Posted November 5, 2022 Nisam do kraja shvatio neke stvari, a treba mi da apdejtujem informacije ovde na našem sajtu. Dakle: Da li e-viza koju izdaje konzulat Tajlanda u Beogradu košta 35 evra ili 70 evra? Na koliko se dobija viza, na mesec ili dva meseca? Postoji li opcija vize sa više ulazaka? Da li je svejedno jel potvrda o stanju na računu u banci, ili potvrda o zaposlenju? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 5, 2022 7 hours ago, Zavarivach said: Ja sam im dao bank statement ovaj sada za trenutni mesec, znaci dva dana i par transakcija bukvalno, verujem da im je vazno samo da vide krajnje stanje na racunu negde. Potvrda sa bookinga za smestaj, ne vidim da na njoj igde pise da je smestaj placen iako jeste. Avionske karte su mi kupljene, mislim da negde pise da karta mora da bude kupljena. Obicno su prolazile i autobuske karte i slicno za izlazak iz zemlje npr. supr , hvala...onda je to sve sto smo trebali da znamo.... 2 hours ago, Lazar said: Nisam do kraja shvatio neke stvari, a treba mi da apdejtujem informacije ovde na našem sajtu. Dakle: Da li e-viza koju izdaje konzulat Tajlanda u Beogradu košta 35 evra ili 70 evra? Na koliko se dobija viza, na mesec ili dva meseca? Postoji li opcija vize sa više ulazaka? Da li je svejedno jel potvrda o stanju na računu u banci, ili potvrda o zaposlenju? Zove se eviza, znaci sve ide online, isto kao i za vijetnamsku vizu npr....Izdaje je ambasada u atini, tj, oni proveravaju te podatke koje si ti popunio u online aplikaciji....placa se online, i kosta 35 evra, karticom... nas konzulat nema vise tu nikakvog udela, sem sto ako odes kod njih da ti popune online aplikaciju, onda ti naplate 70 evra,,,,,a i oni svakako popunjavaju tu istu aplikaciju koju bi i ti popunio...koliko sam shvatio, ukoliko podnosis ugovor o zaposlenju kao izvor prihoda za boravak na tajlandu, onda taj ugovor ne mora da se prevodi kod sudskog tumaca na engleski, vec konzulat svojim pecatom garantuje za ispravnost podataka....ukoliko podnosis izvestaj iz banke, onda ne treba nikakav prevod, naravno.... Viza se dobija na isto ko i ranije, 2 meseca ( plus mogucnost produzenja na jos mesec dana u imigracionom na tajlandu)...kad se izda viza, mora da se udje u naredna 3 meseca na tajland, znaci isto ko i ranije.... postoji opcija za vise ulazaka, moze da se naznaci na aplikaciji, ima stavka za to.....nisam pokusavao, pa ne znam koliko bi to kostalo, jer znam da je ranije bila mnogo skuplja, nije se isplatilo.....jeftinije je platiti re-entry na samoj granici pre nego sto izadjes sa tajlanda.... tamo pise da okacis jedan dokaz o sredstvima, znaci svejedno je da li je izvod iz banke, dokaz o zaposlenju, ili dokaz o nekim drugim prihodima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2022 Znači aplicira se preko ovog sajta https://www.thaievisa.go.th/, a Atina u celoj ovoj priči nije bitna? Malo me zbunjuje što se pominje i Atina, i Beograd, i ovaj sajt tajlandskog Ministarstva spoljnih poslova. Ustvari je tu jedino bitan ovaj poslednji, ako sam dobro razumeo? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2022 Ambasada u Atini je nadlezna za Srbiju, tamo se do sad vadila viza tj vadi se i dalje ako ne znas za e-vizu. Konzulat u Bg postoji ali ne izdaje vize vec salje u Atinu (ili popunjava online). Ko voli da placa duplo moze i dalje da vadi preko njih. Tako sam ja shvatio Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2022 I ja sam tako shvatio, da je za e-vizu nadležan samo sajt tajlandskog Ministarstva spoljnih poslova, tamo se aplicira. Neka me neko ispravi ako grešim. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2022 (edited) Videcu u ponedeljak sta se desava sa mojom vizom u konzulatu pa cu javiti, ali da sada kako stoje stvari nas konzulat gubi apsolutno svaku svrhu ako vec stoje stvari da ne moras da prevodis potvrdu o zaposlenju vec da dostavis izvod iz banke. 1 hour ago, ThirstyTraveler said: Ambasada u Atini je nadlezna za Srbiju, tamo se do sad vadila viza tj vadi se i dalje ako ne znas za e-vizu. Ne mozes vise uopste da izvadis klasicnu vizu, ne postoji to vise potpuno je ukinuto. E-viza stoji na sajtu da cak i oni koji su aplicirali "tradicionalnom" metodom do 27 Oktobra, ponistena im je aplikacija i preusmereni su da ponovo apliciraju online za e-vizu. Eh da dodatak, pitao sam za multi-entry i receno mi je da je u poslednjih godinu dana jako tesko dobiti istu, bukvalno se pravi izuzetak samo ukoliko si investitor ili radis za neku Thai firmu, u protivnom kao turista nema trika da izvadis multi-entry vizu sada. Sve sto je moguce uraditi jeste ono sto ste i vi savetovali direktno u imigracionom birou/aerodromu da se aplicira za re-entry. Edited November 6, 2022 by bXunter Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2022 (edited) 54 minutes ago, Lazar said: I ja sam tako shvatio, da je za e-vizu nadležan samo sajt tajlandskog Ministarstva spoljnih poslova, tamo se aplicira. Neka me neko ispravi ako grešim. Lazere, aplicira se na sajtu ministarstva, ali ambasada u Atini je ta koja proverava dokumenta i izdaje samu vizu..Znaci ona je na neki nacin jos uvek bitna, jer dokumentaciju koju si okacio na online aplikaciji atinjani proveravaju, a ne neko u tajlandskom MIP-u...Lepo je napomenuto da samo drzavljani Srbije sa prebivalistem u Srbiji mogu da apliciraju online, jer ta aplikacija ide u ambasadu na check...ako drzavljanin Srbije ima boraviste u nekoj drugoj zemlji , onda ne moze da aplicira online, vec se mora javiti u ambasadu tajlanda koja je zaduzena za zemlju u kojoj drzavljanin boravi...zato i traze sken licne karte kao dokaz prebivalista.. znaci, online aplikacija se pricesuira u ambasadi u atini, i ne moze se svako online prijaviti, vec samo drzavljani srbije koji i zive u srbiji, a ne u kini ili italiji npr.. ( tj. mogu, ali ukoliko i dalje imaju nasu licnu kartu , i da ne pominju nista u vezi kine, ni posao ni kineski bankovni racun npr... jer ce ih u suprotnom uputiti da se jave u tajsku ambasadu u kini) Edited November 6, 2022 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 7, 2022 Dobih i ja malopre Vize na email, dakle to je to, ako ocete sami da vadite online mozete bez problema i to kosta 35 evra ako ocete da vam nas konzulat klikce umesto Vas na sajtu to vas izadje 70 a procedura je potpuno ista. Srecno svima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 25, 2022 Koliko je dozvoljeno uneti novca u kesu po osobi u Tajland? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 9, 2023 Pre nekoliko dana sam aplicirao za e-vizu preko sajta, stavio sam bank statement samo sa trenutnim stanjem 1600 eura (ne izvode za 3 meseca), slike, index sa zadnjim položenim ispitom kao dokaz boravka u državi, sken stranica pasoša putovanja u zadnjih 12 meseci, i izlazak iz Tajlanda autobusom u Kambodzu. Prvi sledeći radni dan su mi pregledali dokumente i poslali mejl u kome kažu da će viza biti odobrena ali da treba AVIO karta van Tajlanda (ne priznaju bus) kao i svi letovi za i iz Tajlanda (i ka Evropi). Priložio sam to i čekam odgovor (sigurno pozitivan). Evo ovako je izgledao taj mejl. Dear Applicant, The following are required for approval of your visa: 1. Travel booking confirmation. Detailed air e-ticket under your name showing all flights from Serbia to Thailand, arrivals, departures, return or ongoing confirmed flights. Mobile phone uploads not accepted. *Please note this is an auto generated e-mail. Please do NOT reply to this email. Best wishes, E-Visa Team Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 9, 2023 To je korisna informacija. Na gomili sajtova piše da priznaju autobusku kartu, ali eto izgleda da to ne važi za nas. Veoma nepraktično za moj stil putovanja, jer ja obično ne znam ni koliko ću negde ostati, ni kuda ću ići posle toga. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 9, 2023 Ja sam predao zahtev 26. decembra preko platforme (ne preko našeg konzulata), i još uvek stoji Pending document check... Nadam se da je samo gužva zbog praznika. Otherwise I'm worried. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 10, 2023 tu nesto ne valja. Meni su prvi sledeci radni dan pregledali. Nerealno je da si predao pre mene a da pregledaju posle mene. Na sajtu ambasade u Atini stoji 5-7 radnih dana. Meni sad stoji na "request document" 1 . Ja bih na tvom mestu zvao ambasadu u Atini telefonom, to se njima salje. Cak i na njihovom sajtu ima svakakvih korisnih informacija oko e-vize https://athens.thaiembassy.org/en/content/launch-of-online-stickerless-e-visa-application Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 10, 2023 (edited) 5. januara je troje mojih prijatelja sa kojim putujem predalo takođe zajednički zahtev (3 u jednom). Isto i dalje stoji Pending Documents Check. Poslao sam im mejl sinoć, i pomenuo kako na sajtu stoji 5-7 radnih dana za obradu, ali nisam još dobio odgovor. Ako se ništa ne desi do četvrtka-petka, zvaću ih. Samo mi reci, koji je datum tvog putovanja? Moj je 5. februar, pa možda zavisi od toga. Edited January 10, 2023 by hellov Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 11, 2023 Ja sam isto predao 5 januara. 9 januara su trazili dodatni dokument, tada sam im poslao mejl sa svim ostalim letovima. 2 dana nema odgovora , malo pre zvao ambasadu u Atini kazu da cekam 5-10 dana jer se to pregleda na Tajlandu (nesto nejasno su mi odgovorili) i kao sve je u redu sacekajte samo. Moj datum leta je 11 mart Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 11, 2023 1 minute ago, beograd28 said: Ja sam isto predao 5 januara. 9 januara su trazili dodatni dokument, tada sam im poslao mejl sa svim ostalim letovima. 2 dana nema odgovora , malo pre zvao ambasadu u Atini kazu da cekam 5-10 dana jer se to pregleda na Tajlandu (nesto nejasno su mi odgovorili) i kao sve je u redu sacekajte samo. Moj datum leta je 11 mart I ja ih malopre pozvao. Isto tako nešto smuljano — ne gledamo to mi, gužva je na Tajlandu, bla, bla, bla... Ali mi je isto tako rekao da ne brinem, da će sve stići na vreme, i da ako nešto nije u redu sa dokumentima, da bi odmah javili (što je bio tvoj slučaj verovatno). Užas, stresiram se bezveze, hahaha! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2023 Kada apliciraš na vizu za Tajland, piše sitnim slovima: If applicant applies for a visa at the Embassy/Consulate in the country where the applicant does not have permanent residency, the visa approval process may take at least 1 month. Takođe piše i da građani Srbije apliciraju u konzulatu u Atini, tj. aplikacija se prosleđuje njima. Verovatno se zato toliko dugo čeka, zato što u Atini nemamo "permanent residency". Glupo je što daju donju granicu čekanja, ali ne i gornju, a očekuju da kupiš kartu unapred. Pitanje za vas koji ste aplicirali: u kom koraku se plaća? Vidim da su koraci Applicant Information, Travel Information, Supporting Documents. Da li se plaća na kraju, posle uploadovanja tih dokumenata? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2023 2 minutes ago, Lazar said: Kada apliciraš na vizu za Tajland, piše sitnim slovima: If applicant applies for a visa at the Embassy/Consulate in the country where the applicant does not have permanent residency, the visa approval process may take at least 1 month. Takođe piše i da građani Srbije apliciraju u konzulatu u Atini, tj. aplikacija se prosleđuje njima. Verovatno se zato toliko dugo čeka, zato što u Atini nemamo "permanent residency". Glupo je što daju donju granicu čekanja, ali ne i gornju, a očekuju da kupiš kartu unapred. Da, tako je, međutim i pre nego što sam aplicirao sam proverio sa Ambasadom u Atini da li je to slučaj i za Srbiju, rekli su mi da nije i da slobodno apliciram. Čak i na sajtu našeg Ministarstva piše da se aplicira preko platforme i da traje 3-5 dana. Koliko sam shvatio, ovo važi za ljude koji recimo žive u Francuskoj, a apliciraju u ambasadi u Holandiji. 🤔 Ali možda grešim. Još sam i proverio na forumu (ovde) da li je bilo nekih iskustava, i video sam da je par ljudi dobilo za 2-3 dana. Pa kao why not direktno. Sačekaću ponedeljak, pa ću ih pozvati ponovo. U najgorem slučaju ću podneti još jedan zahtev preko našeg konzulata (iako oni zapravo isto otvore nalog na eVisa platformi i submittuju moje podatke). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2023 (edited) On 1/9/2023 at 10:36 PM, Lazar said: To je korisna informacija. Na gomili sajtova piše da priznaju autobusku kartu, ali eto izgleda da to ne važi za nas. Veoma nepraktično za moj stil putovanja, jer ja obično ne znam ni koliko ću negde ostati, ni kuda ću ići posle toga. U sličnoj sam situaciji. Skroz su nebulozni zahtevi ambasada misleći da će neko da preleti skoro 10.000 km samo zbog jedne zemlje. Priča mi drug koji je trenutno u Africi da dosta zemalja zahteva da se viza izvadi u matičnoj zemlji sa povratnom kartom. Kako da ne. Neko će samo do Angole i nazad, kao da nema ništa okolo da se obiđe. Što se tiče vađenja tajlandske vize, možete u nekoj turističkoj agenciji da rezervišete povratnu kartu. Ja sam u Nišu platio 10 evra rezervaciju. Samo da napomenem da to ne mogu da urade sve agencije, već samo one koje imaju program Amadeus (čini mi se da se tako zove). Bukiraju kartu na 24 ili 48 sati. Svakako nebitno na koliko jer je i sama rezervacija dovoljna za apliciranje. Imam jedno pitanje. Trenutno sam na Tajlandu. Uzeo sam lasično vizu septembra 2022. Danas sam hteo da apliciram za eVizu, međutim našao sam podatak da ne mogu da apliciram za vizu dok sam na Tajlandu. Jel to tačno? Još ja genije, kad sam aploadovao dokumenta za avio kartu, napisao da nemam i da mi nije potrebna jer sam već na Tajlandu Nadam se da niko ne gleda aplikacije koje nisu submitovane Kad mi istekne trenutna viza krajem februara, svakako sam planirao do Kambodže na nedelju dana, ali sam želeo da već imam spremnu vizu za povratak. Našao sam podatak da se na eVizu čeka od 3 do 10 dana. U tom slučaju razmišljam da li uopšte da apliciram online ili da izvadim vizu klasično u Kambodži. Doduše Pnom Pen mi nije usput, nisam ni planirao tamo da idem, ali ću izgleda morati zbog vize. Druga opcija je Vientiane u Laosu. Tamo sam 2011. vadio vizu i sećam se da je bilo gotovo danas za sutra. Pozdrav. Edited January 12, 2023 by NixyJungle Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2023 4 hours ago, NixyJungle said: Skroz su nebulozni zahtevi ambasada misleći da će neko da preleti skoro 10.000 km samo zbog jedne zemlje. Primaju i "onward ticket", dakle možeš kupiti kartu iz te zemlje za neku narednu. Meni tu smeta što moraš imati fiksan plan, a na dužim putovanjima je to gotovo nemoguće, tipa da znaš da ćeš za tri meseca tog-i-tog dana u toliko sati biti na aerodromu. Za to vreme može usput da iskrsne milion stvari i da ti totalno izmeni plan puta. 4 hours ago, NixyJungle said: Priča mi drug koji je trenutno u Africi da dosta zemalja zahteva da se viza izvadi u matičnoj zemlji sa povratnom kartom. To je tačno. Hoćeš iz jedne afričke zemlje u susednu, odeš u ambasadu, oni te šalju nazad u Evropu po vizu. Ako u tvojoj matičnoj zemlji nema te ambasade, onda te šalju u neku drugu evropsku zemlju koja je zadužena za tebe. 4 hours ago, NixyJungle said: našao sam podatak da ne mogu da apliciram za vizu dok sam na Tajlandu. Jel to tačno? Koliko je meni poznato, to je pravilo za sve vrste viza i za ako ne sve, onda većinu zemalja. Ili produžavaš postojeću vizu ako se već nalaziš u zemlji, a ako to ne može, moraš u neku drugu zemlju da vadiš novu vizu. Ne verujem da je sa e-vizom to promenjeno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2023 Hvala na odgovoru. Nisam znao za to pravilo jer nikad do sad nisam vadio još jednu vizu za zemlju u kojoj se nalazim. Tajland previše komplikuje s vizama. Očito je cilj da se profitira od viza. Daj reci koliko treba da ti platim i nemoj da se foliramo da vam dokumenta nešto znače kad gotovo svi po default-u dobijaju vizu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2023 2 hours ago, NixyJungle said: Hvala na odgovoru. Nisam znao za to pravilo jer nikad do sad nisam vadio još jednu vizu za zemlju u kojoj se nalazim. Tajland previše komplikuje s vizama. Očito je cilj da se profitira od viza. Daj reci koliko treba da ti platim i nemoj da se foliramo da vam dokumenta nešto znače kad gotovo svi po default-u dobijaju vizu. pa ne moze da se dobije nova viza dok jos boravis na staroj...to koliko znam ni u jednoj zemlji ne moze..mozes samo da produzis vec postojecu..ovo je naravno sve u slucaju da apliciras za isti tip vize... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 13, 2023 12 hours ago, bam-bam said: pa ne moze da se dobije nova viza dok jos boravis na staroj...to koliko znam ni u jednoj zemlji ne moze..mozes samo da produzis vec postojecu..ovo je naravno sve u slucaju da apliciras za isti tip vize... Već sam produžio. Izvadiću novu u Kambodži. Ionako uživo traže manje dokumentacije. Verovatno mi neće trebati rezervacija avio karte s obzirom da apliciram Kambodži. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 13, 2023 On 1/12/2023 at 11:46 AM, hellov said: Da, tako je, međutim i pre nego što sam aplicirao sam proverio sa Ambasadom u Atini da li je to slučaj i za Srbiju, rekli su mi da nije i da slobodno apliciram. Čak i na sajtu našeg Ministarstva piše da se aplicira preko platforme i da traje 3-5 dana. Koliko sam shvatio, ovo važi za ljude koji recimo žive u Francuskoj, a apliciraju u ambasadi u Holandiji. 🤔 Ali možda grešim. Još sam i proverio na forumu (ovde) da li je bilo nekih iskustava, i video sam da je par ljudi dobilo za 2-3 dana. Pa kao why not direktno. Sačekaću ponedeljak, pa ću ih pozvati ponovo. U najgorem slučaju ću podneti još jedan zahtev preko našeg konzulata (iako oni zapravo isto otvore nalog na eVisa platformi i submittuju moje podatke). Samo da javim, radi informacije ako je potrebna za sajt, da sam dobio vizu. Ukupno je trebalo 13 radnih dana (direktno preko Atine). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 13, 2023 Uploadovao sam ovih milion papira koje traže, i kad sam probao da platim, dvaput je failed, treći put piše ovo: The service has a problem or not available now Please wait a while as the team is fixing and updating the system. Nadam se samo da mi neće tri puta naplatiti vizu... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites