Followers 0

Zanimljiva Geografija

2,984 posts in this topic

Ne!

Ali pogledajte kako je glasilo moje osnovno pitanje.

A keltska kultura se neguje u Bretanji u Francuskoj, u Velsu i u Irskoj.

Neću dva puta da odgovaram.

Ali ćeš nam dugovati etimiloško objašnjenje.

Nema frke! Nego da neko pogodi. U pitanju je gl. grad zemlje sa najjacim geografskim drustvom na svetu!

Aha, bar tako je bilo dugo vremena, pa verujem da je jos uvek, tako da zbog toga izmedju ostalog kroz taj grad prolazi jedna zamisljena linija jako vazna za orijentaciju u prostoru!  :)

Takodje, u jednoj poznatoj knjizi od Zila Verna u tom drustvu je napravljana opklada da ce neko uspeti nesto da postigne za odredjeno vreme, a vezano je za putovanje! U knjizi nije slucajnost sto se bas u tom geografskom drustvu desila ta opklada.  gent

Ne ne ne ne!!! sada ja mislim da je sve u stvari suvise tesko.

Paris 

from Gallo-L. Lutetia Parisorum (in L.L. also Parisii), name of a fortified town of the Gaulish tribe of the Parisii, lit. "Parisian swamps" (cf. O.Ir. loth "dirt," Welsh lludedic "muddy, slimy").

Ja sam mislio da je Pariz zbog ovog objasnjenja iznad.

Ja mislim da je mpetrovic u pravu! Logicno je da je london zbog svog predgradja Grinica! Grinic je znamenita linija, a o toj opservatoriji ne treba mnogo trositi reci jer se zna da su oni proracunali da negde tamo gore postoji pluton i da samo trebat gledati tu i tu u to i to vreme i da ce se videti nova planeta! ... dobro dobro ... kasnije smo saznali da nije planeta ali nema veze.

Sigurno je London. mpetrovicu, pitaj dalje.

Sto kaze Kika, ta zamisljena vrlo vazna linija je Grinic, a ona opklada je opklada o putu oko sveta za 80 dana.

Putnici iznenadjujete me s obzirom na ovoliko asocijacija koliko je Tamara dala  nono

najdublja pecina na svetu, u nekakvoj poludrzavi cije ime pocinje na slovo A (ime drzave).

napisite i koliko je duboka, to je bitno u ovom pitanju.

da nije neka Bin Ladenova u Afganistanu. Tora bora i sl...

Da li se trazi ime države ili pećine. Ako se traži pećina onda si zaboravio jednu zapetu.

Ukoliko ne znam odgovor malo googlujem ali nakon toga ne odgovara. Ali sam pronasao da Mexico ima neku rupu koja ide u dubinu od 2000 metara

Pećina Krubera u Abhaziji?

Skupljao sam neke liste pećina pre godinu-dve, i na mnogima su navedene različite dubine i dužine istih pećina, pa je po nekima najdublja pećina u Francuskoj, po nekima u Meksiku a sada evo ima i novih... a i ko može znati kad pećina npr. ode pod vodu koliko je u stvari duboka...

:mrgreen:

zvanicno Voronjska pecina, mada poznata kao i Krubera-Voronjska, tako da je Acketa u pravu (bravo,cestitamo)

duboka je 2140 metara!

aj sledece pitanje.

Ej, pa moze da se izmeri dubina ispod vode, tako se zna tacno dubina okeana i da je Marijanski rov dubok preko 11 km, a to je najdublja tacka na Zemlji, ali ne mogu sada da se setim kako se zove taj aparat i talasi koji se pustaju do dna basena sa vodom pa se odbijaju i tako se mere. To smo ucili na Faksu pa cu procitati negde i reci vam. A sigurno ima i drugih metoda.

Sorry sto se nisam javljala ali Int. je pukao na poslu, a kod kuce sam ostala bez sati, elem LONDON etimoloski potice od reci Lyn Don na jednoj vrsti keltskog narecja znaci Utvrdjenje u blatu. Kasnije su Rimljani preuzeli stari naziv - u Londinijum. Naime prvobitno naselje je bilo na mestu gde je danas City of London, jer je tu jedino cvrsto tlo bilo, a okolo blato, jer je Temza za vreme plime plavila sve. A za vreme oseke se jedino tu kod Cityija reka mogla preci bez camca. To je oko 80 km od mora, a London je ipak morska luka, zbog te velike plime pa se takva usca zovu estuari. Ima ih i sa francuske strane i tu su na moru prve hidroelektrane na plimu i oseku napravljene.

A i objasnjenje za Pariz je interesantno.

Znam da se sonar koristi da se izmeri dubina. Postoji i ribarski sonar za pronalazenje ribe itd itd.

Ali kod pecina je drugacija situacija, nemas nikad pravu liniju koja spaja pocetak i kraj i poprilicno je nepredvidivo na koju stranu ce da skrene... a u vodu se ne moze beskonacno duboko zaroniti posebno u tim krivudavim zatvorenim prostorima...

Da, i ova najdublja pecina je zvanicno najdublja zato sto se u nju najdublje sislo ako sam dobro razumeo :)

Elem, aj' sad dajte zvanicno najduzu pecinu na svetu  ;)

nosi ime po jednoj zivotinji, lako cete naci...

Mamutska pecina u Kentakiju, USA iako tamo nikada nisu pronadjeni ostaci mamuta.

Vrzino kolo Tamara , i ponovo si se uplela :)

Zanimljiva geografija nema kraja  ;)

Ogovor je tacan!

Postavi pitanje!