Posted December 26, 2012 Verovatno da nisu mogli da ti skinu pare sa te kartice, jer je ona samo internet kartica, a oni su pokusali da skinu pare putem pos terminala. Ako imas Visa Electron od Intese, prebaci pare na taj racun i daj im podatke te kartice, siguran sam da bi proslo. Da, tako je. Posle Visa internet, prebacio pare na kreditnu karticu (zeznula me neka sto radi na recepciji, jer mi je napisala u mailu da mogu da skinu samo sa kreditnih kartica pare), ali onda sam shvatio da ne zelim da im dajem broj kreditne, pa sam zato mislio o bank transferu. I na kraju juce sam uz malo peripetije, gubitak u konverziji valuta, i malo zivaca u mailovima objasnjavajuci da mogu i sa electron da skinu, prebacio sa kreditne na electron i skinuli su mi. p.s. Doduše sve banke kod kojih imam kartice (Inteza, OTP, Komercijalna) su me uvek zvale telefonom da provere transakcije koje sam pravila na ime drugih lica ali...... Znaju ljudi sa kim imaju posla U kompe-ovom slucaju, obzirom da im je vec dao podatke sa jedne kartice, a spomenuo i da ima neku kreditnu, smatrao sam kao razumno da resi sebi muke i ostavi im broj druge debitne kartice, ako je uopste ima. Dobro si smatrao, tako sam i uradio Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 26, 2012 Samo ti njima das broj kartice, pa nek probaju, otkud oni znaju je l' kreditna ili debitna, ne vredi objasnjavati. Uostalom, Visa electron od Inteze prolazi svuda i kao kreditna. Well done! Sad samo cekaj da ti neko skine sve pare sa racuna Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 27, 2012 Da se ispravim, iz Inteze me nisu zvali da provere transakciju, ali iz Komercijalne za iznos od 50 evra su zvali da provere (viza revolving) i iz OTP na iznos od 400 evra (viza debitna). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 6, 2013 Bez obzira o kojoj se kartici radi,ja sam na najtezi nacin naucio da je uvjek pozeljno imati i jednu dozicu kesha. srecom,radilo se o civilizovanoj zemlji pa su ljudi kulturno rjesili problem. Bez ikakvog uzimanja podataka,pitanja,kazali su samo "a koja ti je adresa da ti posaljemo racun"?!?? Suma i nije neka za tamosnje standarde.Radilo se o nekih 120 eura. Srecom da je bila Svedska,a ne recimo Albanija da nikoga ne vrjedjam,ali tako je. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 6, 2013 Probao si u Albaniji? Ili imaš predrasude? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 7, 2013 Imam predrasude.Bio sam i tamo.Ne mislim nista nacionalisticki.To je samo usporedba.Mozda losa,ali usporedba. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 10, 2013 Nije bas za ovu temu, ali da ne pocinjem novu... Koji je trenutno najbolji "virtuelni bankar"? Dakle, ako se zatvore svi bankovni racuni, gde se novac moze drzati, uz minimalnu ili nikakvu proviziju, a da se moze podici u bilo kom kraju sveta? I da je pritom, dostupno nama... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 10, 2013 Prouči http://www.americanexpress.com/serbia/yu/homepage.shtml Uz nju ide i zdravstveno (i putno) osiguranje. Prve godine nema naknade. A provizije za podizanje keša postoje kod svih kartica. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 11, 2013 Okej za proviziju to je jasno, ali tu onda ide i odrzavanje i to, ako se ne varam, dovodi do toga da si vezan za zemlju i taj racun... Dakle, ako odes u Nigeriju na 16god., moze se na tom racunu napraviti veliki minus Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 11, 2013 Treba mi dakle nesto sto ce biti dostupno od istoka do zapada...stavis i stavljas novce gde god ih zaradis, a podizes gde god si u tom trenutku (jasno uz proviziju, ali bez mesecnih odrzavanja). Kakva je sad situacija sa Moneybookers-om ili necim slicnim? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 11, 2013 Kakve su jos osobine i karakter? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 11, 2013 ja koristim visu OTP banke, otvoris devizni racun, i besplatno dobijes visu debit karticu, sto znaci kolko para toliko muzike, kartica se izdaje na 3 godine i ne placa se odrzavanje. Sto se tice bankomata isto je kao i sadrugim karicama, sem sto moze da bude prednost, ako se dize gotovina na ATM otp banke provizija je 1 euro bez obzira koliko novca podizete, sto ja obilato koristim kad idem u Budimpestu. Isto vazi i za Hrvatsku, a mislim da otp ATM ima i u Austriji, Rumuniji i Bugarskoj,sto ume da bude zgodno jer ove dve zadnje nemaju euro kao valutu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 11, 2013 Hekata, to je VISA Classic Card? Da li sa njom moze da se placa preko neta, i da li uzimaju proviziju za placanje karticom u inostranstvu (odes u shop i platis karticom umesto gotovinom)? Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 11, 2013 Koliko sam razumeo, @Un I.Q. ue trazi nesto gde bi mogao i iz inostranstva da uplacuje pare na racun, tako da tu obicne kartice od bilo koje banke u Srbiji ne dolaze u obzir. Mozda kombinacija Moneybookersa i neke kartice moze da prodje, ali, onda je problem u banci u Srbiji, jer bi za svaku transakciju morao licno da se pojavis tamo i dokazes poreklo novca, sto bi u tvom hipotetickom slucaju bilo neizvodljivo. Ja sam probao sam Moneybookersom da petljam, ali, najveci problem je bio opasuljiti salterase u nasim bankama sta je to uopste. 2 puta sam uspeo da prebacim pare, samo uz minimalnu proviziju Moneybookersa, da bi mi treci put, u istoj banci, uz isti transfer skinuli 20 evra na cifru od 50 evra. Posle zilion mejlova, cimanja po bankama i prepiske sa Moneybookersom, ispostavilo se da je posrednicka banka naplatila tu uslugu. I naravno, niko nije odgovoran za to. Kako pre nisu uzeli a sad jesu, ni to mi niko nije objasnio. Od tad sam batalio sve to. A i Moneybookers je nesto poceo da se menja, uvode stalno neka nova pravila, tako da nisam imao vise zivaca da petljam sa tim. Sad se zapravo zovu Skrill. Uvek ti varijanta moze biti da imas racun i karticu u Srbiji, a da uplacujes novac Western Unionom ili slicnim servisom, ali to kosta. Jos jedna opcija je da imas karticu i racun u zemlji u kojoj nameravas da zivis i radis, pa da nekim bank transferom prebacujes taj novac na neki drugi racun koji imas, da li u Srbiji ili gde vec. Samo, ogranicenje je da bi stalno trebalo da pravdas sredstva u stranoj valuti koja bi ti stizala na racun u Srbiji... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 11, 2013 Hekata, to je VISA Classic Card? Da li sa njom moze da se placa preko neta, i da li uzimaju proviziju za placanje karticom u inostranstvu (odes u shop i platis karticom umesto gotovinom)? Hvala Imam i ja tu karticu...redovna je kartica, placanje preko neta normalno, a nema provizije kod placanja placanja napolju. Dobro je i sto nema redovnog odrzavanja tj nista se ne placa mesecno... Za mene je problem ovo sto je pomenuo Dragance...kako izbeci salter u Srbiji? Kako koristiti racun bez obzira da li ste u Srbiji, Spaniji ili Keniji? P.S. Koliko znam, mana ove kartice je sto je cisto devizna i niko vam ne moze uplatiti novac dok ste vi napolju...eventualno ako date ovlascenje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 11, 2013 Uvek ti varijanta moze biti da imas racun i karticu u Srbiji, a da uplacujes novac Western Unionom ili slicnim servisom, ali to kosta. Jos jedna opcija je da imas karticu i racun u zemlji u kojoj nameravas da zivis i radis, pa da nekim bank transferom prebacujes taj novac na neki drugi racun koji imas, da li u Srbiji ili gde vec. Samo, ogranicenje je da bi stalno trebalo da pravdas sredstva u stranoj valuti koja bi ti stizala na racun u Srbiji... Da li je moguce da ovo znaci da jos uvek ne postoji mogucnost "univerzalnog" racuna? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 11, 2013 Imam neke zaostale pare na Mooneybookers-u,vec godinama stoje tamo,nista mi ne naplacuju za odrzavanje i slicno,pa bi me interesovalo ovo: Mozda kombinacija Moneybookersa i neke kartice moze da prodje, ali, onda je problem u banci u Srbiji, jer bi za svaku transakciju morao licno da se pojavis tamo i dokazes poreklo novca, sto bi u tvom hipotetickom slucaju bilo neizvodljivo. Jel to govoris u slucaju kada si hteo u Srbiji da podignes pare sa Moneybookers-a (da je bilo problema) ili...? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 12, 2013 Hekata, to je VISA Classic Card? Da li sa njom moze da se placa preko neta, i da li uzimaju proviziju za placanje karticom u inostranstvu (odes u shop i platis karticom umesto gotovinom)? Hvala Imam i ja tu karticu...redovna je kartica, placanje preko neta normalno, a nema provizije kod placanja placanja napolju. Dobro je i sto nema redovnog odrzavanja tj nista se ne placa mesecno... Za mene je problem ovo sto je pomenuo Dragance...kako izbeci salter u Srbiji? Kako koristiti racun bez obzira da li ste u Srbiji, Spaniji ili Keniji? P.S. Koliko znam, mana ove kartice je sto je cisto devizna i niko vam ne moze uplatiti novac dok ste vi napolju...eventualno ako date ovlascenje. Hvala Milose Da li u tvom slucaju ova kartica resava stvar: http://www.neteller.com/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 12, 2013 Uvek ti varijanta moze biti da imas racun i karticu u Srbiji, a da uplacujes novac Western Unionom ili slicnim servisom, ali to kosta. Jos jedna opcija je da imas karticu i racun u zemlji u kojoj nameravas da zivis i radis, pa da nekim bank transferom prebacujes taj novac na neki drugi racun koji imas, da li u Srbiji ili gde vec. Samo, ogranicenje je da bi stalno trebalo da pravdas sredstva u stranoj valuti koja bi ti stizala na racun u Srbiji... Da li je moguce da ovo znaci da jos uvek ne postoji mogucnost "univerzalnog" racuna? Ne znam sta podrazumevas pod pojmom "univerzalni" racun? Ne znam bas za sve detalje kako bi funkcionisalo, ali, u principu, mozes da imas karticu koja ti je vezana i za dinarski i za devizni racun, pa da onda kad vrsis transfer novca iz inostranstva, kao valutu u kojoj ce novac biti prebacen na racun navedes dinare i onda ne bi trebalo da bude problem da automatski legnu na racun, a da ti pritom budu dostupni i na kartici. Samo, pored troskova slanja novca, u to ulazi i trosak konverzije prilikom transfera, a potom konverzije od strane tvoje banke, kada bi kasnije placao tom karticom negde u inostranstvu. Sve u svemu, najbolja opcija je uvek kes, ali ne i najbezbednija Moj ti je savet, da ako vec planiras negde na duzi put, u datoj zemlji otvoris racun i sve stavljas tamo, a kad putujes, koristis karticu vezanu za taj racun. Kad jednog dana resis da se vratis, najjeftinije ti je svakako da uzmes sav kes i preneses ga licno do svoje banke u Srbiji. Ali, tu opet moze nastati problem, jer ako bude poveca suma novca, mora da se prijavi, tralala. Onda mozda bolje za tu finalnu opciju odraditi neki transfer novca i cao. Ili, dodjes u Srbiju sa karticom te neke X zemlje, pa na bankomatu podignes sve, uz neku proviziju i uplatis na racun u Srbiji. Postoji i opcija travelers cekova, sto opet zavisi od toga koja je to tvoja zemlja X Verovatno da postoji i neka online varijanta, da imas neki virtuelni racun, pa da nekako mozes uz proviziju uvek da uplacujes na njega, ali, ja ne bih znao da ti kazem sta bi to tacno moglo da bude. Opcije jesu moneybookers, valjda i paypal, raspitaj se i za neteller, pa vidi gde su najmanje provizije. Imam neke zaostale pare na Mooneybookers-u,vec godinama stoje tamo,nista mi ne naplacuju za odrzavanje i slicno,pa bi me interesovalo ovo: Mozda kombinacija Moneybookersa i neke kartice moze da prodje, ali, onda je problem u banci u Srbiji, jer bi za svaku transakciju morao licno da se pojavis tamo i dokazes poreklo novca, sto bi u tvom hipotetickom slucaju bilo neizvodljivo. Jel to govoris u slucaju kada si hteo u Srbiji da podignes pare sa Moneybookers-a (da je bilo problema) ili...? Da, ti mozes da povuces novac sa svog Moneybookers naloga na svoj racun u Srbiji, ali, ukoliko nameravas da uplatis te pare na devizni racun, morao bi licno da odes do banke i popunis neki formular o poreklu novca da bi ti isti legao na racun. Jer, banka kao posiljaoca ne vidi tebe licno, vec samo servis Moneybookers. A tu su vrlo sumnjicavi, jer novac moze biti ko zna kog porekla, od online kockanja i slicno, barem su meni tako u banci govorili. Mislim da postoji i opcija da povuces te pare na dinarski racun, gde bi izgubio na konverziji, ali, valjda bi uplata isla automatski, ma da to nisam probao i ne garantujem da glatko prolazi. Imam neke zaostale pare na Mooneybookers-u,vec godinama stoje tamo,nista mi ne naplacuju za odrzavanje i slicno... Vodi racuna o ovome, jer jedno od onih pravila koje sam spomenuo se upravo odnosi na to. Naime, ako se neko duze vreme ne logujes na svoj nalog i ne vrsis transakcije, naplacuju neku taksu za to. Evo jedan odlomak iz mejla kojeg su mi poslali negde sredinom decembra 2012: "The Inactivity Period will change from 18 months to 12 months from 25/02/2013 (the “Effective Date”). There is no increase in the Service Fee. Accordingly, your Skrill Account will remain free of Service Fee if you log into or make a transaction using your Skrill Account in a 12 month period. If you do not do this, the Service Fee of 1.00 EUR (or equivalent) will be deducted monthly from your Skrill Account balance, if any." Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 12, 2013 Mislim da je osnovno pitanje da li se na tu karticu (račun) može uplaćivati (i iz Srbije). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 12, 2013 Koliko sam ja shvatio sistem, na tu karticu uplacujes sa neke druge kartice, isto kao kada nesto kupujes preko neta.. Nije bitno gde zivis i radis.. U drzavi u kojoj radis otvoris racun sa karticom i onda uplacujes na ovu karticu.. Valjda sam dobro shvatio? :papaja: Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 12, 2013 Virtelno bankarstvo ne funkcionise dobro ni medju bankama. Tako da je najbolja opcija imati kes...skroooz opipljivo i konkretno ! Solarno placanje zakon ! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 12, 2013 Koliko sam ja shvatio sistem, na tu karticu uplacujes sa neke druge kartice, isto kao kada nesto kupujes preko neta.. Nije bitno gde zivis i radis.. U drzavi u kojoj radis otvoris racun sa karticom i onda uplacujes na ovu karticu.. Valjda sam dobro shvatio? :papaja: Upravo tako. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 12, 2013 hm, sto se tice kartica vezanih za devizni ili dinarski racun, nije bas sve tako jednostavno... ako je kartica vezana za devizni racun, nije vezana i za valutu koja se poseduje na tom racunu, nego, navodno, po nasim bankarskim propisima, sve devizne transakcije prvo moraju da se konvertuju u evro.. primer: nalazim se u americi, i zelim da kupim nesto ili da podignem pare na bankomatu..na svom deviznom racunu koji je vezan za tu karticu imam dolare takodje... konverzija ide ovako: te dolare koje podignem na bankomatu prvo mi prevedu, po nekom srednjem kursu koji niko ne zna, jer se koristi samo za te transakcije preko kartica, u evro, pa mi onda te te evre ponovo konvertuju u valutu koju imam na racunu, i to tako sto mi "prodaju" taj evro po bancinom prodajnom kursu,u dinare, a ja te dinare onda "platim" mojim dolarima po bancinom kupovnom kursu... znaci, imao dolare na racunu i podizao dolare sa racuna, ali su mi u medjuvremenu napravili 3 konverzije na sve to, i uzeli pareee hhehe....isto vazi za bilo koju drugu valutu koju imas na racunu, ili koju podizes na bankomatu ili placas nesto bilo gde u svetu.. u sustini, jedino se ne vrsi nikakva konverzija ukoliko imam evre na racunu, a podizem pare u evrima negde po evropi, ili placam u evrima... sto se tice dinarskog racuna i kartice vezane za njega, procedura je slicna..podizem pare na bankomatu u dolarima, oni mi to prevedu u evro po tom famoznom srednjem kursu, i onda mi banka te evre "proda", tj. ja ih kupim mojim dinarima, naravno po bancinom prodajnom kursu za evro.. deluje da je ovo ipak bolje, jer ima jedna konverzija manje..ali banke su se , naravno, snasle tako sto za te kartice vezane za dinarski racun naplacuju vecu proviziju za transakciju, pa ti to sve dodje na isto, jednom recju, veliko dranje .. moze eventualno da se raspituje okolo po bankama pa da se uzme najmanja provizija na kartici dinarskog racuna, al srecno s tim ... btw. imam intezinu karticu maestro, vezanu za dinarski racun, i opusteno sam po svetu podizao pare u bankomatu, evo zadnji put u UAE, i na tajlandu..takodje imam intezinu viza elektron, vezanu za devizni racun, i takodje svuda mogu da podignem pare bez problema....viza elektron je ipak bolja od maestro dinarske, jer sa ovom drugom ne mogu da kupujem na netu, jer nema one 3 brojke sa druge strane kartice...al sto se tice podizanja para ili placanja na licu mesta, nema nikakvih problema.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites