Followers 0

On line check in

65 posts in this topic

Evo jos jednom bez velikih slova u text-u...  :)

Da li neko moze da mi objasni proceduru za on line check in?

Hvala unapred.

Zavisi koja je kompanija u pitanju, za Wizzair i ne treba to da se radi, za Ryanair izgleda ovako:

Odes na www.ryanair.com, videces padajuci meni da biras odakle dokle ces da letis, datume leta i to, nasred ekrana gore. E, tacno iznad toga imas link gde pise ONLINE CHECK-IN. Kliknes to i otvore ti se 3 opcije. Idi na trecu, meni je nekako najjednostavnija, ukucaj datume leta i mesta odakle dokle letis i stavi mejl na koji si dobila potvrdu o karti. Klikni za dalje, otvorice ti se jedna stranica gde imas nekih 4-5 stavki, sve ih cekiraj i kliknes za dalje. Tad ce da ti se otvori stranica gde treba da uneses svoje licne podatke i podatke iz pasosa. Imas svoje ime, stikliraj ga i otvorice ti se gde da ukucavas te podatke. Vodi racuna da ne pogresis, da ne bi sebi pravila problem. Na kraju imas nesto print ili online check in i kad to kliknes, na ekranu ce ti se pojaviti tvoja avionska karta :)  To odstampaj u 3 primerka, npr, 1 za ambasadu, 1 ti je karta, 1 za svaki slucaj :) U svakom slucaju, ako ti se desi da si izgubila negde tu odstampanu kartu, mozes tu proceduru ponoviti, bez problema.

VAZNA STVAR je da je taj online check-in OBAVEZAN za Ryanair, jer drugacije ne mozes dobiti boarding kartu! Check in najranije mozes odraditi 14 dana pre samog leta, a najkasnije valjda 4 sata pred let! Vodi racuna i o tome!

Srecan put ;)

A da li je on line check in svuda obavezan tj. kod svake avio kompanije ???? Buni me konkretno kod Vuelinga to što kad pokušam da čekiram karte, moram da doplatim i  za izbor mesta. Ne znam šta se dešava sa onima koji mesta ne izaberu, kako se i kada oni čekiraju ? I šta uopšte podrazumeva check in on line ??? Na njihovom sajtu kažu da je čekiranje moguće 7 dana do leta ili sada uz doplatu za odabir mesta...Sve mi se pomešalo i potpuno sam se pogubila, jer to mi je prvi let low cost kompanijim. Ko se razume, molim ga da pomogne. Hvaalaaa  klanj::

A da li je on line check in svuda obavezan tj. kod svake avio kompanije ???? Buni me konkretno kod Vuelinga to što kad pokušam da čekiram karte, moram da doplatim i  za izbor mesta. Ne znam šta se dešava sa onima koji mesta ne izaberu, kako se i kada oni čekiraju ? I šta uopšte podrazumeva check in on line ??? Na njihovom sajtu kažu da je čekiranje moguće 7 dana do leta ili sada uz doplatu za odabir mesta...Sve mi se pomešalo i potpuno sam se pogubila, jer to mi je prvi let low cost kompanijim. Ko se razume, molim ga da pomogne. Hvaalaaa  klanj::

Nije obavezan kod svih avio kompanija, zavisi od konkretne kompanije.

Sto se izbora mesta tice, nije obavezno da izaberes mesto, oni ti to nude kao mogucnost, uz doplatu. Ako ne izaberes mesto i nastavis dalje sa cekiranjem, dodelice ti besplatno neko mesto po njihovom izboru i to je to.

Dakle, mozes da se cekiras na netu bez da doplatis za izbor mesta, to ti je dodatna opcija, ukoliko zelis.

Srecan put! :-)

Jedno pitanjce vezano za Ryanair i njihov online check-in.

Uzela sam nedavno kartu za let Malaga-Valensija preko Ryana i kad sam odradila online check-in, iskocilo mi je sledece obavestenje:

One or more passengers in this booking is a NOT a European Union or European Economic Area citizen. Regardless of any visa requirements, Ryanair requires ALL non EU/EEA citizens to go to the Airport Bag Drop/Passport-Visa Check Desk (located before airport security) to have their travel documents checked and boarding card stamped.

Non EU/EEA citizens will be refused travel at the boarding gate if their online boarding has not been stamped.

Sta je, pobogu, "Passport-Visa Check Desk"? To nigde ranije nisam videla.  :?

Ako neko ima iskustva sa ovim, najponiznije bih molila za pomoc.  :)

Sta je, pobogu, "Passport-Visa Check Desk"? To nigde ranije nisam videla.  :?

Ako neko ima iskustva sa ovim, najponiznije bih molila za pomoc.  :)

u praksi je to baggage drop salter :) dakle stanes u red kao da hoces da predas prtljag i oni ti pogledaju boarding pass i lupe pecat

Zavisi kako gde ;)

Na nekim aerodromima je bukvalno salter samo za to, ali u sustini nista posebno vazno...dodjes na salter, provere da li ti treba viza i onda lupe pecat...

da li neko moze da mi objasni online check in kod wizzaira?posto mi nije stampac povezan sa kompom da li mi po zavrsetku posalju izgled karti na mejl pa ih odstampam ili je nesto drugacije?hvvvvvala

da li neko moze da mi objasni online check in kod wizzaira?posto mi nije stampac povezan sa kompom da li mi po zavrsetku posalju izgled karti na mejl pa ih odstampam ili je nesto drugacije?hvvvvvala

Onda bi ti bilo najjednostavnije da "print to PDF' pa stampaj kad i gde god hoces posle.

Da li imao neko iskustva sa on line check-in kada je u pitanju austrijski  Niki (tj FlyNiki)? Da li je tacno da je jedan dan unaprijed najranije kada se moze uraditi check-in?!

Poz

Neznam da li bi ovo mogla da stavim u ovaj topik,ali nema veze moj problem je sljedeci,,

e ovako,posto sam iz BiH,mi jos uvjek trebamo vize za Eu tj.zemlje sengena  :psuje:,moja dilema je sljedece.

Letila bi za Indiju,e sad ide se preko Minhena sa Emiratom,a do Minhena sa Croazia airlines.S obzirom da letovi nisu uvezani i trebala bi podici prtljag i nanovo se chekirati za ovaj drugi let iz Minhena.Neznam ,da li je moguce chekirati se iz tranzitne zone s obzirom da nemogu izlaziti iz iste.Ako neko zna nesto vise o tome bila bi mu zahvalna.

Neznam da li bi ovo mogla da stavim u ovaj topik,ali nema veze moj problem je sljedeci,,

e ovako,posto sam iz BiH,mi jos uvjek trebamo vize za Eu tj.zemlje sengena  :psuje:,moja dilema je sljedece.

Letila bi za Indiju,e sad ide se preko Minhena sa Emiratom,a do Minhena sa Croazia airlines.S obzirom da letovi nisu uvezani i trebala bi podici prtljag i nanovo se chekirati za ovaj drugi let iz Minhena.Neznam ,da li je moguce chekirati se iz tranzitne zone s obzirom da nemogu izlaziti iz iste.Ako neko zna nesto vise o tome bila bi mu zahvalna.

Ako su to dve odvojene karte, mislim da ce biti problem. Mozda bi bolje bilo aplicirati za tranzitnu Sengen vizu.

ili ako bi putovala samo sa rucnim prtljagom, mozda ne bi morala da izlazis iz tranzitne zone.

Na osnovu mog iskustva sto se letenja tice, mislim da je nemoguce cekirati se u tranzitnoj zoni. Nigde to nisam video.

Na osnovu mog iskustva sto se letenja tice, mislim da je nemoguce cekirati se u tranzitnoj zoni. Nigde to nisam video.

Samo cekiranje moze [ja videh na nekoliko aerodroma], mislim da je problem u preuzimanju i predaji prtljaga.

A zašto bi preuzimala prtljag? Na početnoj destinaciji preda sve karte i na prtljagu će biti napisana krajnja ruta (i koji letovi). Ja sam već radio tako, čekirao se u tranzitu bez podizanja prtljaga - i to su bila tri različita leta i različite kompanije.

A zašto bi preuzimala prtljag? Na početnoj destinaciji preda sve karte i na prtljagu će biti napisana krajnja ruta (i koji letovi). Ja sam već radio tako, čekirao se u tranzitu bez podizanja prtljaga - i to su bila tri različita leta i različite kompanije.

To moze ako kompanije imaju ugovor da to rade [interline] ili su unutar iste alijanse.

Takodje, ako su odvojene karte dosta je teze, jer prva kompanija ima obavezu [samo] da te [i prtljag] preveze od tacke A do B. Druga karta i druga kompanija su za put od B do C.

Nemam pojma, ja sam kupio odvojene karte dve različite kompanije, a na početnoj destinaciji prikazao sve karte i rekao koje je krajnje odredište. Teta na šalteru je pronašla preko amadeus koda ili čega već sve letove, i odštampala ih na prtljag, a mene čekirala samo za prvi let. Posle sam se normalno još dva puta čekirao, a prtljag me sačekao na krajnjoj destinaciji. Uostalom, aerodromske službe valjda prebacuju prtljag, a ne kompanija koja ga prevozi, zašto bi to imalo veze?

Npr, kad sam ja leteo za Brazil, sa 2 presedanja, (Budimpesta-Frankfurt-Salvador-Sao Paulo) imao sam samo jednu kartu, kupljenu kod jedne kompanije, ali su let ipak obavile 3 razlicite kompanije, koje medjusobno saradjuju. Kad sam se cekirao u Budimpesti za prvi let do Frankfurta, probali su prtljag da mi posalju direktno za Sao Paulo, ali, ipak sam morao da ga podignem kad sam sleteo u Salvador i da ga onda ponovo cekiram za Sao Paulo.

Da li je to zbog toga sto je poslednji deo leta obavljala kompanija koja nije clanica "Star alliance" ili zato sto kad udjem u Brazil, moram da preuzmem prtljag ili sta vec, stvarno ne znam.

Nemam pojma, ja sam kupio odvojene karte dve različite kompanije, a na početnoj destinaciji prikazao sve karte i rekao koje je krajnje odredište. Teta na šalteru je pronašla preko amadeus koda ili čega već sve letove, i odštampala ih na prtljag, a mene čekirala samo za prvi let. Posle sam se normalno još dva puta čekirao, a prtljag me sačekao na krajnjoj destinaciji.

Ako nije problem, mozes li reci koje su kompanije u pitanju?

Uostalom, aerodromske službe valjda prebacuju prtljag, a ne kompanija koja ga prevozi, zašto bi to imalo veze?

Zato sto ti predajes prtljag na odgvornost avio kompaniji, a ne aerodromu. I u slucaju gubitka/kasnjenja istog, zalis se poslednjoj avio kompaniji. E ako ona prva nema ugovor sa njima - neces moci da das prtljag do krajnje destinacije.

Da li je to zbog toga sto je poslednji deo leta obavljala kompanija koja nije clanica "Star alliance" ili zato sto kad udjem u Brazil, moram da preuzmem prtljag ili sta vec, stvarno ne znam.

Moguce da je prvo, ali je verovatnije da je drugo. Kao sto u US nema vise 'tranzitiranja' nego se mora uzeti prtljag, proci imigraciona i carinska kontrola i onda ponovo cekirati za sledeci let.

South African Airways i Egypt Air u jednom slučaju i Air Namibia i Egypt Air u drugom slučaju.

Stvarno je bezveze fora ako avio kompanije moraju da imaju ugovor da bi to funkcionisalo. Kako putnik uopšte može znati tako nešto?

South African Airways i Egypt Air u jednom slučaju i Air Namibia i Egypt Air u drugom slučaju.

U prvom slucaju, obe kompanije su u Star Alliance-u, a moguce da i u drugom imaju interlining agreement.

Stvarno je bezveze fora ako avio kompanije moraju da imaju ugovor da bi to funkcionisalo. Kako putnik uopšte može znati tako nešto?

Pa ne mozes da znas, dok ne pitas. Ali je i logicno. Ako si kupio kartu od A do B, ne treba ocekivati da ces moci da se cekiras i predas ptrljag za neku destinaciju dalje. Ako si uzeo jednu kartu, od A do D preko B i C, onda je to vec druga prica.

Dva konkretna licna primera:

1. Najvise letova sto sam uspeo odjednom da cekiram prtljag je bilo: Havana-Pariz-Birmingham-Amsterdam-Bukurest. Kombinacija AirFrance i KLM, koji je u vlasnistvu AF i u istoj su alijansi.

2. Dve odvojene karte, American Airlines i Swiss, Toronto-Njujork-London sa AA i London-Zurich-Beograd sa Swiss-om.

Mogao sam samo da se cekiram i predam prtljag do Londona. To sto su ga Amerikanci izgubili i na kraju ga je Lufthansa donela u Beograd je neka druga prica :D

Mozda bi neki mod mogao da razdvoji ovih poslednjih nekoliko postova na novu temu?