani, obliazis nacionalne parkove...... Ja bih izabrao Napulj (blizina Sicilije, Etne, Rima, Kaprija, svaki gradic juzno od Napulja je prica za sebe u pozitivnom smislu). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 19, 2008 Od pre tri meseca sam student na Univerzitetu Politecnico di Milano u kampusu Piacenza (50km juznije od Milana). Uslovi studiranja, stipendiranja i studentski standard su savrseni. Politecnico di Milano je jedan od vodecih tehnickih univerziteta. Milano kao grad je razocaravajuci. Jedino je lep najuzi centar grada oko Piazze Duomo, katedrala Duomo, Corso Vittorio Emanuel, dok je ostatak totalno nezanimljiv: industrijski grad, bez vecih zelenih povrsina, sa nedostatkom prepoznatljivog italijanskog duha, ali sa dobrim nocnim (citaj:skupim) zivotom u mnogobrojnim klubovima i diskotekama. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 19, 2008 pa...bila sam u milanu, mozda ne dovoljno dugo da bi mi dosadio.... ali mogu reci da mi je bas bilo lepo, da ima sta da se vidi, kako od onih velikih poznatih stvari, tako i nekih malih skrivenih coskica, ulicica, kafica sa odlicnim hepi aurom (uz dobijes i besplatno ).... e, sad...naravno da zavisi od toga ko sta voli, zar ne? u svakom slucaju, podrzavam i optimizam! avantura! putovanje! novo iskustvo! jupiii! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 19, 2008 Počela bitka oko Milana... Svakako nije najlepši i najzanimljiviji grad koji sam video, a i hosteli su skupi, ali proveo sam tamo nedelju dana u društvu lokalne ekipe i mislim da ga vredi posetiti! Milano je pre srednje-evropski nego mediteranski grad, pa zato možda na prvi pogled ne poseduje ono što se popularno naziva "italijanskim" duhom. Međutim... Duomo je fascinantan spolja i iznutra (možete da se prošetate po krovu, do kojeg se stiže peške ili liftom), gledati Tajnu večeru izbliza je moćno (ako volite takve stvari), a u muzeju tehnike i nauke Leonarda da Vinčija možete pritiskom na dugme pokrenuti makete značajnih izuma... A tu je i pomenuti Alfa Romeo muzej, koji sam šmeknuo spolja... Što se tiče noćnog života, ostali su mi u pamćenju jedan lokal koji je istovremeno i benzinska pumpa, diskoteka "Industrija" koja prima 1500 ljudi i ima odlične žive svirke, kao i centar "Leonkavalo", koji je nastao kao skvot i u kojem se okuplja "levo opredeljena" mladež (od socijaldemokrata do sindikalnih anarhista) da pije, puši, priprema nove revolucije i gleda dokumentarne filmove iz latinske amerike... Dakle, imate od svega ponešto... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2008 Bio sam nekoliko puta u Milanu i delim misljenje sa ostalima da je u Milanu dosta tri dana,znaci posetiti Duomo,dvorac(castello sforcesko) Milansku skalu,koja i nije nesto, koja je u blizini Duoma na dva minuta peske,prosetati najduzom ulicom buenos aires i ako hocete da pojedete verovatno najbolju pizzu u milanu koja uzgred i nije skupa,svratite u Pizzeriu ""Sabatini""koja se nalazi na uglu buenos airesa i ul rudjer boskovic-nemozete da promasite,i narucite camiciu da osetite sta je gurmanska erotika,bez preterivanja!!Verona je grad za sebe,onako opustencija,bas za setnju,ispijanje kafice i gledanje PRELEPE arhitekture!!Venecija je lepa naravno a jos je lepsa u vreme karnevala,kada su svi pod maskama,opusteni,veseli...to je prica za sebe,jezero lago di garda je isto prelepa,svaki gradic ima po nesto zanimljivo,tamo su i gardalend-pandam diznilendu,aqua parkovi,muvilendi..itd ma Italije je cela lepa! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2008 Bila sam u Milanu preko Taizea pre 2,5 godine! Meni se bas svideo! Pa kako nema zelenih povrsina? A onaj veliki park nedaleko od Duoma? Pa zamak..stadion.. pa onaj prvi trzni centar u Evropi.. Ma nekako je dozivlaj i proseckati se onom ulicom sa onim fancy radnjama (Gucci, Armani i ta cudesa) i videti taj neki sasvim drugaciji svet.. Slazem se da Milano nije grad u kome mozes boraviti kao turista koji trci unaokolo i slika znamenitosti 2 nedelje, ali je grad stvoren za zivot,setnju, uzivanje i malade ljude.. i povrh svega savrseno je organizovan ( saobracaj, gradski prevoz itd. ), mnogo bolje od ostatka Italije. A Firenca.. e tu se mozes zestoko smoriti ako zaglavis 2-3 puta po 2 dana.. Mozda je lepa za jednodnevni izlet, ali to nije mesto za zivot, bar sto se mene tice.. Venecija... prelepa i preskupa.. gotovo nemoguce opstati duze od 1 dana.. Verona je takodje po mom misljenu fin gradic.. onako bas italijanski, sa uskim ulicicama, zelenim salukatrama i cvecem na prozorima.. Znamenitosti Verone mozes obici za manje od dana..ali nekako je lepo samo setati unaokolo i uzivati.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 30, 2009 Planiram da početkom aprila nekih petnaestak dana putujem po Italiji. Da li možete da mi preporučite smeštaj u Rimu, Firenci i Milanu? Ima li jeftinih hotelčića u centralnim zonama ovih gradova? Naravno samo da je pristojno čisto, može i prilično ofucano Pretražiću tripadvisor i sl ali bi mi prečice i vaša lična iskustva značila. Do sada nisam nikad išla u hostele, i sada bih ih rado preskočila (iako su mi finansije tanje nego ikada) ali i takvi predlozi su dobrodošli! Iako o hostelima imam posebna pitanja: da li svaki ima lokere za stvari, da li je moguće mirno spavati u hostelu ili su do kasno u noć žurke, šta sa novcem i dokumentima (obavezan money-bag pa ispod pidžame?), da li se sobe zaključavaju...? Zato preporuke hotela, ma kako skromnih, imaju prednost! Obišla bih na jednodnevnim izletima ili u proputovanju: Bolonju i Sienu (iz Firence), Napulj (iz Rima) i Djenovu (iz Milana). Na spisku želja su i Perudja, Padova, Komo, San Djimiano, Asizi... Da li je železnica najjeftiniji prevoz (pregledala sam trenitalia sajt) ili bi trebalo da tražim info i o autobuskim linijama? Da li ima povoljnije opcije osim JAT-om od Beograda do Rima sa povratkom iz Milana? Osim naravno stopiranja Sve sugestije su dobrodošle! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 30, 2009 Bio sam u Rimu, letos...i jako mi se dopao; Odseo sam 3 noci u Ciak hostelu (nekih 20-ak eura po nocenju). Hostel je ok, sto se smestaja tice i bezbednosti; ali hrana je nesto tanka-dorucak ti je tipa biras izmedju keksa i pahuljica i soka i mleka...Nalazi se blizu zeleznicke i Koloseuma. Imas jeftine letove Wizz Air-om iz Budimpeste i Sofije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 11, 2009 proveri da li leti i dalje alitalia iz beograda.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 11, 2009 Ako ces do Italije u aprilu, najbolje ti je wizzairom iz Temisvara, najjeftinije je. Promo letovi su, imas i za 10 evra povratnu plus jos neki troskovi, 4+4 evra za placanje karticom+10+10 evra ako imas i vise do rucnog prtljaga. Mozes u Rim, Milano ili Veneciju. A po Italiji mozes i avionom, dobro su pokriveni ryanairovim linijama. Cena je 10 evra u jednom pravcu, recimo, Venecija-Rim, ili Pisa-Palermo.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2009 Pozdrav svima, nov sam ovde, pa se malo slabije snalazim na forumu za sad, pa se nemojte ljutiti ako sam pitao u pogresnom topicu Zanima me koliko kosta cena autobuske karte do Napulja znaci samo to, ne treba mi smestaj, niti me zanima da li je Napulj dosadan ili najruzniji grad u Italiji tamo bih da odem tamo zbog jedne devojke...trazim na netu ovu informaciju ali ne mogu da nadjem nikako ili je ponuda - put avionom (za to nemam dovoljno para) ili putovanje po italiji, a to mi ne treba. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2009 Fudeks vozi do Firence za 135 eur povratna, odatle vozom do Napulja ce te kostati jos nekih 60-70 eur povrana, sve skupa oko 200 eur. To ti se totalno ne isplati kad mozes da letis iz Budimpeste za 80 eur. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites