Šta posetiti u Portugalu + praktični saveti

394 posts in this topic

Prvo, Aveiro i Porto - hm hm bravo!! :biggrin::biggrin: Kako ti/vam je Tavira na krajnjem jugu PT a Porto i Aveiro malo više severnije onda imate između Lisabona i Porta lepu obalu sa divnim manjim mestima. Neka i budu "Budva" ali u smislu broja ljudi, samo to. A sva druga su divna mesta - Ericeira, Nazaré, Tocha, Figueira da Foz. A onda od Aveira ka Portu ima manjih lepih mesta ali i u samom Aveiru ima jedan deo zvan São Jacinto pa ga toplo preporučujem. 

Al' ste brzi :biggrin:

Hvala na preporukama, stavljamo ih na listicu :smile: 

Nama je mali problem sto drugarica sa kojom putujem ima strah od nemirnih voda. I kada smo juce pogledale fotke (mislim da je Nazaré bio u pitanju) malo su joj klecnule noge od onih talasa do neba :biggrin: Zato smo se valjda zalepile za jug gde kazu da je malo mirnija voda.

Popij sa nama kafu u Aveiru ako si tamo :biggrin:

10 hours ago, Tajtana said:

Popij sa nama kafu u Aveiru ako si tamo :biggrin:

Marko nije, ali @golosina bi trebalo da jeste.

2 hours ago, Duya said:

Marko nije, ali @golosina bi trebalo da jeste.

Tako je, nije Marko trenutno, MADA, do tog juna nikad se ne zna. Potrebna mi je godišnja doza Aveira i Portugala. ☼

Brzi, brzi, nego šta :biggrin: @Tajtana Klecaće vam tek kolena i vilice kad odete tamo, tako da Nazare nemojte propustiti.

Marko, sudeci po tvojim predjasnjim postovima predomislices se :biggrin:

@golosina Blago se i nama i tebi :biggrin:

Ako imate jos nekih preporuka ili korisnih saveta tu smo. Ovo nam je prvo putovanje koje zapravo pokusavamo da isplaniramo. Do sada je uvek bilo- banemo negde pa gde nas noge odnesu. E, bas da vidim kako ide kad imas plan :biggrin: 

Bila sam 10 dana u Portugalu u oktobru i jedva čekam novu priliku za posetu ovoj predivnoj zemlji! Proveli smo 3 dana u Portu, 4 u Lisabonu i ostatak na jugu i baš nam je bilo premalo. Za Lisabon bi mi bilo malo i 10 dana :sad:

Onda pišite malo na temi, kao npr. kad posetite neki dobar restoran, a povoljan za srpski džep:smile: Vodiči preporučuju selo do Porta gde su jeftiniji restorani, ne odoh tamo, jer nisam bila sigurna gde se tačno nalazi i koliko ima da se pešači.

Uživajte!

20 hours ago, Lepidedronka said:

Hej, ako nekom treba smestaj u Portu, bujrum kod mene, ja sam tamo naredne 3 godine :kamper:

Opa, vidimo se, komšinice :smile:

Bez uvrede, ali džabe izgleda ovde postavljamo pitanja, kad "lokalce" mrzi da odgovaraju. Ispade da ovaj forum više liči na mesto gde neko može da se pohvali:smile:

On 9/29/2018 at 2:17 PM, petrovna said:

Bez uvrede, ali džabe izgleda ovde postavljamo pitanja, kad "lokalce" mrzi da odgovaraju. Ispade da ovaj forum više liči na mesto gde neko može da se pohvali:smile:

Hej, evo ja se bacila u istrazivanje Porta sto se tice lokalnih mesta za posetiti, za klopu i pice, tako da ce biti nekog spiska za preporuku u narednim nedeljama, :smile:

Dobar dan, hteo bih da pitam posto u Mart mesec idem do Lisabona preko Niš-Beč(Wizz), za polumaraton. Bicu 4-5 dana u Lisabon i 2 dana u Porto, šta mogu da vidim od znamenitosti i gde je dobra klopa(brza hrana, pijaca, priprema hrane-supermarket) a da nije skupa kao Venecija. Smeštaj hostel.

Za najjeftiniju a pristojnu hranu i portugalske domaće specijalitete imaš sveža (najčešče) kuvana jela u svim većim supermarketima. Kupiš na meru, spakuju ti u plastičnu kutiju i nosiš. U nekim marketima ima i da se sedne i tamo jede ako kupiš. 

Ja u Portu volim da jedem u Mercado Bom Sucesso, nije najjeftinija opcija (nije ni najskuplja), ali je jako raznovrsna ponuda i uglavnom sve je mnogo ukusno. www.mercadobomsucesso.pt 

Što se tiče Lisabona nisam baš apdejtovana, ali u oba ova grada ja više od obilaženja znamenitosti volim da šetam :)

Vodič lokalac je hvalio neki restoran u njegovom selu pored Porta. Možda Golosina znaš koje je to selo. Krenula sam obalom tamo od Mercado, pa odustala. 

Meni se dopao restoran u L. ništa fensi, puno lokalaca, jedva se nađe mesto, klopa dobra i jeftina. Prate se samo šine tramvaja br. 28 od metro stanice Moniz prema Senhora do Monte.

Edited by petrovna

23 minutes ago, petrovna said:

Vodič lokalac je hvalio neki restoran u njegovom selu pored Porta. Možda Golosina znaš koje je to selo.

Ajd makar prvo slovo? :D

Mislim da ako slediš staro dobro pravilo da sedneš da jedeš u restoran koji je pun lokalaca nećeš pogrešiti. Tako je npr u Aveiru gde ja živim. Restorani puni turista imaju dobru lokaciju a prosečnu hranu, a oni puni baba i deda imaju najbolju hranu.

U suštini, tradicionalna hrana u PT je vrlo jednostavna, nema mnogo šta da se pogreši. Posoliš oradu, baciš na roštilj, skuvaš krompire, dobro maslinovo ulje, sve preliješ i to je to. Mislim da zapravo najviše zavisi od toga koliko je sveže sve. Zato npr restorani u blizini ribljih (i drugih) pijaca često ovde imaju dobru klopu.

A ako hoćeš da jedeš bakalar raspitaj se kod lokalaca, u svakom delu grada uvek bude taj neki stari restoran sa najboljim bakalarom, s tim što različiti restorani imaju različite specijalitete - bakalar se sprema na sto načina. Bukvalno sto. Ja bakalar ne jedem tako da ne mogu da preporučim iz prve ruke.

Edited by golosina

Ne mogu da se setim. Vodič mi je rekao da mogu i da prošetam, a da se vratim tramvajem.

Joj, Aveiro! Nisam uspela da uživam na čuvenoj plaži, jer je bio vikend, bus čekala oko 1 h, a posle je na autoputu bio zastoj, pa moram jedne godine obnoviti gradivo.

Išla sam do Univerziteta, bila u baštu, baš mi se svidela, a pošto je bila nedelja, lokalci su ručali. 

Da li je svake nedelje sajam starina ili ne? Svašta može da se nađe, baš volim da razgledam.

Malo bazdi kanal kod Mercada, a ovales su bzvz.

Imala sam mapu iz Info centra, šteta što je tabla u istorijskoj četvrti u lošem stanju, a htela sam da vidim sve mapirane značajne istorijske zgrade, a ne samo manastir i sl.

Edited by petrovna

A kako funkcioniše metro u Portugal? Koja kartica je povoljnija za prevoz 24h ili ona što se dopunjava kredit?

15 minutes ago, Nalim91 said:

A kako funkcioniše metro u Portugal? Koja kartica je povoljnija za prevoz 24h ili ona što se dopunjava kredit?

Metro postoji u Lisabonu i Portu i 24h su u suštini najpovoljnije. Ipak, pitanje je da li će ti trebati metro (posebno u Portu) jer su interesantne stvari uglavnom u blizini centra grada - mnogo toga je moguće obići peške.