Posted June 8, 2010 Mene zanima da li je za vađenje ovih kartica potrebno da imam stalna primanja? I još nešto mi nije jasno, nisam razumeo potpuno. Vidim da su računi ili dinarski ili devizni. Zanima me da li postoji kartica na kojoj bih mogao da uplaćujem u dinarima a da u inostranstvu dižem u evrima? Kolike su provizije za takve usluge? Zavisi koji tip kartice ti treba, za neke trebaju stalna primanja, za neke ne. AKo hoces samo karticu koja ce da ti radi za placanje po netu i da mozes da dizes pare u inostranstvu, najjednostavnije i najjefitnije, otvori devizni racun u Intesi, npr, i uzmi visa electron karticu, sve je besplatno. Ne znam zasto bi petljao sa dinarskim racunom, ako ti treba za koriscenje u inostranstvu. Inace, ne favorizujem Intesu, naprotiv, ako neko zna jos neku banku gde je sve besplatno, neka preporuci. Ja znam jos za AIK banku, ali njihovu karticu, npr, Ryanair je nije video kao visa electron, vec kao visa, ali, moglo je da se plati njome. A i to je sad svejedno, jer su kod Ryanaira sad iste takse na obe. I ne bih rekao da sa karticom vezanom za dinarski racun mozes da podizes pare u inostranstvu u njihovoj valuti. Cak mislim da je to nemoguce, jer dinar nije konvertibilna valuta. Neka me ispravi neko ako gresim. Jedino za slucaj da prethodno online uradis konverziju na svom nalogu u banci, kao sto kaze Chivitli. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 8, 2010 I ne bih rekao da sa karticom vezanom za dinarski racun mozes da podizes pare u inostranstvu u njihovoj valuti. Cak mislim da je to nemoguce, jer dinar nije konvertibilna valuta. Neka me ispravi neko ako gresim. Jedino za slucaj da prethodno online uradis konverziju na svom nalogu u banci, kao sto kaze Chivitli. Mogu da se podizu pare u inostranstvu karticom i sa dinarskog racuna. Samo treba reci u banci sa kojim racunom (dinarskim ili deviznim) da vam povezu karticu. A znam i da Intesina Maestro kartica po defaultu "vuce" pare sa dinarskog na bankomatu. Licno ne koristim dinarski racun za podizanje para u inostranstvu pa ne znam koliko se gubi na konverziji... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 8, 2010 Moguce da kod nekih banaka ima opcija da banka automatski vrsi konverziju iz dinara u stranu valutu, pa mozda i radi sve to, ne znam. Ali, u svakom slucaju, mislim da je bolje imati devizni racun, kupiti devize u menjacnici i poloziti ih na taj racun nego dozvoliti da ti banka vrsi konverziju po njihovom kursu. I svakako mislim da je jednostavnije otvoriti samo devizni racun i vezati ga za karticu, nego otvarati i devizni i dinarski Uostalom, ko kako voli Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 9, 2010 Silbasboy, ja sam svoju gift karticu platila 150din... Izvinjavam se na dezinformaciju, stvarno sam je platio 150din...tolko sam bio zbunjen da nisam ni primetio. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 9, 2010 Koliko li se ceka na Visa Electron u Intesi? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 9, 2010 Koliko li se ceka na Visa Electron u Intesi? Meni rekose 3-4 nedelje i toliko otprilike i bi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 10, 2010 kazu 3 nedelje.to mi je kasno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 26, 2010 @ziggy Znam da ti mozda kasno stize ova informacija, ali ja sam podnela zahtev za Visa Electron pre max 12 dana i vec mi je stigla... Ali da znate za inace! (ja malo i naglasila da mi treba "sto brze", bili su veoma ljubazni (Intesa)) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 25, 2011 Moja iskustva u plaćanju electron karticama preko Interneta nisu baš najbolja. Na američkim sajtovima su transakcije prolazile u ne više od 30% slučajeva (uglavnom nisu prolazile neku njihovu verifikaciju). Tek otkako sam uzeo "punokrvnu" Visa Gold karticu više nemam problema sa web transakcijama. Što se tiče plaćanja uživo bilo u inostranstvu ili u zemlji, najbolje je karticu vezati za dva računa istovremeno - dinarski i devizni. Po difoltu se skida sa računa u onoj valuti u kojoj je transakcija obavljena, ali ako na tom računu nema dovoljno novca razlika se automatski konvertuje sa onog drugog. To važi u oba smera, što znači da može lako da vam se desi da kada u zemlji plaćate nešto u dinarima pa potrošite više nego što imate na dinarskom računu, da se razlika skine sa deviznog. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 27, 2011 Čije kartice su bile u pitanju? Domaće ili američke? Ja nisam imao problema niti jednom prilikom kupovine običnom Visa debitnom karticom od Bank of America (avio karte, smeštaj, odeća, obuća, provereni, neprovereni sajtovi), a kasnije kada sam koristio Visa karticu banke Inteze, prilikom plaćanja smeštaja, takođe u Americi, sve je prošlo bez problema. Intezina Visa je vezana za devizni račun Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2011 Imam pitanje, ako neko zna da mi pomogne. Elem, imam MasterCard Komercijalne banke. Do sad sam je samo korostio da platim onu dobrovoljnu donaciju za CS i to je funkcionisalo kako treba. E, danas sam hteo da kupim karte za voz preko sajtova Ukrajinske i Ruske železnice i ni jedno ni drugo neće. Da li neko zna u čemu bi mogao biti problem? (Otići ću svakako u ponedeljak do Komercijalne da vidim šta je u pitanju, ali bih voleo da ranije znam) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2011 Da li imas na njoj onaj CVV broj? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2011 Nekad se dešava da određene kartice ne primaju iz nekog njima poznatog razloga. Ono što bi sigurno trebalo da prolazi na oba sajta su kartice Rajfajzen banke, jer ista posluje u Ukrajini i Rusiji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2011 Da li imas na njoj onaj CVV broj? Imam. A jel znaš nekog da je probao sa Rajfajzen karticom? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2011 @ RaxCherrych Nažalost ne. Malo ko uopšte zna da koristi te sajtove za rezervaciju. Mislim da su sajtovi nekih drugih železnica u Evropi ranije imale taj problem neprihvatanja kartica koje nisu izdate na teritoriji te države. Sajt Italijanskih železnica pre nekoliko godina ako ne grešim. Ipak, proveri u Komercijalnoj. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 26, 2011 bez problema koristim kartice za kupovinu karata online preko Trenitalia, jedino da upozorim vlasnike Diners kartice (umalo da zanocim u nekoj vukojebini na jugu Italije, jer u sitne sate salteri nisu radili, nije bilo self aparata za kupovinu karata, a online mi nije bila prihvacena kartica, posle mi je objasnjeno zasto: za kupovinu preko interneta diners karticom mora da usledi telefonska najava kupovine....vec zamisljam sebe negde na Zelenortskim ostrvima kako prijatno casskam telefonom sa centrom za autorizaciju u Srbiji da bi mi omogucili da kupim neku kartu za 20 eura...vec zamisljam telefonske racune po povratku... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 26, 2011 Nekad se dešava da određene kartice ne primaju iz nekog njima poznatog razloga. Ono što bi sigurno trebalo da prolazi na oba sajta su kartice Rajfajzen banke, jer ista posluje u Ukrajini i Rusiji. To sto banka posluje tamo, obicno nema veze. Iako imaju isto ime, vode se kao 2 razlicite, inostrane banke. Ali, stoji da iz neznanih razloga nekad neki sistemi nece da prihvate odredjene kartice. Moguce je da je i do same banke, do tipa kartice, do valute ili do nekih pravila na tom sajtu, njihovog sistema, ko zna. Ono sto mogu da ti posavetujem, to je da koristis karticu neke "poznatije" banke, koja je priznatija u medjunarodnim okvirima. Manja je verovatnoca da ces imati probleme prilikom placanja. Recimo, nisam jos cuo da je nekom Intesina visa electron kartica zakazala sa placanjima tog tipa. Sad, kako bi prosla na sajtu ruskih zeleznica, pojma nemam. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 26, 2011 u aprilu mesecu jedan moj drug hteo je da kupi online kartu za fudbalsku utakmicu u Liverpulu, i procedura ide kako ide, i kartica bude odbijena, pokusavao je nekih dvadesetak puta i nista. To se desavalo pre podne. Posle podne okrenu ga telefonom iz banke i pitaju da li je on pokusavao nekih dvadesetak puta da napravi transakciju i rekli mu da je banka svaki put slala odobrenje i da ni njima nije jasno zasto je odbijeno svaki put (viza debitna).Kada je mejlom kontaktirao administraciju kluba oni su mu rekli da uopste nisu dobili nista, odnosno kao da nije ni pokusao da kupi kartu i onda smo zakljucili da je teorija zavere u pitanju da jednostavno nisu hteli Srbinu da daju kartu (registrovani je clan tog kluba jer samo tako i moze da se kupi karta). Na svu srecu (ispalo je idealno) decko je ipak na nevidjeno otisao u Liverpul i DOBIO kartu besplatno usteda nekih 40 funti A kako je dobio, tose vec meri sa naucnom fantastikom i ovaj topik nije mesto za pricu o tome Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 26, 2011 Pa otvori ga onda gde jeste, recimo u srpska posla Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 26, 2011 i taj moj drug, je na moju sugestiju, clan kluba takodje, tako da cu ga zamoliti da on isprica svoju pricu, ne bih da prepricavam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 26, 2011 @ RaxCherrych Pogledaj ovu temu. I prošle godine su imali problema sa našim karticama na sajtu Ruskih železnica. Mislim da je tamo objašnjeno rešenje za taj problem, ali ćeš morati više da platiš. Pročešljaj ovu temu: https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=3825.15 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 27, 2011 @bee beep znam za to, ali treba mi nekoliko karata, znači nekoliko x 6 EUR, + je to samo za Rusiju, a treba mi i za Ukrajinu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 27, 2011 @ RaxCherrych Možda bi neko mogao da ti kupi te karte sa foruma ili preporuči nekoga sa Couchsurfinga. Možda može da se nađe pouzdana osoba. Ja tamo nemam nikoga i ne znam kako bih to izveo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 28, 2011 Mastercard je "down!" Verujem da nema razloga za paniku, ali za svaki slučaj proveravajte s vremena na vreme vaše transakcije Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 10, 2011 Nisam ranije naleteo na temu, a mozda nekom bude korisno... Ja sam pre 5-6 godina, Mastro Intezinom karticom (tada je mozda jos bila Delta ) na bankomatu u Rijeci (Hrvatska) bez ikakvih problema podigao protivvrednost od 20 evra (u kunama). To mi je skinuto sa mog dinarskog racuna (za koji je kartica vezana) u iznosu koji je bio mnogo manji od ocekivanog. Ne secam se tacnog iznosa (ni kursa), ali je bilo nesto zaista povoljno. U svakom slucaju, jos tada je normalno funkcionisalo podizanje kesa u lokalnoj valuti, sa debitnom karticom vezanom za dinarski racun. Probao bih ponovo, ali mislim da trenutno nemam para na dinarskom racunu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites