Posted February 9, 2016 Aha, znaci sistemski ne mogu da rezervisu sredstva na debitnoj bez obzira sto bih ja imala dovoljno na racunu? Da, da, posto moram odavde da rezervisem auto, moram da znam. A isto mi nije jasno, zasto mora na vozacevo ime, a ne moze na ime nekoga ko je sa njim. Svasta. Posto pretrazujem ocije preko site-ova koji su generatori tipa https://www.economybookings.com i ostali, mozda da im pisem, pa da vidm sta kazu da li insistiraju na kreditnim karticama..... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 9, 2016 1 hour ago, nova putnica said: Aha, znaci sistemski ne mogu da rezervisu sredstva na debitnoj bez obzira sto bih ja imala dovoljno na racunu? Da, da, posto moram odavde da rezervisem auto, moram da znam. A isto mi nije jasno, zasto mora na vozacevo ime, a ne moze na ime nekoga ko je sa njim. Svasta. Posto pretrazujem ocije preko site-ova koji su generatori tipa https://www.economybookings.com i ostali, mozda da im pisem, pa da vidm sta kazu da li insistiraju na kreditnim karticama..... Džaba pišeš, to je pravilo. Uvek ide KREDITNA kartica na ime VOZAČA odnosno na ime lica na koga se vodi rezervacija. Iznos koji se rezerviše razičit je od agencije do agencije i po pravilu je u veći kada se uzima samo osnovni nivo osiguranja. Taj iznos može ići i do 1600€ (lično iskustvo). Moj savet je da se dobro pripremioš pre puta, obezbedi kartice, prouči uslove (naročito pisano sitnim slovima) pa na šalter. Sve ostalo su neprijatna iskustva. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 9, 2016 Da, da.....moracu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 19, 2016 (edited) Cao, jos jedno pitanje u vezi rent a car-a. Kartica sa kojom bookiram vozilo, ne mora biti ista ona koju kasnije traze radi depozita? Nemam sada kreditnu, nju bih tek kasnije izvadila a zelim sada da bookiram vozilo. Hvala. Edited February 19, 2016 by nova putnica Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 19, 2016 (edited) ne, možeš bukirati bilo kojim. a pri prezimanju vozila će ti tražiti KREDITNU karticu na ime vozača. Edited February 19, 2016 by du-ki Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 23, 2016 Ajde, drustvo, ko je vec bio, poznavaoci, pomoc oko juga Portugala.....posto prvi put obilazim jug, 6 dana sam odvojila za taj deo. Sta je vredno obici za to vreme? Da li je dan dovoljan za Faro? Da li vredi ici do Tavire ili ne? Neke sugestije, predlozi? Plan je da se smestaj bude u Lagosu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 24, 2016 On 2/9/2016 at 8:52 AM, chivitli said: U Guardianu ima članak gde kažu da se manete kupovine Super CDW-a, a da taj excess osigurate kod nezavisne firme jer je mnogo jeftinije, plus pokriva i gume, prozore itd. Na primer http://www.insurance4carhire.com/ ili https://www.icarhireinsurance.com/ Gledala sad, ovo je dobra stvar, ali http://www.insurance4carhire.com/faqs vazi samo za EU rezidente. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 25, 2016 Manite se tih nezavisnih osiguranja, naplata novca od njih traje citavu vecnost, plus traze gomilu papira koje treba da obezbedite od rent a cara. A oni cesto nemaju obicaj ni interes da vam daju nista vise od onoga sto moraju, a to je racun. Platite scdw kod firme gde rentirate vozilo i potrudite se da vam u slucaju stete ne naplate nista. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 25, 2016 Gold car ima dobru ponudu trenutno za period koji trazim, oni su najpovoljniji. Ja nemam iskustva sa njima, da li ih zaista treba izbegavati? Razmisljala sam da uplatim nezavisno full osiguranje, sa tim osiguranjem, cena je kao kod ostalih samo sa osnovnim vidom osiguranja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 25, 2016 prouči pravila za gorivo. u tome je caka. najisplativije za nas je opcija pun za pun, gde preuzimaš vozilo sa punim rezervoarom i dužan si da vratiš pun. u tom slučaju plaćaš samo ono što si potrošio i to po tržišnim cenama. gold car ti nudi opciju pun za prazan, odnosno na preuzimanju ti naplaćuje pun rezervoar po cenama koje su više nego na pumpi + troškove tankanja. vraćaš ga prazan. ukoliko je nešo ostalo u rezervoaru ne priznaju ti. cena punog rezervoara može biti i do 150€ u nekim slučajevima i više. ja putijem u portugal za uskrs i bukirao sam sixt.com, jer ne naplaćuju "jedan smer", odnosno možeš ga vratiti na drugoj lokaciji bez doplate, jer meni tako odgovara. (ta usluga u gold car-u je 120€) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 25, 2016 Vrlo neuobicajeno ako je lokacija u drugom gradu! Dobro se raspitaj da li stvarno ne naplacuju oneway fee! Ako treba, zovi ih telefonom, vrlo je moguce da na netu nista ne pise. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 25, 2016 da, fuel policy, full to full! To sam prvo gledala. Kod Gold car- a Lisabon Jul, 8 dana cca 110 eu, kod ostalih od 160 eur pa navise. I sad ne znam sta da radim. mene brine ono uvaljivanje navodnih ostecenja, koje nisi napravio..... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 25, 2016 Sastavlja se prerental inspection slip, belezi se sve sto je na kolima osteceno, potpisuju obe strane, po primerak svakom. Samo treba da dobro gledas na preuzimanju i da trazis da se svaka, pa i najsitnija ogrebotina unese u slip. Tako nema sanse da ti bilo ko uvali bilo kakvo ostecenje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 25, 2016 Tako razmislja prosecan srpski/balkanski mozak, svako ce pokusati da me zaj**e, pa da se ja pripremim Moj ti je savet da pravila dobro proucis, vec si sad dosta naucila nesto osnovno, npr, da je neophodno da vozac ima kreditnu karticu i slicno. Prica se i da taj Gold car ima neku losiju reputaciju, ali, citala si dosta o tome, verujem, pa znas i za tu varijantu sa gorivom i ostalim skrivenim taksama. Dakle, spremna si, reklo bi se! Ali, nemoj se opterecivati time da ces da se slupas, izgrebes, da ce da ti podvale i slicno ili ne znam vec sta. Uzmi osnovno osiguranje koje se nudi, eventualno, ako mislis da ti nije mnogo, doplati nesto ekstra sto pokriva vise troskova u slucaju nezgode i nemoj da brines previse. Svakako ne ides tamo da unistavas rentacar vozila, vec da se provedes i uzivas. Uzeti tudj auto jeste odgovornost, koji si spremna da preuzmes, cuvaj ga i vozi kao svoj i sve ce biti ok Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 25, 2016 (edited) Ha ha ha, e bas si me nasmejao sa ovim "prosecan balkanski mozak"....to je tako istinito! Hvala za savet, i podrsku! Edited February 25, 2016 by nova putnica Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 25, 2016 (edited) 2 hours ago, Dragance said: Tako razmislja prosecan srpski/balkanski mozak, svako ce pokusati da me zaj**e, pa da se ja pripremim Moj ti je savet da pravila dobro proucis, vec si sad dosta naucila nesto osnovno, npr, da je neophodno da vozac ima kreditnu karticu i slicno. Prica se i da taj Gold car ima neku losiju reputaciju, ali, citala si dosta o tome, verujem, pa znas i za tu varijantu sa gorivom i ostalim skrivenim taksama. Dakle, spremna si, reklo bi se! Ali, nemoj se opterecivati time da ces da se slupas, izgrebes, da ce da ti podvale i slicno ili ne znam vec sta. Uzmi osnovno osiguranje koje se nudi, eventualno, ako mislis da ti nije mnogo, doplati nesto ekstra sto pokriva vise troskova u slucaju nezgode i nemoj da brines previse. Svakako ne ides tamo da unistavas rentacar vozila, vec da se provedes i uzivas. Uzeti tudj auto jeste odgovornost, koji si spremna da preuzmes, cuvaj ga i vozi kao svoj i sve ce biti ok Tako je, podržavam svaku tvoju reč. U zadnjih dve godine koristio sam rent a car 10-ak puta u više zemalja i kod više agencija. Uvek sam se vodio najpovoljnijom ponudom bilo preko posrednika ili direktno u rent a car agenciji. Osnovno pravilo je da dobro proučiš pravila i opušeno uđeš u dil. Nisu tamo babaroge koje jedva čekaju nekog da prevare. Razumem strahove pri prvom korišćenju ali kad dođeš na plac velikog aerodoma i vidiš više stotina (ili hiljada parkiranih autimobila) strahovi prođu spontano. Neke od agencija vode zapisnike pregledaju sa tobom svaki milimetar, ali većina ti samo pruži ključeve sa ugovorom na kome su opisane ogrebotine i pozovu te da pregledaš auto i prijaviš neku koju oni nisu evidentirali. Samo napred i uživajjjj. 7 hours ago, Misha V said: Vrlo neuobicajeno ako je lokacija u drugom gradu! Dobro se raspitaj da li stvarno ne naplacuju oneway fee! Ako treba, zovi ih telefonom, vrlo je moguce da na netu nista ne pise. Meni je ovo izgledalo ubedljivo: One-Way Rentals National One-Way-Rentals within Sixt locations in Portugal are free of charge from the third day of rental. For shorter rentals a charge of 75.00 EUR applies. One-way-Rentals between the mainland and the island of Madeira and Azores are not allowed. Edited February 25, 2016 by du-ki Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 25, 2016 5 hours ago, nova putnica said: da, fuel policy, full to full! To sam prvo gledala. Kod Gold car- a Lisabon Jul, 8 dana cca 110 eu, kod ostalih od 160 eur pa navise. I sad ne znam sta da radim. mene brine ono uvaljivanje navodnih ostecenja, koje nisi napravio..... ovo je deo uslova korišćenja kod goldcar-a: https://www.goldcar.es/en/sdr/ istini za volju važi i Španiji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2016 Meni je ovo izgledalo ubedljivo: One-Way Rentals National One-Way-Rentals within Sixt locations in Portugal are free of charge from the third day of rental. For shorter rentals a charge of 75.00 EUR applies. One-way-Rentals between the mainland and the island of Madeira and Azores are not allowed. Ok, ako je tako eksplicitno navedeno, onda je tako! Ono sto sam gore napisao o prerental inspection slipu nije nikakva paranoja, jednostavno neke firme tako rade i to ce vas sacekati pri preuzimanju hteli vi to ili ne. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2016 u pravu si, pri rezervaciji kola na aerodromu u Malagi (preko rentalcars.com) pisalo je da će naknada biti naplaćena, a da će mi iznos saopštiti na šalteru. tako je i bilo, samo srećom naknada nije bila velika 50€ za one way fee . kola smo vratili u Madridu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2016 9 hours ago, du-ki said: ovo je deo uslova korišćenja kod goldcar-a: https://www.goldcar.es/en/sdr/ istini za volju važi i Španiji. Da, da, znam. Ali ja uzimam samo Full to Full. Ne upustam se u ovo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2016 ^ To je najbolja opcija. Iznenadila bi se koliko ljudi nece ili ih mrzi da sipaju gorivo, prepaid fuel je opcija za njih. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 9, 2016 Ja sam koristila Enjoy Car Hire u Lisabonu. https://www.enjoycarhire.com/ mala lokalna kompanija ali imaju predstavnika na aerodromu u Lisabonu. Kola su rezervisana preko neta, platili smo depozit a ostatak u Lisabonu uključujući i osiguranje. Kola koja smo rezervisali su automatik jer nam je to bilo najvažnije i dobili smo citroen automatic koji je prešao par hiljada kilometara, dizelaš. Cena u totalu sa osiguranjem za četri dana je 90 evra uključujući i drugog vozača, neograničena kilometraža plus pun rezervoar. off the margin: ja redovano iznajmljuem kola i uvek sam rezervisala osiguranje kada rezervišem i kola. Medjutim poslednja dva puta (Grčka i Francuska) mi se desilo da osiguranje kupljeno preko interneta nije bilo dovoljno za "full coverage" iako sam baš to rezervisala. Tako da sam morala da doplaćujem prilikom preuzimanja kola u destinaciji. Ne znam da li je to neki novi trend da se izvuče još novca ali od ove godine samo kupujem osiguranje kad preuzimam i kola. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 10, 2016 Samo sto oni nemaju full to full fuel policy. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 11, 2016 Imam jos jedno pitanje, preuzimanje auta na aerodromu u Lisabonu, ali uz Shuttle service, sta to prakticno znaci? Vazno mi je da znam, zbog vremena koje treba da naznacim prilikom bookinga. Let mi je 20h, da li je dovoljno da naznacim da cu auto da vratim u 18h, ili treba to da bude ranije Ne bih da se desi da kasnim na let.....uopste ne znam kako to izgleda, njima predajes kljuceve na aerodromu, ili te oni voze negde, pa te vracaju......ili kako? Hvala! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites