Posted January 13, 2011 Cinimi se da cu ja morati da odlozim put za sledeci vikend, posto su mi iz ove dve prodavnice za koje sam stavio linkove rekli da ne mogu da dostave aparate koji meni trebaju do subote. I meni su iz 220volt napisali da oni ne vracaju pare, ali ja mislim da oni tu nesto nisu dobro shvatili, jer su u mailu napisali da ONI ne vracaju pare. Oni i ne treba da vrate pare vec da daju onaj TaxFree racun i onda se pare uzmu na granici, tako da nisam siguran o cemu se radi... Putnice85 srecan put i pisi utiske kad se vratis, a ja i dalje molim ljude ako znaju sajtove ili adrese dobrih prodavnica tehnicke robe u Segedinu da posalju poruku.. Od prodavnice 220 volt sad odustao jer su mi u mejlu napisali da ne vracaju AFU odnosno da nece overiti racun koji je potreban da bi podigli pare na granici, to su uveli krajem 2010 god, tako je odlucio njihov vrh kompanije !? Zato sam se okrenuo drugoj radnji www.edigital.hu u kojoj su mi lepo napisali da ce sve da overe i da mi je povrat novca zagarantovan, fotoaparat sam narucio i ceka se 10 do 12 dana da stigne i onda ce me obavestiti mejlom kad mogu da dodjem i kupim ga. Javicu vam kako sam prosao na granici i koja je procedura. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 14, 2011 moj drug redovno ide u segedin i budimpeštu po televizore i tehniku i zna sve prodavnice tamo , pa ako je neko zainteresovan mogu vas povezati sa njim Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2011 Pozdrav svima! Zaista sjajna tema, dugotrajna i sa obiljem informacija. Na proleće planiramo produženi vikend u Budimpešti, izlet varijanta sa obaveznom "posetom" Ikei (uvek tamo završimo... jednom smo bili 4 puta u toku 2 dana...). Znam da Budapest ima 2 Ikea prodavnice, jedna na Örs vezer tere, a druga je Budaörs. (šta god da je to). Bio sam u ovoj prvoj i bila je skroz OK, lako se stizalo metroom. Ono što me interesuje jeste koja Ikea je "veća" i "opremljenija". Idemo kolima i nije mi preterano bitna vožnja van grada. Gledao sam na Google mapi, do Ikea Budaörs ima cca 17km. Da li se to isplati u smislu ponude, veličine i sl? Pročitao sam sve postove na temu povrata poreza. Moj plan je da kupim to što mi treba, pa da jednom sledećom prilikom uzmem te pare nazad. Da li je 150e limit u svim radnjama? I da li savetujete i dalje tu desnu traku na carini ili da lepo opušteno upadnem u bilo koju i odem kući ko čovek, a da mi ljubazni carinici ipak overe papire? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2011 I zaboravih da objavim nekoliko Ikea informacija: BG buvljak, stolica Jules košta 60e da se donese, a stolica Gilbert 45e. Cena u Mađarskoj je 43e za Jules, odnosno 33e za Gilbert stolicu. Eventualni povraćaj poreza za stolicu Jules iznosi cca 8e, a za Gilbert oko 7e, i dodajte tu još razliku u ceni sa BG buvljaka (inače računaju +30% na cenu iz kataloga za 2011. godinu), to mu izađe 25e manje za stolicu Jules i 19e za Gilbert. A trebaju mi 4 stolice... malo li je... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2011 Nisam mislio da "savetujem" ali savet se trazi. Ikea na Oršu je pre par godina proširena i mislim da je iste veličine kao i ona druga. Mozda je druga u Budaeršu bolja opcija ako se ne ulayi u grad nego obilaynicom do nje. Kada platite carinu od 10% i porez republici Srbiji 18% onda i dolazite do cene koja je na buvljaku. Malo vam je sto u Srbiji zivite? E, sad, oni koji idu u desnu traku su šta? Ako su ljudi koji idu u ostale trake. S obzirom da si ti čovek ti nemoj da upadneš u desnu traku. A potvrdu za to ćeš već dobiti od "ljubaznih" carinika. To ti je moj savet i nije sa . Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2011 #pedjalon Hvala na komentaru u prvom delu posta. Dakle, idem opet u Orš i to mi je sasvim prihvatljivo. Hvala ti. Zaista nije bilo potrebe za naprezanjem i formulisanjem poslednjeg dela tvog komentara, jer si očigledno potpuno krivo shvatio moj post. Nisam mislio ništa loše sa tim trakama i carinicima. Samo sam pitao da li mi je proceduralno lakše i bolje da sledim savete drugih i hvatam desnu traku - i ništa drugo. Jer nikada nisam radio povraćaj poreza i nikada mi to nije bilo bitno, a i nisam mislio da se vraćam odmah po novac. Stvarno ne. I ne pričam o carinjenju i porezu i visokim cenama na buvljaku, jer se ne bavim kupoprodajnim aktivnostima tog tipa. Hteo sam samo da iskomentarišem kako mi se znači definitvno isplati da svratim u Ikeu (kao i svaki put kad sam u Budimpešti...) i kupim 4 stolice za moj novi trpezarijski sto, ubacim ih u gepek i malo si ulepšam život. I nije mi malo što živim u Srbiji i nisam shvatio taj deo komentara. Ne znam šta to znači. U Mađarskoj sam bio mnogo puta i ni jednom (ali bukvalno nijednom) nisam bio potpuno opušten na povratku, jer (nažalost) mađarski carinici imaju loš stav prema svome poslu i ne vole ga. I zato sam se uvek loše osećao kada sam prolazio taj deo granice. Kao da sam nešto skrivio ili pogrešio. To mi ne treba. Ne treba nikome, te ću možda i uzeti te stolice na buvljaku. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2011 Kao sto si dobro shvatio bio sam zajedljiv. I eto, izvinjavam se , da ne nastavimo vakvu prepislu. Tema je soping u madjarskoj i shodno temi: Overa racuna i ostalih dokumenata za povrat AFE je moguce, samo, ako ides krajnje desnom trakom tj trakom predvidjenom za to. Madjarski carinici su takvi kakvi su ali to ne treba bilo koga da obeshrabri da sebi priusti lep i koristan izlet. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2011 Ok, razumeli smo se. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17, 2011 @Putnik85 AKo niste vec bili i ako nije problem pitajte ih posle koliko dana se moze uzeti porez nazad tj. da li moze isti dan. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17, 2011 a kakva je procedura oko tog povracaja novca kada se ide autobusom? i koliko treba da se potrosi da bi se nesto vratilo? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17, 2011 Razne se cifre pominju ali izgleda da je minimum 42001 forinta, oko 150 eur, po racunu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17, 2011 47001 forinta je minimalan iznos za povracaj novca. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 19, 2011 znaci da cuvam sve racune i na granici da predam ili se to radi u samoj madjarskoj negde..nisam nikada imala iskustva sa tim... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 19, 2011 i jos jedno pitanje. koliko se dobije novca nazad,npr na tu cifru od 150e? da vidim jel se isplati da se maltretiram Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 19, 2011 https://www.klubputnika.org/forum/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 19, 2011 i jos jedno pitanje. koliko se dobije novca nazad,npr na tu cifru od 150e? da vidim jel se isplati da se maltretiram Cojka posto hoces da vidis da li ti se isplati da se maltretiras prvo procitaj ovu temu od pocetka do kraja, jako puno korisnih informacija imas, a i ja sam sam bar jedno 3 puta do u detalje objasnio i uzimanje AFA obrasca, i njegovu overu i nacin povrata poreza. Kad ste Pedjalona uspeli da iznervirate a covek je nebrojeno mnogo puta pomogao ljudima jer zivi u Madjarskoj, onda znam koliko je sati. Procitaj temu i sve sto te zanima ces naci, ako ne nadjes onda pitaj tu smo da pomognemo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 20, 2011 pedjalon gde zivi u madjarskoj,imam i ja kucu gore u tompi... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2011 Da li postoji šansa da se prenese TV bez plaćanja carine, za ličnu upotrebu? Ima li neko iskustva? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2011 i jos jedno pitanje. koliko se dobije novca nazad,npr na tu cifru od 150e? da vidim jel se isplati da se maltretiram Cao svima! Ja sam bila u Segedinu pre jedno mesec dana. Kupovala sam u Metrou i dobila nazad 15.37% od ukupne potrosene cifre (u Metrou naravno). Svratila sam i do tog marketa uz granicu o kojem ste pricali i stvarno su tamo najpovoljniji slatkisi. Npr velike Milke su bile 175 din. Kozmetika je isto mnogo povoljnija nego u Metrou i Cori (gelovi za tusiranje, losioni, stikovi) ali nigde nisam uspela da nadjem povoljnu sminku, pa me zanima ako neko zna gde ovi sto prodaju na pijaci kupuju maskare i pudere? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2011 Da li postoji šansa da se prenese TV bez plaćanja carine, za ličnu upotrebu? Ima li neko iskustva? Mislim da nasim carinicima je svejedno da li ti je tv za licnu ili poslovnu upotrebu Jednostavno da bi mogao da uradis povrat madjarskog poreza, madjarski carinici zahtevaju da roba bude u originalnom pakovanju na izlazu iz Madjarske, e sad da li ces moci toliku kutiju da sakrijes od nase carine to je vec do tebe, ako mozes, neces platiti carinu i porez, a ako ne, onda vec znas sta ide dalje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 22, 2011 al pazi,ako ne prijavis tj pokusas da sakrijes i ne kazes da imas tv kad pita i carinik vidi ima pravo da oduzme i plus moras platis kaznu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 22, 2011 Hvala na odgovorima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 24, 2011 @Putnik85 AKo niste vec bili i ako nije problem pitajte ih posle koliko dana se moze uzeti porez nazad tj. da li moze isti dan. Pozdrav, bio sam u subotu ujutru u Segedinu i kupio sam fotoaparat u radnji EDigital, kod njih je afa 25 %, dali su mi kopiju racuna i jos jedan obrazac za povrat AFE-e, na orginal racun sam napisao serijski broj fotoaparata, a drugi sam sacuvao za sebe. Na carini kod madjara nije bilo nikakvih problema, predao sam taj obrazac i orginal racun, sve mi overio za 3 minuta i to je to. Posle 3 dana dana sa ta dva papira ( obrazac i kopija racuna ) mogu da dodjem u radnju i uzmem pare ( licno mora da se dodje ). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 24, 2011 To me je interesovalo, znaci ne moze isti dan da se uradi povracaj. Nista, moracu da jurim radnju koja je u Global Blue sistemu i ima pristojne cene. Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2011 Cao!Mene interesuje sledeca stvar,i koliko je to izvodljivo!?Nameravam da odem do Nemacke i da kupim auto,a onda bi u povratku svratio do Segedina i sopingovao neki LCD televizor.Da li bi mogao u nekoj kombinaciji da ne platim carinu i porez na LCD,imajuci u vidu da se vracam sa automobilom koji je kupljen u inostranstvu,tj. da bi tek trebao da prodje spediciju Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites