Followers 0

Zanimljiva Geografija

2,984 posts in this topic

Ambalangoda, Nevenka Ambalangoda.

:102:

Nevenka?  :hihi:

DObro drugovi šalio sam se, neka bude Ramiz.  ::arabia:

Jel tačbno Nevenka  :grin: ?

"Ma nije ona Hrvatica, muž joj je bio iz Dubrovnika" - tačan odgovor Nevenka!!! Postavljaj novo pitanje.

Cekaj malo sad, to mesto u Sri Lanci se  zove "Nevenka Ambalangoda"?  Dajte objasnite malo za sire mase  ::crazy:

I kakve maske?  Meni je gugl na taj pojam izbacio samo jedan rezultat i u njemu Nevenka Ambalangoda nije zajedno vec se obe reci javljaju posebno u nekom tekstu...

Ma, koliko se ja secam, a mislim da Djora to zeli da prikaze, u pitanju su fore iz filma Rane. Jel tako Djoro? Spominje ranije i Ramiza i Pinkija, a to je onaj deo kad Miki Manojlovic i Gorica Popovic zele da prijave dete kod maticara. Onaj deo koji sam ja napomenuo je kada Miki pljuje sa terase i napada Seku Sablic da je Hrvatica i da se vrati u onaj njen Dubrovnik. Gorica mu odgovara da joj je muz bio iz Dubrovnika, a ne ona. Eto, to bi valjda trebalo da je kao neko objasnjenje :).

A, maske su one od drveta, neke od njih neverovatno lepo oslikane. 

Ma samo Ambalangoda, a Nevenka je samo domaće ime  ;D:happyyy:

Dobro drugovi, šalio sam se!

Ime aerodroma koji nosi ime po prvoj ženi pilotu (borbenom pilotu).

Grad neću da kažem, a prvo slovo aerodroma je S.

:102:

Eugenija Šakovskaja (Shakovskaya) ili Sofija A. D.? To su prve zele piloti.

Jedan od prvih pilota srpske vaijacije u Prvom svetskom ratu, inace, bio je arhitekta i dosta je pisao o srednjevekovnim tvrdjavama na "našim" prostorima. (Ko o čemu, Micowiny o tvrđavama)  ;D ;D ;D

Inicijali A. D.

Došlo je do konfuzije... izgleda da još niko nije odgovorio na Đorino pitanje...  shtrumpf

Pa, meni ne pada nista drugo na pamet do onog ostrvceta na bledskom jezeru. Da li se to priznaje? Inace, hvala za info i link o Sabihi! Posto gledam AirArabia`s letove iz Istanbula ka azijskim destinacijama, ovih dana, a kako svi oni koriste Sabihin aerodrom, par puta sam se zapitao ko je ta osoba? Medjutim, mrzelo me je da trazim po netu :-[, pa svakako hvala za objasnjenje!!!

@globe - Jeste - "Blejski otok" sto bi rekli oni - Jedino slovenacko ostrvo nije daleko od mora :)

pitaj...

Da, super, na tom ostrvcetu ima crkva Sv. Marije i tu je pronadjeno necete verovati 124 skeleta iz 9 do 11 veka. A u moru u Sloveniji se gradi vestacko ostrvo koje ce biti amusment park, pa eto da znate.

Hvala i Tamari na dodatnim informacijama. Ovako, idemo dalje. Prvo arapsko (i uopste muslimansko) ime za Sri Lanku, na S?

Serendib sto bi znacilo slucajno otkrice. Kasnije su Portugalci dali naziv Ceylon, a onda su dosli Britanci koji su preuzeli naziv.

Od kud toliko interesovanje kod tebe za Sri Lanku?

Bez sumnje je to jedno tajanstveno ostrvo, ali vidim da proucavas njihovu kulturu i istoriju pa me zanima razlog, ali naravno mozda je sve slucajnost.

Meni je zao zbog gradj.rata tamo, a ima divnih kampova za slonove i ja sam kontala da odem na nesto slicno negde jednom.

Odgovor je tačan. Međutim, ja sam našao drugačije značenje te reči. Po ovom mom izvoru , Serendib se sastoji od dve reči, i to - seren (što bi u prevodu značilo dragulj), i dwip, tj. ostrvo. Interesantno zvuči i ovo tvoje objašnjenje.

Hm, dobro si primetila. U poslednje vreme mi je Šri Lanka veoooma interesantna, jer se spremam da u julu otputujem tamo. Pošto sam u fazi priprema, trudim se da saznam što je moguće više stvari o ovom ostrvu. Sad, da li će taj moj plan postati stvarnost, zavisi prvenstveno od broja slobodnih dana koje ću dobiti za ovo leto. No, da ne davimo druge ljude nagađanjima. Pošto si pogodila, postavi novo pitanje! 

Vazi, necemo nikog daviti  :-[ nego cemo se naci u BG-u next Friday  ;), vec sam rekla da te pozovu, naravno ako budes tu i u mogucnosti da dodjes, a bilo bi bas lepo.

Inace od arapske reci - Serendib, potice engleska rec serendipity sto znaci slucajnost, sreca, slucajno otkrice! Pogledaj na Wikipediji  znacenje bas reci serendipity, ima puno zanimljivih podataka o raznim otkricima i iz sveta nauke koja su se maltene slucajno desila.

Elem PITANJE: Kelti su prvi dali imena mnogim rekama, planinama, gradovima u Evropi. Jedan glavni grad nosi u svom korenu keltski naziv 'Tvrdjava u blatu' . Koji je to glavni evropski grad?

Hajde da pomognem malko  zvizhd ......u koje tri zemlje Evrope se u nekim regijama jos uvek neguje keltska kultura i jezik? U tom pravcu razmisljajte.