Followers 0

Koliko dugo mozemo da ostanemo u zemljama EU?

144 posts in this topic

Zdravo drustvo,

zanima me da li je tacno da mozemo da ostanemo u zemljama EU 3 meseca i onda moramo 3 meseca da budemo van EU da bismo usli ponovo?

Gde mogu da nadjem potvrdu ove informacije?

Hvala! :)

Mozda ne bi bilo lose da se brisu ovakve teme jer bez razloga guse forum. Ovo je informacija koja je na forumu pomenuta ko zna koliko puta i stvarno nema potrebe da se otvara jos jedna tema. Takodje, mozda bi bilo zgodno da prilikom aktivacije profila na mail stignu i pravila foruma u nekom skracenom obliku da bi ubuduce izbegli ovakve stvari.

Ne verujem da ima svrhe da stižu pravila na mejl. Svi forumi muče istu muku, niko još nije doskočio onima koje mrzi da koriste pretragu. Možda je najbolje da napravimo jednu temu u kojoj ćemo sumirati sva ova pitanja koji se ponavljaju, stavimo je da stoji na vrhu, a ubuduće ako neko ponovi pitanje koje je već obrađeno u toj temi, samo postavimo link i zaključamo je. Naravno, trebao bi prvo neko da sumira ta pitanja :) Hoćeš ti? :roll:zvizhd

Izvinjavam se, nije lako uraditi pretragu tipa 'koliko mozemo da ostanemo u eu', jer obicno izadje prazna.

Mozda bi neko mogao da me prosvetli kako bih mogao da nadjem pretragom temu o kojoj govorimo?

Hvala!

Svi forumi muče istu muku, niko još nije doskočio onima koje mrzi da koriste pretragu.

Moze Dejvid da vam posalje onu njegovu motkicu pa kad neko zgresi da njom pripretite :)

Naravno, trebao bi prvo neko da sumira ta pitanja :) Hoćeš ti? :roll:zvizhd

Necu ja  :P. Salu na stranu, trudim se da prijavim kad uocim...

@ Mihailo

Nemoj pogresno da me shvatis, nisam nista licno mislio. Treba se samo truditi da forum bude sto jednostavniji, jer ce samim tim i pretraga i stizanje do pravih informacija biti lakse.

Izvinjavam se, nije lako uraditi pretragu tipa 'koliko mozemo da ostanemo u eu', jer obicno izadje prazna.

Mozda bi neko mogao da me prosvetli kako bih mogao da nadjem pretragom temu o kojoj govorimo?

Hvala!

А претрага "останак у ЕУ", "боравак у ЕУ" и сл?

Dobro de, neka onaj ko je bezgresan prvi baci kamen na Mihaila.

Eto.

Mislim, nema problema, bez uvrede i sl. eto cak ni onom ****** koji mi je rekao da necu shvatiti nisam odgovorio.

Sve do sad. A stajalo mi je - tu. Tako da eto.

Priznacete da je pretraga bila malo za*ebanija nego obicno ali kao sto nam rece 'Beauty', moze da se nadje sa 'ostanak u eu'.

S tim sto se ja na secam da sam do sad ikad rekao 'ostanak' u zivotu, ali radi :)

Salu na stranu - mir s vama braco i sestre, skapirao sam da je 90 u 180, ostavimo to na tome.

Pozdrav! :)

Uvredljiv post uklonjen, malo tolerancije molim. Hvala :)

Aj jos jednom :) Izbrojis koliko si ukupno dana proveo u Sengen zoni u poslednjih 180 kalendarskih  dana. Ako je manje od 90 onda je sve ok, ako je vise od 90, onda si u problemu. I to je to. Ne moze jednostavnije.

Srecno!

Ono što meni nije jasno.

Npr, 1. januara si prvi put ušao u šengen zonu.

A drugi put si otišao krajem maja i ostao, recimo, do 5. juna.

1. Da li ti se tih 5 dana računaju u prvih ili drugih šest meseci?

2. Da li možda moraš da napustiš šengenski prostor pre prvog juna, pa da uđeš ponovo? (zdrava logika govori da ovo nema veze s mozgom, ali ne mogu da pronađem ni jednu zvaničnu potvrdu za ovo)

Kao što je Čika Sima rekao, računaš 90 dana u zadnjih 180 dana. Dakle ako si izašao 5. juna, onda se januar računa u isti period (tj. čini mi se, jun je tek 150-180. dan zar ne?)

Ako posle odeš u septembru, onda se januar više ne računa, ali jun da.

Hteo sam da napišem jul.  :)

Eto, kakvo pitanje od čoveka koji zna da je o ovome pisano "zilion puta". :P

I kad napišeš jul, važi isti odgovor... u svakom trenutku se posmatra *poslednjih* šest meseci. Dakle, gleda se period 5. januar - 5. jul.

Panonski, nisi me lepo razumeo.

5. jula mi ističe tih 6 meseci.

Ja hoću da budem od 1. do 10. jula. Da li moram prvo da izađem iz šengen zone 5., pa da uđem ponovo, ili mogu da ostanem bez ikakvih posledica?

Ako u periodu od 1.jul minus 180 dana, do 1.jula, imas vec 90 iskoriscenih dana, onda ne mozes uci u EU.

Ako u periodu od 2.jul minus 180 dana, do 2.jula, imas vec 90 iskoriscenih dana, onda ne mozes uci u EU.

Ako u periodu od 3.jul minus 180 dana, do 3.jula, imas vec 90 iskoriscenih dana, onda ne mozes uci u EU.

Ako u periodu od 4.jul minus 180 dana, do 4.jula, imas vec 90 iskoriscenih dana, onda ne mozes uci u EU.

Ako u periodu od 5.jul minus 180 dana, do 5.jula, imas vec 90 iskoriscenih dana, onda ne mozes uci u EU.

Da nadovezem, ako u periodu od 4.jul minus 180 dana, do 4. jula, imas 90 dana, zato sto si na dan 4.jul minus 180 dana, usao u EU i tamo ostao 90 dana, onda to znaci da ako udjes 5. jula, onda mozes ostati samo 1 dan u EU, jer ces opet napuniti svoju kvotu.

Ja hoću da budem od 1. do 10. jula. Da li moram prvo da izađem iz šengen zone 5., pa da uđem ponovo, ili mogu da ostanem bez ikakvih posledica?

Kapiram da ne moras da izadjes.

Ono sto ne smes da prekucas je 90 dana u 180 dana.

Ti ako si bio malo u januaru, pa onda malo u junu to nije preko 90 dana.

Sad za drugi period ti se racuna od drugog dolaska. Ako je to bilo u junu (ili julu), ne smes u sledecih 180 dana da nakucas preko 90 dana. I sve tako.

U sustini je jednostavno. Ako si recimo bio ceo januar u EU, onda do jula mozes da budes jos 2 meseca max.

Ako u tom periodu budes, recimo ceo jun i jul u EU, to je ok. Ali to povlaci, da posle jula ne smes da budes do decembra duze od mesec dana u EU, jer bi to preslo 90 dana u 180 dana brojeci od ulaska u junu.

I tako...

Aman! :)

Kako si zamislio da moze da istekne "poslednjih 6 meseci" majke ti? Ti ne smes da budes u sengenu vise od 90 dana u poslednjih 180 dana.

Svaki dan se pomera za jedan dan i nema prvih i drugih 6 meseci, nego 90 DANA U POSLEDNJIH 180 DANA, racunajuci od danasnjeg dana. Da li ce to biti 90 dana boravka odjednom ili u vise navrata, to nije bitno.

Ne znam zasto se komplikuje ovo toliko kad je vrlo jasno. Imas pravo 90 dana u sest meseci. Kad ih ispucas,nebitno iz koliko puta, naredna tri meseca ne mozes uci u sengen(jedino ne znam moze li se uci u Rumuniju, Bugarsku i Kipar koji nisu u sengenu, cak sam negde i postavila to pitanje). Posle ta tri meseca, putujes normalno i opet imas pravo boravka 90 dana..

Aman! :)

Kako si zamislio da moze da istekne "poslednjih 6 meseci" majke ti? Ti ne smes da budes u sengenu vise od 90 dana u poslednjih 180 dana.

Svaki dan se pomera za jedan dan i nema prvih i drugih 6 meseci, nego 90 DANA U POSLEDNJIH 180 DANA, racunajuci od danasnjeg dana. Da li ce to biti 90 dana boravka odjednom ili u vise navrata, to nije bitno.

Aman!

Ja ne znam šta je toliko nejasno u mom pitanju...

Ajmo izpočetka.

Ako uđeš 5. januara u šengen zonu, tada ti počinje brojanje. Imaš pravo da iskoristiš 90 dana u roku od 5. januara do 5. jula (period od 180 dana). Ovo smo se, mislim, svi složili?

Ja jasno pitam- da li smeš da neprekidno boraviš u šengenu od 1. do 10. jula, ili prvo moraš da napustiš šengen 5. jula, pa da uđeš sutradan (s obzirom da si prvi put ušao u šengen 1. januara)

Eto, nadam se da je moje pitanje jasnije sada, sve sa boldovanim tekstom, zagradama i čestom upotrebom reči šengen.  :)

Kapiram da ne moras da izadjes.

Ono sto ne smes da prekucas je 90 dana u 180 dana.

Tako sam i ja mislio, samo ne mogu da nađem zvaničnu potvrdu. No, ovako je logičnije.

Ako uđeš 5. januara u šengen zonu, tada ti počinje brojanje. Imaš pravo da iskoristiš 90 dana u roku od 5. januara do 5. jula (period od 180 dana). Ovo smo se, mislim, svi složili?

Ja jasno pitam- da li smeš da neprekidno boraviš u šengenu od 1. do 10. jula, ili prvo moraš da napustiš šengen 5. jula, pa da uđeš sutradan (s obzirom da si prvi put ušao u šengen 1. januara)

Smeš, ako nisi ispucao svojih 90 dana. Ne postoji tu nikakav početak brojanja. 5. jula će ti se gledati 5. januar, 10. jula 10. januar, itd.

@Behemot

Ovako. Izracunas na dan 10 jula, posto ti je to dan izlaska iz sengena, koliko si dana proveo u Sengen zoni 180 dana pre tog 10 jula. Znaci ne racunas poslednjih 6 meseci nego poslednjih 180 dana. koji je to tacno datum to ne znam. Znaci ne smes da predjes 90 dana ukupno u tih 180 dana ispred 10. jula.  :?

Ne znam zasto se komplikuje ovo toliko kad je vrlo jasno. Imas pravo 90 dana u sest meseci. Kad ih ispucas,nebitno iz koliko puta, naredna tri meseca ne mozes uci u sengen(jedino ne znam moze li se uci u Rumuniju, Bugarsku i Kipar koji nisu u sengenu, cak sam negde i postavila to pitanje). Posle ta tri meseca, putujes normalno i opet imas pravo boravka 90 dana..

Nije baš tako. Ako si u šengenu proveo, recimo, 30 dana u januaru, 30 u aprilu i 30 u junu, ti komotno možeš da ostaneš i ceo jul, jer ti se sa početkom jula počinje brisati januarski boravak.

Behemot, shvati da nije bitno kad si ušao u šengen zonu prvi put, nego *koliko si dana proveo tamo u poslednjih 180 dana*. Nema potrebe da izlaziš i ulaziš da bi započeo "novi" period, jer se period uvek pomera "sam od sebe", tj. odnosi se na poslednjih 180 dana.

Ok. Onda ja nisam dobro razumeo sistem po kome funkcioniše beli šengen.

Ja sam skapirao da kada prvi put kročiš nogom na šengen prostor, od tada ti započinje taj famozni period od 180 dana, koji nije fleksibilan.

Da ne ispadne da sam ja lud, evo tako i piše na sajtu europa.rs:

Taj period se računa od trenutka kada prvi put uđete na teritoriju, a u okviru navedenih 180 dana. Na primer, ukoliko ste u neku od šengenskih zemalja prvi put ušli 1. januara, sledeći period od 6 meseci počinje da se računa od 1. jula

Ali to je baš ono što i mi govorimo. Ako uđeš 1. januara, i provedeš 1 dan, onda se taj 1 dan računa sve do 1. jula. Ako uđeš 1. januara i 1. aprila, onda se 1. januar i 1. april računaju do 1. jula, a posle se računa samo 1. april. Primeti da nigde u tom tekstu ne piše da se nakon "isteka" perioda sve vreme unutar prethodnog vremena "briše".

Posmatraj to kao sistem koji se pomera. Uđeš 1. januara i ostaneš 1,2,3,4,5. jan.

Zatim ponovo uđeš 1. jula. U tom trenutku si ti proveo 4 dana (2,3,4,5) u Šengenu, tj. sve ukupno 5 dana (danas + onih 4 od pre).

Zatim drugog jula, ti si još uvek 5 dana unutra, zato što 1. jul + 2. jul + 3.jan + 4.jan + 5.jan

Zatim sledeći dan imaš 1.jul + 2.jul + 3.jul + 4.jan + 5.jan

itd...

Ako gledaš ovako, onda se svaki dan "briše" jedan dan iz prethodnog perioda.

Guest
This topic is now closed to further replies.
Followers 0