Posted March 3, 2014 Kod mene je ambasada zatvorena jos od 2011.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 3, 2014 Hehe, ovde ima i konzulat u Milanu... A za tu vezu od 14 dana, u italijansdkom ministarstvu spoljnjih poslova pisu da bi mogla da se dobije (u kondicionalu) na aerodromima Teheran, Esfahan, Shiraz i Mashad, ali preporucuju da se ipak izvadi turisticka u ambasadi u Rimu ili konzulatu Milanu, posto su neki putnici vraceni sa navedenih aerodroma. To, navodno, vazi za italijanske i druge drzavljane. I cittadini italiani e di altri paesi dovrebbero poter ottenere un visto turistico per l'Iran, della durata di 14 giorni, presso gli aeroporti di Teheran, Esfahan, Shiraz e Mashad. E' tuttavia consigliabile richiedere un visto turistico per l'Iran prima della partenza, rivolgendosi all'ambasciata di Roma o al consolato di Milano, poiché alcuni viaggiatori sono stati rimpatriati dopo che gli era stato negato il rilascio del visto presso i suddetti aeroporti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 3, 2014 Evo neko iskustvo od januara ove godine http://www.lonelyplanet.com/thorntree/thread.jspa?threadID=2374679 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 3, 2014 Kao i u slucaju drugih bliskoistocnih zemalja, tako je i u vezi sa Iranom. Ako krenete u Teheran bez vize verovatno ce sve biti u redu. Ali i ne mora biti. Sve zavisi od rizika koji ste spremni da preuzmete. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 4, 2014 Hvala ljudi! Ovaj link sa Lonely Planeta znači. Dakle treba se opremiti nekom adresom i telefonom osobe ili hotela. Ono što mi se čini takođe je da carinik voli malo i da rebne veću cenu od one koja treba. Već je neko na forumu pisao o tome. Verovatno tada ne treba praviti dramu već poviti glavu Dobra stvar je što su ovi Australijanci uspeli da produže ovu 15dnevnu aerodromsku vizu. Obično piše da ne može. Loša stvar je što sam ja već bukirao avion na tačno 15 dana iz istih razloga I bitno je da ne pravimo grešku ovde na forumu jer nije 14 nego 15 dana. Bar se meni čini na osnovu meni raspoloživih izvora Btw, iranski konzulat u Beogradu može da se dobije pon-sre-pet od 9-11, sad sam zvao. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 4, 2014 Loša stvar je što sam ja već bukirao avion na tačno 15 dana iz istih razloga Pa ne znam... Moras da im pokazes povratnu kartu, to je jedan od uslova da ti daju to airport vizu. A bilo bi logicno da povratak bude u tom vremenskom rasponu, zar ne? I bitno je da ne pravimo grešku ovde na forumu jer nije 14 nego 15 dana. Bar se meni čini na osnovu meni raspoloživih izvora Negde pise i 14, ali, u pravu si, 15 je dana. Evo, sa njihovog sajta: Airport Visa is issued with the following conditions and requirements: 1.Tourist/Pilgrimage Visa applicants have no permission to work or study during their stay in Iran. 2.The applicants are required to have a confirmed return ticket and a valid passport with at least 6 months validity and a photo to be attached to the application form. 3.The applicants are required to submit one of the following proofs at the airport:◾Address and contact number of the place in which they want to stay in Iran ◾Invitation Letter ◾Hotel booking confirmation for duration of their stay in Iran 4.Airport visa fees is EUR50.00 for each applicant and EUR10.00 for each companion. 5.Tarvel Agencies can submit an Electronic Visa 48 hours prior to passengers arrivals to facilitate their visas issuance at the international airports. Electronic Visa can be applied through the following link: www.mfa.gov.ir/cms/cms/Tehran/fa/evisa (link ne funkcionise) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 4, 2014 Malo smara to sa smeštajem i sl, moram opet nešto da se dovijam. Ne može čovek lepo da putuje da ga ne cimaju. U vezi cene... Kad sam zvao ambasadu u Dablinu (http://www.iranianvisa.com/consulates/dublin.htm) jer u Londonu više ne izdaje vize, reče mi da je za nas cena 55€, a posle sam video da varira u zavisnosti od državljanstva. Evo linka: http://www.iranianvisa.com/visafees.htm Kako god, izgleda da svakako treba pripremiti malo rezerve u kešu ako zapadne zajeban lik Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 4, 2014 Ouch! 140EUR za Britance. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 4, 2014 Ali zar nije ta aerodromska 50 za sve? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 4, 2014 Ovo me sad podseti. Da li se na formularu za vizu [u ambasadi] traze i dodatna drzavljanstva? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 4, 2014 I da ponovim po ko zna koji put: nemojte koristiti agenciju iranianvisa.com, u pitanju su prevaranti a agencija zapravo ni ne postoji u Teheranu (vlasnik živi u Velikoj Britaniji i online masovno vara ljude). Osetio sam prošle godine na sopstvenoj koži = čekao tri meseca, gubio živce i bacio pare. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 4, 2014 Ovo me sad podseti. Da li se na formularu za vizu [u ambasadi] traze i dodatna drzavljanstva? Ima pitanje "former nationality". http://www.iranembassy.org.au/form/visa.pdf Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 26, 2014 Ovo me sad podseti. Da li se na formularu za vizu [u ambasadi] traze i dodatna drzavljanstva? Ima pitanje "former nationality". http://www.iranembassy.org.au/form/visa.pdf Ali ako podnosim zahtev kao drzavljanin SRB, to mi je onda i "present" i "former" A posto je pitanje u jednini, onda samo to jedno i pominjem. Znam da i Britanci vade te vize, ali je jeftinije za Srbe, plus nema te politicke pozadine kao sa UK. Ne mogu da se setim, jesam li vec pitao: da li mora licno da se preda/podigne pasos u ambasadi u Beogradu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 10, 2014 ja sam vadila vizu u martu, tako da moje iskustvo je sveze. Osim autorizacionog koda koji je obavezan, morate imati i mnoooogo strpljenja Ja sam jos u januaru uzela godisnji odmor, zadnje dve nedelje marta, i isplanirala da idem u Iran za Nowruz...ali sto kaze narod, 'pravi planove da ti se bog smeje'. Nna vreme sam zapocela i proceduru za vizu, tako sto sam se prijavila za autorizacioni kod agenciji http://www.irantravelservice.com/ , najvise zbog toga sto dozvoljavaju da se njihova usluga ($ 40) plati po dolasku u Iran. Zahtev mi je relativno brzo odobren (za 10ak dana) i dobila sam kod na email, ali u ambasadi u Beogradu su mi rekli da nije nista stiglo. Zvala sam ih svaki drugi dan, cak sam i isla tamo, pokazivala prepisku sa agencijom, ali nije vredelo jer dok ambasada ne dobije kod ne moze da izda vizu dan mog planiranog odlaska na odmor se blizio, pocinjali su praznici u Iranu tako da nije bilo moguce traziti novi kod od MFA tako brzo. Ipak nisam htela da odustanem pa sam pomerila godisnji odmor za 7 dana, i uskoro sam dobila mail od agencije da je doslo do greske (ne znam cije, njihove ili u MFA) i poslali su mi ispravan kod koji je stigao u ambasadu 17.marta. Zvali su me iz ambasade da dodjem 19.marta (sreda) po vizu i izdata mi je istog dana (potrebno je poneti pasos, popunjen formular, 2 fotografije i polisu zdravstvenog osiguranja). Otisla sam u Iran 23.marta, avionom preko Istanbula, i provela sam dve fantasticne nedelje tamo....tako da ako neko ima neka pitanja, slobodno pitajte Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 10, 2014 Ne mogu da se setim, jesam li vec pitao: da li mora licno da se preda/podigne pasos u ambasadi u Beogradu? Bump! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 10, 2014 ne znam stvarno, ja sam isla licno ali ne znam da li je moguce da neko drugi odnese/preuzme pasos Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2014 Htedoh da dodam u odeljku Vize ali nisam nasao tacno gde. Elem posle Ahmadinedzada veoma je lako da se produzi viza i rekose mi da moze dva puta po mesec dana, i to skoro svuda (produzio sam u Busheru). To zadovoljstvo kosta 8e i traze sliku (za zenskace mora upakovana u maramu), pasos, adresa (moja je bila teheranska) i ne vise od 2 minuta smisljani razlog zasto se produzuje. sve u svemu lako Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 3, 2014 LadyJelena89,Da li treba da se kontaktira ambasada Irana pre nego što započneš proces sa tom agencijom za dobijanje koda?I znači plaćaš toj agenciji 40$ i koliko još posle u ambasadi u Beogradu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 3, 2014 mislim da ne treba, mada ja sam nesto bas dosta ranije im pisala na mail, cisto da pitam tacno sta treba.Tako da mozes odmah da kontaktiras agenciju i zapocnes proceduru. Agenciji se placa 40 dolara, ja sam im dala licno u Sirazu, a ambasadi se placa oko 6200 dinara, to ce ti u ambasadi tacno reci koliko (zavisi od kursa evra) i uplacuje se iskljucivo u Komercijalnoj banci po uputstvu koje dobijes iz ambasade. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 19, 2014 Zaboravio sam da dodam iskustvo sa vizom na aerodromu.Dakle dolećem iz Istanbula pravo u Teheran. Bez ovog koda iz agencije, bez rezervacije hotela, bilo čega.Prethodno sam zvao iransku amabasadu i ambasador/konzul mi reče da je bolje da imam kod pri dolasku na aerodrom jer 20% ljudi biva vraćeno. Kasno je za kod, krećem na put i prpa je baš. Razmišljam o opcijama sledeće dve nedelje ako me vrate.Stižem na aerodrom, na šalteru 15-20 ljudi. Svi vade neke rezervacije hotela, papire, kodove, pune fascikle nekih sra##a. Prpa raste. Uzimam klasičan formular za aplikaciju za vizu i pored osnovnih podataka treba upisati i ime hotela gde se odseda. Prpa kulminira Vadim Lonely Planet i tražim brzo neki hostel bez website-a da upišem. Predajem tako i tužnim glasom saopštavam službeniku da nisam mogao da rezervišem unapred pošto nemaju website. Kaže ok je i uzima dokumenta. Prpa je nesmanjena.Posle 10-15 minuta se vraća sa nekoliko pasoša i predaje nam vizirane pasoše, valjda beše 60€. 15 dana viza realno bez po muke ali uz mnogo stresa Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 19, 2014 A što se tiče ovih agencija kojima se za uslugu obezbeđenja referentnog koda plaća po dolasku u Iran, imaju li šalter na aerodromu ili bi se trebalo malo pomučiti i tražiti ih po Teheranu i drugim gradovima (poput navedenog Širaza)? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 19, 2014 (edited) Moras da ih nadjes u gradu. Nemoj da ocekujes mnogo od teheranskog aerodroma. To su moja iskustva. Metro i taksi su jeftini zato ne brini mnogo oko toga. Edited December 19, 2014 by bee beep Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2014 Hvala na informacijama. Dobro je što su uglavnom u Teheranu, gde bih najviše ostao, tako da ne bi bilo problema. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 23, 2015 Jel moze mala pomoc .....priblizava mi se putovanje za Iran , na koje idemo o svom trosku bez ikakve agencije a oni u onom formularu za apliciranje za kod traze spisak hotela gde cemo biti...nemamo hotele idemo CS - privatno...sta da napisem ,ili da stavim imena nekih hostela samo onako jer inace ne mogu da se rezervisu odavde ?/Kako se to placa tek u Iranu , taj deo mi nije jasan ,jer mi ulazimo busom sa Vana do Urmija jezera.....idemo kroz kurdistan prema jugu skroz do Qesm ostrva pa se vracamo preko Kermana skroz na sever prema Azerbejdzanu....znaci ako treba Teheran za placanje toga - nama je to tek pred kraj puta, a i svaki drugi grad niej odmah po dolasku u Iran....st ada radim u ovakvom slucaju ?I jos nesto - popunim j aovaj formular na netu i oni g aposalju ambasadi , pa ja trazim vizu tada ili ranije, ili g aposalju i ambasadi imeni pa tada idem za vizu ? Nesto sam se tu spetljala !!!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 23, 2015 evo sta da radis u takvom slucajutraze spisak nema problema...vidi u gajd knjiza nazive i samo pisi sta tu pise,s imenima i adresima ne moras bas telefone ako ne treba ali imaj ih na dohvat ruke ako te pitajue ako sad nesto proveravaju reci da nisi rezervisao vec da ides tamo kad dodjes,ako oces mozes tim hotelima poslati majl da dolazis,pa sad ako ih neko nazove u sta sumnjam mogu eto reci da im je javljenouglavnom samo pisi sta ti traze i imaj spremnu pricu ako te neko nesto pitameni se desilo da za vizu za neku drugu zemlju da isto tako treba ime gde cu odsesti,upiso sam neki hotel iz gajd knjigee kad sam dao za vizu ta sluzbenica me je pitala koji je telefon tog hotela,bio sam iznenadjem jel do sad me niko to nije pitao al rekoh evo sa cu pogledati,otvorih gajd knjigu i kazem telefon koji tu stojie fora je kad sam dosao u zemlju na kontroli su me opet pitali za hotel iako sam imao vizu,rekoh zar je to bitno,kazu jeste,ok izvadih knjigu i rekoh hotel koji tu pise i bilo je oknista nisam rezerviso niti sam obavestio te hotele koje sam naveoeto tako se to radi,samo pisi sta god te pitaju,bolje je tako nego da nista ne navedes ili nesto sumnjivo kao spavanje gde stignes Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites