Followers 0

Bratislava

51 posts in this topic

Slazem se za prevoz. Ljudi koji idu prvi put tamo, uglavnom ne mogu ni da zamisle koliko je Bratislava mali grad. Bar sam ja imala sasvim drugu predstavu, no ipak me Bratislava prijatno iznenadila.

A jel znate kakva je situacija sa taxiem u Bratislavi. Jel skup taxi?

Ako si stranac moze biti skup ;) Ali zato ima nasi koji taksiraju bas dosta i oni te stvarno nece zavrnuti, evo ti broj mobilnog od Zorana taxiste +421 90 51 28058 ako on vec ne moze da dodje poslace ti nekoga ko te nece odrati.

Inace ako niste smesteni u centru Bratislava i nije bas tako mali grad da vam nece trebati gradski ili taxi.

Ja idem da gledam tenis, tj FED Cup Slovacka Srbija, da navijamo za JJ :)) Teni se igra subota i nedelja, a ponedeljak mi je free day pa cu iskoristiti da upoznam Bratislavu malo bolje :D

joj, i ja sam htela da idem da gledam JJ u fed kupu, ali mi je crkao komp, pa nisam uspela da se raspitam za sve sto treba (a u medjuvremenu su mi ukrali i mobilni i licnu kartu, pa je otpao plan sa odlaskom oba dana na tenis, vec mi ostaje samo opcija da odem u nedelju) :(

da li neko slucajno zna koliko je hala u kojoj ce se igrati tenis udaljena od zeleznicke stanice??

i znam da su vama vise dosadna pitanja o putovanju za bratislavu preko budimpeste, vama je to sve prosto k'o pasulj, ali ja sam procitala sve ove teme i opet imam pitanje :-[

znaci, mogu u subotu uvece da kupim povratnu kartu za budimpestu specijal i to kosta 26 evra i idem vozom uvece u 21:25 i stizem na stanicu keleti ujutru u 5:04...

i sad kapiram da postoje autobusi koji su jeftiniji na relaciji budimpesta-bratislava, ali posto prvi put putujem ovako, i to sama, zelela bih da idem vozom, ali ne razumem nista sto pise po onim madjarskim i slovackim sajtovima, a zanima me da li ima voz na relaciji budimpesta - bratislava kojim bih mogla da stignem u bratislavu bar oko 11h (jer tenis pocinje u 12h)??

i da li mi neko moze reci kada uvece postoje polasci voza iz bratislave do budimpeste (tenis bi trebao da se zavrsi do 18h ili najkasnije 20h, a zelela bih da uhvatim onaj voz koji sa stanice keleti krece u 23:30 i stize u bg oko 7h)...

hvala puno unapred na pomoci :)

hm, evo samo da stavim ovo sto sam vec nasla...

voz jesenius...

polazi sa stanice keleti u 5:25 (znaci ako voz iz bg-a ne bude kasnio mogla bih da stignem na njega??) i stize u bratislavu u 8:06, a uvece isti voz krece iz bratislave u 19:54 i stize u budimpestu u 22:35...

samo mi nije jasno ako na primer zakasnim na neki od ova dva voza - mogu li da opet kupim povratnu kartu i iskoristim je na relaciji bud-bra u nekom drugom vozu??

i da li mozda mogu odmah u bg-u da kupim povratnu kartu na relaciji budimpesta-bratislava??

i jos gluplje pitanje, ako moram da kupim kartu na stanici u budimpesti - koliko su salteri udaljeni od perona i moze li se platiti u evrima ili moram da menjam u forinte (ovde je u jednoj temi neko rekao da je na medjunarodnom salteru kupio u evrima, a neko je posle napisao da njemu nisu dali)??

(znam da su vama ovo glupa pitanja, ali kad neko prvi put posle duze vremena putuje vozom... a jos idem i sama... pa, sve mi je pomalo strasno :-[)

01. Voz iz Bgd nekad kasni, nekad ne.

02. Karta vazi za relaciju, jedino se mora platiti razlika u ceni ako je neki spacijal, npr. IC.

03. Voz od Bgd ne stize uvek na isti kolosek, mada je sve relativno blizu medjunarodnog saltera.

04. Karta se moze platiti i u evrima.

05. Da li mozes da kupis kartu u Bgd, moras pitati u Bgd na stanici.

Može li se na Keletiju kupiti karta u evrima , i koliko je povratna vozna karta do Bratislave . Hvala !

Možeš u Beogradu da kupiš do Bratislave ali je skuplje. Kupi u Budimpešti. Ako propustiš voz u 5:25, sledeći je u 7:25. Povratna karta Budimpešta - Bratislava je 16 EUR ako kupuješ u Budimpešti. Može u evrima da se kupi.

drugar mi kaže može u evrima ali samo ako imaš karticu ,a ovako u kešu ne može. Jel to sigurno RAX da može u kešu na šalteru , pošto neću imati vremena za menjačnicu .

Na samom Keletiju, odmah sa desne strane od perona, postoje dva arapska fast food bifea. Njihovi vlasnici su voljni da ti zamene evre za forinte. Doduše, po kursu od 250 forinti za EUR (u odnosu na 270, koliko dobijaš u regularnim menjačnicama), ali pošto je cik zore u pitanju, kao i relativno mali iznos za menjanje, može da posluži kao solucija.

U nekim menjačnicama u Beogradu sam video da mogu da se kupe forinte. U jednoj od njih, na Slaviji (pored Intese), za 100 forinti treba izdvojiti oko 37 dinara. Kada se sve preračuna, to uopšte nije loš kurs. 

Ja sam uzimao u Wasteelsu na Keletiju, tamo je moglo, pa kontam da može i na blagajni. Ali ne uzimaj zdravo za gotovo. Kad ti je drug bio?

Ja sam bio u prolece, maja meseca i platio kartu do BGa u evrima, 15 tacno, primili su...

Bio sam pre nedelju i po u Bratislavi, po drugi put.

Prvi put sam bio na ekskurziji, sa skolom, i samo smo se zadrzali nekoliko sati, kao odmor na putu do Praga.

Generalno, Bratislava se profilise kao turisticka destinacija, pa sam na ovogodisnjem proputovanju ponovo odlucio da posetim grad.

Cinjenica je da nema sta mnogo da se vidi. Grad kao grad je lep, cist, uredan. Mali je, brzo se predje i jedan dan je vise nego dovoljan da obidjete sve znacajnije turisticke lokacije u gradu.

Drug i ja smo, prateci mapu (odnosno turistcki vodic, koji sadrzi mapi i koji mozete uzeti u gotovo svim hotelima/hostelima i turistickim info centrima) obisli skoro sve ucrtane lokacije, uz lagan tempo hoda i razgledanje lokacije koliko je za to bilo potrebno.

Trebalo nam je, sa nekoliko pauza od po 20ak minuta (vukli smo backpack od 30kg na ledjima) nesto jace od 7 sati.

Kao sto rekoh, dan je vise nego dovoljan da se Bratislava vidi i obidje. Naravno, subjektivno misljenje je da ne postoji potreba za gradskim prevozom, osim ako bas ne zelite da ustedite vreme ili da se ne cimate pesacenjem.

E sto ti je mladost ("..sve je lakse kad si mlad...") :(  Ja u  Bratislavi nigde bez busa ili električke...No, znaci karte u Budimpesti mogu sigurno da se kupe od nedavno u evrima (provereno na licu mesta)... Zar niko nije probao on line kupovinu preko MAVA-a?

drugar mi kaže može u evrima ali samo ako imaš karticu ,a ovako u kešu ne može. Jel to sigurno RAX da može u kešu na šalteru , pošto neću imati vremena za menjačnicu .

može u kešu u evrima da se plati na Keletiju , kusur vraćaju  u forintama. Povratna karta od Budimpešte do Košica košta 6660 forinti ili 24 evra.

Planiram kupit kartu od Brna do Bratislave na stranicama Čeških željeznica, pa bi molio nekog ko je već kupovo karte na taj način da mi kaže jel dovoljno samo isprintat kartu na A4 i dat ju kondukteru ili sam ja nešta krivo razumio?

Poštovanje, moj prvi post i moram odmah da ispravim netačnosti koje su navedene ranije. Naime Slavik je bio takmičenje izvođača popularne (pop i rok ) muzike u SK, pre toga u ČSR je bio Zlatni Slavik. Brdo u Starom gradu ( Bratislava I) gde su sahranjeni borci Crvene armije koji su oslobađali zapadnu SK i Bratislavu se zove Slavin (https://sk.wikipedia.org/wiki/Slavín_(Bratislava) ). Mislim da vredi otići (ja sam išao peške) i videti i sam spomenik i pogled na grad.  Ne znam šta ste konkretno videli (svi koji ste bili), pretpostavljam centar grada. Trebalo bi videti i zgradu slovačkog radija (obrnuta piramida) u Mytnoj ulici. Za duži boravak (više od jednog dana), trebalo bi videti i zoološki vrt u kome je Dino park, a usput se vidi i zgrada STV. Trebalo bi otići i na Kamzik. Djevin je neko spomenuo, a osim tvrđave tu je zanimljivo i samo mesto, kao i ušće Morave u Dunav i spomenik poginulima koji su pokušavali da se domognu zapada za vreme komunizma (Morava je granica A-SK)... Blava ima šta da ponudi i na više dana.

Poštovanje, moj prvi post i moram odmah da ispravim netačnosti koje su navedene ranije. Naime Slavik je bio takmičenje izvođača popularne (pop i rok ) muzike u SK, pre toga u ČSR je bio Zlatni Slavik. Brdo u Starom gradu ( Bratislava I) gde su sahranjeni borci Crvene armije koji su oslobađali zapadnu SK i Bratislavu se zove Slavin (https://sk.wikipedia.org/wiki/Slavín_(Bratislava) ). Mislim da vredi otići (ja sam išao peške) i videti i sam spomenik i pogled na grad.  Ne znam šta ste konkretno videli (svi koji ste bili), pretpostavljam centar grada. Trebalo bi videti i zgradu slovačkog radija (obrnuta piramida) u Mytnoj ulici. Za duži boravak (više od jednog dana), trebalo bi videti i zoološki vrt u kome je Dino park, a usput se vidi i zgrada STV. Trebalo bi otići i na Kamzik. Djevin je neko spomenuo, a osim tvrđave tu je zanimljivo i samo mesto, kao i ušće Morave u Dunav i spomenik poginulima koji su pokušavali da se domognu zapada za vreme komunizma (Morava je granica A-SK)... Blava ima šta da ponudi i na više dana.

https://www.facebook.com/ZeleznaStudnicka/photos_streami OBAVEZNO https://www.facebook.com/UfoBratislava....i ici u wc ...jakooooo je interesantno... ::crazy:lol::

Ovaj drugi link kaže da ne postoji, šta je u pitanju? Za Železnu studničku se slažem. Ima naravno još i https://sk.wikipedia.org/wiki/Ka%C5%A1tie%C4%BE_v_Prievoze

Park u koji volim da odem kad sam u Blavi je https://sk.wikipedia.org/wiki/Sad_Janka_Kr%C3%A1%C4%BEablizu je i centar Aupark, a na drugoj strani Dunav i kafei  te Magio plaža (nije za kupanje u reci). Za kupanje, kad su temperature kao današnja, bih preporučio Rosničku http://www.starz.sk/vismo/galerie2.asp?id_org=600167&id_galerie=1072&p1=54, koja se nalazi negde između Karlovke i Dubravke (jednostavno je naći, sve eline koje idu u Dubravku, linije 4,5,6, prolaze pored).

Edited by KE_KS

Ovaj drugi link kaže da ne postoji, šta je u pitanju? Za Železnu studničku se slažem. Ima naravno još i https://sk.wikipedia.org/wiki/Ka%C5%A1tie%C4%BE_v_Prievoze

Park u koji volim da odem kad sam u Blavi je https://sk.wikipedia.org/wiki/Sad_Janka_Kr%C3%A1%C4%BEablizu je i centar Aupark, a na drugoj strani Dunav i kafei  te Magio plaža (nije za kupanje u reci). Za kupanje, kad su temperature kao današnja, bih preporučio Rosničku http://www.starz.sk/vismo/galerie2.asp?id_org=600167&id_galerie=1072&p1=54, koja se nalazi negde između Karlovke i Dubravke (jednostavno je naći, sve eline koje idu u Dubravku, linije 4,5,6, prolaze pored).

Ovaj drugi link je za UFO...vidikovac na mostu...obavezno ici,mada nije jeftino,ali imaju oni neke popuste....i da ponovim,mene odusevili wc-i. hihihi, videces zasto. Da, znam za taj park prema Dubravci.....a ako si ljubitelj biciklova,onda idi U Devinsku Novu Ves gde ima divna biciklisticka staza i Ciklo most.

Drugari sutra sam u Bratislavi imam na raspolaganju celi dan. Prolazio sam mnogo puta oko Bratislave gledao je iz auta, voza, vazduha, sad konačno imam priliku da je vidim.

Može neka preporuka šta ima da se vidi zanimljivo a da nisu Top 10 atrakcije sa Google? To me ne zanima. Nešto interesantno što promakne turistima a sakriveno.

Zanima me dobra pivnicaa a da je povoljno.

@easy rider iskreno ne znam dal je na top 10 na googl-u posto iste stvari izbjegavam, i svakako nije preporuka za pivo, ali za neki akai bowl ili doruck + vrhunsku kafu toplo preporucujem: Mondieu Laboratoire

Ima li neko da se razume u ove dnevne karte ili da ima neku kombinaciju da dođem do kartica koje su sa cenama koje su umanjenje? Biću u gradu blizu centra oko 20 dana, trebaće mi uglavnom za zonu 100, moguće samo po jedan bus ujutru i uveče prema železničkoj, možda neki tramvaj do centra predveče...

Ne usuđujem se da kupim preko interneta, tj. da naručim neku elektronsku kartu jer mi još uvek nije jasno kako to radi.

Taman kada sam skockao u glavi da mi ni transfer autom do Parndorfa na dnevnoj bazi ne bi bio problem ni neka veća ušteda, danas saznajem da je Slovačka potpuno zatvorila svoje granice. 

Da li neko ima relevantnijih informacija od ovih koje nalazim po medijima, u smislu, da li postoji mogućnost kretanja između Bratislave i Parndorfa ako je neko na primer na školovanju tamo i sl.? Da li su zabrane striktne i vezane za sve koji nemaju državljanstvo i pravo na Boravak u Slovačkoj?