Posted April 27, 2014 Jedino sto ne znam gde bih posle Instabula stvarno,jer ovo mi je prvo samostalno putovanje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27, 2014 Nisam bio ali sam od dosta ljudi čuo da je Edirne ( Jedrenje) lijep gradić a on ti je na putu za Istanbul ako ideš kopnom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27, 2014 (edited) Evo sada sam pogledao malo na netu lepo mesto taman usput :rolleyes: Edited April 27, 2014 by Cannavaro Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 28, 2014 Možeš i do Burse, stare prestonice Osmanlijskog carstva. Ima brod iz Istanbula, stiže se veoma brzo a grad vredi da se obiđe. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 28, 2014 A mozes ferijem i do Crnomorske regije (Sile, Agva...) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 28, 2014 Uzecu u obzir svaki predlog,hvala vam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 29, 2014 Ja ti preporucujem da odes na Princess Islands (Adalar na turskom) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 30, 2014 Ljudi sta jos obici posle Istanbula u Turskoj msm mesta koja vredi videti? Nisi mi baš najjasniji: da li misliš u okolini Carigrada ili baš misliš na Tursku?Ako misliš na Tursku: meni je posebno legao kraj oko Mardina & Midjata. Šanli-Urfa je veoma prijatna.Dijabakir je sasvim OK. Antakija/Hataj je OK... Van je bio interesantan - sad već i ne: bio zemljitres i urnisao grad, pa je sada to standardno arhitektonko ruglo (beton, čelik, staklo). Idi u Kapadokiju (Nevšehir je sasvim solidna baza za smucanje po tom "Mesesu"). Pamukale je izvikano mesto & potpuno devastirano - ipak mnogima se sviđa.Turska je poveća - i u svakom delu ima interesantnih stvari. Možeš da je seckaš na komade i tako je obrađuješ (Carigrad & okolina: Bursa, Izmir, egejska obala sve do Bodruma), Centlalna Anadolija, Jugoistočna Anatolija, Sever & Istok... Svašta ima... Uzmii dobar gajdbuk pa studiraj... i: SVE JE DOSTUPNO i to VEOMA LAKO. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2014 Poslednjih nekoliko poruka prebačene u prikladniju temu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2014 nadam se da ovo necete shvatiti kao reklamu jer cu promovisati krajnje nekomercijalan sadrzaj,ali svaki putnik za istanbul bi trebao da prouci ovaj blog jedne veoma drage osobe, jedne ivane iz temerina.iz ciste ljubavi prema tome gradu ona je pokrenula blog pre par godina i time pomogla velikom broju putnika u taj cudesni grad.tu su veoma sazvakane ,a neophodne informacije za svakog ko ide prvi put,a i za one koji su istanbul vec posecivali.evo ga link:http://www.ivanajerkov.com/takodje, ukoliko zelite procitajte i ovo,moze biti zanimljivo:http://lutam-i-lupam.blogspot.com/2013/01/sve-prave-ljubavi-su-tuzne-muzej.htmlhttp://lutam-i-lupam.blogspot.com/2012/11/istanbul-na-tanjiru.html Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2014 (edited) Ne znam, u svakom slucaju pohvala za blog, ali ja generalno ne volim stav "znam sve o Istanbulu i pruzicu vam gomilu informacija", jer se u tim informacijama nadje dosta gresaka. Neke greske su ispravljene u komentarima, ali neke nove su se pojavile. Inace vrh je , na pitanje zasto preporucuje Havatas sa Ataturka do Taksima, pa cimanje do Sultanahmeta, kad vec postoji jednostavnija i jeftinija opcija laki metro do Zejtinburnua pa tramvaj, autorka bloga odgovara da nepostojanje metroa u Srbiji moze predstavljati dodatni izazov. Mozes misliti, vagoni k'o vagoni samo sto delimicno idu pod zemljom. Pogotovo sto je deonica od aerodroma do Zejtinburnua 90% iznad zemlje. Edited May 10, 2014 by dejo76 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 12, 2014 Evo od osobe koja zivi u Istanbulu vec 8 meseci Nekad taj tramvaj zna toliko da bude prenatrpan, da mi je muka kad idem u sorcu i majici, a kamoli sa koferom Havatas opcija je jednostavnija ako imas kofere, kad samo hoces da sednes sto pre, i da pobegnes sa aerodroma Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 12, 2014 Evo od osobe koja zivi u Beogradu vec 38 godina. Ako treba da ides iz Zemuna do Zelenog Venca, pogotovo u vreme spica, cak i besplatan prevoz do Autokomande nije bas idealna opcija...Ako bi bio ljubazan da otkrijes nacin kako od Taksima najlakse stici do Sultanahmeta, bez koriscenja prenatrpanih tramvaja ili autobusa. Ne zaboravi da, u vreme pisanja bloga, metro preko Zlatnog roga nije postojao. Ako se jos i poklopi da u isto vreme policija malo blokira Taksim i okolinu, a suzavac blokira kiseonik, eto radosti za nekog ko je mozda prvi put u Istanbulu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2014 (edited) Ne znam, u svakom slucaju pohvala za blog, ali ja generalno ne volim stav "znam sve o Istanbulu i pruzicu vam gomilu informacija", jer se u tim informacijama nadje dosta gresaka. Neke greske su ispravljene u komentarima, ali neke nove su se pojavile. Tako je: ovakvi blogovi su dobri za početnike koji tek upoznaju grad. Sve što sam tu video su "opšta mesta" - teško da je blog znalca grada....Dobro, daću fore - za jedno 5 god. ću ponovo posetiti sajt, pa da vidim da li ga je pisac stvarno upoznao... ili je ostao na nivou "turističke razglednice opšeg tipa - sve za svakog, jeftino!", Edited May 13, 2014 by BooBooleya Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2014 kada sam postavio link do ivaninog bloga napisao sam da je nastao iz ciste ljubavi prema tom gradu,a ne da je ona neko ko je doktorirao poznavanje istanbula. koliko god bio opsteg karaktera, veoma je zgodan za nekog ko ide prvi put tamo.ne vidim nista lose u savetima da se obidju topkapi, plava dzamija, aja sofija...postoje ljudi koji upravo vole da u nekom gradu vide ono po cemu je taj grad i poznat sirim narodnim masama,te, nekima mrske, turisticke atrakcije...kod neke od sledecih poseta otkrivace se i neka zabacenija, manje poznata,ali ne i manje atraktivna mesta.takodje, smatram blog dosta korisnim za organizovanje vremena, makar kada se ide prvi put.cenim vasu potrebu da idete na alternativnija mesta i koristite alteranativnije vidove prevoza i cega vec,a ironiju i prezrive opaske mozemo ostaviti za neke druge forume ili drustvene mreze. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2014 Na pocetku sam pohvalio postojanje bloga o Istanbulu, evo pohvalicu opet, ali primecivanje veceg broja gresaka u tekstu o javnom prevozu nikako ne bih nazvao prezrivim opaskama. Ali dobro, ako neko zeli da se osloni na pogresne informacije, samo napred. Problem ce imati bas onaj ko ide prvi put, ostali ce se vec nekako snaci. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 28, 2014 Pozdrav drustvo,Sutra uvece letim za Istanbul. Oko 11 uvece bih trebao da sletim na Ataturk. Koliko je kompliovano u to doba doci do Sultanhameta?Hvala unapred. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2014 Sve zavisi koliko će ti vremena trebati od trenutka sletanja aviona do izlaska iz aerodromske zgrade. Ne računaj na manje od pola sata ako čekaš prtljag i moraš da promeniš valutu u turske lire.Najbolja i najjeftinija varijanta ti je kombinacija metro M1 i tramvaj T1. Metroom ideš do poslednje stanice Aksaraj gde presedaš na tramvaj koji ide za Kabataš. Sultanahmet ti je četvrta stanica. Cena za ovu avanturu ti je 2 puta po 3 TL za žetone. Problem je što je poslednji polazak metroa (kao i celokupnog javnog prevoza u gradu) u ponoć.Ako ne stigneš na metro, imaš HAVATAŠ bus sa aerodroma ka Taksimu. Poslednja tri polaska su u 0:00, 0:30 i 1:00. Cena je 10 TL. Možeš da ideš do Taksima ili da siđeš na Aksaraju odakle nastavljaš taksijem ka Sultanahmetu. Vožnje bi izašla oko 10 TL.Treća varijanta je taksi od aerodroma do Sultanahmeta. Cena je oko 45 TL, otprilike 15-20 evra. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2014 Hvala puno. Pisacu kako sam se snasao. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2014 Moj prijedlog: cim avion prvi put dotakne pistu ti se odmah odvezuj i jurišaj ka izlaznim vratima da budes prvi u redu za izlazak, te kad se vrata aviona otvore onda jos brži trk na "granicu" i imat ces sanse Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2014 U to vreme (oko 23:00) zna da bude gužva (makar sam je video više puta) i imaj na umu da ti od spuštanja aviona do izlaska sa aerodroma treba najmanje 45 min. I to je najbolje čemu možeš da se nadaš. Ne zaboravi da je to glavni aerodrom i da u to vereme sleće dosta aviona sa afričkih destinacija.. Gužva na graničnoj policiji zna da bude žešća..Hvataj Havataš bus... Ili rezerviši prevoz - ima raznih firmi... Možda i tvoj hotrel ima opciju prevoza ? (uz plaćanje... ) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 2, 2014 Evo me nazad.Trebalo mi je tačno 55 minuta da od trenutka kad je avion dodirnuo pistu budem na peronu metroa. Uhvatili smo metro ali onda smo od Aksaraja morali taksijem. Najveći problem je bio čekanje prtljaga, nekih 25 minuta cupkanja u mestu. U svakom slučaju, hvala puno na instant informacijama svima.Živi bili. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2014 Treba mi pomoć oko onog konfuznog voza za Istanbul Iz Bukurešta u 12:55, preko Bugarske, dokle ide? I kako iz te stanice do Taskima? A druga stvar, u povratku, kreće iz Istanbula u 22:00? Odakle? I kako do Sofije s njim, direktno ili? Gledam na netu i nalazim različite informacije, pa bi mi mnogo značilo da mi neko pojasni trenutnu situaciju. Neko - Rax Hvala unaprijed. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2014 Treba mi pomoć oko onog konfuznog voza za Istanbul Iz Bukurešta u 12:55, preko Bugarske, dokle ide? I kako iz te stanice do Taskima? A druga stvar, u povratku, kreće iz Istanbula u 22:00? Odakle? I kako do Sofije s njim, direktno ili? Gledam na netu i nalazim različite informacije, pa bi mi mnogo značilo da mi neko pojasni trenutnu situaciju. Neko - Rax Hvala unaprijed.Našao. Izvini. Ali opet me zanima, budući da ćemo kupovati BFB koliko nam je vremenski to cimanje? I kad se dolazi u Istanbul? I kako odatle do Taskima? Pozdrav. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2014 Nema sta da brineš, sa važećim BFP imaš plaćenu vožnju do Istanbula i ne razmišljaš da li si u vozu ili autobusu. Vremenski se ništa ne gubi, jer na tim deonicama bus ide brže od voza. U Istanbul se stiže ujutru pre 8h, autobus staje ispred žel. stanice Sirkeđi. Do Taksima ti je najbolje tramvajem T1 do krajnje stanice Kabataš, gde prelaziš na podzemnu uspinjaču. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites