Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Iju,pardon, zaboravila da sam pokusala odgovoriti ;)

ako nemate nis protiv da postavim pitanjce,po mom skromnom misljenju vrlo lako :D

koje selo u Vojvodini u svom nazivu na izvestan nacin opisuje jednu od ljudskih mana koja pocinje sa L?

nadam se da je dovoljno ne/precizno?  :-[ 

jes, mana pocinje sa L tako da je Lazar dobio jedan bambi :)

al sta cemo s Kikom??  ::crazy:

Uh, bas je zapelo sa ovom temom u poslednje vreme...

Ovo prepustanje prava prvenstva pitanja bi moglo da potraje u nedogled  :)

Predlazem da ko prvi (Lazar ili Kika) procita post prosto postavi pitanje i da krenemo dalje. Moze?  :spot:

Jedno od prvih predavanja na mom fakultetu i profesor je rekao da ce ovo pitati na ispitu pa smo svi jadni brucoshi do detalja zapisali i nastrebali  :hihi:

Abu Abdulah Muhamed bin Musa al Horezmi (za ovo sam morala da nadjem svesku iz algebre koja mi je, ne pitajte zashto, umesto spaljena, ovde u Bg-u) i ovo je napisano u njegovoj knjizi Al-kitab al-habr val-mukabala (knjiga izracunavanja integrala i jednacina) koja je nazalost izgubljena u originalu. Iz naziva njegove knjige je nastao danasnji naziv Agebra (al-habr)

;D

Jedno od prvih predavanja na mom fakultetu i profesor je rekao da ce ovo pitati na ispitu pa smo svi jadni brucoshi do detalja zapisali i nastrebali  :hihi:

Abu Abdulah Muhamed bin Musa al Horezmi (za ovo sam morala da nadjem svesku iz algebre koja mi je, ne pitajte zashto, umesto spaljena, ovde u Bg-u) i ovo je napisano u njegovoj knjizi Al-kitab al-habr val-mukabala (knjiga izracunavanja integrala i jednacina) koja je nazalost izgubljena u originalu. Iz naziva njegove knjige je nastao danasnji naziv Agebra (al-habr)

;D

Hahahaha dobro se sećam toga...

Ali izgleda ti nisi to dobro zapisala... Ja pamtim! Naziv knjige je Al-kitab al-džabr fi-hisab val-mukhabala

ali bitnija stvar da je iz imena Abu Abdulah Muhamed bin Musa al Hvarizmi nastala reč "algoritam" ;)

• 2 weeks later...

Da nije u pitanju Istocni Timor? Ako jeste, to je zemlja (deo ostrva), koja se nalazi u jugoistocnoj Aziji. Zvanicno je druga najmladja drzava na svetu (posle Crne Gore i ako ne racunamo "novu drzavu" u najblizem komsiluku) i do skoro je bila deo Indonezije.

Ako nije tacan odgovor, neka proba neko drugi  zvizhd

Da nije u pitanju Istocni Timor? Ako jeste, to je zemlja (deo ostrva), koja se nalazi u jugoistocnoj Aziji. Zvanicno je druga najmladja drzava na svetu (posle Crne Gore i ako ne racunamo "novu drzavu" u najblizem komsiluku) i do skoro je bila deo Indonezije.

Ako nije tacan odgovor, neka proba neko drugi  zvizhd

yap yap :D

postavljaj pitanje

Imam cast prvi put da postavim pitanje, pa nisam sigurna da cu ga dobro definisati, ali da probam....  :D  za koju se drzavu kaze da je najbliza samom centru sveta?

Hehe, dobar pokusaj... mozda je i tacno ako se kao reper uzima centar 'zemaljske kugle' ali moje se pitanje odnosi na centar 'sveta'... znaci povrsinski, ne dubinski  ;D 

Hehe, dobar pokusaj... mozda je i tacno ako se kao reper uzima centar 'zemaljske kugle' ali moje se pitanje odnosi na centar 'sveta'... znaci povrsinski, ne dubinski  ;D 

Mozda mislis na zemlju najblizu preseku ekvatora i grinica? Gana? Ili ipak Sao Tome e Principe?

Da nije u pitanju Gana? Znam da su se oni nesto igrali svojim geo polozajem prema meridijanima, pa su se i u nekim prospektima reklamirali kao centralna svetska zemlja.