Uzbekistan-Kazahstan-Kirgistan

36 posts in this topic

Planiram putovanje Samarkand, Taskent, Biskek i Almaty za septembar. Za sada imam kartu za Samarkand i dilemu koliko da ostanem u Kirgistanu. S obzirom da je u pitanju druga polovina septembra, ne znam koje ce biti moguce opcije za hiking, plus s obzirom da idem sam, koliko ce mi biti tesko i dugotrajno da se sam krecem (marsrutke, stopiranje, taksi).

Okvirni pocetni plan mi je da obidjem Samarkand, Taskent (mozda Buhara), onda bih presao u Biskek nocnim busom (preko Kazahstana), a u Kirgistanu se nudi bezbroj mogucnosti (mislim na prirodu), na kraju bih otisao u Almati i odatle nazad (mada i u tom delu Kazahstana ima zanimljivih jezera i prirode). Trenutno nalazim ili lokalne privatne ture (i to vrlo retko za kraj septembra) ili lokalne vodice koje se reklamiraju samo na instagramu (koji ni nemam) a i ponuda im je za narednih sedam dana. Stoga nisam siguran sta cu moci da obidjem, najvise mogu da ostanem 17 dana (od toga 2 za letove), pa bih da uklopim sve sto je optimalno moguce.

Pa eto ako je neko bio u ovom periodu ili ima neka saznanja iz prve ruke, mozda moze da da neku sugestiju. Dilema je da li sada posto je kraj sezone da obidjem gradove i mozda napravim neki izlet iz Biskeka, pa da nekad dodjem leti samo u Kirgistan na 2 sedmice (mada se povratak retko desi), ili cu ipak moci da zaokruzim 7-10 dana samo u Kirgistanu, sa nocenjem u jurti i obilaskom 2-3 jezera u tom periodu.

A i nevezano za moj slucaj, mogli bismo pisati o zemljama centralne Azije, s obzirom da su letovi postali dostupni, a za tri navedene drzave nam nije potrebna viza, plus Tadzikistan ima e-vizu.

Pozdrav,

Bili smo u Kirgistanu pretprošlog leta, što nije baš tako davno, odleteli smo impulsivno, jer je bio jedna od retkih zemalja otvorenih tokom kovida. Zbog efikasnosti organizacije, koristili smo ovu domaću agenciju, koja ima pristojne cene, i imali privatnog vozača, smeštaj negde u domaćoj radinosti, negde u jurtama, i posebno smo tražili dva dana jahanja na konjima do Song Kul jezera. Do Altyn Arashin-a smo se vozili Uazom, mada se može i hajk, ali sve detalje o izletima se možete dogovoriti sa agencijom. Veći deo svega što smo za 10 dana radili po Kirgistanu možete sada i sami organizovati, ali u vreme kovida su propisi bili drugačiji. U svakom sulčaju, vozač nam je dobro došao zbog logistike, i bilo je lakše ne čekati maršrutke, naravno. Ova agencija ne radi samo ture nego vam može obezbediti i smeštaj u jurtama, pošto imaju kontakte sa porodicama koje žive na pašnjacima preko leta a do kojih je teško doći. U svakom slučaju, sjajno iskustvo, divni ljudi, fantastična hrana, kupanje u Issyk Kul-u - verovatno najčistija voda u koju smo ikada ušli, i preširoki pašnjaci prepuni konja. Lep provod želim!

Hvala!
Znaci po vama 10 dana mi je potrebno, malo je 7 ako sam dobro shvatio. Najvise bih voleo da mogu sam da se krecem, ali me strah da cu tu gubiti mnogo vremena i da necu ni moci nesto da izvedem. Je li onda bolje da se prikljucim nekoj grupnoj turi 8-9 dana npr oko Isik Kula i Song Kul tako nesto, ili da se krecem marshrutkama do Karakola, Kochkora pa onda da se prikljucujem na neke ture od 2-3 dana. Sta biste ocenili da bi bilo efìkasnije?

Sinoć se vratih sa tronedeljnog putovanja po ovim zemljama. Ukoliko nekog nešto konkretno interesuje, tu sam za sva pitanja. Sve u svemu, fenomenalno iskustvo. 

svaka cast :D aj neka za pocetak:

- jel si vizu na granicama uzimao, ili si nesto unapred?

- kakav je prelaz iz zemlje u zemlju bio - lagano ili duga procedura?

- kako si odlucivao gde ces tacno da ides? meni bi bio problem u ovakvim zemljama koje nisu mejnstrim da napravim agendu

- i ako mozes malo uopsteno o smestaju i prevozu u/izmedju zemalja

Sta si obilazio u Uzbekistanu?

Kako stoje sa javnim WI-FI-jem? Jesi koristio neku lokalnu SIM karticu?

Evo da odgovorim na pitanja i malo proširim post i na neka svoja zapažanja. 

Za državljane Republike Srbije nije potrebna viza za ulazak u Uzbekistan, Kazakhstan i Kirgistan. Procedura na granici zavisi od toga na kom graničnom prelazu ulazite/izlazite. Na aerodromu u Samarkandu prilikom ulaska u Uzbekistan su bili veoma ljubazni i sve je išlo vrlo lagano. Veća gužva, pitanja i traženje registracione prijave sam doživeo na izlazu iz Uzbekistana prema Kazakhstanu. Iako hoteli u kojima sam bio vrše registraciju putnika, graničar mi je tražio tu prijavu na šta sam mu odgovorio da hotel to radi po automatizmu i da može da proveri. Samo je lupio pečat i pustio me da prođem. Ulaz u Kazakhstan je noćna mora što zbog samih policajaca koji su veoma spori, što zbog ogromne gužve od ljudi koji prelaze granicu samo na nekoliko minuta kako bi preuzeli robu i vratili se nazad (rekao bih da šverc komerc sa ventilatorima izuzetno puni džepove). Nakon što prođete pasošku kontrolu sačekaće vas bulumenta napadnih taksista i koje kakvih sumnjivih likova koji će vam nuditi prevoz do Šimkenta do menjanja novca. Kazakhstan mi se najmanje dopao i ne bih se ponovo vratio tamo. Granica između Kazakhstana i Kirgistana je prilično pusta bila u vreme mog dolaska tako da sam prošao istu bez nekih većih zapitkivanja.

Odluka o tome šta ću posetiti je bila podeljena u dva dela - Uzbekistan gradovi i istorija i Kirgistan priroda. Almati i Taraz u Kazakhstanu su bili usputne stanice između Uz i Kg. 

Putovanje po Uzbekistanu sam započeo u Samarkandu dalje Bukhara, Khiva i Tashkent za kraj. Između gradova savršeno  funkcioniše brzi voz (inače isti oni Talgo vozovi po Španiji) tako da se vrlo gospodski prevezete od tačke a do tačke b. Preporuka je da instalirate aplikaciju uzbekistanih železnica i da online kupite karte za brze vozove jer umeju brzo da se prodaju. Kartu sam imao u pdf formatu na telefonu i sve je prošlo kako treba. Po Kazakhstanu sam koristio buseve dok sam u Kirgistanu koristio maršutke, mini kombije...Posebno u Uzbekistani i Kirgistanu funkcioniše Yandex aplikacija za vožnju taksijem koji je usput neverovatno jeftin (prosek oko 1,5 evro vožnja od deset minuta po Tashkentu, Bukhari, Samarkandu, Bishkeku...) i što je još bolje nema preganjanja oko cene sa vozačem. 

Nisam kupovao njihovu sim karticu za telefon. Javni wifi po nekom čudnom principu zahteva da upišete uzbekistanski broj mobilnog telefona da biste dobili sms sa kodom koji trebate da unesete da biste se prikačili na mrežu. Međutim, bilo je dosta otvorenih wifi mreža mimo toga tako da je to bilo prilično jednostavno. Ukoliko bi mi se desilo da ne mogu da nahvatam wifi da pozovem Yandex, turistička policija je više nego fina jer će vam odmah podeliti svoj mobilni internet i usput lepo popričati sa vama. Retko gde sam sretao toliku ljubaznost kao u Uzbekistanu. Priče o korupciji kada je reč o turistima je prošlost za njih, barem kada je reč o mom iskustvu. 

Što se tiče smeštaja, sve sam bukirao preko Booking-a i mogu preporučiti hotele u kojima sam odseo u Samarkandu, Tashkentu i Bishkeku. Jedinu neprijatnost sam doživeo u hotelu u Bukhari gde je lik sa recepcije uz početnu svesrdačnu želju da mi pomogne da kupim autobuske karte nakon kupovine istih tražio da mu dam 50000 soma preko iako sam ga častio već sa 30000 soma. Ili npr. uz doručak vas ljubazno pita kafa ili čaj pa ako se odlučite za kafu to zadovoljstvo će vas koštati 3 dolara bez da vam je rečeno prethodno da se ista naplaćuje. I tako...sitnice a la Maroko iskustva. 

Neka generalna zapažanja su mi da je Tashkent izuzetno zelen i čist i da Beograd dosta toga može da nauči od istog. Usluga u restoranima je na izuzetno niskom nivou u sve tri zemlje iako se svesrdno trude da vam ugode npr. tražite pepeljaru doneće vam punu sa pikavcima, hranu nijednom nisu doneli svima u isto vreme već kako spreme tako donose svakom, meni na engleskom se razlikuje od onog na ruskom (restoran Navat u Bishkeku). Uzbekistanci su mnogo više okrenuti veri nego Kirgistanci i Kazakhstanci. Kazakhstan je najprljaviji od sve tri zemlje. Retko ko je čuo za Srbiju, stariji pre povezuju sa Jugoslavijom i Titom. U Uzbekistanu 99% vozila na ulicama je Ševrolet jer General Motors ima fabriku u njihovoj zemlji a uz visoku carinu na uvoz automobila, skoro pa jedini izbor vam je upravo Ševrolet. U svako jelo stavljaju peršun čiji nisam ljubitelj pa sam ih u najvećem broju slučaja zamolio da ga izostave iz jela. Novac u Uzbekistanu menjati isključivo u bankama jer kod uličnih dilera uz opasnost da vas prevare, podležete i krivičnoj odgovornosti za takav vid razmene. Almati je možda ponajviše evropski grad ali opet meni se nije dopao. Engleski retko ko priča i ruski je tamo zakon za sporazumevanje. Ulaznice za strance su po nekoliko puta skuplje nego za lokalce a opet je to vrlo povoljno npr. ulaz u Registan malo manje od 5 evra, Bibikhanum oko 4 evra...

Za ture po Kirgistanu sam koristio lokalne vodiče (našao ih na instagramu) i zaista su bili korektni uz smešnu nadoknadu za grupnu turu, npr. 7 evra prevoz do Ala Archa nacionalnog parka i nazad,  treking sa njima do broken heart tačke, neograničenu vodu i dobijanje popusta za neku od narednih tura. Gornaya Maevka je npr 6 evra, Isik kul jezero 15 evra...

Plov, Lagman, Šašilik, uzbekistanska baklava, čaj u svim varijantama...svašta nešto možete probati novo od hrane. 

Zemlje vredne posete, doživljaja i upoznavanja novih kultura. 

Pozdrav,

Mene zanimaju kontakti lokalnih vodica za grupe u Kirgistanu (znam za kettik), moze i na pp. Da li je to lakse da se organizuje iz Biskeka ili unapred? Da li si isao sam, i da li si koristio hostele? Pretpostavljam da ljudi govore bar osnovni engleski?

S obzirom da nam je jako slican plan (a taj je i logican), ako moze sta si sve obisao u Kirgistanu od prirode (pored ovog sto si naveo), da li si isao na jos neko jezero, na jahanje konja, u originalne jurte, u Osh ili u zasticene delove za koje je potrebna dozvola. koliko dana si proveo tamo a i u ostale dve zemlje i na kojim relacijama si koristio marsrutke?

Jos nisam odlucio koliko dana da provedem u Kirgistanu jer toliko ima lepe prirode...

I generalno sta je po tebi neophodno da se organizuje unapred, a sta je bolje na licu mesta.

Hvala mnogo na svim ovim informacijama.

@AleksaSRB, hvala da detaljnom izvestaju. Bicu samo u Uzbekistanu, svega neka 4 dana, pa sam se odlucio za Samarkand i Bukharu. Smestaj sam vec rezervisao, a i karte za voz kupio. Dobro je znati za Yandex i cimanje policajaca, hvala :D Cackao sam nesto oko one eSim opcije (Airalo i slicni), taman nasao odgovarajuci paket za moj predvidjeni put, onda se ispostavilo da tu tehnologiju podrzavaju samo poslednje verzije Samsunga i Iphonea, i to ne bas sve, pa sam batalio. A i necu se onda puno mlatiti oko nabavljanja obicne SIM kartice, kad su vec policajci tako kul.

Koliko sam razumeo, jedna od "mana" tih mesta je transfer od/do zeleznickih stanica u ovim gradovima, koje nisu bas u centru. I transfer od/do aerodroma, naravno. Tu cu se onda osloniti na Yandex, videcu vec kako funkcionise. Inace, oko smestaja, mislim da nikad nigde nisam imao sladje muke oko odabira na Bookingu nego u ova 2 grada. Ne znam da li sam igde video toliko povoljnih i pristojnih smestaja sa ocenama preko 9 i to od par stotina gostiju, ne verujem da je bas fejk. Ali, dobro je znati i da ima slatkorecivih domacina, a sklonih naplacivanju svojih "usluga" :D Sa ruskim se jos nisam nigde snalazio, apsolutno ga ne govorim, ako ne prodje engleski, onda cu po srpski, pa cu videti kako idelol:: Pored obilaska tih nekih glavnih atrakcija, plan mi je samo da se izgubimo u gradu, pa na sta vec nabasamo, ova mesta mi deluju idealno za to.

Inace, slabo sam sta znao i istrazivao o ovom delu sveta, pa sam prilicno pozitivno iznenadjen novim saznanjima o istoriji, kulturi, ljudima. Za put tamo sam se resio jednostavno jer sam cackao po Wizzairu i video da su karte iz Abu Dabija za Samarkand prilicno jeftine (manje od 40 evra povratna), pa sam sve nekako uklopio. Pretpostavljam da si i ti isao slicnim putem? Kakav je ugodjaj leteti Wizzom po 4-5 sati zvizhd

Ako imas jos neku sitnu preporuku za neko posebno mesto za obici, neki dobar lokal sa posebnom hranom koji si otkrio, ili nesto trece, slobodno pridodaj :)

Edited by Dragance

Što se tiče lokalnih vodiča po Kirgistanu, odlučio sam se za Intours (možeš ih naći na instagramu). Kettik mi se nije dopao jer nisu bili profesionalni u odgovaranju na poruke a i to što su mi odgovorili je bilo polovično. Preporučujem ti obavezno gore navedene ture i ukoliko hoćeš da ubaciš neku turu sa noćenjem pogledaj njihovu turu Cholpon Alta. Upoznao sam veću grupu Saudijaca u hotelu koji su išli na dvodnevni izlet u Suusamyr koji mi takođe izgleda jako interesantno. Bio sam pozvan da krenem sa njima ali sam već imao nešto drugo u planu sa svojom ekipom. Za Osh sam u hotelu od jednog Španca čuo da nije ništa posebno pogotovo ako se odlučiš da tokom ovog puta vidiš i Uzbekistan jer je Osh najvećim delom i nastanjen Uzbecima. Preko Intours-a sam sve organizovao dok sam bio već u Biškeku. Pre će iskomunicirati preko poruka sa tobom na engleskom nego da ih zoveš. Mislim da nisu baš toliko vični u znanju istog. Takođe, ni svi vodiči ne znaju engleski jer smo u svim turama bili jedini stranci koji ne znaju ruski pa su neki znali da nam objasne osnovno a sa nekima smo morali rukama i nogama da se sporazumevamo.

Kada je reč o busevima, maršrutkama itd. postoji informacija na net-u da se dan pre polaska autobusa iz Taškenta za Biškek kupi karta na autobuskoj stanici. Mislim da to može biti ok opcija međutim ne bi bilo loše da nađeš nekog lokalca ili u hotelu pitaš da ti preko avtoticket.uz kupi kartu jer umeju da se rasprodaju vrlo brzo. Komplikacija sa kupovinom preko tog sajta je ta što ti je potreban uzbeški broj mobilnog i njihova payme kartica ali se sve to može regulisati u samom smeštaju. 

Nisam koristio hostele već isključivo hotele. Kao što reče Draganče, za malo novca ima vrlo pristojnog smeštaja sa uključenim doručkom tako da čak ako si i na budžetu moći ćeš verovatno da se ukombinuješ za hotel. 

Ljudi jako slabo govore engleski bilo mladi ili stari izuzev ljudi koji su povezani sa turizom a i u tom sektoru ga ne pričaju svi. Mahom ćeš naići da u hotelu svako zna da prozbori koju reč engleskog ili kao u Biškeku gde je devojka na recepciji pričala vrlo tečni engleski. 

Draganče, išao sam upravo Wizz-om iz Abu Dabija i ugođaj je hajmo reći ok. Let iz Abu Dabija za Beograd je bio izuzetno loš jer su mi prvo pomerili let za dan kasnije a onda na dan leta pomerili satnicu za još sat i po vremena. Na kraju zbog lošeg organizovanog ukrcavanja kasnili smo sa poletanjem još 45 minuta. Iz meni nepoznatog razloga nisu imali Wizz magazin da možeš videti ponudu pića i hrane tako da nasumično poručuješ a samim tim imaš prilike i da se šokiraš cenama. Kafu sam platio 6 dolara. Iako sam imao wizz kupon na aplikaciji za 20% popusta na letovima Wizz Abu Dabi, stjuardesa nije znala kako da ga unese u sistem tako da kao da ga nisam ni imao. 

U svakom od gradova sam posetio pijacu i mogu ti preporučiti da u Samarkandu i Bukhari obavezno skokneš na iste. Takođe, u Bukhari postoji ''pijaca životinja'' tzv. Molbazaar i radi jako rano od 3 h do 9 h pa ako te zanima malo neobičnije iskustvo preporučujem da skokneš. Omiljena atrakcija u Bukhari mi je bez dileme bila Bolo Hauz džamija. Baš impresivna građevina posebno spolja.

U Samarkandu mi se najviše dopao Shah i Zinda kompleks i dobra stvar je što ulaznica za njega važi tokom celog dana tako da možeš otići prvo ujutru u obilazak a zatim se vratiti malo pre 19 h i doživeti zalazak sunca tamo. 

Od restorana u Bukhari preporučujem Old Bukhara restaurant, Lyabi Khauz restoran (ume da bude dosta bučan i previše nakrcan ljudima) i Ayvan restoran ukoliko želiš nešto elegantnije i skuplje. 

Da, sad se setih. U Bukhari odmah prekoputa Chor Minor madrase imaš ooogromnu prodavnicu sa raznoraznim starudijama i tu možeš naći svašta nešto zanimljivo za male novce. Ne zaboravi da se cenkaš jer gospođa koja radi tamo ume da se ispucava sa cenom na prvu pa to posle ode i 70% niže. 

U Samarkandu od restorana ne preporučujem Oasis Garden iz više razloga a super sam jeo u jednom manjem lokalu izvan centra koji se zove Ikrom shashilik i meso je izuzetno ukusno. Bibikhanum hotel ima super pogled na madrasu a odmah pored je Bibikhanum teahouse gde možeš prosečno jesti uz malo upitnu higijenu. Platan restoran je odličan ukoliko želiš skuplju varijantu doživljaja. 

Inače jedan od šokova sa ovog putovanja je kako ljudi žive u Emiratima na onim vrućinama. Iako znam da se sve svodi na kuća, garaža, kola, kancelarija i pod klimom sve vreme, meni je 51 stepen baš teško pao. 

Edited by AleksaSRB

Hvala puno, imacu u vidu navedena mesta👍

Sta si radio u Abu Dabiju po vrucini :D Provescemo dvaput po dan u presedanjima tamo. Vidim da ima neki shuttle bus od aerodroma do grada, jesi to koristio ili neki taksi? Ne raduje me tvoje iskustvo oko odlaganja leta, obzirom da imamo 6 Wizzovih letova ukupno zvizhd Barem po Evropi su ove godine bili prilicno pouzdani kad sam leteo, za razliku od prosle.

U odlasku iz Abu Dabija za Uzbekistan jednu noć sam prenoćio u hotelu na aerodromu Premier In i to je bila jedna od boljih odluka nego da se u pola noći topim na onoj vrućini do hotela u centru. Hotel je pristojan, ima ok klopu, sobe ništa specijalno štaviše bilo je tu dosta mana ali za jednu noć odličan. 

U dolasku u Abu Dabi iz Biškeka, bukirao sam hotel u centru pošto sam ostao par dana i ujedno preko Booking-a uzeo taksi od i do aerodroma za 40 evra ukupno za oba smera. Manje više to je ta cena i da na licu mesta uzmeš taksi. Dobra stvar je što u svim taksijima kojima sam se vozio po Abu Dabiju primaju kartice tako da ne moraš menjati evre/dolare u dirhame po nepovoljnom kursu na aerodromu. 

Srećno sa Wizz-om jer planiram da im šibnem jedan mejl u vezi tog leta s obzirom da nisam navikao da let bude više puta odlagan plus da osoblje u avionu bude u najmanju ruku neinformisano o pravima putnika. Inače sam generalno prilično zadovoljan Wizz-om kao kompanijom. 

Edited by AleksaSRB

Ja sam inicijalno mislio da rentiram auto na 1 dan u Abu Dabiju, to bi me izaslo cak i povoljnije od taksija, s tim da imam slobodu da skoknem s mesta na mesto i brze obidjem sta se moze obici za tako kratko vreme. A onda vidim da ima shuttle bus za 4 dirhama valjda do centra i nazad i da ide 24h na svakih 20 ili 30 min. Pa razmisljam da se onda ne cimam i da se oslonim na to, eventualno neki taksi/uber ili sta vec za manji obilazak, ako zatreba.

Btw, izgleda ce mi vec menjati jedan let, a jos me nisu ni obavestili:bag: Bacio sam oko i sad nema letova utorkom za Samarkand, bas kad ja imam kupljenu kartu i kad bi trebalo da letim. Sto mi onda verovatno znaci let narednog dana, tj, dan manje u Samarkandu, a dan vise u Abu Dabiju, milina.

Edited by Dragance

Ја имам лет из Самарканда за Абу Даби у уторак,03.10.Колико сам видео уторком почиње да летe тек од октобра,или сам preвидео да су отказали летove у септембру?

Кад ви летите ,исто октобар или су вам отказали лет?

Edited by zorandm
Ispravka reci

Leteo sam prosle nedelje. Zamenio sam let od utorka za Samarkand za let od ponedeljka za Taskent (iz Abu Dabija), tako mi na kraju i vise odgovaralo. Ispostavilo se kao dobro, jer sam preskocio nepotrebno nocenje u Abu Dabiju.

Svakako, ako nemas bitne konekcije, mozes sam sa naloga odabrati da li ti odgovara dan pre ili dan kasnije da letis, ili kad god vec, do 30 dana unapred i 14 unazad :D

Edited by Dragance

Hvala na odgovoru.Mi idemo 20.09,ostajemo 12 noci.Odlucili smo se za Samarkand,Buharu i Taskent.

Ako imas vremena da podelis sa nama tvoje utiske,neki praktičan savet...

Ihaj, za 12-13 dana mozete svasta da obidjete. Mozete i u Khivu da odete. Mi smo bili svega 4-5 dana. Vec posle 2-3 dana mi sve postaje isto, koliko god da je lepo. Mozda je bas zato sto je sve bilo intenzivno, ne znam. Toliko novih pojmova, novih stvari o kojima pojma nisam imao, skroz jedna drugacija istorija, u nekom trenutku sam se bas pogubio i svesno prestao da usvajam nove informacije. 

Generalno, meni je Uzbekistan bas otkrovenje, prvenstveno sto se tice istorije i kulture.  A i suprotno ocekivanjima, sve je prilicno uredjeno, cisto, bezbedno i prejeftino. Ljudi su sasvim ok, niko te ne gnjavi, navikli su na turiste, gledaju svoja posla. Od prakticnih informacija, predlazem kupovinu voznih karta unapred, online, barem za Afrosiyob vozove, jer se rasproda sve brzo. Vozili smo se i tim modernim Afrosiyob vozovima, kao i nesto starijim Sharq, vrlo ugodno i cisto, samo sto je ovaj drugi sporiji, ma da meni cak bio udobniji, klima bolje radila. Zeleznicke stanice su kao hoteli, sve cisto, sredjeno. Na ulazu je obavezno skeniranje prtljaga i pokazivanje karte (dovoljno i pdf) i dokumenta. Smestaji su prilicno jeftini i pristojni, meni je jedino smetalo sto su im kreveti uglavnom prilicno tvrdi. To bas ako vec moram na nesto da se zalim. Hrana po restoranim je jeftina, ali i porcije su uglavnom skromne, za neka nasa (prejedacka) shvatanja. Na kraju, ipak bude taman dovoljno da se utoli glad, a da se ne prejede, samo u pocetku bude uvek ono nase, gladne su oci, pa ocekujes brdo hrane. Uglavnom su tanki s engleskim, pa onda ide ruski, pa neko snalazenje na srpskom, ili pomocu gugl prevodioca. Ne treba ocekivati vrhunsku usluznost i ljubaznost uvek i svuda, ali, daleko od toga da je lose. Trude se koliko znaju i umeju i daleko od toga da je lose, takav sam barem utisak stekao. Preporucujem i da se odmah na aerodromu kupi SIM kartica, kosta nesto smesno, 4-5 evra, 24 Gb podataka za 30 dana je bila nasa otprilike. Ima i jeftinijih, ali mozda ne na aerodromima. Dostupnost 4G netu olaksava znatno zivot, jer im javni WiFi obicno funkcionise po nekom ludom principu da ti treba neki lokalni broj telefona da bi mogao da ga uopste i koristis. Tako smo imali situaciju da smo sleetli u Taskent i nismo mogli ni aerodromski net da koristimo, a nisam imao pojma ni gde nam je smestaj u gradu :D Pa onda cekaj u redu dok nisam uzeo SIM, pa dalje sve po redu. A znaci puno za pozivanje taksija preko aplikacije, bilo kad i bilo gde.

Zeleznicke stanice su im obicno podaleko od centra, barem u Samarkandu i Bukhari, pa je jedina opcija uglavnom taksi. I preko aplikacije super radi i smesno je jeftino. Bukvalno smo placali taksi 1-2 evra, nikad preko, a distance su 5-15 km bile. Instaliraj "Yandex go" ako mozes i resio si brige. Ja nisam mogao, jer je zabranjen na gugl pleju, ali sam citao da ljudi koriste Yango aplikaciju, koja je valjda pravljena za africko trziste, ali radi i u Uzbekistanu. Upravo tu sam aplikaciju koristio i radi savrseno za pozivanje taksija, tako da je preporucujem. Odaberes placanje u kesu, pa ni ne moras da unosis karticu. Vidis iznos, porucis prevoz, platis posle u kesu i cao. Ne znam kako ide sa menjacnicom, ja sam podizao kes na bankomatu, samo uz malu proviziju lokalne banke, dok moja (EU) banka ne naplacje nista i obracunava po srednjem kursu. Ali, svakako, skoro sve sam placao kesom.

Inace, negde usput sam se razboleo, pa su poslednja 2-3 dana bila mucenje. Ispostavilo se da sam pokupio kovid, a onda sam na odlasku primetio da su taksisti krvave oci i da kija, da su na letu bukvalno svi kasljali, pa i ne cudi da sam ga pokupio. Tako da, tamo ocigledno i dalje ima korone, pa nije na odmet povesti racuna i o tome. 

Eto, to su neke prve stvari koje mi padaju na pamet, ako te nesto posebno zanima, pitaj.

Hvala puno na detaljnom odgovoru.Ovo za kovid me bas iznenadilo,procitao sam negde da su oni bili prilično zatvoreni...Smestaj,vozove smo bukirali,yandex je instaliran,tako da ostaje samo da krenemo😀

17 hours ago, zorandm said:

Ovo za kovid me bas iznenadilo,procitao sam negde da su oni bili prilično zatvoreni...

Bili, vise nisu :)

Mislim, mozda je subjektivna procena, mozda samo nisam imao srece, pa eto, dosao red i na mene da pokupim to posle 3 god, bas tokom putovanja. Mozda sam pokupio negde drugde u putu, na aerodromu, avionu, ko bi ga znao. Ali, eto, bukvalno, na letu nazad, ceo avion kaslje, to mi je bas bio utisak :D 

Mozes li mi molim te reci oko sim kartice,kapiram da je bitno da je imam odmah na aerodromu,da li postoji izbor operatora tj. po tvom iskustvu koju da uzmemo ili je svejedno,sta nam daju😀?

Ima neka prica oko svega, na kraju bude-sta ti daju😁 Nema smisla lupati glavu, videces vec tamo negde na licu mesta. Mi smo uzeli u Taskentu na aerodromu, ti ces u Samarkandu, verovatno je ista ponuda. Ima par paketa, svi su na 30 dana, pa procenis koji najvise odgovara tvojim potrebama i to je to. Mislim da smo mi na kraju uzeli Beeline, neki najmanji paket za turiste sto nude od 24Gb (meni premnogo, mozda smo 2-3Gb potrosili), za oko 4-5 evra i radilo je svuda, sa kratkim prekidima ponegde u nekim pustarama dok smo bili u vozu. 

Edited by Dragance

E sad kad ste me namamili ovim pričama, može li neko malo da mi pojasni tu varijantu jeftinog leta za Uzbekistan? Na skyscanneru vidim da se može naći Beograd-Samarkand za 173 evra i Taškent-Beograd za 222 evra. Zajedno oko 400, što je dobra cena za tu razdaljinu. Presedanja su Dubai i Abu Dhabi, i mada svuda piše self-transfer, kontam da to nije problem. Da li dobro gledam, ili imate neku bolju varijantu?

Добро гледас,преко Абу Дабија за Самарканд и Таскент има летове(Виззаир),па како се уклопиs.Ми кад смо резервисали пре неких месец дана за Самарканд било је бас веома povoljno

Edited by zorandm

Wizzair. Koristi njihov mesecni pretrazivac (flexible dates). I uzmi Wizz discount, ako vec nemas.

Poenta je da iskopas jeftin let BG-Abu Dabi (ili odnekud drugde za Abi Dabi), moze da se ubode, pa onda kombinujes sa letom Abu Dabi-Samarkand (ili Taskent). Obicno je neophodno nocenje u Abu Dabiju, ali tu barem imas raznih opcija za smestaj, da biras. Ja sam uzeo karte mesec i po - dva pred put, recimo Abu-Dabi Samarkand je tad ceo septembar bio za 40ak evra povratna. A Abu Dabi- Beograd sam uzeo za 30 evra, u jednom smeru samo. Do Abu Dabija sam dosao drugim putem, iz Nemacke, preko Gruzije, jer mi tako odgovaralo, opet dosta povoljno. Inace, Gruzija je takodje vrlo zanimljiva i povoljna za obici, a i dostupna preko Wizzaira. 

Edited by Dragance