Posted June 19, 2009 Sve je vise zainteresovanih za odlazak u Singapur, sto zbog odlicnog ekonomskog statusa,sto zbog fenomenalne klime (koliko sam razumeo, temperatura se cele godine krece u intervalu 23-30 stepeni, a sunrise/sunset je 6 30 - 19 30 whole year long...), a u krajnjoj liniji i zbog solidne imigracione politike. Kakva su vasa eventualna iskustva sa Singapurom ? Put do tamo ? Boravak ? Viza za gradjane Srbije nije potrebna, prevoz...Air Arabia do Kolomba, te jedna od kompanija Azije do Singapura. Hosteli cca 10 E. Znam da je dosta forumasa obislo jugoistok Azije,nadam se da ce upotpuniti pricu detaljima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2009 evo ovako....singapur je dosta skup,,mozda i najskuplji grad u indokini pored hong konga...1 meal up to 5 usd...a za te pare jedesh 2 dana u bangkoku pa ti sad vidi razliku...drugo nema tamo nishta sem dobrog shopinga...bolje bezi u kuala lumpur:)) ili jakartu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2009 Slazem se da je skup za turisticki boravak. Ali pretpostavka je da su i mogucnosti zarade manje-vise srazmerne troskovima ? Turisticki bih svakako radije obisao druge zemlje, ali za zivot i rad...Any thoughts ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2009 Ne treba ti viza sa srpskim pasosem , ali samo ako ostajes manje od 15 dana. Za vise, moras imati vizu. A ne vredi samo preci u Maleziju na dan-dva kao sto mnogi rade jer ti treba viza i za Maleziju. Singapur je super moderan grad, moze biti i skup i jeftin. A sto se tice rada...samo legalno i ako si kadar koji im treba tj. visoko obrazovan. Ostalo zaboravi. ako uspes da nadjes posao , zarada je odlicna. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2009 Thanx Hampi...naravno, ako nisi odgovarajuci kadar ne isplati se ni pokusavati. A sto se boravka tice, imam neki info da je dozvoljen bez vize do 30 dana, a ako se ostaje duze, dovoljno je samo se javiti odgovarajucoj sluzbi u gradu. Provericu jos jednom...malo me je zbunio podatak koji si izneo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2009 Viza ti ne treba za boravak do 90 dana u Singapuru, a mozes sa Air Arabia do Kolomba, pa odatle imas Sri Lankan Airlines ili Singapore Airlines do tamo. Sa Singapore Airlines letis sa Boeing 777, a prosek starosti njihovih aviona je oko 5 godina. Let traje oko 3, 5hrs. Ja uskoro kupujem kartu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2009 Na ovom sajtu piše da nam ne treba viza za boravak do 30 dana... https://www.continental.com/web/en-US/apps/travel/passport/default.aspx Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 31, 2012 Grad u kom se moze naci sve na jednom mestu...odlican sky line za fotografije,soping...sta reci,a ne zaplakati koliko je dobar...a naravno nocni zivot je paklen...odlicni klubovi svaka cast... Inace Taxi nije skup tokom noci...a danju metro razara koliko je dobar poz Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 31, 2012 Zaboravio sam,povoljni letovi iz Beograda do Singapura su Turkish airlines BG-Istambul-singapur ili Australijski Qantas iz Frankfurta je dosta povoljan... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2012 Meni je Singapur bio skup. Hrana doduse nije toliko skupa ako se hranite u lokalnim restoranima na ulici. Sve je prepuno shopping centara. U klubove nisam isao tako da ne znam nista sto se toga tice, ali sam cuo da je dosta skupo. Sto se tice Singapura, ne dopada mi se to sto je grad drzava. Gde god se okrenes - grad, zgrade, beton. Imaju neko ostrvo gde se kao kupaju, ali pretpostavljam da je to prepuno lokalaca. Metro toliko hlade, da je preveliki kontrast u odnosu na temperaturu napolju i u metrou. Sasvim je normalno da se prehladis u metrou ako udjes znojav. Karta u jednom pravcu je 1.9$ singapurskih dolara, sto je oko 1,7 USD. Verujem da grad ima dosta pozitivnih strana, ja sam bio 3 dana tako da nisam imao dovoljno vremena da sve istrazim. Ne znam kakav je u poslovnom smislu, ali sam upoznao par ljudi iz Srbije koji su otisli tamo da rade i ok im je i ne planiraju da se vracaju za Srbiju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2012 Evo ja ću da iznesem svoje pozitivno mišljenje o Singapuru. Proveo sam tamo nedelju dana, razmišljao da li da tražim posao i ostanem tamo, na kraju sam odlučio da mi ipak treba malo prljavštine i korupcije u životu da bih bio srećan Znači ovako, čim uđeš u grad videćeš da je sve veoma organizovano, bolje nego Nemačka. Svi govore engleski (koji je zvanični jezik), tako da čak i ako se izgubiš možeš pitati nekoga na ulici. Za razliku od mnogih velikih gradova na Zapadu, u Singapuru nisam naišao ni na jednog "glupog" lokalca koji ne zna gde se nalazi neka veća ulica ili metro stanica. Uvek su svi znali tačno da mi kažu broj autobusa itd. Znači ljudi su prijatni i inteligentni. Po mentalitetu su slični zapadnjacima, znači pale se na šoping, putovanja, pare, nisam primetio neki "istočnjački" mentalitet kao u susednim zemljama ili u stereotipima. Manje-više svi žive u ogromnim zgradama koji liče na one sive komunističke iz istočne Evrope. To mi se nije baš dopalo. Međutim svuda okolo se nalaze parkovi, igrališta, znači nije sve samo asfalt i beton. Negde sam pročitao da na tom malom ostrvu živi 6 miliona ljudi, a više od 50% je zelenilo. Život je mnogo organizovan, čak i deca u školi uče da je normalna sredina ta gde imaš svoj stan, pored se nalazi blok sa policijom+vatrogascima+bolnicom, tu je onda park, bolnica, i šoping centar, koji u sebi sadrži i food court. Znači taj šablon možeš videti po celom Singapuru. Uvek u šoping centru se nalazi food court (ili u podzemlju ili na zadnjem spratu), i uvek imaš izbor između 20-40 štandova koji prave različitu hranu. Sa hranom sam bio oduševljen. Odeš u neki food court, i recimo prepodne jedeš koreansku hranu, za ručak vijetnamsku supu, za večeru malo pakistanskog pasulja, a sledeći dan nešto potpuno drugo! A sve je jeftino, recimo najskuplja je bila koreanska prasetina za $6 (to je oko 450 dinara), dobijaš i supu i povrće, a najedeš se baš dobro i brutalno je ukusno! Ako nemaš para imaš i recimo pekinšku patku za $2,5. Ne slažem se da u Tajlandu možeš da se najedeš za manje para, kao prvo u Tajlandu nisam našao toliko ukusnu hranu kao u Singapuru, a kao drugo porcije su mnogo manje pa moraš npr. da kupiš dve porcije da se pošteno najedeš pa si na istom. Dobro, nešto je skuplje nego u regionu, ali za evropske uslove je jeftino. Kao što je neko već napomenuo, metro sistem je brutalan, vozovi su bez vozača znači sve kompjuterski, voz se zaustavlja na označenom mestu u centimetar (tačno znaš gde će biti vrata). Na vratima imaš sve ispisanu na četiri jezika (engleski, kineski, hindu i malezijski), na zidu je mapa sa sijalicama koje trepću da označe sledeću stanicu, naravno najave i glasovno (na 4 jezika). Nije istina da karta košta recimo $1,9, nego zavisi koliko se voziš. Kad uđeš na nekoj stanici ti overiš kartu, a kad izađeš onda ti se računa najkraća razdaljina između dve stanice pa ti se skida odgovarajuća svota. Mi smo jednom slučajno išli dužim putem, i nije nam otkinuo više para, nego je računao da smo išli kraćim putem. Što se tiče cene - jednom smo se vozili možda čak 50 minuta, a platili smo neku smešnu cenu, recimo $2 ili 3. Ako slučajno ne možeš negde da stigneš metrom onda imaš gradske buseve samo oni su nešto skuplji od metroa, tako da smo se vozili samo dvaput kad smo baš morali. Ponovo, to nešto skuplje znači da umesto očekivanih $1 smo platili $1,5. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 11, 2012 Mozda cu se opet ponoviti, ali hajde: ne mogu se mesati babe i zabe. Isto tako se ne moze porediti Singapur sa bilo kojom drugom zemljom Indokine ni po cenama ni po stvarima za videti. Najveci trosak ubedljivo je smestaj. Ima jeftinih hostela u Geylang za oko 20-ak dolara noc. Duvan i alkohol se strahovito oporezuju, svi ti poroci i `luksuzan` zivot su naravno u Singapuru daleko nepristupacniji nego u okolnim zemljama. I opet ne moze se doci u Singapur sa ocekivanjem da ce se ici na treking u dzunglu. Svakom svoje. Zna se gde se ide u obilazak dzungli, gde u obilazak arhipelaga i slicno. To je kada je rec o kratkim posetama. Ziveti tamo je sasvim druga tema. Imigraciona politika je sve restriktivnija jer je na poslednjim izborima po prvi put u istoriji zemlje opozicija stekla solidan broj mesta. U zemlji 50% stanovnistva su nedrzavljani, stranci na privremenom radu (uglavnom nekvalifikovana radna snaga) i ljudi sa PR koji ne zele da se odreknu svog drzavljanstva. Pravi lokalci uglavnom su iziritirani tim sugradjanima koji `sede na dve stolice` sa PR. Prvi im ne smetaju jer rade slabo placene nekvalifikovane poslove i podizu standard zivota lokalaca: sasvim je normalno imati licnu dadilju/cistacicu/kuvaricu iz Indonezije ili sa Filipina). Mentalitet u Singapuru se opisuje sa reci `kiasu` sto znaci strah od gubitka i zelja da se bude prvi u svemu. Kompetitivnost je ogromna deca se takmice od skole pa preko univerziteta do zaposlenja. To nije nista novo u Aziji, medjutim u Singapuru je ekstremno u smislu da se nema bilo kakvog obzira prema drugima `gazi se po lesevima`. U lokalnim kompanijama zaposleni cekaju da sef ode kuci prvi i u medjuvremenu se pretvaraju da rade. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 11, 2012 Veliki uticaj na Singapur ima i sistem obaveznog sluzenja vojske. Svi muskarci sluze dve godine nakon cega postaju rezervisti i idu na vezbe svake godine po 2-4 nedelje. Jedan od razloga zasto lokalni muskarci emigriraju i zasto se stranci sa PR i muskom decom ne prijavljuju za drzavljanstvo. Malezani koji su profesinalni vojnici nemaju pravo napredovanja ni zauzimanja visokih i odgovornih pozicija jer se Singapur plasi da bi u slucaju konflikta sa Malezijom presli na malezijsku stranu. Kao malo ostrvo sa manjkom resursa i cak i vode Singapur se izgradio na niskim porezima, stimulusima jake centralne korporativne vlade koja na sve nacine ohrabruje investicije i sa jeftinom a kvalifikovanom radnom snagom. I dan danas u Singapuru ne postoji minimalna plata, a porez na prihod je samo oko 7%. Porez na kapitalnu dobit je 0. Zato tamo ima najvise milionera po glavi stanovnika na svetu. U poslednje vreme opozicija trazi vecu socijalnu zastitu, a PAP koji vlada Singapurom od nezavisnosti se uvek brani odbranom kompetitivnosti i cinjenicom da je Singapur mala zemlja. Tokom proslog veka Singapur je bio pretezno zapadno orijentisan ka USA i UK. Medjutim sa ekspanzijom Kine Singapur se polako sve vise orijentise ka njoj sto je i logicno s obzirom da preko 70% stanovnistva cine Kinezi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 11, 2012 Moram da pisem u novom postu posto kada ispisem dosta teksta kursor se vraca na pocetak... Tako da je pre Singapur imao masovno `opismenjavanje` stanovnistva da govori pravilno engleski, a danas je u toku kampanja `pravilno govorite mandarinski` jer je lokalni Singlish nepravilni miks kineskih dijalekata (prevashodno Hokien), engleskog i malezanskog jezika. Inace, Singapur je jedina zemlja cijim drzavljanima ne trebaju vize ni za Kinu, ni za Indiju ni za USA. Jos jedna zanimljiva stvar koju je Singapur delimicno nasledio iz perioda kada je bio deo Malezije je sistem kvota po etnickom kljucu sto smo i mi imali u SFRJ. Taj sistem je ublazen u poredjenju sa Malezijom, ali i dalje postoji i ima uticaja na imigraciono ministarstvo. Prica se da u poslednje vreme Indijaca ima vise nego sto je planirano po procentu etnickog kljuca pa je stoga istima dosta teze da dobiju PR dok je Kinezima lakse. Mada sada je svima uopsteno daleko teze nego pre, ceka se i po 3-4 godine dok je nekada moglo za samo godinu dana da se dobije ako se ima dobro placen posao. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2012 Да додам и ја. Треба отићи, да се види како савршено може да функционише један град. Људи су тотално у јапи фазону, али врло елегантни и културни. Јако скупо, ја сам једнокреветну без прозора плаћао око 60 евра (ноћ). Све атракције на које бисте отишли су у најмање 20 долара. Мада, и ако сте скроз на буџету, треба отићи. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2012 Znam da je zabranjeno pricati o politici, ali kada god cujem nekoga iz ex-SFRJ da povede pricu o raspodeli teritorija izmedju etnickih zajednica i kako je sve lose zato sto je izgubljena teritorija dajem im Singapur kao primer. Grad ostrvo koji je jedna mala tacka na globusu je postao jedno od najboljih mesta za zivot na planeti. Ne ostvaruje se drzava putem teritorija u svom sklopu vec u kvalitetu zivota gradjana koji zive u njoj. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2012 Pretpostavljam da Beogradski pasaluk treba da postane novi Singapur, a za ostatak te bas briga, neka se presele u Beograd ako zele da zive u Srbiji? Pricas o teritoriji kao da je to neka ledina gde niko ne zivi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2012 Pretpostavljam da Beogradski pasaluk treba da postane novi Singapur, a za ostatak te bas briga, neka se presele u Beograd ako zele da zive u Srbiji? Pricas o teritoriji kao da je to neka ledina gde niko ne zivi. Naprotiv, ti sto zale za teritorijom pricaju o njoj kao da je ledina zanemarujuci cinjenicu da na toj teritoriji vecinski zivi stanovnistvo koje ne zeli da zivi u Srbiji. Treba tom teritorijom koju imas pametno upravljati kao Singapur, a ako nastavis da ne vodis racuna o njoj izgubices i nju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2012 Nadalje, o Singapuru, sve ostale poruke će pojesti mrak. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 11, 2012 cisto kao informacija placa osam solidan hostel (bez prozora) tipa 10 evra prosle godine, na 30 min brzog hoda od marina sands baya, ispod hostela (koji je bio u stambenoj zgradi, prepravljen stan) je bio lokalni restoran klopa za 3 - 6 S$, preko puta jos jedan takav, moze se jesti i za malu kintu skroz ok klopa. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 11, 2012 Relativno jeftina opcija je i hotel kapsula kao u Japanu: http://www.wokehomehostel.com/ Cisto da se proba. A za standardni ostanak uvek bih preporucio Geylang - jeftini hosteli reda 20SGD noc, 10-15 minuta do centra metroom u jednom smeru ili 20-ak do aerodroma u drugom. Dosta restorana i prodavnica. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 12, 2012 Jeste da je tu sex scena ali ja sam upravo tu bio smešten. Odlična hrana a do grada metro. Kupiš karticu na punjenje i pre odlaska ti vrate pare koje preostanu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 12, 2012 Ja sam bio u Green Kiwiju, fino mestašce, blizu metro stanice, dobijaš doručak, topla voda u tuševima, kreveti su baš udobni, a gore na krovu možeš da upoznaš zanimljive likove i popiješ pivo. Mi smo plaćali $17 po osobi, $19 vikendom, a kažu da je bolje ako rezervišeš preko interneta (mi nismo) jer onda je valjda jeftinije. http://www.greenkiwi.com.sg/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 13, 2012 Jeste da je tu sex scena ali ja sam upravo tu bio smešten. Odlična hrana a do grada metro. Kupiš karticu na punjenje i pre odlaska ti vrate pare koje preostanu. Ovo jeste preporuka i od mene, ali treba imati u vidu da ta kartica moze da se koristi maksimum 3 ili 4 dana, ne secam se sada. Ako se koristi duze nema vracanja para (posto je ideja da se vraca samo turistima koji ostaju do 3-4 dana maksimum). Vracaju se pare ne samo za preostali iznos nego i za depozit (koji je obavezan za slucaj da se kartica izgubi). Tacno je da je Geylang oblast crvenih fenjera, ali bih cak i porodicama sa decom preporucio da borave tamo jer koga to ne interesuje nema sanse da slucajno nabasa. Sve je veoma diskretno, sa ulice se nista ne vidi. Nema izloga, sve je unutra. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 13, 2012 Ja sam bio u Hotel81. Jasno, nemaš ti ništa sam tim što prodavačice ljubavi šetaju okolo. Ali koji konglomerat mirisa, ljudi, začina, hrane... Ma, opet bih tamo. Da, vratili su mi i pare za karticu/depozit. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites