Followers 0

Platne kartice (kreditne, debitne i "ostale") - sve na jednom mestu!

222 posts in this topic

Meni je uvek bilo povoljnije u Hrvatskoj placati diners karticom (konvertovano u evre) nego menjati evre u kune. Jednom mi se desilo cak i nekih skoro 10% da mi je bio manji hotelski racun nego da sam direktno placala u kunama.

Ja sam pre 5-6 godina, Mastro Intezinom karticom (tada je mozda jos bila Delta ;)) na bankomatu u Rijeci (Hrvatska) bez ikakvih problema podigao protivvrednost od 20 evra (u kunama). To mi je skinuto sa mog dinarskog racuna (za koji je kartica vezana) u iznosu koji je bio mnogo manji od ocekivanog. Ne secam se tacnog iznosa (ni kursa), ali je bilo nesto zaista povoljno.

I ja sam prijatno iznenađen povoljnim kursom prilikom podizanja novca sa bankomata u inostranstvu, tako da sam odavno prestao da nosim keš devize sa sobom kad negde putujem. Inače su mi svi računi vezani za Visa Gold karticu na način da se, ako plaćam ili podižem keš u inostranstvu, iznos prvo odbija sa primarnog deviznog računa. Ako na njemu nema novca skida se sa sekundarnog deviznog računa, a ako je i on prazan skida se sa dinarskog i automatski konvertuje. Isto važi i u obrnutom smeru - ako mi je recimo prazan dinarski račun, a u zemlji plaćam nešto karticom, transakcija mi se automatski konvertuje sa deviznog računa. Ako neću da mi se skida sa deviznog računa, koristim drugu (kreditnu) karticu.

Ja u inostranstvu uvek koristim Raiffeisen visu electron. Na njoj su objedinjena dva racuna, dinarski i devizni i u inostranstvu uvek skida sa deviznog racuna pa ako vam ponestane deviza mozete preko e-bankinga kovertovati dinare.  :stop:

Ne preporucujem koriscenje kartica Credit agricole jer uvek prvo skidaju sa dinarskog racuna pa tek onda sa deviznog! Suludo! :shockkk:

Najbolja opcija je doduse American express, ukoliko neko od vasih ima jer morate biti zaposleni za nju, pa da izradite dodatnu karticu na njihovo ime, samim tim dobijete i karticu putnog osiguranja za godinu dana i pokriva iznos do 30 hiljada evra. Sam limit na kartici  je 800 evra i stize racun do 5og narednog meseca da uplatite koliko ste potrosili.

Inace, nijedna od ovih nije radila u Ukrajini gde mi je receno da imaju potpuno drugaciji bankarski sistem ili sta vec i da ne mogu da ih koristim tamo pa predlazem da u tu zemlju nosite kes. :?

Može American express ako nisi zaposlen pod uslovom da uplatiš depozit minimum 500evra.

Može American express ako nisi zaposlen pod uslovom da uplatiš depozit minimum 500evra.

... i ne samo to nego na osnovu tog minimalnog depozita mozes dobiti osiguranje i za bilo koga drugog (clana porodice, prijatelja) kome das ovlascenje na taj svoj American Express. S time da za tog fdrugog, treceg... imas sve besplatno, tj. ne placa se odrzavanje racuna. A mislim da po nekom novom zakonu ne mogu ni da TI NAPLATE GASENJE RACUNA (izvinjavam se zbog velikih slova, bilo je slucajno) sto su raniji cinili, a li tu informaciju ipak treba proveriti.

Da dodam za Madjarsku, za one koji ne znaju. Najbolje je koristiti OTP visa karticu, ona je debitna, odnosno kolko para tolko muzike, ali je besplatna i dobija se uz otvoren devizni racun. Za nju je karakteristicno da na svim bankomatima OTP banke u inostranstvu, znaci Madjarska, Bosna, Austrija, provizija na svako dizanje kesa je 1 euro, bez obzira da li ces dici 5 eura ili 50. I kurs je, bar sto se tice forinte, mnogo bolji nego da se menja u menjacnicama, a OTP bankomata u Budimpesti ima svugde.

Otvorio sam račun danas i stoji neki član da nema plaćanja prilikom gašenja računa

Ja sam korisnik Diners kartice od 2001 godine i spremam se da je ugasim definitivno. Sto se tice Srbije, samo na benzinskim pumpama (plus 150 dinara za svaku transakciju od 500 do 10.000) i u vecim trgovinskim lancima tipa Maxi, Idea, Jasmina, Lilly...Sto se tice kupovanja na rate izadje na kraju papreno, clanarina je 3.000 din. Sto se tice inostranstva za izbegavanje je , bar u Evropi. Dizanje na bankomatima (a retki su) je 4%, u Srbiji 6%. Za Hrvatsku je odlicna jer imaju razgranatu mrezu, i daju odlican kurs (uvek mi je racun bio oko 10% manji nego da sam menjala evre u kune u menjacnici. Ako ste u inostranstvu a zelite nesto da kupite online, to zaboravite, jer svaka kupovina mora da se najavi (zbog zloupotrebe), jedino mozete da rezervisete hotel bez najave troska. Pre dve godine umalo da prespavam na jednoj zeleznickoj stanici u Italiji, jer salteri nisu radili posle ponoci a aparat za prodaju karata mi je bio pred nosom, ali nije mogla da prodje kupovina jer sam morala da najavim trosak - sto tad nisam znala i mislila sam da mi je kartica vrisnula. Nekoliko puta mi se desilo po prodavnicama u Italiji da pitam da li primaju diners, i jos im pokazem, i oni kazu "pa naravno" i to naravno, kartica ne prodje....Malo li sam puta vadila vizu da platim. Jedino sto je dobro , ako ulovite mesto gde mozete platiti dinersom je da ako placate u evrima dobicete racun sledeceg meseca u cent isti. Ne zaboravite da najavite put tri dana pred put (mejlom, faksom ili telefonom).

Hvala za brz odgovor!  :blob:

Sad sam zbunjen, ja se taman spremao da predam zahtev za dajners... Sad ne znam sta da radim. :psuje:

a sta je onda prednost diners kartice? ja koristim intezinu mastercard i vrlo sam zadovoljan - na milion mesta u bgu daju i na rate i ako se upplacuje mesecno nema kamate, korektan kurs za placanju u valutama koje nisu evro (dakle sve inostrane transakcije se konvertuju u evre i zaduzuju deviznu partiju), gratis osiguranje za evropu.....

Da dodam za Madjarsku, za one koji ne znaju. Najbolje je koristiti OTP visa karticu, ona je debitna, odnosno kolko para tolko muzike, ali je besplatna i dobija se uz otvoren devizni racun. Za nju je karakteristicno da na svim bankomatima OTP banke u inostranstvu, znaci Madjarska, Bosna, Austrija, provizija na svako dizanje kesa je 1 euro, bez obzira da li ces dici 5 eura ili 50. I kurs je, bar sto se tice forinte, mnogo bolji nego da se menja u menjacnicama, a OTP bankomata u Budimpesti ima svugde.

Kako je sa Intesinom visa electron u Madjarskoj - konkretno me zanima placanje po prodavnicama - kolika je provizija?

I da, ako bih otvorila devizni u OTP banci u tu svrhu, da li naplacuju gasenje racuna? to moze biti skriveni trosak :)

Prilikom plaćanja nema provizije.

Po novom zakonu ne naplaćuje se gašenje računa.

Prilikom plaćanja nema provizije.

Po novom zakonu ne naplaćuje se gašenje računa.

Hvala, hvala :)

Neke banke, koliko me pamcenje sluzi, rajfazen recimo, naplacuju 1% za kupovinu u inostranstvu pored konverzije u dinare (govorim o revolving kreditnoj kartici). Ma, imala sam citav spektar kartica, pa sam ih vremenom gasila jednu po jednu i zadrzala se na viza kartici Komercijalne banke (uz oroceni depozit kamata je na karticu 1.3% mesecno), AMEX Inteze (zbog medicinskog osiguranja) i na OTP debitnoj  zbog Madjarske i Hrvatske i diners koji cu da ugasim jer dodje mi sad samo da rezervisem hotel preko bookinga (a i to moze samo u 40% hotela) pa da ne rezervisem sredstva na karticama koje aktivno koristim, a sluzi mi i za dopunu telefona.

za devizni račun. otvaranje besplatno, i na osnovu tog računa tražiš viza debitnu karticu koju štampaju besplatno i nema mesečnih troškova. izdaju je na 3 godine. karticu deviznog računa dobiješ odmah, a karticu za neke dve , najkasnije tri nedelje. jedini trošak je ako hoćeš da ti izvodi stižu na kućnu adresu, ili upit za stanje na bankomatu je 30 din. slanje izvoda je besplatno, samo što meni za godinu dana nijednom nije stigao izvod....a bar 7 puta sam intervenisala, menjala mejlove i ništa nije pomoglo, tako da sam moraš da vodiš evidenciju ili da odeš na šalter banke da ti odštampaju izod, i to je besplatno.

OTP je Mađarska banka, to sam negde već pročitao (mrzi me sada da proveravam, a i ne smem :D ), a pomišnješ i Hrvatsku - koja je prednost upotrebe te kartice u odnosu na druge? Za Hrvatsku me zanima

da, OTP je madjarska banka, a prednost za Hrvatsku je ta sto i tamo imaju njihove ekspoziture sto znaci da i tamo kad podizes kes provizija je ukupno 1 euro, a kurs odlican

Ових дана су многе картице у Србији, али и у овом делу Европе блокиране.

Blokirane su ljudima koji su koristili karticu na nekim OMV pumpama ne samo u Srbiji, nego i u Rumuniji. Prvo se pojavila vest da je doslo do hakerskog upada u bankarski sistem, ali se ispostavilo da je doslo do kradje podataka na pumpama

Blokirane su ljudima koji su koristili karticu na nekim OMV pumpama ne samo u Srbiji, nego i u Rumuniji. Prvo se pojavila vest da je doslo do hakerskog upada u bankarski sistem, ali se ispostavilo da je doslo do kradje podataka na pumpama

Да је тако не би било блокирано преко 20 000 картица у Срб, и то само визиних. Колико сам последњу вест чуо од другарице која ради у сектору картица, проваљено је у изгледа визин систем за европу. Остале картице се не помињу.

sad i ja to citam u Blicu, da je problem u centrali VISA i MASTERCARD, a citajuci komentare ljudi ispod vesti izgleda da je to poprimilo opasne razmere, u stilu sedis u Beogradu a transakcija napravljena na Filipinima.....

Da li neko ima Master prepaid karticu Uni Credit banke?Jel funkcionise kod Ryana?Hvala unapred