Posted July 25, 2022 1 hour ago, Hibridni Kukuruz said: Meni su kompletni doprinosi i porez zajedno od 15-17% zavisno od broja nedelja kada obracunavaju i da sa tim je moja plata za toliko veca od onoga sto ja primim, ali ja kada sam krenuo da radim tu gde radim sam rekao ja neto hocu toliko i oni su rekli OK. Ne postoji EU država sa toliko niskim porezima i doprinosima. Izvor Proveri ti svoj platni listić malo bolje. 1 hour ago, Hibridni Kukuruz said: I da te zamolim da pitas te cobanice sledeci put da li su cule za White Snake? Pitaću, samo ne znam kakve to tačno veze ima sa bilo čim vezano za ovu temu. Javim kad saznam. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 Priča mi žena, njena drugarica u Bangkoku od kako je poskupeo benzin, iznajmila garsonjeru u centru grada u kojoj žive, roditelji i dvoje dece, od ponedeljka do petka, a vikendom idu u kuću u predgrađu jer ih tako izadje jeftinije nego svaki dan da voze kola do posla i nazad. Eto šta je lepota jugoistočne Azije. Pristupačni životni troškovi, renta, računi, hrana, usluge, lokalni proizvodi... A većina stranaca ima poslove koji nisu stresni i za koje ne snose veliku odgovornost. Ko hoce stresne i ima atribute za to može u multinacionalnim korporacijama, nevladinim organizacijama i velikim firmama. Većina sagovornika ovde izgleda nema decu pa ne može uopšte da razume da samo čuvati jedno dete je full time posao, plus uz to svaki dan kuvati tri obroka, pa puta dva, za decu i za roditelje, još jedan full time posao. A u jugoistočnoj Aziji to nije nikakav problem. Ocas posla priustis dadilju koja može da ti kuva, a možeš i da jedes van/koristiš dostavu hrane sasvim pristupačno. Za šta u Srbiji ili na zapadu treba da budeš bogat da bi mogao da priuštis. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 (edited) @ppetrovic Svaka cast, druze, presao si igricu, to je to, zivis san, svaka ti cast, stvarno, skidam kapu. To je verovatno san i vecine ljudi koji diskutuju ovde, samo ne zele javno da priznaju jer su se zapleli u prici o jugoistocnoj Aziji. Dao si mi motivaciju sad kad se vratim. Imao sam pre ideju o zivotu na selu, jer su se zeni mnogo svidela nasa sela, secam se i dalje njenog odusevljenja kad je prvi put dosla u Srbiju i videla sve to. Bas cu da vidim sa njom da li je i dalje u tom fazonu, ako nije ubedicu je 😂 2 hours ago, noskich said: iznajmila garsonjeru u centru grada u kojoj žive, roditelji i dvoje dece Cekaj, i ti ovo predstavljas kao pogodnost i nesto normalno, da ljudi moraju da zive kao izbeglice u golubarniku 4x4 nedelju dana jer im je skup benzin? A siguran sam da je cena te garsonjere u centru Bangkoka pa bar duplo skuplja od cene dvosobnih stanova u svakom gradu u Srbiji, ne racunajuci Beograd i Novi Sad. 2 hours ago, noskich said: Pristupačni životni troškovi, renta, računi, hrana, usluge, lokalni proizvodi... Jel pricas o Srbiji ili...? Jel sve ovo nije pristupacno u Srbiji? Vau, mozes da priustis dadilju. U Srbiji nema potrebe za time, tu su babe i dede, i komsiluk da pricuva dete ako bas zaskripi. Uostalom, ako planiram da imam decu a nemam vremena za njih, uopste mi i ne trebaju deca onda. Za tebe bi Kina i ovaj robovlasnicki nacin zivota kako zive Kinezi bili idealni, radis i spavas na poslu u spavaonici, decu ti cuvaju babe i dede, vidis ih dva puta godisnje, za kinesku novu godinu i 2 nedelje na leto, i to je to, uz to mozes da ustekas 90% od plate jer jedes pirinac i glodjes koske na poslu u kantini., nema gde da se potrose pare.. Nemam komentara, da se cinjenica da mozes da priustis dadilju promovise kao neki ideal zbog koga bi se ljudi iseljavali iz zemlje, strasno. Uvek se obradujem kad vidim price kao Petrovicevu, i zato jedva cekam da se vratim nazad. Edited July 26, 2022 by marica Vređanje drugog korisnika. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 (edited) 9 hours ago, bam-bam said: kako bre nisu cule, pa zar ne dolazi white snake uskoro u srbiju ? Pa pazi ja koliko znam nasi seljaci zene Albanke jer sve zensko pobeze sa sela, niko ziv od mladih kod nas nece da se bavi poljoprivredom i stocarstvom, svi pobegnu od caletovog imanja da rade u fabrikama, to im sladje. Ovo nema ni u Fear & Loathing u Las Vegas ovakvi flash-evi, tako da me bas zanima da li su te moderne-cobanice cule za White Snake? Malo stariji rock. @ppetrovic proveri ti svoj "platni listic" ono reality check bolje. Doprinosi u odredjenim EU zemljama krecu od 8%-10% za minimalac. Edited July 26, 2022 by marica Vređanje drugog korisnika. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 (edited) Aj' malo pripazite na jezik. Može da vam se sviđa i ne sviđa tuđe mišljenje, ali nema smisla izvoditi pakosne zaključke/ komentare i vređati druge korisnike. Edited July 26, 2022 by marica Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 2 hours ago, Hibridni Kukuruz said: @ppetrovic proveri ti svoj "platni listic" ono reality check bolje. Doprinosi u odredjenim EU zemljama krecu od 8%-10% za minimalac. Nemoj ti da se brineš za moj platni listić već za svoj pošto si inače izjavljivao kako nemaš pojma ko koliko čega plaća ovde. Prvo kažeš da imaš 4 puta veću platu tamo u EU nego što bi imao u Srbiji na toj istoj poziciji, a sad spominješ nekakav minimalac. Pa u kojoj ti tačno EU zemlji živiš, u Luksemburgu? Ako nije tajna da nam napišeš gde si tačno stacioniran pa da bacimo neke brojke malo kroz neku tabelicu, verujem da bi mnoge interesovalo. Ovako izgleda struktura troškova za ugovore o radu u evropskim zemljama, ilustrovano: https://accace.com/the-true-cost-of-an-employee-in-europe/ Pa ako ti nije problem da nam napišeš par detalja više, ako ništa drugo, barem frilenserima da otvorimo oči, pošto verujem da bi mnogi hteli da plaćaju 15% sve ukupno, ali nešto mi se javlja da će to teško da može. U ostalim vestima vidim ništa novo, pošto @noskich racionalizuje i dalje, samo što sad više nije "slobodarenje" već čuvanje dece i dadilje. Pa dobro, i to je neki napredak valjda Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 (edited) 3 hours ago, mixy123 said: @ppetrovic Svaka cast, druze, presao si igricu, to je to, zivis san, svaka ti cast, stvarno, skidam kapu. To je verovatno san i vecine ljudi koji diskutuju ovde, samo ne zele javno da priznaju jer su se zapleli u prici o jugoistocnoj Aziji. Dao si mi motivaciju sad kad se vratim. Imao sam pre ideju o zivotu na selu, jer su se zeni mnogo svidela nasa sela, secam se i dalje njenog odusevljenja kad je prvi put dosla u Srbiju i videla sve to. Bas cu da vidim sa njom da li je i dalje u tom fazonu, ako nije ubedicu je 😂 Cekaj, i ti ovo predstavljas kao pogodnost i nesto normalno, da ljudi moraju da zive kao izbeglice u golubarniku 4x4 nedelju dana jer im je skup benzin? A siguran sam da je cena te garsonjere u centru Bangkoka pa bar duplo skuplja od cene dvosobnih stanova u svakom gradu u Srbiji, ne racunajuci Beograd i Novi Sad. Jel pricas o Srbiji ili...? Jel sve ovo nije pristupacno u Srbiji? Vau, mozes da priustis dadilju. U Srbiji nema potrebe za time, tu su babe i dede, i komsiluk da pricuva dete ako bas zaskripi. Uostalom, ako planiram da imam decu a nemam vremena za njih, uopste mi i ne trebaju deca onda. Za tebe bi Kina i ovaj robovlasnicki nacin zivota kako zive Kinezi bili idealni, radis i spavas na poslu u spavaonici, decu ti cuvaju babe i dede, vidis ih dva puta godisnje, za kinesku novu godinu i 2 nedelje na leto, i to je to, uz to mozes da ustekas 90% od plate jer jedes pirinac i glodjes koske na poslu u kantini., nema gde da se potrose pare.. Nemam komentara, da se cinjenica da mozes da priustis dadilju promovise kao neki ideal zbog koga bi se ljudi iseljavali iz zemlje, strasno. Uvek se obradujem kad vidim price kao Petrovicevu, i zato jedva cekam da se vratim nazad. pa ne verujem da je to sto je uradio ppetrovic san vecine ljudi ovde, mozda ovih par koji diskutuju samo na ovom topiku, koji se od expatskih zivotnih problema pretvorio nesto sasvim drugo...al aj, moze da podpadne u temu- da li je bolje emigrirati....U sv. slucaju, na ovom sajtu su putnici, a njima je u dusi lutanje i putovanje, a ne sedenje u nekom selu.... sto se tice tajlanda, u bankoku lokalci iznajmljuju stanove za 200 evra, 300 evra...cak i u centru bankoka..ima naravno i jacih cena, ali stan od 300-400 evra nije buvara,nego fin dvosoban....moj drugar , srbin btw, radio sub-lease za celu zgradu u bankoku, thong lor ( ko zna bankok, znace da je to bas dobar kraj), i dobro znam cene.....tako da ne stoji tvoja prica.....btw, cuo sam da su od korone stanovi jos pojeftinili, pa kapiram da je i jeftinije od ovoga sto sam naveo.... stranci koji se loze , iznajmljuju stanove u onim staklenim soliterima, kondominijumima itd, i to jeste visa cena, tipa 700-800 evra za stan od 40-45 ak kvadrata,ali stan je fensi, i ima sve ( bazen, teretanu, mesta za kuliranje itd..) za svakog ima ko sta zeli....ali ovi obicni stanovi, kao sto su po nasim zgradama po bgu, i kostaju toliko kao kod nas ( sad verovatno i manje)... sto se tice baba i deda i dece...hm.....jeste, pomazu tu i tamo, ali masa ljudi uopste nema babe i dede koje zive u njihovim mestima, a i pristup odgajanju se malko promenio.....sad deca pre podne idu u obdaniste, a popodne ih cuvaju roditelji....i tako rade svi moji prijatelji......babe i dede uskacu samo eventualno u tom nekom prelaznom periodu, kad roditelji ne stignu s posla da uzmu decu iz obdanista......dosta se promenilo u odnosu na pre 30 god, kad ostavis decu kod babe i dede i free si ceo dan..... a ovo za komsiluk koji cuva decu si me bas nasmejao....pa komsije koje zive godinama jedni preko puta drugih se ne poznaju, jedva i klimnu glavom ako se slucajno nadju u isto vreme ispred ulaznih vrata, a kamoli da ti cuvaju decu.... Edited July 26, 2022 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 (edited) 12 minutes ago, bam-bam said: U sv. slucaju, na ovom sajtu su putnici, a njima je u dusi lutanje i putovanje, a ne sedenje u nekom selu.... Da si ti meni živ i zdrav, ljudi koji svojevoljno dođu u selo itekako "lutaju" kad god požele, uz manju ili veću organizaciju, nije nikakav problem otići bilo gde pošto posao svakako može da se ponese sa sobom. Obrni okreni, negde moraš da imaš "bazu" a lutanje je po sopstvenom nahođenju u skladu sa mogućnostima. 12 minutes ago, bam-bam said: sto se tice baba i deda i dece...hm.....jeste, pomazu tu i tamo, ali masa ljudi uopste nema babe i dede koje zive u njihovim mestima, a i pristup odgajanju se malko promenio.....sad deca pre podne idu u obdaniste, a popodne ih cuvaju roditelji....i tako rade svi moji prijatelji......babe i dede uskacu samo eventualno u tom nekom prelaznom periodu, kad roditelji ne stignu s posla da uzmu decu iz obdanista......dosta se promenilo u odnosu na pre 30 god, kad ostavis decu kod babe i dede i free si ceo dan..... Sad kad se radi remote nije nikakav problem odgajati decu "paralelno", barem 10 mojih kolega tako radi. Ne radimo svi u rudniku pa da smo zauzeti 100% svih 8 sati radnog vremena, neki smo plaćeni po učinku a radno vreme stoji čisto zbog ugovora da se ispoštuje forma, a tu je i fleksibilno radno vreme, sve u svemu, nije neki preterano veliki problem. Za razliku u ceni nekretnina, ostatak može da se investira u visoko diverzifikovane "dividend aristocrat" investicione fondove, akcije, obveznice i ostale hartije od vrednosti tako da mesečni prinosi posle poreza mogu da narastu taman dovoljno da deci sutradan možeš da rentaš bilo šta u BGu "besplatno" pa čak i da ti pretekne malo za penziju. Nije neki problem čak ni da im platiš školarinu u inostranstvu i pošalješ ih da vide malo sveta, em su fakulteti napolju za red veličine kvalitetniji nego kod nas, em ih navikavaš od "malena" da razmišljaju i delaju globalno, to je recimo meni bio veliki hendikep kad sam počinjao. To što 99% lokalnog stanovništva nešto ne ume ne znači da je to nešto nemoguće, samo treba malo videti šta drugi ljudi rade, pročitati malo neke stvari i propise i krenuti od nule. Cimanje, znam, ali šta ćeš, užasan je ovaj svet... Edited July 26, 2022 by ppetrovic Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 (edited) 3 hours ago, ppetrovic said: Prvo kažeš da imaš 4 puta veću platu tamo u EU nego što bi imao u Srbiji na toj istoj poziciji, a sad spominješ nekakav minimalac. Pa u kojoj ti tačno EU zemlji živiš, u Luksemburgu? Ti za nekog ko je IT ekspert ne pratis dobro na casu: Ja sam rekao da imas EU zemlje gde je minimalac-doprinosi 8-10%, tacnije Irska je dugi niz godina imala 8% na minimalnu zaradu, mozda je sada na 10% za minimalac nema sanse da je preko toga, tako da 15-17% i nije neko cudo za regularne plate u EU, ne pricam o freelancingu. Moji doprinosi su tacno oko 17.2% eto double checked it for you. @noskich @bam-bam @Bonito @ThirstyTraveler @mixy123 uh mozda sam nekoga zaboravio od cestih ucesnika ovde izvinjavam se. Edited July 26, 2022 by chivitli možemo da upristojimo diskusiju? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 1 hour ago, bam-bam said: U sv. slucaju, na ovom sajtu su putnici, a njima je u dusi lutanje i putovanje, a ne sedenje u nekom selu.... Da, da, naravno, nisam mislio na zabijanje u selo, nego na samu sustinu - radis remote, pravis lepe pare, zivis u svojoj zemlji, mozes da priustis sebi mnogo stvari pa i cesta putovanja... na to sam konkretno mislio kada sam rekao petrovic zivi san. A za babe i dede sam rekao u analogiji sa dadiljama... ne zna ta dadilja u Bangkoku da skuva sarmu, i nece nikad da vise voli to dete od babe i dede. Naravno, hiljadu ljudi, hiljadu razlicitih situacija, neko se prilagodi detetu pa zapostavi i posao i karijeru, neko posalje dete u obdaniste, neko ga uvali babama, svakakvih situacija ima, nema potrebe diskutovati o tome. A i sam noskich je rekao da u JI Aziji poslovi za strance su sa malo stresa, cemu onda dadilje ako se vec ide tamo da se 'lade jajca i da se vise ne radi nego radi. Valjda ides tamo da bi manje radio i imao vise vremena za dete, a ne zato sto su jeftine dadilje. I niko da napomene koliko je skupo skolovanje za decu u jugoistocnoj aziji, internacionalne skole deru sa cenama, a za lokalne skole treba da se zna i jezik, i ne znam bas koliko dece u Srbiji prica Thai da bi mogli da nastave skolu u tajlandskoj lokalnoj skoli ako bi im se roditelji preselili u Tajland jer im je doku*cila Srbija. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 (edited) To sa školovanjem će i kod nas postati problem kroz 10ak godina cenim. Naš celokupan obrazovni sistem je jedan veliki šabački vašar, počevši od obdaništa pa do fakulteta, afere na sve strane, zastareli planovi i programi, jedna opšta dezorganizacija gde se ne zna ko pije a ko plaća. Polako ali sigurno dolazi to vreme da će kvalitetno obrazovanje da košta i kod nas. Ortak masterirao na MATFu i dobio je ponudu da predaje u lokalnoj gimnaziji za 55 000 RSD početne plate, u trenutku kada je već pravio preko 1500 EUR mesečno neto kao programer, i šta misliš, ko će na kraju da ostane da predaje deci po školama? Baš onaj "škart" koji ne može da se proda u privatnom sektoru za veće pare, a onda je upitan kvalitet takvih kao predavača i koliko oni realno mogu da nauče decu bilo čemu. Slična priča je i po fakultetima - zašto bi neko bio asistent za mizeriju od plate i cimao se 10ak godina da bi možda dogurao do profesorske pozicije ako može da ode u privatni sektor i dobije 2000 EUR mesečno neto na "dobar dan", ako ne odmah, a onda sigurno za mnogo kraće vreme nego što bi to bilo na fakultetu. Možda će 5% njih u najboljem slučaju da ostane na fakultetima zato što baš vole taj posao, ali ogromna većina će pobeći iz takvog okruženja glavom bez obzira, što se već uveliko i dešava. Iz moje generacije ne znam apsolutno nikog ko je na kraju završio u prosveti, a mnogi su dobijali ponude i imali otvorena vrata ka takvim pozicijama. Jedini način da se privuče kvalitetan kadar je da se plate povećaju i to drastično, a to onda mora da se prenese na cenu školarine, a onda je pitanje šta se tačno dobije za te pare, jer kvalitetan kadar je samo deo priče, gde je korupcija i sve ostalo što krasi naše školstvo. Za'ebato. Taj ko ne krene da pravi fond za decu od njihovog rođenja je u startu osakatio tu decu za bilo kakvu realnu šansu da steknu iole kvalitetno znanje kroz formalno školovanje. Sreća u nesreći je što za mnoge profesije fakulteti polako gube "monopol" nad znanjem pa se može imati i više nego lepa karijera bez fakulteta, ali to je opet neka druga priča. No dobro, niko i nije rekao da je imati decu lak posao, mora se voditi računa o milion stvari, i za mnoge od tih stvari jeftine dadilje ne pomažu. Edited July 26, 2022 by ppetrovic Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 On 7/24/2022 at 9:40 AM, Bonito said: Bilo bi dobro kad bi se svi bistri umovi,koji se razumeju u politiku,ekonomiju,socijalnu politiku itd skoncentrisali na nasu zemlju gde nesto stvarno i mogu da urade i unaprede a ne da se bavimo tudjim dvoristem. Podsetilo me na ovo: Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 (edited) 1 hour ago, Lazar said: Podsetilo me na ovo: Ja sam mislila na umove sa foruma,a ne u zemlji,koji tacno znaju sta ne valja u Kini ali zato u svojoj zemlji gde mogu nesto da urade,dok u Kini ne mogu,ne rade nista ali zato sve znaju.To je vise bila konstatacija situacije na forumu i teme oko Kine. A apropo toga imam super primer iako tuzan. Naime secam se kada je mnogo dobar kolega Ukrajinac kritikovao komunizam u kancelariji gde su bili i Kinezi i rekao je bukvalno daj bre komunizam,prevazidjen rezim a evo sta se danas desava u Ukrajini. Ja rekoh tada,ali to funkcionise,nemaju ratove,hrana je jeftina,svi Kinezi jedu po restoranima i shopping molovima... u Americkoj demokratiji bede i beskucnika kolko hoces,ne mogu da se lece ako nemaju pare,bombarduju sve zivo i ratuju svuda po svetu... I sad,da mi ne biste objasnjavali zasto Kina ili bilo koja druga zemlja i rezim ne valjaju itd.moram da kazem da me uopste ne zanima,necu odgovarati na takve postove. Edited July 26, 2022 by Bonito Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 13 minutes ago, Bonito said: Naime secam se kada je mnogo dobar kolega Ukrajinac kritikovao komunizam u kancelariji gde su bili i Kinezi i rekao je bukvalno daj bre komunizam,prevazidjen rezim a evo sta se danas desava u Ukrajini. Ja rekoh tada,ali to funkcionise,nemaju ratove,hrana je jeftina,svi Kinezi jedu po restoranima i shopping molovima... u Americkoj demokratiji bede i beskucnika kolko hoces,ne mogu da se lece ako nemaju pare... I sad,da mi ne biste objasnjavali zasto Kina ili bilo koja druga zemlja i rezim ne valjaju itd.moram da kazem da me uopste ne zanima,necu odgovarati na takve postove. Rispect za ovu izjavu i primer. Pa sada Ukrajincu tri americke kompanije otkupile neke silne hektare zemljista, dok je na snizenju. U ostalom za mnoge narode pogotovu te sovjetske komunizam je bio izmisljen sistem, jer ovako kada ih pustis ode sve u propast, plus taj komunizam nije bio tako zestok kao kod Kineza, samo kod Kineza mora se odrzati tih milijardu i po na okupu da ne dodje do rasula. Ovako sta su dobili oligahre i bedan zivot prakticno sve bivse sovjetske republike. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 Da, da, vidim Amerikanci se svi do jednog polomiše da emigriraju u Kinu, ne mogu Kinezi da stignu da izdaju toliki broj useljeničkih viza, ne znaju prosto šta će sa tolikim expatima, a i EU expati su tu negde, ne zna im se broj. Zanimljivo je kako svaki veći grad, uključujući i Beograd ima "kinesku četvrt" ali nešto nisam primetio da ima EU ili USA četvrt bilo gde u Kini, mora da je zbog silne emigracije sa zapada u Kinu. To što su Kinezi 3. po broju imigranata u USA, odmah posle Meksikanaca i Indijaca je takođe slučajnost. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 33 minutes ago, ppetrovic said: Da, da, vidim Amerikanci se svi do jednog polomiše da emigriraju u Kinu, ne mogu Kinezi da stignu da izdaju toliki broj useljeničkih viza, ne znaju prosto šta će sa tolikim expatima, a i EU expati su tu negde, ne zna im se broj. Zanimljivo je kako svaki veći grad, uključujući i Beograd ima "kinesku četvrt" ali nešto nisam primetio da ima EU ili USA četvrt bilo gde u Kini, mora da je zbog silne emigracije sa zapada u Kinu. To što su Kinezi 3. po broju imigranata u USA, odmah posle Meksikanaca i Indijaca je takođe slučajnost. https://www.forbes.com/sites/michaelgoldstein/2017/10/26/the-travel-biz-problem-no-one-talks-about-americans-dont-have-passports/?sh=44ecac1770f7 Prvo treba da imaju pasose da bi isli u Kinu.Dakle,60% Amerikanaca nema pasos. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 Pa tim gore ako nemaju, tj. ne znam da li si svesna da ovo uopšte ne ide u prilog tvojoj tezi. Ako neko baš žarko želi da emigrira u Kinu, cenim da bi se barem iscimao da izvadi pasoš, ali to očigledno nije slučaj, barem što se tiče Amerikanaca, jel'te. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 46 minutes ago, Bonito said: Ja rekoh tada,ali to funkcionise,nemaju ratove,hrana je jeftina,svi Kinezi jedu po restoranima i shopping molovima... potpuno netacno... to sto vidis pune restorane i shopping molove ne znaci da svi jedu tu, nego ih mnogo ima, mi i dalje ne shvatamo koliko je to milijardu ipo ljudi... i dalje je ogroman broj kineza, stotine miliona, koji zive bedno i za srpske uslove... to sto ti mozes da jedes u restoranu svaki dan sa platom koja je 4-5-10 puta veca od lokalnog radnika ne znaci da mogu svi. to je velika greska koju svi mi pravimo, jer njih ima mnogo, a i vecina bogatasa je koncentrisana po velikim gradovima, pa zato ponekad cujem smesne stvari od stranaca tipa, svaki treci vozi teslu, svi imaju najnoviji ajfon i sl... ti mozes da kupis 3-4 poslednja ajfona od plate, kinez koji radi sa tobom ce ili da stedi godinu dana za taj telefon ili da ga otplacuje 2 godine kod kineskog mobilnog operatera. uzmi samo primer kineske ticerke koja radi sa tobom, jel moze ona da non stop jede po restoranima, dolazi didijem na posao, kupuje skupe krpice, odmore provodi van kine.... malo teze, nego su tu nudle, taobao i debela stednja. tebi nije frka da platis stan u Shenzhenu 5-6000 juana, a ona ako ne zivi na kampusu, verovatno zivi sa jos njih 3-4 u nekom shared stanu koji je naravno u jeftinijoj zgradi. U Kini je po poslednjem popisu zivelo malo vise od 800.000 stranaca, ako ne racunas Azijate, svi ostali mogu da stanu u 7-8 komjunitija od po 20 zgrada sa 30 spratova. Posle ovogodisnjeg egzodusa, to je jos manje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 Izvini 🤣ali o cemu pricas? McDonaldsa i KFC-ja na svakom koraku i u Kini i u Aziji.Sta ce im Americka cetvrt?🤣 Isto tako i evropskih marketa,Carrefour,Wangard,americki Walmart.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 Uh, ovo je još jači argument, pazi molim te, ima McDonald's pa to onda sigurno znači da ima i dosta Amerikanaca tu negde u okolini Vidi, ima McDonald's-a i u Srbiji, i KFCa i Starbucks-a i čega god hoćeš američkog, ali nešto mi se čini da svi ti franšizni restorani nisu tu zbog hordi Amerikanaca koji se naseljavaju u Srbiju već zbog nečeg drugog, a ti razmisli zbog čega. Hint: ima veze sa ekonomijom i profitom. Argumenti postaju sve bolji i bolji kako se tema razvija, moram da priznam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 7 minutes ago, ppetrovic said: Pa tim gore ako nemaju, tj. ne znam da li si svesna da ovo uopšte ne ide u prilog tvojoj tezi. Ako neko baš žarko želi da emigrira u Kinu, cenim da bi se barem iscimao da izvadi pasoš, ali to očigledno nije slučaj, barem što se tiče Amerikanaca, jel'te. Pa pogresno cenis,nemaju pasose neobrazovani i neprosveceni i beskucnici,logicno i zdravorazumski.Sta ce oni da idu u Kinu,sta da rade tamo,razmisli malo pre nego se trudis da budes u pravu. 8 minutes ago, mixy123 said: potpuno netacno... to sto vidis pune restorane i shopping molove ne znaci da svi jedu tu, nego ih mnogo ima, mi i dalje ne shvatamo koliko je to milijardu ipo ljudi... i dalje je ogroman broj kineza, stotine miliona, koji zive bedno i za srpske uslove... to sto ti mozes da jedes u restoranu svaki dan sa platom koja je 4-5-10 puta veca od lokalnog radnika ne znaci da mogu svi. to je velika greska koju svi mi pravimo, jer njih ima mnogo, a i vecina bogatasa je koncentrisana po velikim gradovima, pa zato ponekad cujem smesne stvari od stranaca tipa, svaki treci vozi teslu, svi imaju najnoviji ajfon i sl... ti mozes da kupis 3-4 poslednja ajfona od plate, kinez koji radi sa tobom ce ili da stedi godinu dana za taj telefon ili da ga otplacuje 2 godine kod kineskog mobilnog operatera. uzmi samo primer kineske ticerke koja radi sa tobom, jel moze ona da non stop jede po restoranima, dolazi didijem na posao, kupuje skupe krpice, odmore provodi van kine.... malo teze, nego su tu nudle, taobao i debela stednja. tebi nije frka da platis stan u Shenzhenu 5-6000 juana, a ona ako ne zivi na kampusu, verovatno zivi sa jos njih 3-4 u nekom shared stanu koji je naravno u jeftinijoj zgradi. U Kini je po poslednjem popisu zivelo malo vise od 800.000 stranaca, ako ne racunas Azijate, svi ostali mogu da stanu u 7-8 komjunitija od po 20 zgrada sa 30 spratova. Posle ovogodisnjeg egzodusa, to je jos manje. Nebitni su molovi,bitno je da je hrana jeftina.Naravno da mnogo ljudi zivi bedno a gde ne vecina ljudi ne zivi bedno?Ali hrana nije skupa kao u Srbiji,skuplja nego u Nemackoj.U Kini je to pristupacnije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 2 minutes ago, Bonito said: Isto tako i evropskih marketa,Carrefour,Wangard,americki Walmart.. A u Carrefouru nema 10 proizvoda iz Francuske 😂 nadje se po par polica sa nekim slatkisima iz malezije, uvoznom pastom i po kojom ruskom cokoladom... pre par nedelja sam bio u Sam's club-u u Guangzhou, isao sa prijateljem amerom jer on ima membership karticu koju placa oko 30ak dolara godisnje... pa tu u vrh glave ako ima 50 uvoznih proizvoda, ali bukvalno 50 (ne racunam Koreju), i cene su pa mislim vece nego u Americi, na kraju sam za 5-6 proizvoda dao skoro 80 dolara, i rekao - nikad vise, strpicu se da jedem kobasicu dok se ne vratim u Srbiju, a ne da dajem 2000din za 6 parceta americke kobasice, koja ispostavice se i nema neki ukus da vredi toliko. 6 minutes ago, Bonito said: Ali hrana nije skupa kao u Srbiji,skuplja nego u Nemackoj.U Kini je to pristupacnije ne bi ti bila skupa hrana ni u srbiji da imas kinesku platu tamo... za 20 juana imas ovde neke nudle, za te pare u Srbiji mozes da jedes i dorucak (burek 100d) i rucak (hamburger 200d) 😂 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 7 minutes ago, ppetrovic said: Uh, ovo je još jači argument, pazi molim te, ima McDonald's pa to onda sigurno znači da ima i dosta Amerikanaca tu negde u okolini Vidi, ima McDonald's-a i u Srbiji, i KFCa i Starbucks-a i čega god hoćeš američkog, ali nešto mi se čini da svi ti franšizni restorani nisu tu zbog hordi Amerikanaca koji se naseljavaju u Srbiju već zbog nečeg drugog, a ti razmisli zbog čega. Hint: ima veze sa ekonomijom i profitom. Argumenti postaju sve bolji i bolji kako se tema razvija, moram da priznam Postoje mnogi kulturoloski,istorijski,ekonomski i politicki razlozi zasto se vise emigriralo na zapad pa otuda i potrebe za zajednicama emigranata.Kina ocigledno i ne zeli imigraciju pa si zbog toga u Kini uvek stranac. U Americi si uvek Amer bez obzira sta si zapravo.I razne navlakuse na americke slobode. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 1 hour ago, ppetrovic said: Da, da, vidim Amerikanci se svi do jednog polomiše da emigriraju u Kinu, ne mogu Kinezi da stignu da izdaju toliki broj useljeničkih viza, ne znaju prosto šta će sa tolikim expatima, a i EU expati su tu negde, ne zna im se broj. Zanimljivo je kako svaki veći grad, uključujući i Beograd ima "kinesku četvrt" ali nešto nisam primetio da ima EU ili USA četvrt bilo gde u Kini, mora da je zbog silne emigracije sa zapada u Kinu. To što su Kinezi 3. po broju imigranata u USA, odmah posle Meksikanaca i Indijaca je takođe slučajnost. Pa ja mislim da nije tesko biti 3.po imigraciji u USA kad ih je ogroman broj. Svejedno,sustina je da se spocitava Kini a o Srbiji koja je u milion puta goroj i tezoj situaciji se govori u pozitivnom smslu. To je sve.Ne mislim da se nadmudrujem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2022 (edited) 52 minutes ago, Bonito said: https://www.forbes.com/sites/michaelgoldstein/2017/10/26/the-travel-biz-problem-no-one-talks-about-americans-dont-have-passports/?sh=44ecac1770f7 Prvo treba da imaju pasose da bi isli u Kinu.Dakle,60% Amerikanaca nema pasos. Hahahah carski! @ppetrovic me podseca na nekoga ko mnogo reklamira zivot u SEA. Samo on reklamira druge stvari istim intezitetom, @ppetrovic zao mi je sto ni bilzu kvalifikovan i uspesan ekonomski kao ti-vi (kako god) moram da te (vas) ucim prostoj geografiji i demografiji, broj 1 imigranti u istoriji Amerike su Meksikanci i stanovnici latinske Amerike, pa onda svi ostali. Sto se kineskih cetvrti tice ima ih svuda jer za neke je vezana istorija npr. oni su sazidali prvu zeleznicu prve pruge su oni izgradili u Americi, onda ima ih milijardu i po u Kini, to je koliko cetvrtina planete, druze ovo su vec neka rezonovanja sto oni tamo sto piju pivo ispred mesne u Siljegovcima kapiraju. 17 minutes ago, Bonito said: Svejedno,sustina je da se spocitava Kini a o Srbiji koja je u milion puta goroj i tezoj situaciji se govori u pozitivnom smslu. To je sve.Ne mislim da se nadmudrujem. K'o u Njegosa, svaka cast koleginice. @ppetrovic Ej, a zamisli u Juznu Afriku emigrirali Englezi i Holandjani, jel' pobegli od komunizma, nemastine sta je bilo u pitanju? Edited July 26, 2022 by Hibridni Kukuruz Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites