Followers 0

online placanje avio karte?

1,052 posts in this topic

Cena ne mora nuzno da bude visoka da bi bila realna. Vecina nas ovde je letela po Evropi i za 20 evra, 5 evra, 1 evro, pa cak i 1 cent. Konkretno, za letove za Pariz, vidi kakve opcije nudi Wizzair iz Beograda. Udji na sajt, odaberi neke datume i simuliraj da vidis kakve ce cene ponuditi. Evo, npr, nasumice odabrani datumi u oktobru i cena je 51 evro za povratnu kartu(imaj u vidu da je tu uracunat samo "mali" rucni prtljag). Takodje, vodi racuna na koji aerodrom letis i sracunaj koliki je trosak od aerodroma do grada. Npr, Wizzair leti na aerodrom Beauvais, koji je dosta udaljen od Pariza. Ebookers je pouzdan sajt i ta cena koju ti nudi nije uopste iznenadjujuca. Ali, dobro proveri koji je hotel u ponudi, gde se nalazi, kakve ocene ima po internetu i da li ti odgovara. Ako put planiras za leto 2016., imas jos mnooogo vremena da sve istrazis i savladas. Pogledaj i opcije iz Budimpeste, Temisvara, ako to uopste dolazi u obzir.

Vidim da se pisalo o ovome na prethodnoj strani ali mozda neko ima novih saznanja. Kupih kartu preko rumbo.es sa Maestro karticom Unikredit banke i sve je proslo lagano medjutim drugi put kada sam zeleo za drugara da kupim kartu, kartica ne prolazi tj. pojavljuje se sledece obavestenje ''Atención: El pago no se ha hecho .
Se recomienda prestar atención a intentarlo de nuevo en la introducción de los datos de la tarjeta de crédito. ''

Ima li neko ideju sta bi moglo da bude? Procitah na jednom sajtu da mozda postoji (nepisano za sada) pravilo da se sa iste kartice moze kupovati samo jedanput u tri meseca. ;)

Jel mogu ja koja sam iz hr otic u banku u srbiju i uplatit bank transfer za wizzair?

Mislim da je pisano ovdje na forumu da sad nema nikakve ustede za bank transfer za wizzair u odnosu na placanje karticom, tako da mozda i nije vazno mozes li ili ne.

On 9.1.2016. at 8:18 PM, jeleros said:

Jel mogu ja koja sam iz hr otic u banku u srbiju i uplatit bank transfer za wizzair?

Možeš ako imaš otvoren račun u banci u Srbiji.

Preporuka za sve ljude iz BIH je NLB visa internet karitca za sve vrste placanja pa tako i za avionske karte :)

2 hours ago, kangaroojack said:

Preporuka za sve ljude iz BIH je NLB visa internet karitca za sve vrste placanja pa tako i za avionske karte :)

Ja Sparkasse Visu Electron koristim vec 3 godine, za sve i svasta, apsolutno nikakvih problema. 1% provizija za placanje u stranim valutama (mizerija ako se mene pita).

Jedino mi je odbijena par puta u SAD-u na njihovim starim citacima, gdje samo provuce karticu i ne trazi da se unosi PIN.
!BpM,ghwBWk~$%28KGrHqEH-C8EuYQi!2w4BLqUT. - na ovome je odbijena par puta.

Sad cu da se upucam ako sam se ispalio. 

Resim da posle sto godina se i ja malo upustim u karticarske vode i da otvorim karticu kojom mogu da placam preko interneta. Malo procunjam po netu, kao raspitam se i vidim da u mojoj banci mogu izvaditi MasterCard Debit karticu za dz i da se njome placa preko interneta. Potpisem ja sve papire, i slucajno spomenem da planiram da kupujem avio karte preko neta, kad sluzbenica kaze da nije sigurna da to moze sa ovom karticom?!

Rekoh, sad cu da pojedem ugovor o kartici ako ne moze. Medjutim, sta je tu je, karticu mogu ugasiti kad hocu a inace nista ne kosta.

Dodjem kuci, odmah na sajt nekoliko kompanija, kad vidim da ima opcija da se placa MasterCard Debit karticom i to bez provizije. A vidim da i AirSerbia ima makar sliku te kartice na sajtu.

Pa mi razresite misteriju, vi iskusni letaci i korisnici tih kartica. Hoce li moci ili ne?

To je dakle MasterCard Debit kartica i to neka beskontakta, free pass kako vec. 

Nadam se da ce moci. Jes da sam daleko od putovanja, ali ne mogu da se ciman da stalno placam drugu na karticu, pa on konvertuje u evre i placa u moje ime... Daj da i ja idem u korak sa svetom malo. 

Hvala na informaciji. 

Trebalo bi da moze. Mozes testirati karticu tako sto ces kupiti nesto sitno online, cisto da vidis da li radi uopste online. Teoretski, moze da bude problem ako na nekim sajtovima traze iskljucivo kreditnu karticu, a ta tvoja ne prolazi kao kreditna. A ima nekih sajtova gde bas ne naplacuju proviziju za Mastercard debitne kartice, sto ti je svakako plus.

Milion puta sam vec pomenuo, a evo jos jednom cu(a trazicu i da me Intesa plati za reklamu :D), Visa electron od Intesa banke je provereno odlicna kartica za sve online transakcije i prolazi i kao kreditna na sajtovima gde traze kreditnu, nema provizije za placanje na pos-terminalima u inostranstvu i besplatno je vadjenje i odrzavanje. Pa, ako ta tvoja ne zadovolji kriterijume, da znas koja sigurno hoce.

Ma znam, cuo sam posle i od druga da ima Visa electron... Al sam bio ubedjen da ce to i ova moja raditi. Ja cim vidim da pise da moze da se placa preko Interneta, ja to odmah povezao da mogu sve platiti. 

To si izvadio u eurobanci koliko sam skapirao po opisu kartice, imam je vec par godina, svuda prolazi i bolja je od intezine za neke stvari, nekad se desi na nekim idiotskim sajtovima da ti traze citac kartice za tu intezinu. Imaju bolji kurs od inteze, jedino je fora sto se placa provizija za placanje preko neta u instranstvu tj u stranoj valuti 1% ili 1,5% a to niko nije ni rekao tek sam posle sam provali. 

Izvadio sam kod Postanske stedionice, jer mi je tu i tekuci racun gde leze plata. 

Nisam znao da i oni daju istu tu karticu, jer je inace retka ovde. Ako ima cvv kod, svuda moze da ide. 

Inteza uzima njihov slepacki kurs kada naplacuje transakcije koji je bas veliki, ovi dosada uvek karticarski srednji. 

23 minutes ago, mveruovic said:

Nisam znao da i oni daju istu tu karticu, jer je inace retka ovde. Ako ima cvv kod, svuda moze da ide. 

Inteza uzima njihov slepacki kurs kada naplacuje transakcije koji je bas veliki, ovi dosada uvek karticarski srednji. 

intesa nema veze sa kursom, kurs odredjuje VISA

1 hour ago, mveruovic said:

Mislim da sam ti jednom vec odgovorio na to, a izgleda cu morati jos jednom. Za placanja u inostranstvu, obracunavanje je po karticarskom kursu, koji je priblizan srednjem, sto je svakako povoljnost, jer je isplativije nego menjati kes u menjacnici kad se putuje u inostranstvo.

A ako mislis na placanja tom karticom u dinarima po Srbiji, obracunava se po prodajnom Intesa hit kursu za efektivu, ako se ne varam, koji je nesto nepovoljniji u odnosu na srednji kurs. Ali, verujem da nikome nije na pameti da vadi tu deviznu karticu da bi njome placao u dinarima po Srbiji. Za tu namenu se koriste druge kartice.

Edited by Dragance

Kurs ne određuje Master card, nego banke, izdavaoci kartice.

Edited by pedjalon

Ne, nego kurs odredjuju upravo Visa i Mastercard. Konverzija iz jedne valute u drugu, prilikom placanja u inostranstvu se vrsi po karticarskom kursu. Npr, ako je devizni racun u evrima, a placa se u funtama, ta konverzija se vrsi po karticarskom kursu. Banka jedino moze da naplati neku proviziju za takvu transakciju.

Ali, koliko mi se cini, za placanja takvom deviznom karticom u Srbiji, u dinarima, tu banka moze da odredi kurs.

Erste banka - Mastercard Exchange rate2016/02/05           314.70eur/huf

OTP banka-   Mastercard Exchange rate2016/02/05           313,31eur/huf

Ovo je obračun ako plaćaš Mastercard u inostranstvu, dakle kursevi nisu isti.

Pretpostavljam da i banke u Srbiji obračunavaju različit kurs.

Ako se zove Mastercard exchange rate, onda je to upravo to, dakle, jedinstven je kurs, ne bi trebalo da zavisi od banke i moze se proveriti ovde. Taj kurs se menja tokom dana, tako da odatle mogu da poticu razlike. Takodje, ako se ovaj kurs u primeru koji si naveo odnosi na Mastercard kartice navedenih banaka, moguce je da banke obracunavaju neku taksu, sto tu nije navedeno.

Iz licnog isukstva, kad sam svojevremeno proveravao po kom kursu mi je obracunato, znam da je kurs uvek bio priblizno srednji, koji je priblizno odgovarao karticarskom kursu Visa, skoro pa u paru. Zapravo, najvaznije mi je bilo tad da mi je placanje karticom bilo ubedljivo najisplativije, recimo, u Madjarskoj, Engleskoj, itd. Iz tog razloga i preporucujem svima da koriste kartice u inostranstvu.

Moguce je da obracun zavisi i od drzave do drzave. Verovatno i od banke do banke, da li zbog taksi ili cega vec, ne znam, ja ih svakako nisam sve proveravao.

A moguce je i da ja nisam u potpunosti u pravu.

Najbolje da svako na svom licnom primeru proveri i vidi da li mu odgovara ili ne koriscenje odredjene kartice. Moje savete neka shvati samo kao preporuku.

https://www.mastercard.com/rs/consumer/currency-conversion.html

Napomena:

...Kompanija MasterCard koristi različite tržišne izvore (kao što su Bloomberg, Reuters, centralne banke i slično) za određivanje deviznog kursa.Ovaj kurs uglavnom predstavlja ili veleprodajni kurs ili kurs propisan od strane vlade definisan tokom dnevnih poravnanja. Prikazani kurs je izveden iz kupovnih i prodajnih kurseva uključenih u MasterCard dnevni proces poravnanja i ne uključuje naknade ili marže koje primenjuje Izdavalac kartice. Molimo imajte u vidu da zbog mogućih zaokruživanja, prikazani kursevi možda nisu identični stvarnom kursu koji je primenjen na iznos transakcije naplaćen korisniku kartice. Kurs po kome se vrši transakcija je kurs na dan poravnanja, odnosno dan kada kompanija MasterCard određuje iznos poravnanja koji se razmenjuje između prihvatioca i izdavaoca kartice. Datum poravnanja se zbog toga uglavnom razlikuje od datuma kada je transakcija stvarno izvršena. Kompanija MasterCard ne određuje kurs u slučaju kada se na prodajnim mestima iznos transakcije automatski pretvara iz lokalne valute u valutu zemlje korisnika kartice...