Followers 0

svercovanje u prevozu u metropolama

163 posts in this topic

ЈЕдино како функционише то: позову полицију или полиција са њима иде. Узму податке полицајци, контрола сачини белешку и пошаље захтев полицији за податке.

Е сад нико нема права да те лиши слободе тако да ко господин човек ако нема мурије ишеташ из буса.

Kako neko moze da vas natera da platite kaznu?

Da izuzmemo sve fore ne znanja ni jednog jezika osim Srpskog itd ...

Realno, cak i ako pozovu policiju, policija dodje, opet ni policija ne moze da vas natera da platite na licu mesta koliko god novca da imate kod sebe, zar ne? Mislim, ne znam, ali meni je tako logicno ...jer sta ako taj novac nije moj, ili mi je neophodan da se vratim kuci, ili ...?

Narocito ako policija nije tu, sta i ako vam pare vire iz dzepa? Gurnete ih nazad, kontrolor nema pravo da vas pretresa, a jos manje da vam otme pare ...

Znaci mogu da zapisu podatke u pasos i posalju vam kaznu u Srbiju... (naucno fantasticno mi je i da ta kazna stigne), ali hajde i da stigne ... i ne platite je, i sta onda? Da nece mozda podizati tuzbu srpskom pravosudju zbog vas i vase kazne?  lol::

U Kanadi mozete da budete privedeni ako ne platite kaznu u roku od 30 dana, posto su povezani sa policijom ... ali to opet vazi za njihove drzavljane i ove sto imaju permanent resident tamo, i opet se u praksi ne sprovodi ...

U Beogradu je najjaca fora bila "vozim se na licnu kartu" za sve kojima je adresa u licnoj 100km dalje od BG-a...al to ne moze vise ...

Ali ovi novi su, osim sto su obelezeni i jako fini ... naravno, ako ste i vi fini ... u glavnom prodje sa "napustite vozilo" ili ni to, nego ajd sve ok ...

Jednom sam videla jednog koji je zvao muriju zbog lika koji nije hteo da izadje, a nije imao kartu ...ali, tu sam na strani kontrolora, ono je ipak bio bezobrazluk ... i pored svega, policija nije dosla, i kontrolori su odustali. :)

P.S. Ne podrzavam svercovanje, ja licno se ne svercujem i ne podsticem nikoga drugog da to radi. Reci NE svercovanju.  :LOLLL:

P.S. Ne podrzavam svercovanje, ja licno se ne svercujem i ne podsticem nikoga drugog da to radi. Reci NE svercovanju.  :LOLLL:

;D

Sio mi ga Djura.... Sto bi rek'o nas narod.

Vise volis da se vozis taksijem :D

hehe, super tema:). A Cirih i Amsterdam? Za Cirih sam cuo da nema blokada na ulazu, ali da je kontola dosta stroga, mada mi je to rekao Svajcarac pa ne bih bas verovao tek tako :), a i opet sta mi mogu ako im ne dam pasos nono...  ako neko nesto zna, bilo bi super da podeli... a za Amsterdam sam cuo da ne mozes fizicki da udjes bez karte, ima li nekog resenja :)?

A evo i malo mojih iskustava, u Berlinu i Becu sam se opusteno svercovao i nisam nikada video kontrolu

a za Amsterdam sam cuo da ne mozes fizicki da udjes bez karte, ima li nekog resenja :)?

Za metro je tako ali po gradu ti je najpotrebniji tramval koji ima masinu za kucanje karata u vozilu i kad udje kontrola samo otkucas. Kupis onu njihovu strippenkaart sa 15 polja i za svaku voznju kucas jedno polje + za svaku zonu po jos jedno. Dakle ako ulete moras dva polja da otkucas :)

Mislim da "strippenkart" nije vise u opticaju. Postoji neka druga varijanta kao zamena za tu kartu, ali nije vise tako isplativa. I, naravno,  karte koje vaze 1, 2 ili 3 dana. U nocnom prevozu, pored automata sede i kondukteri, muva ne moze da promakne!!! ::crazy:

Sto se tice Ciriha, nisam se svercovao u tramvajima ali zato nisam niti jednom video kontrolu u tramvaju a bio sam na relaciji aerodrom-centar grada dosta cesto.

Hvala puno Jovane, Natasa i Aleksa...

Ako sam vas dobro razumeo, u dnevnom nadzemnom prevozu u Amsterdamu uopste nema konduktera, vec samo u nocnom (koji verovatno pocinje negde oko 12)? ranije sam cuo da u svakom tramvaju i busu neko proverava karte i preko dana

Aleksa, jel pod tramvaj mislis na S-Bahn u Cirihu ili na tramvaje u centru? jos neko iskustvo? jel moze neko da kaze da li kontrola u Cirihu ide sa policijom?

Ako sam vas dobro razumeo, u dnevnom nadzemnom prevozu u Amsterdamu uopste nema konduktera, vec samo u nocnom (koji verovatno pocinje negde oko 12)? ranije sam cuo da u svakom tramvaju i busu neko proverava karte i preko dana

Pa pazi za nocni je moja drugarica prolazila na foru - kupi jednom i onda na ulazu svaki sledeci put mahne tom kartom vozacu a njega bas i ne zanima mnogo da li je ta karta ok. Karte vaze samo za taj dan ali u slucaju da presedas onda karta vazi i za drugi bus/tramvaj pa zato vozaci poveruju na to mahanje :) Tako je bar bilo na leto 2009.

Aleksa, jel pod tramvaj mislis na S-Bahn u Cirihu ili na tramvaje u centru? jos neko iskustvo? jel moze neko da kaze da li kontrola u Cirihu ide sa policijom?

Ja sam na kontrolu u Cirihu naleteo par puta (u vozu), ali nisam se svercovao :) Od letos, receno mi je da se policija seta vozovima zbog nekih manjih nereda koji su izbili bas u vozu, linija S7 koliko sam ja razumeo, ali ne sa kontrolerima zajedno, moje iskustvo je bar tako.. Mada, drugarica mi je rekla da za 2 nedelje koliko je tamo bila da nijednom nije naletela na kontrolu, sve je stvar srece..

Moj savet, kupi kartu od 3 dana Zurich Card, dosta se ustedi, a imas i popust u muzejima i slicno.

Ne znam koliko dugo ostajes u Cirihu ali ja sam se zadrzao pet dana i kupio Zurich card 24 h koja je 16 evra. Ona ti sluzi za muzeje i za prevoz (doduse sa ne za sve zone). Ako vec kupujes tu kartu nemoj da je ponistis odmah na automatu vec se svrckaj od muzeja do muzeja meni nijednom nisu proverili da li sam je otkucao tako da sam tek oko 11 uvece kada sam usao u tramvaj otkucao prvi put od kada krece da ti vazi. To znaci da sam uspeo da ucerdam dan vise. Da, mislio sam na tramvaje u centru njih ima gomila i oni su ti osnovno sredstvo prevoza po gradu. Ako ides  turisticki vecina stvari moze da se obidje pesaka tako da ti prevoz nije preko potreban. Zadesio sam se u zoni gde je karta bila skuplja od standardne pa sam samo prosetao tu jednu stanicu, stanice su blizu jedne druge. Vozio sam se svakoga dana od i do centra i dela grada blizu aerodroma sto ukljucuje nekih 10-15 stanica i niti jednom nije usla kontrola.

Hvala Jovane, Samael i Aleksa...

pa to je super ako u Amsterdamu u nadzemnom prevozu samo vozac proverava karte, cak i u nocnom, mislim da bi tu i samo smesak i prolazak pored njega mogao da prodje, bez pokazivanja ikakve karte... dobro je da nema osobe koja samo kontrolise karte.

Hm hm, ako se policija seta po S-Bahn-u u Cirihu, to bi mozda moglo biti malo problematicno, iako ne idu zajedno sa kontrolorima. Mada ako su ti tramvaji i moje noge dovoljni, onda to i nije toliki problem, osim ako nadjem hosta na S-Bahn liniji:)

Billy, ne preporucujem ti uopste da se svercujes u Amsterdamu, ali to ces prosuditi sam... Ja sam uzela trodnevnu kartu, vazi za sve vidove prevoza. Iako Amsterdam nije veliki, mnogo toga mozes peske da obidjes, meni je ta karta puno znacila. Kontrolora ima i u tramvajima i u na izlazima iz metroa... Jednom se desilo da su obe karte bile kod moje drugarice koja je prosla pre mene, pa mi je pruzila kartu da izadjem. Posumnjali su da se svercujem i narednih pet minuta zena je proveravala nase karte! Nocni prevoz je i nesto skuplji, tako da je ta trodnevna najbolja varijanta. I ne proverava vozac karte u nocnom, vec uniformisano lice koje sedi i pored koga moras proci.

hvala Natasa,

cuo sam juce da se i preko dana u tramvajima (ne znam za buseve) u Amsterdamu nalazi dodatna osoba koja proverava karte, ali ta drugarica kaze da je glumila glupog turistu i prolazila...

Ja sam se 2 puta vozio od Bolonje do Riminija, i uopšte nije bilo ni konduktera u vozu. Nisam se švercovao, ali sam zapazio.

A jednom su me izbacili iz voza jer nisam poništio kartu pre ulaska u voz, pa sam, izašao u mestu Sagrado, gde, gle čuda, Italijanke na šalteru govore SrpskoHrvatski, ali ne i Slovenački?, što je čudno, jer im je Slovenija blizu.

Minsk

Najbolje se ne svercovati u metrou posto u 80% slucajeva pored zene koja pazi na aparate za ubacivanje zetona stoji milicajac, a ponekad sam vidjao i pripadnike specijalnih snaga/policije ili sta vec, imaju onu mornarsku majicu koja viri ispod kragne  uniforme i na ledjima im pise SPECNAZ, mislim da njihovo prisustvo tamo verovatno ima neke veze sa terorizmom ili tako nesto.

Sto se tice autobusa, tramvaja i trolebusa, tu se svi svercuju. Tako su mi rekli moji CS domacini pa sam se i ja vazda svercovao. Otvaraju se sva vrata kao u Beogradu i karte koje mozete kupiti na trafici se cekiraju na automatima slicnim onim u Beogradu, znaci nista elektronski samo pritisnete kartu. Kontrolori nose uniforme tako da ih mozete prepoznati, na uniformi imaju dve fluorescentne linije a u nekim busevima sam cak i video plakat sa opisom i slikom uniforme kontrolora, da ne bude zabune :D.

Tek u nekim linijama trolebuskim sam video konduktere (tj kondukterke) koje prodaju karte, iako sam se vozio prevozom bas mnogo posto su moji CS domacini uglavnom bili u nekim udaljenim delovima grada kondukterke sam video samo na jednoj liniji, a to je trolebus br 20 Vakzal-Serebjanka.

Sto se kontrolora tice, iako sam se bas dosta svercovao nisam imao ni jedan susret sa nima niti sam ih ikada video cak ni na stanici, sve sto znam o njima je ono sto su mi rekli moji CS domacini, a to je za dve fluorescentne pruge na uniformi i to da nikad ne zovu miliciju, ali nemojte me drzati za rec posto ni oni ni ja ne znamo sta se desava kad navataju stranca.

Karte su jeftine, karta za: tramvaje, trolebuse,buseve i zetoni za metro kostaju 13 dinara. Marsutke kostaju 50 dinara, sa tim da ako idete marsutkom na nekoj kracoj relaciji naplate vam 25 dinara. U marsutkama dobijete cak i fiskalni racun.

Voz Szczecin - Berlin. Cena karte 10 EUR (na blagajni ili kod konduktera u vozu). Voz polazi i kondukter pita ko nema kartu (na nemačkom). Prodaje onima koji je nemaju, a nama koji smo kupili na blagajni nije ni pregledao. Ne znam da li je tako uvek ili je njega samo mrzelo da pregleda. Možda nekom uštedi 10 evra ova informacija...

Tako je uvek. To je bio kondukter (samo prodaje karte), a povremeno naidju i kontrolori. Kad bi kondukter ujedno bio i kontroler, zamisli kakve bi sve mahinacije mogao da pravi.

kako li je u švedskim vozovima ,to ti je verovatno poznato?udjem recimo u Nykopingu pa do Štokholma.Na relaciji Ajndhoven Amsterdam sam imao švercersko iskustvo,slučajno(uleteli u voz u zadnjem momentu ,kad ono niko nije prošao da traži kartu ,ja mislio u vozu da je kupim)ušteda 17.5 eu

Karte su jeftine, karta za: tramvaje, trolebuse,buseve i zetoni za metro kostaju 13 dinara. Marsutke kostaju 50 dinara, sa tim da ako idete marsutkom na nekoj kracoj relaciji naplate vam 25 dinara. U marsutkama dobijete cak i fiskalni racun.

Ja ne znam kako taj njhov gradski prevoz prezivaljava,kad em su im jeftine karte em niko ziv ih ne kupuje? :?

Ne znam da li ih niko ne kupuje, ali ih moji CS domacini nisu kupovali, ni njihovi drugari, stariji ljudi verovatno kupuju. Cene karata su po meni realne, posto kod njih TNG kosta 35 dinara, a litra benzina 60 din. Pored toga tamo vlade neki drugi sistem, moglo bi se reci da je i dalje komunizam, a gradski prevoz se verovatno finansira velikim delom iz budzeta. Osim gradskog prevoza i zeleznica je mnogo jeftina npr, od Minska do Bresta (350km) brzim vozom, karta kosta 130din sediste, ili 200din lezaj plackartni, kod nas bi sediste izaslo oko 1000din, recimo karta BG-Nis onim pilicarskim vozom kosta 600din, a tu ima oko 200km. Tako da je u principu sve jeftinije mnogo.

može li mi ko reći, uputiti da li je izvodljivo švercovanje u prevozu u Frankfurtu na Majni?

vidim da nedeljna karta košta 23,10 evra, a za ceo mesec čini mi se oko 80 evra.

Pošto ostajem cirka 15tak dana nemam potrebu da uzimam mesečnu kartu.

da li da uzmem jednu nedeljnu a posle se švercujem? i kakve  su nadležnosti njihovih kontrolora kada uhvate nekog bez karte? da li je osoba dužna da im da pasoš na uvid ako to zahtevaju ili ne? i ako traže da se plati na licu mesta,a osoba nema novac kod sebe,kakve su posledice?

kod ovih naših bus plus janjičara,kada mi traži ličnu ,samo mu kažem da nisam dužan da mu je dam.da nije službeno lice koje može da legitimiše.i zdravo.

Unapred zahvalan na savetima i odgovorima.

Frankfurt (slicno kao i Berlin) je grad sa kriminalom mnogo iznad nemackog proseka, tako da su i kontrolori prepredeniji, cesto u civilu i spremniji na sva vrdanja.

Takodje, pogotovo u vecernjim satima, ulaze radnici obezbedjenja i/ili panduri da nadgledaju metroe posto bude dosta incidenata; oni su uvek u uniformi i nikad ne proveravaju karte, tako da od njih nema opasnosti.

Mislim da je kontrolorima hijerarhija S-Bahn, U-Bahn, Tramvaj pa Bus (u S-bahn upadaju najcesce, pogotovo na potezu Ostendstrasse-Hauptwache; u bus skoro nikad - jedino sto posle 9 uvece moras da udjes kod vozaca i pokazes mu nesto, mada se uglavnom ne udubljuju tako da mozes da mu mahnes i nevazecom kartom, iako tu nema garancije jer zavisis od njegovog raspolozenja)

Ja sam se bas dosta nasvercovao po celom svetu ali mi je princip uvek bio da sednem napred i "skeniram" ljude na stanici i kad ih prepoznam izadjem napolje. A u vrlo retkim momentima kad me uhvate se nisam nikada izvlacio i majmunisao nego sam uvek lepo civilizovano platio sta treba. Mislim da je to neki fer plej, kada sam vec toliko ustedeo svercovaci se..

Frankfurt (slicno kao i Berlin) je grad sa kriminalom mnogo iznad nemackog proseka, tako da su i kontrolori prepredeniji, cesto u civilu i spremniji na sva vrdanja.

Takodje, pogotovo u vecernjim satima, ulaze radnici obezbedjenja i/ili panduri da nadgledaju metroe posto bude dosta incidenata; oni su uvek u uniformi i nikad ne proveravaju karte, tako da od njih nema opasnosti.

Mislim da je kontrolorima hijerarhija S-Bahn, U-Bahn, Tramvaj pa Bus (u S-bahn upadaju najcesce, pogotovo na potezu Ostendstrasse-Hauptwache; u bus skoro nikad - jedino sto posle 9 uvece moras da udjes kod vozaca i pokazes mu nesto, mada se uglavnom ne udubljuju tako da mozes da mu mahnes i nevazecom kartom, iako tu nema garancije jer zavisis od njegovog raspolozenja)

Ja sam se bas dosta nasvercovao po celom svetu ali mi je princip uvek bio da sednem napred i "skeniram" ljude na stanici i kad ih prepoznam izadjem napolje. A u vrlo retkim momentima kad me uhvate se nisam nikada izvlacio i majmunisao nego sam uvek lepo civilizovano platio sta treba. Mislim da je to neki fer plej, kada sam vec toliko ustedeo svercovaci se..

Druže,hvala na odgovoru. reci mi samo,hipotetički šta se dešava, ako osoba u trenutku "hvatanja" nema para da plati,da li se samo uzmu podaci i napiše kazna? da li se posle na graničnom prelazu mogu desiti neke komplikacije ako se ne plati ta kazna?

da li preporučljivije,tj bolje uvek nositi sa sobom pasoš ili je dovoljno naša lična karta? mada ja imam još onu na starom obrascu,piše SRJ.

Uglavnom ću koristiti U bahn,ali imaću u vidu navedenu S bahn relaciju. Kada dođem na lice mesta,verovatno ću uzeti nedeljnu,a posle ću videti kako i šta funkcioniše.

Pa sa tim nemam iskustva jer sam u Nemackoj imao boravak, tako da su mi najnormalnije napisali na adresu u Nemackoj i da platim u roku od nemam pojma kolko dana.

A za licnu kartu se jedino secam da sam jednom imao neki problem sa murijom (ne secam se tacno zbog cega) i da sam rekao da nemam dokumenta kod sebe - posto nisam imao pasos. I kada se kasnije ispostavilo da sam imao licnu kartu (staru SRJ samo na cirilici) su mi rekli da nisam trebao da kazem da nemam nista i da ta licna karta najnormalnije vazi kao dokument, bez obzira sto oni ne razumeju sta pise.

Ali valjda najpametnije na putovanjima je nositi kopiju prve strane pasosa i strane sa vizom (a na tebi je da procenis kome ces to da pokazes a kome neces)

Guest
This topic is now closed to further replies.
Followers 0