Posted July 15, 2014 Duya hvala na info...ali vec smo istrazili opcije preko jedne clanice naseg foruma..a i malo istrazivanjem..Inace hotel im je kod Terminija tako da smatram da im je i taksi elegantna i bezbedna opcija posto su dve mlade devojke sa koferima pa da se ne cimaju nocnim i da setaju same... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 15, 2014 Pa jeste elegantna, ali nije baš jeftina. Ne verujem da je ispod 40-50€, tu ima 45 min. vožnje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2014 Da li mogu rezervisati avionsku kartu preko WIizzair-a a da ne platim unapred preko neta vec tamo na licu mesta? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2014 Rezervisao sam ovaj hotel za oktobar (6 nocenja)http://www.booking.com/hotel/it/casa-domitilla.htmlIma dobre kritike ali bih bio zahvalan da mi neko kaze kakva mu je veza sa centom grada?Morao sam da idem malo dalje od centra zbog parkinga (putujem kolima)I jos jednu stvar, koje muzeje MORAM da obidjem? Podrazumeva se Koloseum, Vatikan, Kastel San Andjelo i Vila Borgese! Sta jos moram da obidjem? Ovo pitam zbog roma pas-a, da znam gde da ga iskoristim. Isto tako, posto ostajem 6 nocenja, da li mi se isplati da uzmem 2 roma pas-a?Hvala svima na odgovorima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2014 (edited) Veza sa centrom grada ti je dobra. Imas express autobus 30 - P.le Clodio-Laurentina, i u smeru Clodio te vodi na razna vazna mesta u gradu - P.zz Venezia, Vatikan, Trastevere, Castel Sant'Angelo....Nije ti daleko ni stanica Ostiense/Piramide - to je i zeleznicka i metro stanica. Metro je linija B i mozes tako do Koloseuma i do Foruma (to je 2 stanice, ako se ne varam - Circo Massimo, pa Colosseo). Odatle mozes i peske do bazilike San Giovanni, nije blizu, ali tu svasta ima da se vidi, vredi prosetati). Do Koloseuma mozes i tim tvojim busom (30), sidjes na piazza Venezia pa kroz Forum do Koloseuma.A sta da vidis? Sve sto mozes.Osim nabrojanih, podrazumeva se i Pantheon, Appia Antica, Isola Tiberina, Terme di Caracalla, Fontana de' Trevi (mada, sto se mene tice, mozes i da je preskocis), p.zza Navona, p.zza del Popolo, Pincio, Spanski Trg (isto kao i Fontana de' Trevi), bazilike San Giovanni, Santa Maria Maggiore i San Paolo... ako stignes, i manje crkve kao San Clemente (vrlo blizu Koloseuma) - u njoj je sahranjen Cirilo i crkvu Santa Croce in Gerusalemme (meni se veoma dopada). Ako volis Fellinija, onda obavezno prosetaj kroz Via Veneto (ali to ti je usput ka Villa Borghese, taman udjes kroz Porta Pinciana).Cetvrt u kome se nalazi hotel je jedan od mojih omiljenih - Garbatella (doduse, hotel je malo izvan, pogledaj na mapi). Eto, ako imas vremena, obidji krug po kraju - vrlo je rimski, ima bas tu atmosferu. Mozes kolima do stanice Ostiense, imas tamo parking. I, da to ti je prilika i da vidis piramidu - Piramide Cestia. Ima i Garbatella metro stanicu.Za Roma pass, ne znam sta da ti kazem, ali ima ovde dosta ljudi koji su ga koristili.Nadam se da sam bila od pomoci.Rim je najlepsi grad na svetu. Buon viaggio. Edited August 12, 2014 by Tashi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2014 Hvala puno, nadao sam se da ces ti da se javis na ovoj temi jer vidim da si dosta upucena i da bas volis Rim Jos jedno pitanje, planiram da odem do mora (Ostia), imas li kakav predlog po tom pitanju? Otisao bih verovatno u ponedeljak (kad ne rade muzeji).I jos jedna stvar (dosadan sam), kakvo vreme mogu da ocekujem (period oko 10. oktobra)?Hvala puno .gif' alt='::'> .gif' alt='::'> .gif' alt='::'> Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2014 Nema na cemu. Pitaj slobodno sta hoces, ja volim da pricam o Rimu.Htedoh da ti preporucim Ostiju, pa mi se ucinilo da je mozda previse. Ali vredi otici.Imas voz od stanice Piramide, koji staje i na Ostia Antica (vredi sici & obici) i ide do Ostia Lido. Pogledaj red voznje ovde: http://www.ostiaonline.it/trasporti/orario_romalido.pdfVreme je u Rimu uglavnom lepo cele godine, a za mnoge je najlepse u oktobru (ja volim vrucincine, pa mi je omiljeni mesec u Rimu avgust, mada sam bila pre neki dan i vreme je bilo prijatno, i.e. vedro i 27°C), nekad su postojale ottobrate romane - rimski oktobardski izleti, kao neki produzeni vikend. Tako se obelezavao kraj berbe grozdja i sedalo se u kocije i obilazio grad. Omiljena meta je bio Testaccio (to ti je od Piramide ka Tibru i ka Trasteveru - veoma je lepo, vredi setnje i, posebno je interesantno nocu, jer tu ima mnogo lokala, leti ima Testaccio Village - razna dogadjanja na otvorenom). Sve ovo, da bih ti odgovorila da je u oktobru vreme divno... Naravno, moze da se desi i da ne bude, ne smem nista da ti obecam. U svakom slucaju, toplije je nego u Beogradu i obicno moze jos uvek da se kupa u Ostiji.Mozes i da odes u Tivoli, da posets Villa D'Este (vozom sa stanice Tiburtina ili autom, kad ga vec imas). U okolini su interesantni i Castelli Romani (npr., uvece na veceru).Ah, aboravih kod onih obaveznih - imas i Bocca della Verità, koja je malo bezveze, ali ceo taj deo Rima je mnogo lep. A preporucila bih ti i Giardino degli Aranci (to ti je na Aventinu - jedno od 7 brda, po meni najlepse) i setnju kroz jevrejski geto (nije daleko od Largo Argentina, trg preko kog ces proci kad krenes u Vatikan, Castel Sant'Angelo i Trastevere, a i 5 minuta hoda je od P.zza Venezia. Da bi nasao geto, trazi Portico D'Ottavia (Porticus Octaviae), koji je isto lepo videti.I kad si vec tu, prosetaj i do Fontana delle Tartaruga (Fontana Kornjaca) - lepa fontana iz kasne renesanse i vrlo lep mali trg (P.zza Mattei).Nemoj da ocekujes metropolu, ljudi se uvek razocaraju kad ocekuju da vide velegrad, svetla, neboderi i sl....Rim je drugacviji - male ulice, plinsko osvetljenje, mnogo crkvi, spomenika i malih trgova. Mediteranski borovi i plavo nebo. Glasni ljudi, odlicna hrana.Rekoh vec, najlepsi grad. .gif' alt='::'> Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2014 Odlicni odgovori, svaka cast za objasnjenja .gif' alt='::'>Kad vec kolima idem, otici cu do Ostije, mozda se i osolim malo A znam kakav je tip grada, takav obozavam, nista zanimljivo mi nema u celiku i staklu!Ako se setim jos nekih stvari, pitam te .gif' alt='::'> Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2014 Prvo da se ispravim: Fontana delle Tartarughe... I verovatno je trebalo da na napisem ka Trastevereu...Ako ces autom na more, onda nemoj u Ostiju - ona je zgodna zato sto imas grdaski voz, ali nisu bas lepe plaze. Idi onda dole do Sperlonga. Mada, nemam pojma, mozda ne vredi tolikog puta u oktobru.Lepo je imati kola, jer je okolina Rima prelepa (i okolina! ). Osim jezera, preporucila bih ti i selo Calcata, 40 km severno od Rima. Napusteno selo, koje su naselili umetnici i hipici sezdesetih godina. Ima dosta dobrih restorana. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2015 Pozdrav svima,U Rimu sam bio davno, jednodnevno, i ostao mi je u bledom secanju. Ovoga puta odlazim na tri puna dana, sa devojkom, nasli smo povoljan apartman u centru, blizu Panteona. Nadam se da je tri dana dovoljno za kvalitetan obliazak grada. Moze li neki itinerer od starih znalaca. Nismo motorizovani, ali smo jaki u nogama. Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 16, 2015 I da li je pametno uklapati u ta tri dana i Tivoli, posto je novembar, ruzno vreme... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 16, 2015 Za Rim nije dovoljno ni sto godina. Prelistaj malo temu, već na poslednjih par strana ima dosta informacija od Yael i moje malenkosti. Za prvi put tri dana je baš onako knap da vidite osnovne znamenitosti tipa Koloseum, Panteon, Fontanu di Trevi, Španske stepenice, Baziliku Sv. Petra. Za opuštanje i blejanje preporučujem Trastevere, gde ima i povoljne klope. (obavezno se popnite do trga Garibaldija). Povoljno možete jesti i preko Tibra, u jevrejskom getu.Ne bih vam preporučio da se cimate do Tivolija, treba nešto ostaviti i za drugi, ... treći, četvrti put... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 18, 2015 Hvala Duya, prelistao sam temu, i ambiciozno planiramo dosta toga. Nije se pisalo o javnom prevozu, jel ima kontrola u metrou? Kako funkcionise taj sistem naplate karata? posto sam preskako sa crncima zastitne ograde u Parizu, i bezao od vojske u Moskvi, ovog puta vodim zenu pa ne smem bas toliko Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 18, 2015 Pa zar niste rekli da ste jaki u nogama? Grad je relativno mali, sve što je must-see za prvi put je u krugu od 4-5 km. Pogotovo ako ste smešteni kod Panteona, u centru zbivanja.U svakom slučaju, Roma Pass se isplati, s obzirom da za 36€ dobijate ulaz u dva muzeja (preko reda za kupovinu karata) , popust na ostale, i gradski prevoz. Ima da se kupi i na aerodromu, mislim, na Terminiju, a i drugde. Sve o kartama za prevoz imate ovde, cene su umerene. U metroima su standardne kapije, u tramvajima i busevima mašine za validaciju, slično kao u BG. Za kontrole već ne bih znao... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 18, 2015 Slecemo na Ciampino, pa odatle gradskim busom do metro stanice Anangina ( pocetna A linije ). Deluje brza i povoljna varijanta transfera. Ne znam dal je pisano na forumu o tome. Noge su jake, spremne za otkrivanje. Inace, apartman smo bukirali preko http://www.sleepingrome.com/Dobre lokacije, uslovi i cene, pogotovo ako ide grupa od 3-4 coveka. Javicu iskustva. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 19, 2015 Pozdrav ljudi, samo da vas obavijestim da trenutno postoji akcija na www.flixbus.com za kupovinu karata od 1€ po cijeloj Italiji. Ja sam npr kupio Trst - Rim - Trst za 2€. Pa ko voli, nek' izvoli Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 19, 2015 Preko moba sam pa mi je malo teze da vidim koje su sve relacije na popustu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 9, 2015 Ciao tutti, idem za Rim u januaru Ima li da je nko bio u januaru? Neki savet oko garderobe i sl. jerbo - lowcost - mali ranac - i sl. I da, kako je u Tivoliju preko zime tj. u januaru, vredi li ici? Hvala svima!Grazie! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2015 Definitivno WizzAir iz Temišvara najbolja opcija. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2015 BTW ja idem Ryanairom /uvek Ryanairom/ iz Budimpešte za 9 evra i nazar Wizz-om za 21e. Gledajte i to. Do BUD TerraTravelomm ili BlaBlaCar-om. Srećan put! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 16, 2015 Možda je glupo pitanje, ali šta mislite o riziku mogućih terorističkih napada u Rimu za NG? Da li se može čovek opustiti? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 29, 2016 Mrtva nam je rimska tema. Inače nikad nisam išao redovnim vozom od/do Fiumicina, samo Leonardom ili drugim vidom prevoza. Sad imam kartu koja vozi do stanica "van prstena", može li pomoć oko toga gdje uopšte čekam voz, koliko je čest, i šta dalje? Slijećem sutra u 19:20, hvatam bilo koji voz prema Rimu, izađem gdje? Šta onda, kupim kartu do Terminija i idem dalje gdje trebam? Jer mi Rim nije krajnja destinacija. Zbunjuje me samo ovaj dio od aerodroma do GRA i do Terminija, dalje nije problem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 10, 2016 Planiram put do Rima krajem marta pa sam htela da proverim - da li neko ima iskustva sa kartama za ulaz na Uskršnju misu u nedelju u Vatikanu? Informacije koje sam do sada našla na netu su mi malo zbunjujuće Karte su besplatne, ali ne nalazim nikakav način da ih rezervišem online.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 11, 2016 (edited) Ulaz u vatikanske muzeje je besplatan svaku zadnju nedelju u mesecu. Nema karti nego stanes u red i čekaš. Otvaraju u 9:00 i moja preporuka ti je da dodjes ranije pošto je gužva velika. A Uskršnja misa je ispred bazilike i na taj dan na trgu ćebiti pola miliona ljudi tako da ne verujem da ćeš moći ući u nju. 20 hours ago, SandraBG said: Planiram put do Rima krajem marta pa sam htela da proverim - da li neko ima iskustva sa kartama za ulaz na Uskršnju misu u nedelju u Vatikanu? Informacije koje sam do sada našla na netu su mi malo zbunjujuće Karte su besplatne, ali ne nalazim nikakav način da ih rezervišem online.. Edited March 11, 2016 by garfildd Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites