Posted December 12, 2022 Od nedavno pored srpskog imam i hrvatski pasoš. Tako da su mi se otvorila vrata za putovanje u UK i još neke zemlje gde se sa srpskim pasošem teže putuje. Hvratski pasoš mi je izdat u ambasadi Hrvatske u Beogradu i sa beogradskom je adresom. Kada sam se sa tim pasošem pojavio na pasoškoj kontroli beogradskog aerodroma službenica me je strogo pogledala i pitala gde mi je sprski pasoš!!!! Nisam ni razmišljao da treba da ga ponesem, jer iz moje perspektive putovati sa dva pasoša je veći prekršaj nego iz svoje zemlje izaći pa pasošem koji nije ona izdala. Sledilo je pitanje od koga su mi se noge odsekle: " I šta ćemo sad?" Već sam video svoje propuštene letove, bačene pare i izneverene prilike da obiđem UK..... Tih nekoliko sekundi mi je trajalo kao večnost jer nisam imao odgovor. Nakon toga me je pitala da li imam srpsku ličnu kartu, letimično je pogledala i stavila prvi pečat u moj novi plavi pasoš. Sada se pitam, da li se ona samo poigrala samnom ili je pravilo da iz Srbije izađeš sa srpskim pasošem a na sledećoj kontroli pokažeš neki drugi. Ja nisam imao dilemu jer mi je bilo logično da imam izlazni pečat iz Srbije i tako dam odgovor na poptencijalno pitanje nekog graničnog službenika kako je moguće da se na njihovoj granici pojavim bez i jednog pečata u pasošu. Da li neko ima slično iskustvo ili odgovor na pitanje kako postupiti u sledećim prilikama? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2022 Mene su pitali kad sam se sletio na aerodrom u Beograd prošle godine, sa BIH pasošom, gdje mi je lična karta Srbije i prebivalište, jer imam dvojno državljanstvo. To je bilo možda i zbog korone , ja sam im rekao da nastavljam za BIH, da se neću zadržavati u Srbiji. I mene interesuje ovo jer sad imam dva pasoša. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2022 3 hours ago, du-ki said: Kada sam se sa tim pasošem pojavio na pasoškoj kontroli beogradskog aerodroma službenica me je strogo pogledala i pitala gde mi je sprski pasoš!!!! Nisam ni razmišljao da treba da ga ponesem, jer iz moje perspektive putovati sa dva pasoša je veći prekršaj nego iz svoje zemlje izaći pa pasošem koji nije ona izdala. Sledilo je pitanje od koga su mi se noge odsekle: " I šta ćemo sad?" Već sam video svoje propuštene letove, bačene pare i izneverene prilike da obiđem UK..... Tih nekoliko sekundi mi je trajalo kao večnost jer nisam imao odgovor. Nakon toga me je pitala da li imam srpsku ličnu kartu, letimično je pogledala i stavila prvi pečat u moj novi plavi pasoš. Ne znam zasto bi bio prekrsaj imati 2 pasosa, ako to zakonodavstvo obe zemlje dozvoljava? Svakako jeste slozeno pitanje, a ima ljudi na forumu koji imaju 2 i vise pasosa, pa ce ti vec javiti iz licnog iskustva. Koliko mi se cini, najlogicnije je da u svoju maticnu zemlju ulazis/izlazis sa pasosem te zemlje, a u stranu zemlju ulazis i izlazis sa onim koji ti vise odgovara. Postoji i problem "tehnicke" prirode, konkretno, za slucaj putovanja u UK, gde bi ti prilikom check-in-a verovatno trazili vizu da si im pokazao srpski pasos. Onda bi morao da se vadis pokazujuci im hrvatski. A na pasoskoj kontroli je obrnuto, kao sto si i sam doziveo. Tako da, mislim da si pogresio sto nisi poneo oba, tako je ipak sigurnije Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2022 Najbitnije kod imanja dva (ili vise) pasosa je da se u neku zemlju udje i izadje sa istim pasosem. Nije problem pokazati onaj drugi na check in-u, ili kao dokaz za ulazak u sledecu zemlju. I, kao sto Dragance rece, nije prekrsaj imati vise pasosa ako te zemlje dozvoljavaju to. U ovom slucaju gore je ‘problem’ bio sto nije bilo registrovanog ulaska stranca (HR), koji ovom prilikom izlazi. Iako je najlakse ulaziti/izlaziti iz ‘maticne’ zemlje sa tim pasosem, nije problem ni sa stranim (ali da se udje i izadje sa istim). Ja sam nekoliko puta ulazio u Srbiju sa UK pasosem, bez ikakvih pitanja o posedovanju srpakog pasosa. Ali sam onda sa istim i izasao. Sent from my iPhone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2022 9 hours ago, jms_uk said: Najbitnije kod imanja dva (ili vise) pasosa je da se u neku zemlju udje i izadje sa istim pasosem. Nije problem pokazati onaj drugi na check in-u, ili kao dokaz za ulazak u sledecu zemlju. I, kao sto Dragance rece, nije prekrsaj imati vise pasosa ako te zemlje dozvoljavaju to. U ovom slucaju gore je ‘problem’ bio sto nije bilo registrovanog ulaska stranca (HR), koji ovom prilikom izlazi. Iako je najlakse ulaziti/izlaziti iz ‘maticne’ zemlje sa tim pasosem, nije problem ni sa stranim (ali da se udje i izadje sa istim). Ja sam nekoliko puta ulazio u Srbiju sa UK pasosem, bez ikakvih pitanja o posedovanju srpakog pasosa. Ali sam onda sa istim i izasao. Sent from my iPhone using Tapatalk Možda je važno da ponovo kažem da je HR pasoš izdat u ambasadi HR u Beogradu, dakle nisam sa njim ušao u Srbiju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2022 Možda je važno da ponovo kažem da je HR pasoš izdat u ambasadi HR u Beogradu, dakle nisam sa njim ušao u Srbiju.Jasno, zato je i doslo do zabune (jer je njima falio ‘ulazak’). Sent from my iPhone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2022 Na srpskoj granici uvek pokazujem naš pasoš, na svim ostalim drugi koji imam. Valjda kao državljanin Srbije moraš sa sobom da imaš i njen lični dokument, da nisi imao ni ličnu kartu, mislim da bi bio u prekršaju. Inače u BiH su kažnjavali državljane koji su pokušali prelazak granice samo sa stranim pasošem, iako su imali BiH ličnu kartu sa sobom (i na ulasku u zemlju). Tražili su obavezno posedovanje BiH pasoša. Ne znam da li je to i dalje slučaj. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2022 1 hour ago, chivitli said: Na srpskoj granici uvek pokazujem naš pasoš, na svim ostalim drugi koji imam. Valjda kao državljanin Srbije moraš sa sobom da imaš i njen lični dokument, da nisi imao ni ličnu kartu, mislim da bi bio u prekršaju. Isto ovako i ja. Plus ako putuješ u Srbiju a nemaš domaće lične dok moraš prijaviti u policiji boravak na teritoriji Srbije. To retko ko i radi i kontroliše, ali može da se desi da nekom policajcu nije dan. Na aerodromu u BG jednom me je pri sletanju službenica pitala odakle dolazim, koliko sam bila i gde su pečati, ja joj rekla da imam i portugalski pasoš, kaže ona "i ja bih rado" i pusti me. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2022 . Valjda kao državljanin Srbije moraš sa sobom da imaš i njen lični dokument, da nisi imao ni ličnu kartu, mislim da bi bio u prekršaju.Interesantno da meni nisu pomenuli ovo tih nekoliko puta kad sam ulazio sa stranim pasosem. Sent from my iPhone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2022 (edited) On 12/13/2022 at 12:52 PM, chivitli said: Na srpskoj granici uvek pokazujem naš pasoš, na svim ostalim drugi koji imam. Valjda kao državljanin Srbije moraš sa sobom da imaš i njen lični dokument, da nisi imao ni ličnu kartu, mislim da bi bio u prekršaju. Inače u BiH su kažnjavali državljane koji su pokušali prelazak granice samo sa stranim pasošem, iako su imali BiH ličnu kartu sa sobom (i na ulasku u zemlju). Tražili su obavezno posedovanje BiH pasoša. Ne znam da li je to i dalje slučaj. Zanimljivo. Prvi put cujem za ovo a cesto sam ulazio i izlazio iz BIH sa pasosem Srbije. Nikad mi nisu trazili licnu ni pasos BIH a ni pisali kaznu. Inace gledam da ulazim i izlazim sa istim pasosem tako da nikad nisam imao problem na granicama. Jednom su me pitali za pecate i odakle sam tacno krenuo (zbog toga npr ne ulazim u Srbiju sa licnom kartom BIH vec sa pasosem, cisto da bi ostao taj "trag") Edited December 14, 2022 by ThirstyTraveler Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2022 2 hours ago, jms_uk said: Interesantno da meni nisu pomenuli ovo tih nekoliko puta kad sam ulazio sa stranim pasosem. Da se ogradim prvo, nisam advokat. E sad, po zakonu o strancima: "1) stranac je svako lice koje nema državljanstvo Republike Srbije". Znači na nas se primenjuju pravila za srpske državljane, bez obzira sa kojim pasošem se pojavimo na granici. Prema zakonu o ličnoj karti, državljanin Srbije sa prebivalištem u Srbiji dužan je da poseduje ličnu karti i nosi je sa sobom. Ako nema prebivalište, ne mora da ima ličnu kartu. E sad, prema zakonu o putnim ispravama: "Putna isprava je javna isprava koja državljaninu Republike Srbije služi za prelazak državne granice, radi putovanja i boravka u inostranstvu i za povratak u zemlju. Putna isprava služi njenom imaocu za dokazivanje identiteta i kao dokaz o državljanstvu Republike Srbije." Po meni iz ovoga sledi da kao državljanin Srbije moram na ulasku u zemlju pokazati i njenu putnu ispravu. E sad, putne isprave su pasoši, putni list, kao i lična karta samo ako je to određeno međunarodnim ugovorom. To znači da ličnu kartu kao putnu ispravu mogu pokazati na prelazu sa BiH, Makedonijom i CG, ne znam da li ima još neka zemlja gde možemo samo sa ličnom. Ovo mu po zakonu dođe praktično isto kao i u BiH, gde su kažnjavali one koji su imali samo ličnu kartu i strani pasoš, a bili su na prelazima gde BiH granica ne sme da se pređe samo sa ličnom. Tako su kažnjavali na graničnim prelazima sa Hrvatskom, ali ne i sa Srbijom. Evo i vesti iz BiH o ovome: https://www.klix.ba/vijesti/bih/osobe-s-dvojnim-drzavljanstvom-naisle-na-probleme-pri-ulasku-u-bih-s-licnom-kartom/201008083 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2022 Izgleda da na kraju se svodi na to da individualno policajci selektivno primenjuju zakone i pravila (nista novo).Sent from my iPhone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2022 1 hour ago, jms_uk said: Izgleda da na kraju se svodi na to da individualno policajci selektivno primenjuju zakone i pravila (nista novo). Sent from my iPhone using Tapatalk tako je svuda u svetu, pa i u velikoj britaniji....policajci, tj. imigraciono na granici radi sta im se hoce.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites