Posted May 27, 2009 Covek se zove Auda ili Oda (ok je i jedno i drugo) telefon je 00 962 777 244 605 mail a.desertwolf@gmail.com U Damasku smo dvokrevetnu sobu u hotelu Afamia platili 50 € sa doruckom (svedski sto). Hotel je veoma dobar i cist, sobe su odlicne, ima ispred mali parking, a nalazi se 100 m od Omajad Dzamije i starog grada. Da budem iskren doslo je do nesporazuma u komunikaciji jer smo mi razumeli da je soba 50$ (35€) pa smo odmah prihvatili najvise zbog njegovog polozaja i jer smo zurili da krenemo u obilazak. Pre toga smo u nekoliko hotela u okolini koji su extra i bolji od Afamie(kad kazem extra mislim na hotel u orijentalnom stilu, cist, sa komfornim sobama i dobrim kupatilom) dobijali cenu od 70 $ (50€) Mislim da se u Damasku moze pronaci uz malo cenkanja za 25-30€ dvokrevetna soba sa doruckom u dobrom hotelu sa dobrim polozajem. Obavezno svratite u Jaber house u starom gradu na veceru. Fantastican restoran star preko 200 godina a hrana je veoma jeftina. Mi smo probali i jeli svasta i pili svasta za otprilike 600 nasih dinara po osobi. Usluga super. Zoki, care, bas ga niste stedeli za smestaj Nego, da ti i tvoja grupa slucajno niste bili u Petri za 1. maj? Mi naletesmo na naseg coveka koji je brzo prosao pored nas i savetovao da posetimo Aqabu, i sada mi pade na pamet da nisi to bio ti ili neko iz tvoje grupe? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 27, 2009 Markopolo da li bi nam napisao kako si ti prosao na putesestviju. Prevoz, smestaj, sta ste posetili i td. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 27, 2009 Markopolo, mi smo u Petri 2.maja nocili a obilazili je 3.maja i sigurno nisi sreo mene jer ja ne bih pored nasih ljudi samo prosao. Vec bih sigurno popricao, pozvao na druzenje, pice, razmenio iskustva. Nasa grupa je bila dve devojke i dva momka a u Aqabu smo isli posle Petre. Inace Aqaba nije nista posebno ali se nalazi na moru i dobro je mesto za predahnuti dva-tri dana jer je na polovinni puta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 28, 2009 Markopolo, mi smo u Petri 2.maja nocili a obilazili je 3.maja i sigurno nisi sreo mene jer ja ne bih pored nasih ljudi samo prosao. Vec bih sigurno popricao, pozvao na druzenje, pice, razmenio iskustva. Nasa grupa je bila dve devojke i dva momka a u Aqabu smo isli posle Petre. Inace Aqaba nije nista posebno ali se nalazi na moru i dobro je mesto za predahnuti dva-tri dana jer je na polovinni puta. Naravno, ne bi ni mi prosli tek tako, nego dok se mi osvestismo kad cusmo maternji jezik i smislismo da progovorimo "Stani, rodjace!", tip je vec prosao i `ebi ga onda... Mi nismo isli do Aqabe, ali sledeci put ja idem sigurno! Volim da posecujem mesta koja ostavljaju tako dijametralan razlicit utisak na ljude, jer Aqabu pola ljudi preporucuje da se poseti, a pola kaze da bas i ne mora Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 28, 2009 Markopolo da li bi nam napisao kako si ti prosao na putesestviju. Prevoz, smestaj, sta ste posetili i td. Pedjalon, ja cu onako taksativno i hronoloski da napisem nesto, ako treba detaljnije, pitaj slobodno Nasa mala grupa, 3 devojke i 2 momka, koristila je samo autobuski prevoz i spavala u hostelima... Bg-Sof karta 22e, Sof-Istanbu 25e, tamo smo, u Istanbulu, onda nocili 2 noci po 10e u bas novom hostelu, na pola puta izmedju Sirkezi stanice i Gulhane parka, bas u onoj ulici,zaboravih ime, kojom prolazi tramvajska linija. Zatim smo krenuli pravo za Damask, busom, turski prevoznik, za manje od 22 sata smo presli skoro 1800km i stigli u Damask za 45 evra (ovo moze i 10 evra jeftinije, ali sa vise menjanja buseva, mi smo se odlucili da samo jednom menjamo bus pa je zato i malo skuplje). U Damasku smo kod Victoria Bridga, na 5 min od Al-Merjeha nasli mnogo pristojan hostel gde smo platili 4e po coveku, i tu smo bili 3 noci. Jedan dan smo iskoristili da posetimo Malulu i Seidnaju, i to nas je kostalo ovako - 70 centi do Malule minibus, od Malule do Sednaje, posto ne postoji regularna linija, extra platili za prevoz 1.5e, a od Sednaje do Damaska 30 centi. Onda smo krenuli za Amman, service taxi, 10e po coveku, samo sto se nas 5oro uguralo unutra, ali sreca i bio je nov Hyundai koji nas je pokupio ispred hostela i nismo se gurali pozadi . Iz Ammana smo odmah uhvatili prevoz za Wadi Musu za 3 JD (0.9 JD=1 e). U Wadi Musi bili smo u Musa Spring hostelu, ovde na forumu cesto pominjanom , i tu smo platili 5 JD smestaj. Imali smo dva nocenja, obisli Petru, platili to 21 JD. Povratak u Amman 3 JD, service taxi do Damaska 10 JD, nocili u istom hostelu za 4 e. Krenuli za Palmiru busom i to platili 2.5e, u Palmiri nocili za 5e i to dve noci u Citadel hostelu (inace u Palmiri je dovoljna jedna noc, vidis grad uvece i ujutro i odmah ides dalje, ali mi smo bili spreceni zbog pescane oluje da krenemo dalje i morali smo da nocimo). Iz Palmire smo krenuli za Homs minibusom i to platili 1.5e, iz Homsa za Hamu najboljim autobusom kojim sam se vozio u zivotu, i tu voznju platili 70 centi , u Hami smo bili jednu noc u Cairo hostelu, platili 5e nocenje i jos 5e za turu do Masajafa i Kraka. Sutradan krenuli za Alepo, bus je kosta 1.5e, a u Alepu smo imali 3 nocenja u hostelu koji smo platili 5e. Posle toga smo krenuli za Antakiju taxijem, i malo pretplatili, dali smo taxisti po 5e i naravno obavezno svercovanje boksova cigareta za taksistu U Antakiji smo kasnije stigli, hteli u Kapadokiju, ali se predomislili i uzeli bus za Istanbul za 22e i posle nocnog putovanja stigli u Istanbul gde smo imali jos jedno nocenje od 10e. Onda smo krenuli za Sofiju, to je klasika 25e, u Sofiji uhvatili bus za Nis, to je 12e i od Nisa do Bg 10e... To je to... Ukratko Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 28, 2009 Markopolo, sabirajuci tvoje troskove prevoza vidim da vas je to izaslo 200€ po osobi a niste stigli do Crvenog mora, Wadi Ruma, Mrtvog mora, Sredozemne obale Sirije i sl. Hocu ustvari da kazem da se auto, sa svim mogucim taksama (2x Sirija) isplati vec ako ide troje ljudi na put. Nas je put Novi Sad-Crveno more-Novi Sad (8000 km) kostao 250€ po osobi, a isli smo autom koji je trosio u proseku 11 l dizela. Sa manjim potrosacem mozete da prodjete i sa 150€ a da ne spominjemo prednosti putovanja autom. Steta sto ste propustili Kapadokiju. U stvari mozda i nije. Turska zasluzuje posebno putovanje od 15-20 dana. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2009 onda nocili 2 noci po 10e u bas novom hostelu, na pola puta izmedju Sirkezi stanice i Gulhane parka, bas u onoj ulici,zaboravih ime, kojom prolazi tramvajska linija. Po opisu, rekao bih da je u pitanju nedavno otvoreni "Harmony" hostel u Istanbulu, ulaz kroz prodavnicu tepiha Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2009 onda nocili 2 noci po 10e u bas novom hostelu, na pola puta izmedju Sirkezi stanice i Gulhane parka, bas u onoj ulici,zaboravih ime, kojom prolazi tramvajska linija. Po opisu, rekao bih da je u pitanju nedavno otvoreni "Harmony" hostel u Istanbulu, ulaz kroz prodavnicu tepiha Pun pogodak Vlasnik hostela je Kada smo krenuli dao nam je kilogram pamfleta i flajera da delimo i reklamiramo po Beogradu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2009 Markopolo, sabirajuci tvoje troskove prevoza vidim da vas je to izaslo 200€ po osobi a niste stigli do Crvenog mora, Wadi Ruma, Mrtvog mora, Sredozemne obale Sirije i sl. Hocu ustvari da kazem da se auto, sa svim mogucim taksama (2x Sirija) isplati vec ako ide troje ljudi na put. Nas je put Novi Sad-Crveno more-Novi Sad (8000 km) kostao 250€ po osobi, a isli smo autom koji je trosio u proseku 11 l dizela. Sa manjim potrosacem mozete da prodjete i sa 150€ a da ne spominjemo prednosti putovanja autom. Steta sto ste propustili Kapadokiju. U stvari mozda i nije. Turska zasluzuje posebno putovanje od 15-20 dana. ta razlika od 50 evra i stigli bi i to, ali... Zato sledeci put zbog konfora i slobode u kretanju spremam i opremam makinu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 2, 2009 I ja bih u Liban,ali kako najjednostavnije? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2010 Pozdrav, planiram da posetim Siriju i Jordan u sopstvenoj režiji. Sirija mi deluje zanimljvije, pa sam za Jordan mislio da odvojim samo 4 dana, jer sam na žalost skučen sa vremenom. Za ta 4 dana sam mislio da obiđem Aman, Mrtvo more, Patru i Wadi Rum. Aman koliko sam uspeo da saznam na ovom forumu i na drugim drugim mestima nije ništa posebno, te bih za obilazak ovog grada odvojio jedan dan. Mrtvo more sam mislio da mi bude samo uspustna stanica, tj. da se malo brčnem, izađem i da to bude sve. Petra - jedan dan i Wadi Rum takođe jedan dan. Ono što mi predstavlja problem i što sam hteo da se sa vama konsultujem je kako što efikasnije obići ove lokacije. Koliko sam upoznat Jordan se ne može baš pohvaliti dobro organizovanim prevozom i povezanošću, te ova činjenica predstavlja problem prilikom obilaska ove zemlje. Zbog posete Petri planirao sam da jedno veče prespavam u Wadi Musu, jer bih jedan ceo dan da provedem u obilasku Petre. Međutim, problem je što najraniji bus iz Amana za Wadi Mus polazi u 6 ujutru što je prekasno. A najkasniji u 2 popodne što je opet prerano, jer šta ću da radim u Wadi Musu od 18 sati? Takođe ne znam kako bih tu uklopio Mrtvo more. Sledaća dilema je da li u Wadi Rum uzeti neku organizovanu turu? Pretpostavljam da bi ovo bilo najbolje rešenje. Ali gde mogu da se uzmu ove ture? Da li može u Wadi Musu, jer ne bih da se vraćam u Aman, a onda iz Amana ponovo ka Wadi Rumu. Nekako mi deluje da mi je jedina varijanta da uzmem taksi od Amana do Wadi Musa, sa jednim stopom na mrtvo more. Da u Wadi Musu sa nekom agencijom odem na organizovanu turu do Wadi Ruma, a odatle pravo u Aman. Da li je ovako nešto moguće i da li neko možda ima neki bolji predlog? Izvinjavam se ponavljam pitanje, ali čini mi se da o ovome nije bilo reči. Tačnije, pisali su ljudi o svim ovim lokacijama, ali niko nije obijasnio kako da se obiđu u što jednostavnijoj i efikasnijoj iteraciji. Pozdrav i unapred se zahvaljujem na pomoći. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2010 Kada je rec o Wadi Rumu ove informacije sam nasao ovde na forumu i na jos nekom cije sam ime zaboravio. 1. Covek se zove Auda ili Oda (ok je i jedno i drugo) telefon je 00 962 777 244 605 mail a.desertwolf@gmail.com Nama je uzeo 40 JD (10 po osobi) ali smo isli za njim nasim autom, cak smo se i nekoliko puta trkali po dinama ili isusenim jezerima a nocna voznja je i sto prica za sebe. Ceo izlet je bio fantastican. Mislim da je celodnevni izlet njegovim kolima 100 JD. https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=23.30 2. Safari Camping In Wadi Rum Hussein Suleiman Wadi Rum e-mail: hussein_rum@yahoo.com (after hussein its “_” ) Mobile 00962 79 5583763 – 0777 925038 We paid 25 JD per person including a trip safari by car for 3-4 hours and you will see different kind of sand + traditional dinner + breakfast. (You can see the sun set. I recommend ) At 9 a.m we had a bus to Petra for 5 JD Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 5, 2010 Samo da ti dam jedan savet. Ako se potrudiš, bez problema možeš da obiđeš Petru za jedan dan. Znači, hvataš taj najraniji bus iz Amana i po dolasku odmah ideš na lokalitet (zamoli da ti pričuvaju stvari na ulazu). Predveče, kada budeš izlazio, idi u Wadi Musu i nađi smeštaj. Sledeće jutro, opet u ranijim časovima, imaš iz Wadi Muse mini bus za Wadi Rum. Heh, barem je bilo tako pre 7 godina U svakom slučaju, hoću da kažem da bez problema možeš da obiđeš Petru i tog dana kada dođeš autobusom iz Amana. I to ne na neku "gurku", već sasvim normalno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 5, 2010 Ja sam osmislio sledeći iteraciju, pa sam hteo da se sa vama konsultujem da vidim koliko je realna 1 DAN: Obilazak Amana 2 DAN: Obilazak mrtvog mora i put do Wadi Musa 3 DAN: Obilazak Petre + Wadi Rum 4 DAN: Wadi Rum + put do Amana + put do Damaska 1 i 2 dan si skroz jasni i verujem da za ova dva dana ne bi bilo problema. Što se tiče Wadi Ruma, voleo bih da provedem jedno veče u pustinji. To bi značilo da bi mi odgovarao neki program koji počinje u predvečernjim časovi (počeo bi 3-ćeg dana), jer bih vreme pre toga proveo u obilasku Petre i u putu Petra-Wadi Mus-Wadi Rum. 4 DAN do podneva ili možda nešto još malo bih iskoristio za dodatni obilazak Wadi Ruma, a onda na put u Aman. Bilo bi poželjno, mada nije neophodno, da mogu da se istog dana iz Amana prebacim u Damask. Koliko vidim, u ovom planu jedina kritična tačka je tura po Wadi Rumu, tj. to što ne znam da li postoji neka ekskurzija u vreme kada bi meni odgovaralo. Da li je neko upućen u ovo? I koliko vremena bih trebao da odvojim za obilazak Petre? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 9, 2011 Krajem marta putujem za Jordan. Ima ko iskustva, na sta treba biti oprezan. Cujem da je divna zemlja. Kakva je sada situacija tamo? Hvala na odgovorima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 9, 2011 Zlatirog dobrodošao na forum, pošto si nov, par saveta Prvo preko opcije search u vrhu strane pokušaj da pronađeš odgovore na tvoje pitanje. Moguće je da je neko već odgovorio, pa će se izbeći nepotrebno dupliranje sadržaja. Posebno obrati pažnju ako već postoji tema sa identičnim nazivom, suvišno je otvaranje više tema sa istim naslovom. O Jordanu se dosta pisalo, jer ljudi sa ovog foruma često putuju tamo. Pročačkaj po forumu malo, ima i svežih informacija. Naravno ako nema, pitaj ovde na temi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2011 Kakva je situacija u Jordanu??Kakve su avio veze do tamo??Zbog loše političke situacije u Siriji??A i Egipat je za izbegavanje ovo leto?? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2011 Malev ima let za Aman, Damask, Bejrut, TelAviv... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 24, 2011 Moja ovogodisnja tura je trebalo da bude 7 dana Sirija, 1,5-2 Jordan, 7 dana Izrael... Zbog situacije u Siriji planiramo da smanjimo na 2,3 dana boravak tamo, tek toliko da prodjemo do Jordana i da ostatak dana provedemo u Jordanu. Sirija mi je oduvek delovala mnogo primamljivije, i sad nekako ne sa puno volje planiram dane u Jordanu. Dakle - kako iskoristiti 5 dana u Jordanu? Mislim da cemo iznajmiti auto u Amanu i ostaviti ga na granici sa Izraelom. Da li je moguce obilaziti Wadi Rum sopstvenim kolima (iznajmicemo nesto najmanje/najjeftinije)... Jos neka ideja, savet? Koliko se vredi zadrzavati kod Mrtvog Mora? Da li je neko isao na Malaqi trail?.... Moj utisak je da se u Jordanu dosta ulaze u internet promociju raznih nacionalnih parkova i drzave uopste, i sve to jako lepo izgleda na netu, samo sto ne znam da li je bas tako divno u stvarnosti? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 24, 2011 Video sam u Wadi Rumu da je jedan beduinski džip ostao bez točka u pesku. Ne znam koliko je pametno ići sa običnim vozilom. Vrućine su velike i bilo bi dobro da vozilo ima klimu (alterantiva je da se tokom tog najgoreg dela dana sakriješ pod stenu u hlad). Može da pomogne i GPS. Ovde možeš da pitaš o sopstvenom vozilu i nađeš mapu Wadi Ruma: http://www.wadirum.jo/ Novosađanin Zoki je išao tamo svojim džipom, ali je našao i lokalnog beduina kao vodiča. Ima negde i taj putopis. U Wadi Rum idite kako god. Baš je dobro. Ako budeš iznajmila kola bilo bi dobro da odeš i na Mrtvo more u Jordanu. To kupanje traje najviše 15 minuta. Nemoj da ideš na Aman Beach već se kupajte pored nekog lokalnog potoka gde ćete odmah isprati so. Moraćeš da se raspitaš gde se ti potoci ulevaju u Mrtvo more. Oni su to uradili: http://www.elefmagazin.com/Lifestyle/Setnja-po-Blistoku-5.html Idi na planinu Nebo, Madabu, Petra (ulaznica je sada mnogo skupa i ima mnogo toga da se obilazi; dovoljan ti je jedan dan da vidiš glavno), možda Betanju (ništa naročito). Pročitao sam i da je Wadi Mujib lep kao kontrast jordanskoj pustinji. Postoje i neke građevine pod zaštitom Uneska u pustinji istočno od Amana, ali ne zanm ništa o tome. Zavisi i od toga šta ćeš videti u Siriji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 6, 2011 Petra (ulaznica je sada mnogo skupa i ima mnogo toga da se obilazi; dovoljan ti je jedan dan da vidiš glavno), Jedan dan 50JD, dva dana 55JD, tri dana 60JD. Samo info u slucaju da neko misli da zagleda vise od dan, da dodatni dani nisu toliko skupi koliko ovaj prvi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 9, 2011 E dobro. Nasa grupa se smanjila sa 4 na 2 clana posade, tako da iznajmljivanje kola u Jordanu otpada. Recite mi kakve su veze, busevi, vozovi po zemlji? Sta da ocekujem? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 10, 2011 U Amanu u hotelu Palas (ima ih vise sa tim nazivom) ima u ponudi organizovana tura ka Mrtvom moru, Mont nebu, Mndava, itd. U Amanu, kao u većini gradova bliskog istoka, ima više autobuskih stanica, tako da je nekada bolje uzeti organizovanu turu. Sa južne autobuske stanice krecu autobusi ka Petri, Aqabi i td. Za Jerah više ne znam. Mislim da vozovi još uvek ne saobraćaju. Castles Imagine the striking of ancient hooves on cobbles at the Crusader castles of Karak and Ash Shawbak. If you listen extra hard, you may catch the whisper of the wind penetrating the underground passageways. Tour the eastern desert castles (www.kinghussein.gov.jo/tourism5.html), built as hunting lodges and trading posts by the Umayyad, such as Al-Kharanah and Amra. Ovi kasteli su mi bili vrlo interesantni ali, nažalost, ostali su za sledeću posetu Jordanu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites