Followers 0

Kurirske službe u Srbiji i iskustva

66 posts in this topic

Interesuju me vaša iskustva kurirskih službi u Srbiji, koju biste preporučili? Čula sam da AKS radi ilegalno i da u slučaju gubitka robe ne možeš da ih tužiš, jer nisu registrovani. Koliko je ovo tačno? Koja kurirsta služba je po vama najbrža, najkvalitetnija i sa najbržim povraćajem otkupnine?

Који град, која врста робе? Дај неки инфо.

Otkud ti to da Aks ekspres radi ilegalno?

Izdaju normalno račune. Imaju PIB, matični broj...

Oko dve godine koristim njihove usluge i za sada nisam imao nikakvih problema.

Generalno sve kurirske sluzbe u Srbiji ukljucujuci i DHL, UPS, FedEX su "ilegalne" jer samo PTT ima licencu za kurirsku sluzbu, bar tako tvrde ovi lopovi iz PTT-a.

E sad sto se tice firmi realno one su svi "legalna" pravna lica po nasem zakonu a sto se tice tuzbe u slucaju gubitka tu prvo procitaju uslove transporta.

U principu najpopularnija domaca kurirska sluzba je CityExpress i rade jako dobro imam pozitivna iskustva sa njima.

Od stranih to je DHL samo vodi racuna da oni sto se tice isporuka po Srbiji (ako je paket poslat iz Srbije) rade isporuke samo do vecih gradova, za gradove u unutrasnjosti koriste PTT i tu moze da bude problema uglavnom sa kasnjenjem, ma da mi se cini da vrednije isporuke i pakete iz inostranstva isporucuju oni licno. Naravno oni su ujedno i najskuplji.

Ja sam par puta koristio AKS i nemam nikakve zamerke. Meni odgovara sto se moze placati u evrima, sad da li je to legalno nisam siguran, ali uvek su bili tacni i korektni. Takodje, ni sa Post express-om nemam losa iskustva, ali ipak preferiram AKS. E sad, cuo sam razne price, drugar koji non stop salje robu po Srbiji nije imao lepe reci ni za jednu kompaniju. Kaze da su sve krsile ugovore i kasnile u isporukama. Ali opet, ja nemam losa iskustva. Sto se DHL-a tice, mislim da im cene malo preterane, ali verujem da su najprofesionalniji...

I ja sam nekoliko puta koristio AKS. Svaka cast ljudima i na ljubaznosti i na ekspeditivnosti. NPR. prvi put kad sam slao posilju iz Nisa do Novog Sada oko 4 popodne ,petak je bio. JA pitam onog lika dobro kad ce posiljka biti u N.Sadu. On gleda onako racuna nesto, i kaze sutra u 8 ujutru. Prosto nisam mogo da verujem. A i cene su im extra. Tako da respect za njih....za druge ne znam jel sam samo AKS-ove usluge koristio.

Ja sam koristila AKS za prodaju predmeta preko Limunda. Otišla sam na njihov sajt, našla poslovnicu u Pančevu i zvala. Prvo što mi se ne dopada je što imaju samo mobilne telefone na koje mogu da ih dobijem.

Ok, pozvala sam ih, rekli su doći će po paket posle podne, međutim već u 10h su bili tu, poranili, sreća pa sam bila kod kuće. Na paketu sam ispisala svoje podatke i brojeve telefona, kao i primaočeve. Paket je išao u Sombor, poštarina je izašla 650 dinara. Rekla sam da se isplata putnih troškova vrši pouzećem plus 550 dinara koliko mi kupac dođe.

I hajde bili su brzi. Pokupili su paket u četvrtak, već u petak je bio kod kupca. E sad sledi čekanje, gde ja čekam da dobijem svoj novac od petka do utorka u podne.

Pozovem AKS Pančevo u ponedeljak da pitam koje je vreme za koje ću dobiti svoj novac, a on kaže da nema nikakve podatke o tome i da sačekam još jedan dan pa ćemo videti..

Najzad utorak..

Vozač mi je doneo tih 550 dinara i reče da mu ja dođem 50 dinara za to što mi je doneo novac na ruke. Ja ga pitam, ok, a koji je drugi način da podignem svoj novac i da ne plaćam tih 50 dinara, on kaže da nema. Uze mi čovek 50 dinara iz džepa na lepe oči!

Na sajtu AKS ekspresa nigde nisam videla da stoji napomena o tome da platim da bih dobila svoj novac natrag. Meni je ovo skroz neprofesionalno. Em je kupac platio poštarinu, em sam ja platila od svog novca svoj novac.  ::crazy:

Još me pride zove sestra iz Beograda i kaže da ju je zvao čovek "nešto oko monitora" i da siđem ispred zgrade. Naravno da im nisam dala njen broj, nego su švrakopisno upisali moj broj pa je izgledalo da je umesto osmice dvojka. A pride, već napomenuh da sam im uredno napisala na paketu moj broj moba krupnim ciframa. Sreća pa nam se brojevi mobilnih razlikuju u jednoj brojci inače bih se ja s njima još jurila.

Da li sam previdela na AKS sajtu informaciju o ovih 50 dinara?

Eto toliko od mene, smorih se..

Za PostExpress imam samo reči hvale. Ono što meni posebno odgovara je što uvek nazovu da vide da li sam kod kuće i najave se kada će doći tako da budem spremna.

Što se tiče AKS-a dva puta je dovoljno da više nikada ne koristim njihove usluge.  nono Prvi put paket je bio sav blatnjav i da ga nisam ispravila po pitanju cene mogao je da mi naplati 600 dinara manje nego što bi trebalo. Znam da bi to meni bilo na ruku ali ne bi pošiljaocu. Možda im ovo nije prvi put da se tako zeznu.

Drugi put pošiljka je bila za tatu i njemu se iz AKS-a uopšte nisu javili da dolaze, tako da ni ja nisam znala da bi trebalo da očekujem pošiljku. Sva sreća pa sam bila kod kuće i čula kako neko histerično trubi ispred kuće a onda nakon par sekundi pesnicom lupa na ulazna vrata tolikom snagom da sam mislila da će ih razvaliti. Na pitanje: ''Što niste javili telefonom da dolazite?'', odgovorio je: ''Pa valjda znam gde ću ga naći.''. Moglo je da se desi da nisam kod kuće ili da nemam para. Toliko o tome.  :psuje:

Situekspres koristi moja firma, i uvek je stizalo i stiže, i  to u takva mesta kao što su Dimitrovgrad, Babušnica, Vranje... sa severa Srbije.

A kvalitet i brzina dostave koliko sam shvatio zavise od toga koliko je lud radnik koji dostavlja :)

Jel ima neko ideju koja bi služba bila zgodna za slanje umetničkih slika i naplaćivanje pouzećem? Moram da malo ovo istražim, a možda neko već ima neka iskustva...

Ja koristim City Express i Post Express. Najniza cena za dostavu paketa je cca 300 dinara na teritoriji Srbije, po principu "dostava na kucnu adresu", "placanje pouzecem", "dolazak povratnice"... pogledaj malo na njihovim sajtovima, sve je lepo objasnjeno, cak postoji i kalkulator cena. Osnov obracuna postarine je sama tezina paketa, a onda zavisi i od usluge za koju se opredelis. Novac se ceka od 3-5 radnih dana. Uplacuje se iskljucivo na tekuci rn. fizickog ili, pak, pravnog lica.

Ukoliko nemas TR, nije problem da otvoris osnovni tekuci racun, kod neke od banki, tada dobijas Maestro platnu karticu (recimo, Banca Intesa to "radi"). Prilikom otvaranja rn, placa se 100 dinara. Samo otvaranje rn. traje 10-tak minuta. Uglavnom se ne ceka red, vec se ode kod tete koja samo to radi :)

Sa kurirskim sluzbama mozes da napravis ugovor, ali te to obavezuje da imas 20-25 paketa u toku meseca. Tek onda stices pravo na beneficije.

Ne znam koliko kostaju tvoje umetnicke slike, ali znaj, da nece naplacivati/ prevoziti pakete koji imaju vecu vrednost od 100000 dinara.

Ono sto mene interesuje-kome da se zalim na AKS?

Vec je proslo godinu dana da mi nisu vratili novac od posiljke. Sto je najgore,opet sam poslao i opet. Do sada sam 10 puta zvao aks reklamacije i svaki put mi kazu da posaljem ponovo skeniranu priznanicu. I stalno nesto fali. Prvi put je bilo 2000,drugi 7000 i ovaj sad poslednji 16000.

Sto bih rekao jos nesto "najgore o AKS-u"" je da kuriri kad dostavljaju paket,uvek ali UVEK naplate vise. Recimo ako je otkup 1000,oni naplate 1000+350 postarina+ 150 postarina.

Da ne pricamo o tome da sam poslao projektor sjajno upakovan a oni ga isporucili izlomljenog. Sreca pa covek nije zahtevao novac nazad jer sam mu predocio probleme sa kurirskim sluzbama i da mu saljem na njegovu odgovornost.

Jedino pozitivno oko aksa u odnosu na post-expres je to sto ne moram da vucem paket do poste.

Jako bi mi znacilo kad bi mi neko rekao da li mogu da ih prijavim nekoj inspekciji ili slicno i da se nadam mom novcu.

Jedino pozitivno oko aksa u odnosu na post-expres je to sto ne moram da vucem paket do poste.

Ne moras do poste! Post Express dolazi po paket na adresu koju im javis ;) Moj paket je bio oko 10kg i dosli su po njega..

www.postexpress.rs

DHL је кева. Какав црни АКС не дај Боже! Олоши се нису удостојили ни до куће да доставе пакет већ сам морао да идем до њиховог "складишта" код Вера на Коњарнику.

Слао сам нешто за УС мало преко 3500 кошта ал је стигло за 47 сати!!! А може и много брже у зависности колико се плати  ;D

Ja imam samo pozitivna iskustva sa AKS-om. Do sada sam saradjivao sa njima desetak puta i uvek je sve bilo kako treba.

Neko je pomenuo cifru kada se uzima novac. Ako je do 20 000 dinara, placa se 50 dinara, a ako je preko 20 000, onda je 100 i to je to. Tako mi je juce rekao njihov radnik posto sam vec 2 puta platio po 100 dinara, i tacno, uvek je bilo preko 20 000 dinara. 

Sad su ubrzali i povratak novca. Od kad posaljes robu, ranije je trebalo vise od nedelju dana da ti stigne novac, a od sad oko tri, cetiri dana, sto je super.  :mah:

O AKS-u sve najgore! To su zesci lopovi. Dva meseca se ganjam sa njima za novac. Naime, poslao sam paket za Suboticu, sa otkupninom. Zavlacili su me mesec dana, te praznici, te ovo-ono, te promena kurira... i dan danas nisam dobio novac. Zvao sam cak i Sabac (centrala), oni me opet prebace na lokalni nivo. Sve u svemu - lopovi!

... i na ekspeditivnosti. NPR. prvi put kad sam slao posilju iz Nisa do Novog Sada oko 4 popodne ,petak je bio. JA pitam onog lika dobro kad ce posiljka biti u N.Sadu. On gleda onako racuna nesto, i kaze sutra u 8 ujutru. Prosto nisam mogo da verujem.

Ti mora da nisi bas mnogo u toku sa slanjima paketa :)

Prvo,taj paket stize u NS oko 8 ujutru,al jedno je kad stigne u grad,a drugo je kad se isporuci primaocu ;)

Taj sto je trebao da primi taj paket ga sigurno nije pirmio u 8,vec mozda u 10-11.Nebitno to,nego jos da ti kazem i to da SVE ekspresne sluzbe (koje drze bar minimum do sebe) isporucuju paketa sledeceg radnog dana do 12 sati (podne).Tako da,po tome sto si naveo,AKS se ne izdvaja mnogo od ostalih ;)

A sto se mojih nekih iskustava tice,mogu da kazem sledece.

AKS je jedna organizovana banda,bar ova njihova jedinica u Novom Sadu.Iz razloga sto kad ih zoves nikad ne dodju istog dana,vec sledeceg (i to retko) ili tek za 2 ili 3 dana (to najcesce).Naravno da trebas da ih zoves svaki dan i da ih podsecas da dodju (i uvek ti kazu "Doci ce kurir" pa ne dodje,a ti ga cekas ceo dan :x).O onom da ti uzimaju pare "na lepe oci" (sto je "voda" navela) - necu ni da pricam.

Kad saljem kao otkupninu meni najvise odgovara City Express.Imaju ljudi opciju da ti uplate pare direktno na tvoj ziro racun (sto mi najvise odgovara),tako da nema tog uzimanja haraca od 50 dinara sto ti eto donose pare na tvoje ruke (al ako neces da ti uplate na ziro racun onda i oni naplacuju taj harac).

A Post Epxress su da kazem "naj-fer".Za razliku od ostalih tamo u posti ti na licu mesta izmere tezinu paketa i znas tacno kolika ce biti postarina.Dok kod ostalih sluzbi dodje ti kurir i onda ti meri paket po metodi "odokativno":uzme ga u ruke,pa kol'ko mu se ucini tezina tol'ku tu lupi postarinu (a nekako uvek bude veca od stvarne tezine paketa) :roll:

Takodje,dobra stvar kod Post Express-a je to sto tebi ne naplacuju taj harac za donosenje para na ruke (kao sto naplacuju sve ostale sluzbe).

Daily Express-om sam slao samo jednom/dvaput i - OK je bilo sve,al mi je to mali broj puta da donesem neku konacni sud o njima :)

Da se oglasim i ja.

Htela bih dobre ljude da upozorim na AKS kurir službu. Neprofesionalizam, neljubaznost i krađa.

Poručih bajk koji je poslat preko AKS-a. Pet brojeva sam trebala da okrenem da bi saznala kada će stići bajk, uz put su na mene vikali i spuštali telefon.

Da bi rekli da ne znaju da li će doneti bajk sutra ili prekosutra jer im je nezgodno. Na kraju su ipak stigli taj dan i bez priznanice umesto 650 din, uzeli 750 din. A ja luda, nisam znala koja je tačna cena i dadoh mu više. Napisala sam im dva mejla i ni na jedan nisam dobila odgovor.

Vidim da dosta vas ima grozna iskustva sa AKS kurir sluzbom pa bi zeleo da se pridruzim losim preporukama za tu kurirsku sluzbu,u par reci-kasnjenje paketa,ostecivanje poslatog paketa,zagubljivanje otkupa i ne isplacivanje istog,jednom recju strasno iskustvo.Trenutno kad imam potrebu koristim BEX,za ovo katko vreme koliko radim sa njima je sve ok,najbolje funkcionise Post Express ali im je malo veca provizija za isplacivanje otkupnine,mislim cak 2.5%.

Meni je Fedex jednom pokusao duplo da zaracuna postarinu, tek posle visednevne rasprave sa njima, kad im je faksiran racun, onda su popustili, inace za njihove "spediterske usluge" od 9.000 din doslo se na 5.000....inace sam radnik PTT, i do sada nisam imala problema sa post ekspressom, a cityexpress je super jer dovoze na bilo koju adresu u Srbiji i to do 75 kg.

Jeste stara tema, ali ja cu bez uvertire i to drvljem i kamenjem da raspalim! O AKS Express-u definitivno sve najgore! Njima 'ladno treba BAR 48h za isporuku! Sto je najgore, poslata su mi dva paketa sa iste adrese, jedan mi jutros dosao (opet posle 48h, razume se) a drugi nije ni stigao!!! Zovem reklamacije ceo dan i pronalaze i taj drugi deo paketa u Pancevu! Da napomenem da mi je paket poslat iz NS a ja u BGD-u. G-dja Slobodanka sa reklamacija je totalno izgubljena u prostoru i vremenu i nesposobna da poveze tacku A i tacku B. Njenu (ne)ljubaznost ne bih ni da komentarisem. E, sada prica dobija potpuni epilog. Posle potrosenog vremena, a i zivaca, izdejstvujem ja da dobijem taj paket danas. Paket stigne u Bgd i kolega tamo neki XX koji je krenuo za Sabac poveze i moj paket. Znaci... ko je ovde lud, bre?! Ali, ne odustajem... ima da ga nacrtaju ovde do 18h, uopste me ne zanima.

Zakljucak: AKS Express? Nikada vise!

Hvala za info...

Nego, ako jos uvek nije stigao ...ne pise mu se dobro...  :maddd: :maddd: :maddd:

Ovako,da napišem i ja nešto od Daily express-u. Počeo sam da prodajem telefone koje sam slao preko kurirskih službi. Počeo sam sa Daily express-om jer sam o AKS-u svašta ružno čuo i pročitao. Poslao sam tri telefona, sve je uredno stiglo, telefoni kupcima a meni novac već sutradan. Međutim, jednog dana sam poslao telefon (upakovan u original kutiju, sa punjačem, usb kablom i slušalicama), po telefon su došli kuriri, počeli neobavezno ćaskanje o tome šta radim (već su par puta dolazili po pakete), kako ide prodaja, kakvi su to telefoni...itd. I tog puta, kao i svakog prethodnog, stavljao sam napomene da kupac može da proveri sadržaj paketa, tj. da otvori i vidi da je telefon unutra. Sutradan me zove kupac i saopštava kako je otvorio paket i kako u kutiji nije bilo telefona, već samo punjač i usb i da je naravno odbio paket. Logično, neko od kurira je ukrao telefon! Ali tako ne misli njihova firma, jer je odbila da mi nadoknadi štetu! Ukratko: LOPOVI!

Sada šaljem post expresom, obavezno snimam klip na kome se vidi sadržaj kutije i trenutak kada je ubacuje u onu plastičnu kesu i zatvara je. Nisam imao problema do sada, osim što sam jednom čekao par dana na isplatu (3 ili 4 dana).

Nisam koristio usluge ostalih, ali za ove dve firme mogu ovo da kažem:

Daily Expres - izbegavati, kuriri su lopovi (možda ne svi, ali ih ima a nikada ne znate da li će baš taj lopov isporučivati vaš paket)

Post express - korektni, ipak je to državni posao pa kuriri neće rizikovati da iizgube posao zbog neke gluposti.