Jump to content

Featured Replies

Posted

Jedna od najzanimljivijih stvari, gde god da odem, su mi pijace i groblja. Pijace odlicno oslikavaju sadasnost i lep su spoj raznih socijalnih grupa, nekada i se tu vidi i dosta tradicionalnih stvari. Groblja su, s druge strane, najbolji vodici kroz istoriju.

Koje pijace/bazari ili slicno su vam ostali u secanju? sta preporucujete da se vidi/proba?

Koja groblja su vam bila zanimljiva?

Sto se pijace tice, meni licno, sve su zanimljive na svoj nacin, ali neke su specificne:

Pijaca u Tetovu- jednostavno, jako mi je lepa...

Pijaca u Jerevanu (vikendom)-puno antikviteta iz sovjetskog perioda

El Rastro u Madridu-vrlo zanimljiv mix svega i svacega

Pancevo- pravi multikulturalizam (Bugari, Ukrajinci, Rumuni, Kinezi, Rusi i domaci...)

Groblja:

Milano-ne znam ime tog groblja, ali je jako zanimljivo

Lviv-obavezno se treba videti, pravi duh Austro-Ugarske

Varsava-jevrejsko groblje, ogromno i vrlo neobicno

Beograd-sefardsko groblje (deo Novog groblja)

Novi Sad-katolicko groblje, jedno do drugog su Deutsches Heldenfriedhof i Jevrejsko groblje malo odvojeno...

Imate li vi nekih zanimljivih zapazanja ovog tipa?

Ma koliko morbidno zvucalo i ja glasam za groblje u Lavovu, Ukrajina... Jos je bas to jutro pao i prvi sneg i utisao svaki zvuk... Atmosfera je bila neverovatna. Spomenici su im prava umetnicka dela...

Uuu, da. Groblje u Lvivu, najbolje groblje koje sam videla! Obavezno posetiti.

Pijaca & groblje su mesta koja se obavezno posećuju u svakom gradu.

Da krenemo od kuće. Jevrejsko groblje u Novom Sadu ima neverovatnu atmosferu, a većina ljudi nema pojma da postoji. I obližnje katoličko je takođe dobro, ranije sam tamo išao da šetam :)

Groblja po istočnoj Srbiji su takođe vrlo zanimljiva. Nedavno sam u putopisu pomenuo rajačko groblje i negotinsko groblje na kome je sahranjen Hajduk Veljko

Neka groblja u fruškogorskim selima (Banoštor, Bukovac itd) poznata su po domišljatim i stihovanim natpisima. Recimo, na grobu jednog poštara u Bukovcu piše "Ovde počiva jedna obična sremačka pjandura" (upravo tako, bez "i" :) )

Nemačka groblja su česta po vojvođanskim selima, a neka su poprilično uništena. Na primer, nemačko groblje u Ratkovu.

Ne treba zaboraviti ni srpska groblja koja se sastoje samo od tzv. kenotafa, tj nadgrobnih spomenika onih koji su poginuli negde daleko. Posebno su česti u ivanjičkom kraju. U putopisu sa Mučnja ima jedna fotka.

U zapadnoj Kini, na Pamiru, smo videli jedno zanimljivo malo groblje koje pripada Kirgizima koji su za vreme Sovjetskog Saveza prebegli u Kinu, i nastavili da žive tamo kao posebna etnička grupa.

Kirgizija je imala najinteresantnija groblja. Prava mala naselja kućica, jurti, spomenika sa orlovima i petokrakama. Kao da je svaki grob mali mauzolej, a pošto su uglavnom pravljeni od jeftinih materijala (žice, gline), neki su zarušeni i provaljeni, pa se vidi unutrašnjost. Te slike nismo stavljali na net, osim jedne grobne jurte. Na nekim grobljima u Kirgiziji je u svaki grob zabodena motka, a za nju privezan konjski rep. Izgleda zanimljivo kad duva vetar :)

Groblja u Kazahstanu izgledaju kao gradići u stepi.

Groblje u rumunskom gradu Sigišoari, koji su osnovali saksonski rudari, svakako je vredno par sati šetnje. Puno anđela i natpisa ispisanih goticom. 

Severno groblje u Kairu, na koje sam jednom sasvim slučajno zalutao, zanimljivo je po tome što na njemu živi i mrtvi žive (i mrtvuju) zajedno. Groblje je "skvotovano" već u 14. veku, i čak se zvanično vodi kao, istovremeno, i groblje, i stambeni kvart. Ljudi žive u grobnim kućicama, spomenici se koriste kao stolovi, svuda su razapeti konopci na kojima se suši veš, deca se igraju... Negde sam našao podatak da na Severnom groblju živi preko milion ljudi.

Naravno, ako lutate Kairom bez nekog posebnog cilja, i nikad niste čuli za ovo groblje, mesto ume da bude prilično zbunjujuće. Meni nikako nije bilo jasno šta se tu zapravo dešava :)

Sem toga, tu su i piramide, najveći grobovi na svetu - iako se drevno egipatsko groblje zapravo odavno preselilo u muzej.

Eto tako, to su samo groblja koja mi prva padaju na pamet, naravno ima ih još mnogo. A o pijacama drugi put :)

Sto se pijaca tice mislim da je Istanbul u svetskom vrhu.Osim onih svima poznatih odusevile su me :riblja pijaca (verovatno jedna od mnogih) nalazi se asa leve strane Galata mosta kad predjete iz Sultanahmeta u Bejoglu,pijaca u Kadikoju koja i nije klasicna pijaca vec splet uskih ulicica gde razni ljudi prodaju razne stvari.

Takodje za mene impresivna je bila jedna cetvrt u Izmiru koja je kao i ova u Kadikoju prepuna uskih ulicaca sa ulicnim prodavcima.

U Brasovu pijaca po imenu Orizont nalazi se 4 stanice od zeleznicke stanice busom broj 8 okruzena Causeskuovim blokovima.Ono sto mi je bilo posebno zanimljivo na pijaci su nekoliko kafana.Po recima naseg domacina (koji je Amerikanac ,pa nisam siguran koliko je kompetentan) Rumuni ih zovu refugee...nesto.Posto su to mesta sa jeftinim picem gde muzevi beze od svojih zena da bi se opijali i kockali pod izgovorom da idu na pijacu (da rade ili pazare).Kafanice nemaju grejanje ,ali zato imaju jeftino pivo i kuvano vino (oba su 2 lei-a=40 dinara) i poker aparate.Posebno nam je bilo zanimljivo kad su u kafaicu usetala 2 Roma sa dva klinca i sva cetvorica su imala kaubojske sesire.

Najlon u Novom Sadu,Ceo uzitak dozivecete ako na pijacu odete prepunom peticom.

Pijaca Dolac u Zagrebu,Neverovatno lep ambijent u centru grada 50-ak metara od Trga Bana Jelacica.

Skoro sam cuo da su hteli od Temerinske pijace u Novom Sadu da naprave tematsku pijacu za antikvitete i organsku hranu.Mislim da bi ovo bio pun pogodak,a jos bolje bi bilo kad bi se to uradilo sa Ribljom pijacom koja stagnira vec godinama.Nazalost brzo se odustalo od ove ideje.

Pijaca koju obavezno treba posetiti je ona u Barseloni koja se nalazi odmah uz La Rambla ulicu. Kakav izbor voća i ribe... Fenomenalno...

Videla sam jedan dokumentarni film pre nekoliko godina, o groblju u Nišu, koje je takođe naseljeno i živim ljudima. Pod zemljom su Jevreji, a nad njom Romi. Po sličnom principu kao na pomenutom groblju u Kairu, suši se veš, kuva se čorba, a nezaboravna mi je scena u kojoj se deca igraju sahrane...

Groblje oslobodilaca beograda je zanimljivo, nalazi se preko puta Novog groblja u Beogradu, evo jednog zanimljivog spomenika.

Lično nisam veliki fan groblja, ali su mi zato pijace od omiljenih mesta. Najdraža mi je, naravno, Bajlonijeva, ali mi je suk u Alepu nešto neprevaziđeno. U Vranju je pijačna atmosfera bila savršena, zatim stočna pijaca u gradiću Karakol u Kirgiziji... Sunday market, koji se održava svake nedelje u Kašgaru, zapadna Kina, najveća je pijaca na otvorenom u celoj Aziji. Hodali smo punih 8 sati, i videli samo delić najneverovatnije ponude koja se da zamisliti. Jedina pijaca na kojoj sam se osećala neprijatno je u Ošu, Kirgizija, jer su ljudi bili ili apsluntno nezainteresovani - spavali naslonjeni na robu (bukvalno) ili igrali šah ne obraćajući pažnju na moja nastojanja da nešto kupim od njih; ili previše agresivni - okružili bi me tako da ne mogu da mrdnem, a desetak žena mi istovremeno stavljalo različite kape na glavu....

Da, Iva, to je tačno za jevrejsko groblje u Nišu. Moj fakultet, PMF, se nalazi na 50 m odatle. Nije lepa slika uopšte. Pokušavali su više puta da isele Rome odatle, ali bez uspeha. Čak su vršena i određena arheološka istraživanja. Što je zanimljivo, ti Romi nemaju tako loš standard kao što to izgleda.

Interesantno je i englesko vojničko groblje u Nišu koje besprekorno održavaju ljudi koje plaća engleska vlada a nalazi se samo pola kilometra od gorepomenutog jevrejskog...

• Author

Još jedno zanimljivo groblje je Dorotheenstädtisches Friedhof u Berlinu, nalazi se u bivšem Istočnom Berlinu, nedaleko od Alexander Platza. Nije veliko groblje, međutim na njemu su sahranjeni brojni znameniti ljudi, a za vreme DDR-a važilo je za prestižno groblje. Između ostalih na njemu su sahranjeni filozofi Hegel i Fichte, pa zatim Berthold Brecht i žena mu, glumica, Helene Weiger, kao i Paul Dessau, kompozitor songova u Brechtovim dramama, pa zatim niz režimskih umetnika iz perioda DDR-a i naravno, političari.

Naravno, treba videti i čuveno groblje Pere Lechaise u Parisu, a i groblje na Monmartru je takodje zanimljivo..Dosta sa zad, da ne budem previše morbidan...

Osim pominjanog groblja ili kako ga jos nazivaju "grada mrtvih" u Kairu koje je vec opisivano i bukovackog, takodje pominjanog druga  ni nisam pohodila, ali p[osle daosadasnjih pisanija akoikada budem imala prilike poseticu neka koja ste spomenuli.

Pijace obozavam i to su mi glavne destinacije u novim gradovima, slazem se daje suk u Alepu fantastican, meni cak interesantniji od ono u Damasku, ali u Damasku vredi videti pijacu zivotinja koja se nalazi u blizini Salah al Dinovog spomenika, levo od spomenikla je suk, a desno e ta pijaca. u Istambulu najvise volim egipatsku pijacu a ako se nekada zadesiteu Deir ez Zuru (Sirija) obavezno posetitte tamosnju pijacu na otvorenom.

najinteresantniju pijacu antikviteta sam posetila u Hagu, a najvecu pijacu u Gvadalahari (Mexico). Najzivotisnija pijaca koju sam videla je u Meridi (poluostrvo Jukatan, Mexico), anajneprijatniji prodavci bili su u Oahaki (Mexico) gde su prodavci u preko 95% slucajeva lokalni indijanci koji otvoreno mrze belce, strance i pokazuju zavidan stepen neprijateljstva.

Najludju pijacu suvenira videla sam u gradicu Mitla, nedaleko od Oahake.

Prvo da pohvalim temu Vasko, baš je zanimljiva  :spot:

I meni su pijace i groblja među prvim mestim za posećivanje u gradovima/selima/zemljama kroz koje prolazim. Na tim mestima se možda najbolje vidi duh naroda i mesta.

Prvo o grobljima:

Preporučio bih Per Lašez (Pere Lachaise) u Parizu. To je verovatno retko groblje koje je steklo status atrakcije zbog puno poznatih koji su sahranjeni tamo pa i neću puno o njemu, reći ću samo da baš vredi.

U Rimu sam posetio Il Cimitero Acattolico di Roma, gospodsko i vazdan zeleno, sa prekrasnim spomenicima i opet nekolicinom ljudi kojih će se svi setiti...

https://www.klubputnika.org/index.php/Putopisi/185-na-grobu-pesnika

U Pragu preporučujem staro groblje na Vyšehradu podno katedrale sa nizom porodičnih grobnica uz zid groblja koje izgledaju kao neki tremovi, i svaka je umetničko delo. Drugo koje vredi videti je  novije, u dubokom zelenilu (17-ti vek) Olšanské hřbitovy na kome je sahranjen Franc Kafka. Podeljeno je u sekcije (hrišćanska, jevrejska, groblje vojnika Komonvelta, postradalih od kuge... )

Od domaćih, specijalno sam išao na groblje u Titelu, valjda zato što sam mislio da je bilo model za "Hronike palanačkog groblja"  :?

U Novom Sadu su mi bili zanimljivi spomenici koji su se nalazili na jednom od bedema Petrovaradinske tvrđave i od kojih je danas ostao samo jedan. Ne pišu imena, nemaju krstove, petokrake... ništa, samo prazne ploče.

Groblja u Kazahstanu koja je Lazar pomenuo su u stvari neke vrste muzoleja a novije grobnice ponekad prelaze u gadan kič sa nekim limenim dodacima. Meni su slična i ona u Kirgiziji samo su kao i sve ostalo propalija. Oba imaju taj "osnovni" oblik četvorougaone grobnice sa kupolom/piramidom i četiri šiljka na uglovima. U obe zemlje sam video i jurta-grobove mada su u Kazahstanu retki pošto valjda smatraju jurtu svojom "drevnom" prošlošću.

o pijacama ću kasnije...

:mrgreen:

Ne znam kako ali zaboravih stare porodicne kule grobnice u Palmiri koje su zaista jedinstvene.

"Cimetière du Château" na brdu iznad Nice, verovatno groblje sa najlepsim pogledom

"Catacombe di San Giovanni" u Sirakuzi (Sicilija), najvece katakombe posle onih u Rimu

Odlična tema. Poslednje zanimljivo groblje koje sam video bilo je na Ohridu, u polunapuštenom selu Konsko, na koje se nailazi kada krenete iz grada Ohrida na jug, da se penjete uz Galičicu. Svi grobovi su od mermera, a za svaku nadgrobnu ploču žicom je vezan drveni krst sa imenom preminule osobe. Krstovi su svi do jednog nahereni (pod različitim uglovima), a par relativno novih grobova (od pre 5-10 godina) počelo je da propada u zemlju jer se groblje, izgleda, nalazi na nekom delimično močvarnom terenu. Sve zajedno ostavlja utisak nečeg dobro poznatog, a ipak blago jezivog.

Mene kopka zašto bi neko želeo da za mermerni spomenik vezuje drveni krst...

P.S. Jedno od "rimovanih" fruškogorskih groblja koje Lazar pominje nalazi se i u Čereviću.

Zanimljiva tema.

Medine Fesa i Marakesha su dve ogromne zivahne pijace. Interesantna je bila i zatvorena pijaca na glavnom trgu u Krakovu - mislim da je 90% ponude bilo nesto od cilibara. Na Junion skveru u Njujorku par puta nedeljno se odrzava organic pijaca, gde dolaze farmeri iz Nju Dzersija i Pensilvanije i prodaju normalnu hranu - povrce i voce nesavrsenog oblika i domace hlebove, kolace, sir i tako to :)

Groblja retko obilazim, uglavnom su mi spuki, ali zanimljiva su mi bila neka manja primorska u Hrvatskoj i Crnoj Gori, onako sa cempresima i mediteranskim rastinjem i starim spomenicima od kamena koje delimicno prekriva mahovina, dok je najcudnije koje sam video bilo staro jeverejsko u Fesu - ceo prostor je betoniran, a svi spomenici su beli i toliko nacickani da jedva moze da se prodje izmedju. Mislim da sam tamo video i najveci fikus na svetu od sigurno bar 10 metara. U jednom delu su bila stabla pomorandzi i limuna :)

• 2 weeks later...

Nisam posetio mnogo groblja, ali definitivno najlepse koje sam video je groblje Mirogoj u Zagrebu.Jedno od spokojnijih mesta koje sam video u zivotu,pored spomenika groblje krasi izvrsna arhitektura.Jedna zanimljivost koju sam tamo video je groblje nemackih vojnika iz drugog svetskog rata.

Mariola, Poljakinja, je pre našeg odlaska u Guču zelela da joj pokazem Jevrejsko i Novo groblje, groblje Crvene Armije i ostalih oslobodioca Beograda, kao i neka od Romskih naselja u Beogradu, ispod gazele itd.

Takodje, devojka je odvojila jedan dan da ode i do SM da obidje arheološko nalazište, stim da sam je i ja jedan dan odveo do Vince.

Sramota je reci da je Vinča nalazište staro 7000 godina, i da je od moje kuce samo 5km, a da sam ja tamo isao da vodim Poljakinju koja o Vinči zna više od mene.

Svega par puta sam bio blizu nalazišta.

:(:-[

• Author

Mariola, Poljakinja, je pre našeg odlaska u Guču zelela da joj pokazem Jevrejsko i Novo groblje, groblje Crvene Armije i ostalih oslobodioca Beograda, kao i neka od Romskih naselja u Beogradu, ispod gazele itd.

Takodje, devojka je odvojila jedan dan da ode i do SM da obidje arheološko nalazište, stim da sam je i ja jedan dan odveo do Vince.

Sramota je reci da je Vinča nalazište staro 7000 godina, i da je od moje kuce samo 5km, a da sam ja tamo isao da vodim Poljakinju koja o Vinči zna više od mene.

Svega par puta sam bio blizu nalazišta.

:(:-[

E, Mariola, super je to devojka. Bila je kod mene pre nego sto je otisla u BG, pa smo se onda opet sasvim slucajno sreli u BG. Bas treba da joj se javim...

• 3 weeks later...

Dva groblja koja sam skoro posetio i koja su jako interesantna su Johanovo groblje u Nirnbergu i groblje Laken u Brislelu.....U Lakenu mozete videti sjajne Rodenove statue a pored groblja je i fenomenalna katedrala Laken.....A da budem i malo lokalpatriota, moze biti interesantno i Cehoslovacko groblje u Kg-u koje se nalazi u sklopu spomen parka Sumarice....A na neki tuzan nacin se i sam spomen park mozete smatrati grobljem obzirom da se u njemu nalaze 33 humke streljanih gradjanja iz 1941. god....Inace jedan momak iz Kg-a je imao lepu ideju da napravi dokumentarni film o Cehoslovackom groblju, cak je i pronasao rodjake i potomke poginulih ali grad nije nasao za shodno da im finansijski pomogne :bang:

• 3 weeks later...

Rusko groblje u Saint Genevieve des Boise ( nisam siguran da sam dobro napisao ) juzno ispod Pariza je prelepo, a da ne govorim o istoriji. Tamo su sahranjeni i Bunov ( nobelovac) i Tarkovski i Nurejev i stotine drugih Rusa.

Slike se mislim mogu naci preko ili wikipedije ili www.flickr.com

Da li je moguce obici groblja iz Drugog svetskog rata u Beogradu?

Ja sam bio samo na Novom, Oslobodiocima Beograda i na Jevrejskom, a zanima me Austrougarsko iz prvog, Francusko iz drugog, itd.

Ima li groblje Srpskih vojnika u Tunisu?

Da, postoji srpsko vojnicko groblje u Tunisu. Nalazi se u blizini Bizerte, u gradicu Menzel Bourguiba. Deluje impozantno i svakako ga vredi posetiti.