Followers 0

Zanimljiva Geografija

2,984 posts in this topic

Hej, bas sam bila na netu i bila na forumu na ZGeografiji, a znala sam odgovor, tako da  :-[

Joj, hmmm, evo,

Prilikom erupcije jednog vulkana u Lat. Americi pocetkom 20tog veka, svi stanovnici obliznjeg grada su poginuli navodno od 26000 do 36000 ljudi, ne zna se tacno. Interesantno je da je samo jedan crnac preziveo, a on je bio zatvorenik u podzemnom zatvoru!!! 

Vulkan se nalazi u Karipskom moru. Kako se zove taj vulkan i kako se zove ostrvo na kome se nalazi?

Ah, samo da kazem da na ovom ostrvu nisu zvanicni jezici ni spanski ni portugalski  :o

Mamutska pecina u Kentakiju, USA iako tamo nikada nisu pronadjeni ostaci mamuta.

zanimljivo je koliko je isti sistem dugachak!! nek neko kaze tek onako da se zna.. :)

a ja cu pogledam veceras za precizne podatke u jednoj knjizi na poslu

hej, pa 590 km kako sam ja nasla su istrazeni putevi.....ne znam tacno....

A sto se tice sonara i toga....citala sam nedavno da Ameri i Rusi imaju vec doduse poodavno, ali oni su jos uvek jedini u tome, dakle geoloske satelite koji na svakom pedlju zemljine kugle mogu da daju podatak kakve vrste stena, ruda, svega ima.....kakav je teren, i sve ostalo......

Vulkan je Pele na Martiniku.

Pitanje: U kojoj drzavi nema nikakvih otrovnih zivotinja? (ne racunajuci mozda zoo vrtove)

Lupnuću: Vatikan.

niiijjeeeee....

u pitanju je jedna druga.

Island ili Grenland (ovo drugo ne znam dal se racuna u drzavu, pa ga zato spominjem)

Island ili Grenland (ovo drugo ne znam dal se racuna u drzavu, pa ga zato spominjem)

Nisu ni oni.

Juznije. (mada i nije tesko biti juznije od ovo dvoje  :rofl:)

Hej, bravo, jeste Mon Pele na ostrvu Martinik, a to ostrvo je jedna od 26 oblasti u svetu koje pripadaju Francuskoj, pa je tamo zvanicni jezici Francuski i Karipski Kreol. 1902 se desila ta eksplozija. A mon Pele je poznat po tome sto se lava stvrdne pri vrhu grotla i napravi se cep koji se posle od pritiska iznutra izgura napolje pa deluje kao igla iz daljine, ali to je u stvari cep koji zatvara magmu  i onda kada magma podivlja i provali taj cep, to vam je dovidjons.

hmmm... mora biti neka ili jako mala ili jako pusta drzava :)

Singapur? - mada cisto sumnjam...

:mrgreen:

u srbiji nema otrovnih zivotinja

Govori u svoje ime!  lol::

Tamara, dobro razmisljanje. Mnogo je logicnije da je neka ostrvska zemlja u pitanju... samo mislim da bi bila manja, kao Mauricijus ili Fidzi  :?

pa veca je verovatnoca da ces na otrovnu zivotinju nabasati u manjoj zemlji... to mora da je neka severna hladna... recimo norveshka ili island

ili zemlja franje josifa

el evropska zemlja?

mora biti da je toliko mala da su morali nesto da izbace  ;D

u ovom slucaju otrovnu zivinu...

luxemburg?

Novi Zeland?

Jeste!  clap

Novi Zeland zbog svoje izolovanosti ima specificnu floru i faunu, koja se znatno razlikuje cak i od australijske. Recimo, nema uopste zmija (desava se samo ponekad da neke morske doplivaju na kratko do obale, ali ne zive tamo), a otrovnih pauka, skorpija, zaba, gustera ili sta ja znam, nema!!! Nema cak ni vecih sisara.

Pored NZ, interesnatno je da zmija nema ni u Irskoj, sto mi je cudno s obzirom na blizinu Irske ostatku kopna.

p.s. moguce da sad ako bas uzmemo neko zaledjeno ili skamenjeno ostrvo ili Vatikan (uvek mogu usetati iz okolne Italije :shh:), da ni tamo necemo naci nista otrovno, ali ja sam mislio na NZ jer on zvanicno vazi za mesto bez otrovnih zivotinja.

Ha, ne mogu da verujem!  :)

Ehehej, momci kako se osecate kada vas ovako cesto pobedjuje jedna plavusa?!   ;)

Salim se of course, sad rec dana moje kancelarije juce je bila Krang, a danas je Rocket Scientist pa to mozda ima veze!

Ovo sa nemanjem zmija je divno, definitivno cu razmisljati o Irskoj, nekom severu i Novom Zelandu kao o nekim trajnim destinacijama za mene.

PITANJE: U Alpima ima vrh koji pleni svojom maltene hipnotickom, hladnom i kamenom lepotom razne avanturiste tokom vekova. Prvi put su pokusali da ga osvoje 1865 godine, ali se taj pokusaj pri spustanju zavrsio veoma tragicno. Danas se na ovaj vrh popne oko 2000 ljudi godisnje, ali uvek ih pogine oko 15.  Koji je to alpski vrh, koliko je visok i kojim Alpima pripada?

Materhorn ??

Ako jeste, daj da pitam nesto... lako...

Evo, bar pet zemalja (zona u zemljama) koje svoje vreme ne racunaju na pun sat razlike od Grinica :)

Kranggggg! Acekta, pusti me malo da uzivam i da se radujem.  :party:  Ja taman to, a evo tebe! Pa dokle?!   :cryy:

Jeste bas taj vrh, svaka cast, ali daj se kontrolirati i odgovori na pitanje, pre nego sto postavis svoje   123  U KOJIM ALPIMA SE NALAZI I KOLIKO JE VISOK?  :)

4478 m.n.v. i nalazi se u Peninskim  Alpima.

Dajte sad te zone :)

super pitanje!

Aj da vidimo ovako:

Saudijska Arabija, Indija, Afganistan, Burma, Surinam

Zanimljivo da i Njufaundlend u Kanadi i srednji deo Australije takodje nisu na pun sat od Grinica.

pitanje: Jezik na A, koji je samostojan i nesrodan bilo kom drugom, tj. ne pripada ni jednoj jezickoj porodici.

jel to onaj Indijanski Ataji ili Adaji ili Adoi, tako nesto?

secam se da je bila neka pricha da ima samo 250 rechi :) a da je ostatak zauvek izgubljen , jer ga niko vishe ne govori..

a mozda i nije to to :)

Nije. Ne pitam za redak (doduse ovaj jeste redak) ili izumro jezik, vec jezik koji nije srodan ni jednom drugom (kao i narod koji ga govori). Postoji na svetu cini mi se 9 jezika koji ne mogu da se klasifikuju ni u jednu poznatu jezicku porodicu. Neki od tih jezika imaju malo govornika, a neki cak i vise miliona.

Jedan od takvih postoji i u Evropi, a ovaj koji ja pitam, se govori u Aziji (da malo pomognem). Dakle na slovo A (imaju cak dva!). Tj. svi ostali se govore u Aziji sem tog jednog u Evropi  :)

Pa evo, recimo Ainu jezik bi mogao da bude takav...

Ako je to moguc odgovor, evo i pitanja. Najjuzniji aktivni vulkan ?

Pocetno slovo je T.  Druga varijanta je na slovo K, posto su na skoro istoj geografskoj sirini :)