Posted March 15, 2013 ...ali, ukoliko nameravas da uplatis te pare na devizni racun, morao bi licno da odes do banke i popunis neki formular o poreklu novca da bi ti isti legao na racun. EDIT:potvrdu preko e-maila,da li bi primili,sta mislis? Vodi racuna o ovome, jer ... ako se neko duze vreme ne logujes na svoj nalog i ne vrsis transakcije, naplacuju neku taksu za to. Al si me istripovao sam ovim,haha. Posto se ja tamo nisam logovao od kad sam se registrovao (pre vise godina) - nikad Sad sam se ulogovao,sve OK... Jedino sto jos nisam izvrsio nijednu transakciju od kad mi pare stoje tamo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 16, 2013 Ukratko: Vec godinama koristim karticu Rajfajzen banke. Za nju su vezana dva racuna. Jedan dinarski, na koji moze bilo ko da mi uplacuje iz Srbije. Drugi devizni, na koji moze samo ovasceno lice iz Srbije da mi uplacuje ili neko iz inostranstva preko svog racuna. Kada sam u Srbiji, automatski skida novac sa dinarskog racuna, inace na kojoj je RSD valuta. Kada predjem granicu, automatski mi skida sa deviznog racuna, sav novac na deviznom racunu je u eurima. Kada skidam novac u zemljama gde nije euro, automatski mi preracuna valutu i dignem valute te iste zemlje. I koristim jos jednu karticu, Visa virtuon, isto rajfazen banke, sa njom kupujem sve preko neta, avionske karte, narucujem knjige. I najbolje stvar svega ovoga, je sto mogu preko interneta da prebacujem novac sa deviznog na dinarski, i obrnuto i na Visu Virtuon, i sve u roku od 2 sekunde. Svaka uplata ili isplata/placanje, stize mi u vidu sms na mobilni. Nikada nisam imao problema sa istoimenom bankom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2013 Sve je to OK,mali Vojo. Ali sve to i nesto kosta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2013 Naravno, znas da "Ni kod babe nema za dzabe", a kamoli u bankama Izneo svoj slucaj, da ljudi imaju informaciju iz prve ruke Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2013 ...ali, ukoliko nameravas da uplatis te pare na devizni racun, morao bi licno da odes do banke i popunis neki formular o poreklu novca da bi ti isti legao na racun. EDIT:potvrdu preko e-maila,da li bi primili,sta mislis? Ne verujem da bi to primili. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 18, 2013 Курс не рачунају банке већ мастер и виза. На њиховом сајту стоји курсна листа по којој пребацују новац, и то је обично средњи курс, није никакво "драње". Нема дуплих конверзија из динара се пребацује у страну валуту директно, или из евра. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 18, 2013 Курс не рачунају банке већ мастер и виза. На њиховом сајту стоји курсна листа по којој пребацују новац, и то је обично средњи курс, није никакво "драње". Нема дуплих конверзија из динара се пребацује у страну валуту директно, или из евра. nema samo ukoliko baratas samo sa dinarom ili evrom..a za bilo koju drugu valutu ima duple konverzije, jer sve ide preko evra prvo..a najgore je ako imas neku drugu valutu na racunu, a takodje podizes pare u valuti koja nije evro..onda je trodupla konverzija ( jer i taj srednji kurs nije bas srednji, kao na xe npr. ) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 18, 2013 i jos nije srednji kurs NBS nego banke koji je pravo dranje. imam jednu vizu kreditnu komercijalne banke, dinarska je i katastrofa je kad kupim kartu preko nje ili bilo sta drugo. tako da iskljucivo debitnu u evrima i to je to i otp debitnu jer je povoljna, pisala sam vec, za dizanje sa bankomata otp banke po zemljama gde imaju filijale (1 euro po transakciji bez obzira na iznos), a kurs je vise nego solidan kad su u pitanju forinte Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 18, 2013 Не знам одакле ти та информација, која није тачна. Плаћао сам из долара у форинте, евре, леје итд. Ако имаш динара на картици, све што плаћаш у било којој валути директно се обрачунава. Нема "дуплих и тродуплих" трансакција. Ако плаћаш еврима узима се однос евра и те валуте. Ако плаћаш доларима узима се однос долара и тих валута итд... није средњи курс банке него курсна листа мастер-а и визе. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 18, 2013 pa ovako, pre par godina sam koristila komercijalne banke vizu u Madjarskoj, bilo je jako bolno....prvo su prebacili u evre pa posle u dinare. nimalo mi se nije dopalo, e sad mozda nisam u pravu za kurs banke, ali recimo kod OTP banke je uvek u euro bilo sve u redu (po mojim proracunima) a sa Komercijalnom bankom sam krahirala uvek bar 10 evra na 100 evra, sto se ne moze reci da je bas malo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 18, 2013 pa ovako, pre par godina sam koristila komercijalne banke vizu u Madjarskoj, bilo je jako bolno....prvo su prebacili u evre pa posle u dinare. nimalo mi se nije dopalo, e sad mozda nisam u pravu za kurs banke, ali recimo kod OTP banke je uvek u euro bilo sve u redu (po mojim proracunima) a sa Komercijalnom bankom sam krahirala uvek bar 10 evra na 100 evra, sto se ne moze reci da je bas malo. OTP je madjarska banka, tako da ... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2013 Не знам одакле ти та информација, која није тачна. Плаћао сам из долара у форинте, евре, леје итд. Ако имаш динара на картици, све што плаћаш у било којој валути директно се обрачунава. Нема "дуплих и тродуплих" трансакција. Ако плаћаш еврима узима се однос евра и те валуте. Ако плаћаш доларима узима се однос долара и тих валута итд... није средњи курс банке него курсна листа мастер-а и визе. ne znam odakle ti ovakva informacija, ali nije tacna Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2013 pa ovako, pre par godina sam koristila komercijalne banke vizu u Madjarskoj, bilo je jako bolno....prvo su prebacili u evre pa posle u dinare. nimalo mi se nije dopalo, e sad mozda nisam u pravu za kurs banke, ali recimo kod OTP banke je uvek u euro bilo sve u redu (po mojim proracunima) a sa Komercijalnom bankom sam krahirala uvek bar 10 evra na 100 evra, sto se ne moze reci da je bas malo. da, isto je uvek i kod mene..uvek izgubim 8-10 % , + naknada koju naplacuje bankomat... da je po veruovicu, banke ne bi imale bas neke koristi od debitnih kartica, a svi znamo da to nije tako... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2013 Банке имају огромну корист од картица. Ако тако мислиш зашто издају дебитне картице које се користе у Срб? Другарица ми ради у једној банци у делу са картицама, и ово што пишем је објашњење од стране ње. Банка шиша људе у провизији а не у тродуплој конверзији... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2013 da lii provizija banke, da li je kurs, u sustini mene se ne tice, ali svakako je najgora opcija imati karicu kojom se krajnji racun placa u dinarima (imam citavu kolekciju kartica, i znam sta pricam - otp viza debitna, amex intezina, kreditna viza komercijalne, diners, viza elektron postanske stedionice i u medjuvremenu ugasena kreditna viza rajfazen banke , maestro i master kard od postanske - sve isprobane i u inostranstvu, sto online placanje, sto na licu mesta). jedino mi se isplatio diners da placam tamo gde nije valuta euro, obracunavaju evro po kursu koji je bolji nego da menjam u menjacnici a racun placam u evrima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2013 Банке имају огромну корист од картица. Ако тако мислиш зашто издају дебитне картице које се користе у Срб? Другарица ми ради у једној банци у делу са картицама, и ово што пишем је објашњење од стране ње. Банка шиша људе у провизији а не у тродуплој конверзији... pa i ja imam 2 drugarice koje rade u bankama u tom sektoru za kartice...i ovo je njohova prica... e sad, kome verovati ... najbolje sebi.. ja kad sam podizao evre na bankomatu u evropi, gde je evro u upotrebi,a na svom racunu imao evre takodje, samo mi je naplacivana ta bank fee sto pise na samom bankomatu ( e sad da li je to samo naknada koju uzima bankomat ili nesto drugo, pa se banke izmedju sebe tale, to ne znam, al to je cifra koju mi odma napise bankomat) za sve druge transakcije bi me odrali oko 8-10% od od sume koju bih podizao, + taj isti fee bankomata... da li oni to zovu provizija na drugu valutu, a ne konverzija, to je u sustini i manje vazno..vazno je da na evro to ne naplacuju, a na sve ostalo naplacuju... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2013 Poenta je imati samo devizni racun vezan za evro, Visa electron karticu Banke Intesa i sve ce biti dobro PS: Ako neko ima drugaricu u Banci Intesa, molim da obavesti njihov menadzment i da mi se obrate oko dogovora za naknadu, obzirom koliko ih reklamiram Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2013 Узмају проценат, до 3% је негде за ту конверзију сад ми рече. А Интеза је најбоља, користио сам 3 њихове картице док ми нису запленили све са рачуна по налогу суда Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 4, 2013 Meni je najgore kad dodjem na neku pumu tocim gorovo i onda nece da primi karticu a kod sebe imas samo euro ili dinara a u zemlji su gde ne primaju te dve valute zasto treba paziti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 5, 2013 Ko ima Master/Maestro karticu Banke Intesa PayPass -beskontaktna kartica može sva devizna plaćanja izvršiti sam ,tako što karticu prisloni čitaču PayPassTM,ukuca svoj pin kod i transakc. je izvršena autom. Elagantno baš Prednost ovih kartica je što nema provlačenja kart. kroz čitač više puta ,da bi se uspostavio kontakt sa serverom banke i time izbegava mogućnost skidanja dvostrukih iznosa,što može da se desi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 5, 2013 Има то и ЕФГ еуробанка, имам такву картицу. Пин се не укуцава до 2500 дин. Само што док објасним сељацима који имају те читаче лакше ми да укуцам пин... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 6, 2013 Provereno dobra kartica za uplate iz inostranstva: https://www.payoneer.com/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 12, 2013 Ko ima Master/Maestro karticu Banke Intesa PayPass -beskontaktna kartica može sva devizna plaćanja izvršiti sam ,tako što karticu prisloni čitaču PayPassTM,ukuca svoj pin kod i transakc. je izvršena autom. Elagantno baš Jeste, ja probao, radi kao u filmu Oduševljen... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 24, 2013 Viđala sam ne jednom slučaj da neko koristi karticu u jednoj banci i misli da u drugoj to baš tako radi. Greška broj jedan: neka kartica vidi samo dinarski i euro račun, neka vidi sve valute i troši ih odredjenim redosledom. Npr, možeš da imaš 10.000 dolara na računu, a nemaš na euro, iako si Americi, kao da ništa nemaš. Opšta istina je da banka odlično zarađuje na svakoj transakciji. Medjutim, kartičarski sistem je vrlo autonoman, tako da pitanje kurseva obično je na nivou VisaCard i MasterCard, nema mnogo veze sa bankom. Koliko ja znam, na sajtu svake banke bi trebalo da postoji jasno definisan cenovnik za provizije, kamate i naknade. Takodje, svaka sumnjiva transakcija može da se reklamira i da se ustanovi poreklo iste. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2013 Pošto sam pročitala temu mogu da zaključim da je najviše vas zadovoljno Intezinom Visa electron karticom. Zanima me da li još neko ima iskustvo (i kakvo?) sa korišćenjem ove kartice u USA i ako da, da li vam je račun bio u evrima ili dolarima? Ono što želim je da prođem što povoljnije, tj. da maksimalno izbegnem te dodatne konverzije itd. I da li sa Visa electron postoji opcija "net banking-a" tj. barem online uvid u stanje? Inače, imam Master Card Hypo banke koja je, rela bih, velika glupost - nema online uvida u stanje, provizije su velike kako na ATM tako i prilikom kupovine i plus mora uvek da stoji oko 30e na kartici kako bi bila aktivna (nije to nešto puno, ali kad si student...) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites