Hostel Beirut i generalno u Libanu, šta videti?

62 posts in this topic

Da li neko može da mi preporuči neki dobar hostel u Beirutu, pošto bi trebalo da idem početkom marta tamo, a nemam nikakve informacije, tj sve što mogu da nađem na sajtovima preko neta su cene od 25, 30 eura pa naviše.

Hvala punp

Уф, ми смо пре годину дана ноћили у једном за 5ЕУР по особи (тада 10000ЛЛ) и у складу са ценом смо добили и смештај.

Како би се окупали, морали смо да сами поправимо туш, али 5еур је 5 еур :Д

Звао се

"Home Valery Pension House"

Phoenicia Street

Saab BLGD

3RD FLR

У згради постоје 2 хостела са истим именом, овај је био на трећем спрату.

Плус, само бих да скренем пажњу на таксисте јер су нас одрали (нисмо ни могли да бирамо обзиром да смо слетели у раним јутарњим часовима).

Када изађеш, нападне гомила таксиста и на крају ако и са неким склопиш дил за одређену цену, он те доведе до другог таксисте који не зна енглески и који на крају вожње тражи своју цифру (која је била 35000ЛЛ) и показује на неко истрошено и излизано картонче са тарифама.

Ако је могуће, боље аутобусом путовати.

Додатак:

Пронашла сам тему где сам се ја распитивала о смештају, а други чланови одгтоворили, па можда помогне:

https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=1056.0

Evo ti link hostela u kome sam ja bio 2005.

http://pension-alnazih.8m.com/

Sam dormitory je jedna omanja soba i bilo je prilicno skuceno. Ali, ako ne bude puno ljudi, bice ok. Toalet je veoma cist a i sama lokacija hostela je izvanredna. Takodje, i cena je vise nego povoljna, barem za Bejrut. Ne verujem da moze ista povoljnije da se nadje.

Pre pet godina sam bila u Bejrutu u Talal New hotelu koji se nalazi na manje od 5 minuta hoda od autobuske stanice Charles Katow. Za 16 $ smo nas dvoje imali cetvorokrevetnu sobu (jer manje nije bilo) sa klimom i TV-om, gazda je sjajan, hotel je super a za tu svi gosti imaju besplatan pristup internetu non stop kao koriscenje ogromne kuhinje u kojoj se mogu kuvati i cuvati razna jela, ali i nauciti sto sta o drugim kuhinjama jer u svakom trenutku se u njoj kuvaju jela sa razliocitih kontinenata.

Postoji mogucnost spavanja i zajednickim sobama sa cini mi se 8 kreveta sto je bilo jos jeftinije. Mi smo za hotel saznali iz LP vodica i tamo nasli  njihov mejl na koji se moze popslati poruka i rezervisati soba. Vodic mi trenutno nije u kuci, ali ako si zainteresovan/a mogu za koji dan okaciti i njihov mejl.

Sta videti? Zavisi sta te zanima. Mi smo u Hamri, elitnom delu grada pronasli sjajan jazz club Blue note, gde su se vikendom odrzavale zive svirke, Nacionalni muzej u Bejrutu je takodje nezaobilazan, ima sjajnu postavku iz rimskog vremena, mi smo bili u subotu i nije se placao ulaz, ne znam da li samo te ili svake subote...

Biblos i Baalbek su lokaliteti koje obavezno treba videti, za Biblos se ide busom za Tripoli iz Bejruta, a Baalbek je blizu Sirijske granicei do njega se stize mikrobusom. Baalbek je lepsi, veci ocuvaniji kompleks hramova, cak sam negde pronasla daje to najocuvaniji kompleks rimskih hramova na svetu. To je nesto sto zaista vredi videti. Mada, cini mi se samo godinu dana kasnije su ga se Izraelci granatirali tokom nekog sukoba sa Libanom.

Ako te zanima jos sta, pitaj

heheh hvala vam svima, mada iskreno 4krevetna soba.. hmmm to ne verujem zato što ću najverovatnije tih par dana u Bejrutu biti sam, al dobro u svakom slučaju pogledaću ove sajtove ;)))

Hvala;)

heheh hvala vam svima, mada iskreno 4krevetna soba.. hmmm to ne verujem zato što ću najverovatnije tih par dana u Bejrutu biti sam,  ;)))

Mi smo dobili cetvorokrevetnu po ceni dvokrevetne jer smo rezervaciju izvrsili nekoliko dana ranije, ali vlasnik prosto nije imao praznu dvokrevetnu pa nam je po ceni dvokrevetne dao tu da mu ne stoji prazna. A ako ides sam mozes i u dormitori sto je naravno najpovoljnije, mi smo hteli malo privatnosti...

e i ajde to da vas pitam, pošto nikad nisam spavao u hostelu tog dormitory tipa, šta sa stvarima? znam da je pitanje malo opšte, al eto recimo u tom hostelu u Bejrutu gde ste vi bili?

U ovom dormitoriju, u Al-nazihu, nemas neke private kasete ili nesto slicno. Dakle, ranac pored kreveta i to je to. Naravno, nikad nisi 100% siguran, ali meni nista nije zafalilo. Sad, to je moje iskustvo.

Na ovo sto je Maja napomenula oko mesta koje vredi videti u samom Libanu, dodao bih jos nesto.

OBAVEZNO idi ka jugu. Poseti Sidon i Tir. U Sidonu, na lokalnoj pijaci, sreo sam najljubaznije Arape. Svi oni su pristalice Hezbolaha (logicno, zbog blizine Izraela) ali su veoma ljubopitljivi i nema sanse da pored njih ista platis (mislim na osvezenje, caj, neki snack).

Dalje, od Tripolija mozes da odes i do hriscanskog metsa Bcharre, u planinama. Mestasce je predivno a u blizini se nalaze i cuveni kedrovi, ciji jedan primerak ponosno zauzima centralno mesto na libanskoj zastavi.

Onda, mozes da odes i do Aanjara. U njemu se nalaze valjda jedini ostaci omajadske arhitekture u samom Libanu i lokalitet je relativno dobro ocuvan. Sam Aanjar se nalazi blizu sirijske granice, ali uopste nije tesko doci do njega lokalnim prevozom. I, da ne zaboravim, ako si u prilici da budes u nedelju u Libanu, idi iz Bejruta mikrobusom malo severnije. Posle dvadesetak minuta voznje, ka Biblosu, doci ces u mondenski Jounieh. Tu zive hriscani i prilicno su dobrostojeci. Sta je interesantno u samom Jounieu? Pa, zicara koja te iz podnozja grada vodi ka vrhu brda gde se nalazi veliki spomenik "Our Lady of Lebanon". Kazem ti, ako ides tamo nedeljom, videces lokalne hriscane koji se ni po odevanju a ni po manirima ne razlikuju od evropskih. Posto sam Jounieh podseca na Monte Carlo, ne treba da napominjem da ces uzivati u pogledu.

Uz jos malo vremena, mozes posetiti i pecinu Jeita Grotto (nisam bio) i gradic Zahle (negde izmedju Aanjara i Baalbecka) za koga kazu da je vinska prestonica ove male, ali fascinantne zemlje.

Dobila sam nazad svoj LP za Bliski Istok, ali onog hotela o kome sam pisala u njemu nema. Rekonstrukcijom dogadjaja i uz pomoc malo bioljeg pamcenja moje druge polovine dosli smo do toga da smo za taj hotel "culi" preko Lonely planet sajta, neko je na forumu pisao o njemu ili se cak sam gazda preporucivao, sve u svemu preko LP sajta smo saznali njihovu e mail adresu, iskontaktirali gazdu, bukirali sobu i to je to.

Posto mi je vodic sada pri ruci mogu samo reci da su svi jeftiniji hoteli/ hosteli u blizini autobuske stanice Charles Helou i svi su na nekoliko minuta hoda od autobuske stanice, tako da ako dolazis busom nikako nemoj uzimati taksi, to je cisto bacanje para jer ce te provesti kroz dve tri ulicice i odrati.

Sto se tice tih dormitori varijanti ja nikada nisam spavala u tim sobama, ali sam vise puta pricala sa ljudima koji jesu. Vecina ih koristi one male lokote kojima osiguraju cibzare na svojim rancevima i to je sve. Ni od koga nisam cula ni za kakvo lose iskustvo, ali za sve uvek postoji prvi put...

Pored pominjanog Pansion Home Valery, LP vodic preporucuje i hotel, al- Shabhaa (Rue des Libereteurs, Remeil). Do njega se stize tako sto se od stanice uputis avenijom Charles Helou i ubrzo ces videti znak hotela ispred sebe.

e da li postoji način da mi daš da iskopiram taj vodič? Jel on obuhvata samo Liban, ili Siriju i Jordan?

tj evo sad vidim da si ti u NS ;( bed..

Cena zavisi u dobroj meri od toga koliko je kreveta u sobi i koliko vas je. Mi smo prosli par kultnih hotela (Al Nazih, Talal) blizu autobuske stanice, onda su nas iz jednog od njih uputili u Regis hotel  http://www.regishotel-lb.com/ i tamo smo spavali u trokrevetnoj sobi sa kupatilom za 5 dolara po osobi. E, sada, bio je februar 2005. godine cini mi se. Hotel je super, blizu mora i setalista, blizu ulice sa klubovima i hard rock kafea. Osoblje je vrlo ljubazno, moguce je cenjkanje, samo tada nije bilo posetljine, morali smo da upotrebimo vrece za spavanje. Ima tople vode, samo treba da podsetis gazdu da je ukljuci. Ako nekuda zelis da odes taksijem, zamoli vlasnika da on pogodi cenu, proci ces jeftinije. Daaaaa, blago tebi, uzivaj, odmori se, Bejrut je predivan. Upotrebi Lonely Planet Syria & Lebanon, poseti Baalbek i Biblios, mozes i Tripoli i nemoj da si blesav kao sto sam ja bio da ti bude mnogo 25 dolara za majcu Hezbolah...

e i ajde to da vas pitam, pošto nikad nisam spavao u hostelu tog dormitory tipa, šta sa stvarima? znam da je pitanje malo opšte, al eto recimo u tom hostelu u Bejrutu gde ste vi bili?

pa sad, to se ne zna, ali uglavnom nema problema sa stvarima, nisam jednom spavao na krovu u Damasku i nikada nisam cuo da je nekome nesto nestalo

e da li postoji način da mi daš da iskopiram taj vodič? Jel on obuhvata samo Liban, ili Siriju i Jordan?

tj evo sad vidim da si ti u NS ;( bed..

Vodic je za ceo Bliski Istok, tacno je da sam u Novom sadu, ne znam gde si ti ,a li ako imas varijantu da naidjes do NS-a zasto da ne. Moj muz ponekad ide na probe u BG pa moze i tamo, ako ti to vise pase, javi se na PM pa cemo se dogovoriti

@Maja

Da li si ti kao zensko imala problem sa ulaskom u Liban ?

Nisam imala nikakvih problema, i tek sam na ovom forumu saznala da neko jeste. Istina tada sam imala 33 godine i isla sam sa muzem za koga niko nije ni znao da mi je muz buduci da imamo razlicita prezimena.

Мене су задржали када смо поново улазили у Либан у истој тури, било им сумњиво што момак и ја имамо различито презиме, па што 2 пута улазимо у року од месец дана. Проверили карте, попричали 15ак минута и пустили ме. Али је било непријатно обзиром да је момак први ушао и био иза пасошке контроле, а код њега биле све карте и резервације. Но научили смо за убудуће и увек идемо заједно на проверу или девојка прва.

E pa ajde bilo bi lepo da bude u Beogradu, pošto ja nisam gotovo nikada u NS, tj znaš kako, moja drugarica koja ide sa mnom u Liban studira u NS, tako da ću nju pitati tj povezaću vas, pa taman nek ona iskopira;)

Inače, izvadio sam vizu za liban ovde u ambasadi, i na konto nje, pošto znam da su neki pričali da sirijci nisu hteli da daju multi (valjda zbog izraela), ja sam dobio multi, tako da super ;)

E super da ti drugarica studira u NS-u, ja zivim u zgradama najblizim fakultetu, tako da cemo se lako organizovati. Sibnucu tio moje kontakte na PM pa neka me potrazi.

pošto znam da su neki pričali da sirijci nisu hteli da daju multi

Jok, Sirijci daju multi vizu bez problema.

jel moze neko da mi da neke informacije o tome sta videti u Libanu? idem tamo na praksu neku na 2 meseca, preko leta...

Da li je moguce doci u liban autom,i kojim pravcem?U ratnoj situaciji u Siriji,izgleda je moguce samo preko Izraela??a do tamo trajekt iz Grcke??Ima li neko detaljnije informacije??Sta je potrebno kad se ide kolima,kakve su takse i sli..detalji..