Posted June 3, 2012 Koliko vidim, za placanje robe Visa electron karticom Intesa banke u inostranstvu, ne bi trebalo da ima provizije? Je l' neko to i licno proverio? E, sad, ja nameravam da platim robu u edigitalu tom karticom, ali, nisam siguran da li je prihvataju. Hajde da mi neko, ko se razume u madjarski, rastumaci sta pise na ovoj stranici, u delu kod placanja Visa electron karticama. Google translate je nesto glupavo preveo. http://www.edigital.hu/Atveteli_es_fizetesi_modok-sp1858.html Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 4, 2012 ‚Ajd‚, da probam ja. Dakle ako lično plaćaš karticom radnik ima pravo da traži autorizaciju kartice potpisom i proverom ličnim dokumentom. A ono predhodno, sitnim slovima , kaže da izdavalac karte donosi uslove za njeno korišćenje. (Tebe ne tangira u ovom slučaju). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 4, 2012 E, hvala Ja sam nesto nagadjao u slobodnom prevodu od prevoda od gugla, ali, opet nekako nisam mogao da povezem. U medjuvremenu su mi i odgovorili iz Banke Intesa i evo sta kazu: "Visa Electron debitna platna kartica , vezana za Vaš devizni račun a limit je određen visinom sredstava koju posedujete na deviznom računu. Omogućava plaćanje roba i usluga i podizanje gotovine u zemlji i inostranstvu. Za obaveze koje nastaju upotrebom kartice u zemlji, Banka će zadužiti Vaš devizni račun po kupovnom kursu za devize koji primenjuje na dan knjiženja transakcije na partiji. U slučajevima kada se kartica koristi u inostranstvu, rezervacija sredstava uvećana je za 4% u odnosu na stvarnu potrošnju. Ovo uvećanje vrši se zbog mogućnosti nastanka kursne razlike od momenta autorizacije transakcije do momenta zaduženja partije tekućeg računa. Prilikom knjiženja zaduženja potrošnje u inostranstvu, automatski se skida uvećana rezervacija..." Ova poslednja i najbitnija recenica je skroz dvosmislena Da li se skida placen iznos + 4%, ili se "skida", tj, "eliminise" tih 4%, a placa stvarna cena Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 4, 2012 Oni rezervišu +4% sredstava ali na kraju, kada naprave obračun, na osnovu istog je konačna cifra. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 4, 2012 A sad tek tebe nisam razumeo Mislim, po iskustvu koje imam, znam da uvek rezervisu vise novca prilikom svake kupovine, a da posle skinu samo pravi iznos, a taj visak koji su rezervisali vrate na racun. Posto nikad nisam placao u inostranstu na POS terminalu tom karticom, pretpostavljam da je isti princip, ali, ova recenica mi je zbunjujuca. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 4, 2012 Upravo je tako kako si napisao. Ali onaj tekst na mađarskom se na to ne odnosi, već na postupak plaćanja karticom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 4, 2012 Ok. To na madjarskom sto si preveo, to sam razumeo, to je jasno. Hvala! Inace, evo da potvrdim, upravo sam testirao Intesinu Visu electron ovde, u Brazilu, i radi Sad, tek za koji dan cu videti koliko je naplaceno. Uglavnom, radi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 3, 2012 prijavio sam se na neteller-u. pise u uputstvu na njihovom sajtu za dalji korak bi trebalo da imam opciju da narucim NET+ master prepaid karticu ali nemam tu opciju sa leve strane kako oni objasnjavaju da li treba ona verifikacija mozda pre toga ili nesto nisam dobro uradio? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 3, 2012 Da, prvo verifikacija . Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 22, 2012 Posto uskoro idem u Grcku, hteo sam da izgvadim deviznu debitnu karticu u nekoj banci kod nas, sa kojom bih mogao da podizem novac u Grckoj na bankomatima bez provizije. Inteza i OTP banka imaju ovu uslugu ali nemaju svoje banke u Grckoj. Sa druge strane Grcke banke u Srbiji deru za proviziju. Najverovatnije cu iskoristiti Intezinu VISA Electron za kupovinu, a za kes bih otvorio racun u Grckoj - ne bih da nosim kes sa sobom. Da li neko zna koja domaca banka ima deviznu debitnu karticu sa najmanjom provizijom prilikom podizanja sa automata u Grckoj i koja Grcka banka je najisplativija kao alternativa? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 23, 2012 Ta provizija je obično 4evra po podizanju. Ne znam da možeš da je izbeneš. A zašto je problem da nosiš gotovinu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 23, 2012 Isao bih da kampujem a nosio bih nesto preko 1000e... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2012 Stavi te pare u torbicu pa ispod pazuha kad spavas... Manju svotu drzi u dzepu. Tako smo u Berlinu spavali buraz i ja ispod TV tornja sa 800 evra u torbici pod miskom Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 29, 2012 Stavi te pare u torbicu pa ispod pazuha kad spavas... Manju svotu drzi u dzepu. Tako smo u Berlinu spavali buraz i ja ispod TV tornja sa 800 evra u torbici pod miskom Na foru: "sta zna beskucnik, sta je 1000e." Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 22, 2012 Trebalo bi da prebacim nekih 130 eur na racun jednog hostela u Poljskoj. U pitanju je neka ING Bank. Jel zna neko iz koje nase banke taj transfer novca bi me najpovoljnije izasao i koliko su provizije za tako nesto? Koliko bi me kostalo da to radim iz Intese, posto tu imam racune? Imam njihov broj racuna, iban, swift, samo da im prebacim pare... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 22, 2012 Trebalo bi da prebacim nekih 130 eur na racun jednog hostela u Poljskoj. U pitanju je neka ING Bank. Jel zna neko iz koje nase banke taj transfer novca bi me najpovoljnije izasao i koliko su provizije za tako nesto? Koliko bi me kostalo da to radim iz Intese, posto tu imam racune? Imam njihov broj racuna, iban, swift, samo da im prebacim pare... Koliko vidim iz njihove tarife (Intesa), trebalo bi da te košta 800 dinara. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 22, 2012 Dobio sam od Intese novu karticu uz tekući račun, i rekli su mi da sa njom mogu da podižem novac na bankomatima Bance Intesa tamo gde ih ima, u Italiji i velikom broju istočnoevropskih zemalja: VISA Inspire kartica omogućava podizanje gotovine bez provizije na bankomatima banaka Intesa Sanpaolo grupacije: Država Banka Albanija Intesa Sanpaolo Bank Albanija Bosna i Hercegovina Intesa Sanpaolo Banka Bosna i Hercegovina Egipat Bank of Alexandria Hrvatska Privredna banka Zagreb Italija Intesa Sanpaolo Mađarska CIB Bank Rumunija Intesa Sanpaolo Bank Romania Rusija Banca Intesa Rusija Slovačka VUB banka Slovenija Banka Koper Srbija Banca Intesa Ukrajina Pravex Bank http://www.bancaintesa.rs/code/navigate.aspx?Id=1095 Ne plaća se ništa već dolazi uz tekući račun umesto Maestro kartice. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 23, 2012 Trebalo bi da prebacim nekih 130 eur na racun jednog hostela u Poljskoj. U pitanju je neka ING Bank. Jel zna neko iz koje nase banke taj transfer novca bi me najpovoljnije izasao i koliko su provizije za tako nesto? Koliko bi me kostalo da to radim iz Intese, posto tu imam racune? Imam njihov broj racuna, iban, swift, samo da im prebacim pare... Slabo se razumem u te kartice i plaćanje putem njih, ali proletos sam trebao da platim pozivno pismo za Uzbekistan nekoj firmi čija je banka u jednoj od Baltičkih republika. Nije moglo da se plati na normalan način karticom, već su mi poslali te podatke iban, swift i to sam obavio u Rajfajzen banci. Oni su tad uzimali 12 eura po transakciji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 23, 2012 Ja sam imao slican slucaj pre godinu i po, kad je trebalo da platim smestaj za grupu ljudi hostelu u Nemackoj. Poslao drugaricu da plati to u nekoj banci, oni joj nisu dozvolili, jer je sve bilo na moje ime, a kao, ne moze ni da placas za druge osobe Posle sam probao i preko moneybookersa, medjutim, hostel to nije hteo da prihvati. Na kraju je ipak drugar resio stvar, pozvao hostel telefonom, izdiktirao im broj kreditne kartice i oni skinuli sredstva. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 23, 2012 Hvala za odgovore. Kod mene je situacija slicna, samo obrnuta Nisu mogli da mi skinu pare sa kartice, ne znam zasto, dao sam im broj i kad istice, a u banci su rekli da uopste nema pokusaja skidanja... (Visa internet, Intesa je u pitanju). Uglavnom, ne daje mi se broj kreditne, pa sam mislio da im platim preko bank transfera. U pitanju je Nova godina, pa imaju politiku u hostelu da se plati ceo iznos unapred, iako sam rezervisao sve normalno preko hostelbookersa, skinuli mi 10%, ali jbg tako traze. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 26, 2012 Trebalo bi da prebacim nekih 130 eur na racun jednog hostela u Poljskoj. U pitanju je neka ING Bank. Jel zna neko iz koje nase banke taj transfer novca bi me najpovoljnije izasao i koliko su provizije za tako nesto? Koliko bi me kostalo da to radim iz Intese, posto tu imam racune? Imam njihov broj racuna, iban, swift, samo da im prebacim pare... Pre je bila najpovoljnija Komercijalna banka tako sam ja slao Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 26, 2012 Hvala za odgovore. Kod mene je situacija slicna, samo obrnuta Nisu mogli da mi skinu pare sa kartice, ne znam zasto, dao sam im broj i kad istice, a u banci su rekli da uopste nema pokusaja skidanja... (Visa internet, Intesa je u pitanju). Uglavnom, ne daje mi se broj kreditne, pa sam mislio da im platim preko bank transfera. U pitanju je Nova godina, pa imaju politiku u hostelu da se plati ceo iznos unapred, iako sam rezervisao sve normalno preko hostelbookersa, skinuli mi 10%, ali jbg tako traze. Verovatno da nisu mogli da ti skinu pare sa te kartice, jer je ona samo internet kartica, a oni su pokusali da skinu pare putem pos terminala. Ako imas Visa Electron od Intese, prebaci pare na taj racun i daj im podatke te kartice, siguran sam da bi proslo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 26, 2012 Dragance. mislis da je u redu da se tek tako nekom ostavljaju podaci o kartici, to vidim da si ti već radio, ali na taj način su moguće zloupotrebe. Naime, kad rezervišeš hotel, hostel, ili bilo šta platiš karticom, oni ne vide broj kartice, jer sve ide kriptovanom metodom. Naime, ja ni u restoranima ne ostavljam karticu van vidokruga, a kamoli da saopštim to nekoj nepoznatoj osobi. Inače, šta bi sprečilo tu osobu ili neku drugu osobu koja je u dilu sa osobom kojoj si saopštio broj kartice da kupi sebi nešto preko interneta? p.s. Doduše sve banke kod kojih imam kartice (Inteza, OTP, Komercijalna) su me uvek zvale telefonom da provere transakcije koje sam pravila na ime drugih lica ali...... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 26, 2012 Ja sam vec nasiroko pisao o tome i u potpunosti se slazem se sa tobom i nikad to ne radim. U slucaju kad smo mi placali hostel, dosta smo se iscimali, pretio je otkaz rezervacije i drugar je resio da prekine cimanje i resi to jednim pozivom, na sopstvenu odgovornost. Izdiktirao im broj svoje kreditne kartice, oni naplatili i nikakvih problema kasnije nije bilo. Ja verujem da je 99,99% vlasnika ili zaposlenih u ho(s)telima, narocito u Nemackoj, dovoljno pametno i odgovorno da nikad ne bi ni pomislili da zloupotrebe takve podatke, jer bi mnogo vise izgubili nego sto bi dobili. Ali, mere predostroznosti nikad nisu na odmet. U kompe-ovom slucaju, obzirom da im je vec dao podatke sa jedne kartice, a spomenuo i da ima neku kreditnu, smatrao sam kao razumno da resi sebi muke i ostavi im broj druge debitne kartice, ako je uopste ima. Ono sto je dobro kod svih kartica, kao zastitni mehanizam, to je da uvek dobijes sms prilikom svakog skidanja novca, pa ukoliko se dobije takav sms, a ti nisi nista placao, uvek postoji rok od par dana dok se transakcija zaista i ne izvrsi, sto ostavlja dovoljno vremena da se intervenise u banci, blokira transakcija i prijavi kradja podataka. PS: Mene nikad nisu zvali iz banke ni za jednu transakciju da provere Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites