Followers 0

Shopping u Madjarskoj

1,237 posts in this topic

Без намере да рекламирам, на овом месту се могу набавити и безглутенске намирнице. Дакле у Новом саду.

www.lucardoo.co.rs/asortiman.html

Kao sto sam i obecao, evo da "predam izvestaj" o jucerasnjem odlasku do Szegeda. Pored shoopinga u Szeged Plaza, isli smo do Metroa, kupili namirnice, hemiju i kojestarije sto je neophodno za kucu u naredna 2 meseca. Kada smo dosli u Metro, na ulazu smo na info pultu trazili dnevnu karticu za povracaj AFE. Osoblje je ljubazno i nabadaju srpski, tako da smo u roku od 5 min dobili overenu "dnevnu karticu" koja ustvari nije kartica nego A4 papir. Pazarili smo za 52.000 forinti, tako da smo imali uslov za povracaj AFE, tetka na kasi nam je ispisala sta treba, izasli iz Metroa sa spakovanom robom, ja otisao u auto da pakujem, a supruga se vratila na info pult da joj overe racun za AFU. To je takodje bilo gotovo u roku od 5 min. Posle toga smo otisli i do Core. Tamo smo pazarili sitno, pa nismo trazili racun za povracaj AFE, ali da smo znali koliko je Cora bolji market u svakom pogledu otisli bismo tamo. Metro em nema ni 1/3 stvari koje ima Cora, em je skroz prakticno "magacinski" orijentisan kao i ovi nasi Metroi, dok je Cora skroz evropska, a cene uopste nisu vise. Nesto je cak jeftinije, nesto je skuplje, ali je izbor NENORMALNO veci u Cori. Na primer, mi smo hteli da kupimo Hipp kasice za bebu, a Metro uopste nema Hipp program, vec samo neke domace madjarske kasice. U Cori ima svega, narocito ako vas interesuje roba iz EU. Mnogo je veci izbor i igracaka, hrane, tehnike, ma svega... Sledeci put definitivno idemo u nabavku u Coru.

Jedan hint: ako mozete da zamenite eure u nekoj menjacnici u gradu onda to uradite. Npr u Szeged Plaza su mi platili 265 forinti za 1 eur , dok su mi u Cori dali svega 244 eur. To je razlika koja je zasluzila da dobije etiketu "bezobrazluk"! Znaju da si tamo, da nemas kud jer se neces voziti do centra samo da bi zamenio pare i onda zloupotrebljavaju to maksimalno.

Na granici smo otisli u cuvenu desnu traku gde cekaju svi koji zele povracaj AFE. Cekali smo max 10-15 min (na Horgosu), sve je proslo glatko i sledeci put kada budemo isli imamo povracaj AFE u vrednosti od 10.000 forinti (dovoljno za gorivo, giros i sladoled) :) , a pride smo ionako prosli znatno jeftinije nego ovde. Svakome ko je u mogucnosti preporucujem odlazak u Segedin u shopping.

Ako ti nesto pomaze, ja sam prethodni put kad smo bili u Madjarskoj bio u diskontu od 18h do nekih 18:30h i radio je jos uvek kad smo odlazili...

Hvala komsija! (I ja sam iz Zrenjanina)

Prosli put sam vec bio i napravio sam detaljan cenovnik (cene u forintama sa i bez poreza i okvirno u dinarima ) za robu koju sam pazario,sutra idem ponovo pa cu dopisati cene i stavicu na forum.Posto se vracam iz Segedina preko tompe,bilo bi mi bez veze da naidjem na zatvorenu prodavnicu a da nista nisam pazario u madjarskoj...

Jel zna neko tačno,koje su cene čokolade(Milka i Schogetten) u hatar diskontu a koje su cene u Segedinu.Hvala unapred

Schogetten u Hataru 160 forinti, Milka priblizno toliko ali je bila na akciji.

U Metrou i Cori je Milka na akciji isto 165, a neke vrste koje nisu bile na akciji su oko 200 forinti. Za Schogetten ne znam, tako da necu lupati. Inace je Hatar jeftiniji i od Metroa i Core, samo sto ima neuporedivo manji izbor, a pride ima samo hranu i hemiju.

Još tri pitanja,pa se nadam da ću prestati da dosadjujem:

1.Koliko košta vinjeta i na koji rok se izdaje?

2.Da li povraćaj poreza može da se odradi na graičnom prelazu Madjarska-Rumunija pošto bih tuda išao?

3.Koliko se dobija forinti za jedan euro u Segedinu?

Pozdrav,

Mi uvek idemo u Baju u market Tesco. Kad kupimo kulene(milim na par komada),2kg trapist sira i neke sunkice ili slicno,na razlici smo otplatili gorivo. Uglavnom su sve stvari mnogo jeftinije,sem mozda kozmetike. Takodje ALDI marketi su takodje jeftini,ali najbolje je izvuci cene iz naseg Maxi-a,KTC-a,Metro-a,Tempo-a,Rode pa da uporedjujemo.

Znam da je smešno ali zaboravio sam da na povratku iz Segedina zavrsim papirologiju oko Afe.Da li to mogu da uradim kada sledeći put idem?

Zanima me da li je pametno dovlaciti espresso kafu iz Segedina?

kod nas je Lavazza Rosso oko 18eur.

Da li neko zna cene Lavazze po marketima u Segedinu?

Ne znam za espresso, ali znam da je instant kafa (konkretno Jacobs Gold) u "Cori" bio cak skuplji nego kod nas, pa verujem da je slicno i sa espressom.

Proletos je lavazza bila znatno jeftinija nego u Srbiji, ali i dvostruko skuplja nego u Italiji...

Zanimljiva tema. Svaka cast! Procitao sam sve postove i vidim da je shoping uglavnom vezan za Segedin. Ima li iko iskustva sa shopingom u Baji? Koji su tamo dobri marketi za kupovinu odece, kucne hemije, hrane, tehnike...? Da li i tamo na carini (Backi Breg) idem u posebnu traku i sl?

Pošto sam novi član zamolio bih vas na razumevanju (pročitao sam svih 22-e stranice ove teme)...Vidim da se vodila diskusija uglavnom o povraćaju poreza pa nije čudno da i mene interesuje isti.

Kod mene je malo specifičnija situacija....naime, u subotu idem za Segedin jer je stvar hitna, moram da kupim lekove za suprugu kojih nema kod nas a koštaju skoro 1000e...Pitanje je sledeće:

Da li se povraćaj poreza odnosi samo na megamarkete i trgovinske lance (hrana,hemija,tehnika...) ili postoji mogućnost povraćaja poreza i od lekova?

Zamolio bih vas za brz odgovor jer prekosutra je već kasno....Hvala!

Da bi dobio precizniji odgovor moram znati da li lek kupuješ na recept ili bez recepta. Koliko znam za lekove je porez 8% ali ne za sve. Nisam još čuo da je neko uspeo da vrati porez za kupljene lekove jer se oni u Mađarskoj nabavljaju samo uz recept. Budi malo konkretniji o kojim lekovima se radi.

Evo ja bio u Tescu u Baji pa da ukratko prepricam.

Idemo redom:

Menjanje evra je isplativije u menjacnici u samom marketu nego u banci u Baji (menjacnice u Baji nisam video)

Hrana je jeftinija nego kod nas, ali je skuplja nego na pijaci kod nas koja je takodje iz Madjarske (sirevi, salame...). Valjda je Tompa bolja za kupovinu hrane.

Ubedljivo je najjeftinija decja odeca i obuca u odnosu na nase prodavnice i to prilicno.

Odeca za odrasle je takodje jeftinija ali nema nesto previse izbora.

Kucna hemija na snizenju je jeftinija nego kod nas, ona koja nije na snizenju je slicna kao kod nas (praskovi za ves i sl.). Smatram da je kvalitetnija nego ona u nasim prodavnicama pa je tu usteda.

Tehniku nisam gledao, ali po katalogu koji sam nasao na netu (akcija) jeftiniji su cak i oko 20 odsto.

Osoblje ljubazno jedino sto ne znaju bas ni srpski ni engleski, ali sam sne snasao za povrat poreza. Jedino mi nije jasno zasto o ukupnog poreza je iznos za vracanje prilicno manji, nekih 65 odsto?

Jos jedno pitanje za iskusne: da li povrat poreza moram obaviti u Tescu u Baji ili mogu u bilo kom drugom Tescu u Madjarskoj?

BTW, odmah preko puta Tesca je Family Center, ali nisam stigao da ga obidjem.

Ako nekom trebaju konkretne cene slobodno neka pita.

Toliko od mene za ovaj put.

Eto, toliko od men

Da bi dobio precizniji odgovor moram znati da li lek kupuješ na recept ili bez recepta. Koliko znam za lekove je porez 8% ali ne za sve. Nisam još čuo da je neko uspeo da vrati porez za kupljene lekove jer se oni u Mađarskoj nabavljaju samo uz recept. Budi malo konkretniji o kojim lekovima se radi.

Lekove kupujem na recept izdat od naseg lekara,zvao sam apoteku u kojoj sam nasao lekove (u pitanju su hormoni) i narucio iste.Lekovi im stizu iz Peste u ponedeljak a ja sam put odlozio za sredu...Ako je povracaj 8% onda necu ni da se mlatim zbog toga, sve jedno hvala na odgovoru,poz.

Pozdrav svima!

Iscitala sam celu temu, ali naravno da i ja imam pitanjce. Planiram da sa muzem, bebom i majkom zapalim u Budimpestu, sredjujemo stan pa nam iz IKEA-e treba malo vise stvari. Kako sam shvatila, svako od nas ima pravo da unese robu do 100 evra, pa bismo mi za 300 kupili sitnice, zavese, lampe, prekrivace, staze, a kabastije poput nekih komodica i stola za rucavanje prijavili na carini. Brine me da carinik ne krene da nas maltretira i te sitnice ne tretira kao nesto sto nismo prijavili. Da li bi morali sve da prijavimo za carinjenje? A probali bi da donesemo sve sto moze da nam se smesti u automobil.

kad imas racun za nesto ne moze carenik da lupa cifru koliko to kosta pa sad da naplati carinu jer on misli da je to vrednije nego sto vi kazete

Pozdrav svima!

Iscitala sam celu temu, ali naravno da i ja imam pitanjce. Planiram da sa muzem, bebom i majkom zapalim u Budimpestu, sredjujemo stan pa nam iz IKEA-e treba malo vise stvari. Kako sam shvatila, svako od nas ima pravo da unese robu do 100 evra, pa bismo mi za 300 kupili sitnice, zavese, lampe, prekrivace, staze, a kabastije poput nekih komodica i stola za rucavanje prijavili na carini. Brine me da carinik ne krene da nas maltretira i te sitnice ne tretira kao nesto sto nismo prijavili. Da li bi morali sve da prijavimo za carinjenje? A probali bi da donesemo sve sto moze da nam se smesti u automobil.

I opet,

ako vas je troje to ne znaci da na jednom racunu mozete da imate 300 eura robe, nego po osobi po racunu do 100 eura se ne placa carina.

E sad ako nije tehnicka roba i sta ti ja znam sta jos sto im bode oci, verovatno cete moci proci i sa jednim racunom od 300 eura, ali moj savet je nakupujte jos neke hrane i kucne hemije kad ste gore, cisto da ne bude samo roba iz IKEA-e, mislim da cete tako puno lakse proci i ako budete otvarali gepek.

Za sitnice vas niko nece maltretirati.

A ako vas ide 3+beba ne verujem da cete imati problema na carini jer ko jos ide u sverc sa bebom, tako da opusteno i srecan put.