Posted November 28, 2010 Pozdrav... Za sve vas koji živite i radite u Africi šaljite postove..iskustva,preporuke,o uslovima života ....o svemu što mislite da je zanimljivo...Ja sam saobraćajni pilot živim i radim u Lagosu u Nigeriji .... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 28, 2010 Pa ajde, napisi ti prvo nesto pa ce krenuti prica. Kako izgleda ici uvek sa obezbedjenjem naoruzanim kalasnjikovima i ziveti u kuci opasanoj rovovima i bodljikavom zicom? Ili videti dno bede porodica koje zive do kanalizacije od primanja koja su 5 dolara mesecno dok nekoliko kilometara dalje u poslovnom kompleksu na ostrvu je sve izgradjeno po najvisim standardima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 28, 2010 Kako si uopste dosao na ideju da odes i radis u Nigeriji? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 28, 2010 i jel možeš da središ neki jeftin let, ili još bolje za dž.? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 28, 2010 Jatovi piloti su cesto tamo odlazili na mesec, dva, tri. Mislim da je JAT ustupao avione, pa je bilo logicno da i piloti idu da rade za malo vece pare nego sto bi imali da rade u Srbiji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 29, 2010 Pozdrav... Jeste JAT je godinama iznajmljivao avione sa posadom po celoj Africi.Najviše Nigeriji.Tu su bile i sledeće države : Obala Slonovače,Džibuti,Gana,Benin....i još par ostalih.Inače Srpski piloti su dosta cenjeni ovde u Nigeriji i sada nas ima po raznim kompanijama oko 15...a ima još toliko i više mehaničara,tako da ukupno ima negde oko 30-40 Srba.A posao nisam birao jednostavno sam aplicirao i primili su me,inače nikada nisam bio JAT-ov pilot (imam 25 godina i ovo mi je prvi posao,završio sam u JAT-u školovanje na Boeing-u 737 i sada sam ovde pilot na istom avionu) Što se tiče života ....vidim da je noskich upoznat možda si radio ovde ne znam ali vidim da znaš o čemu se radi ,ovde nema života za belce Kretanje je ograničeno,a i nema puno gde da se ide,sve mora da se planira unapred i treba imati dobru organizaciju,sem kad ideš do prodavnice onda ne moraš da planiraš ...) Noću nema šetanja nigde,osim ako izlaziš u neki klub ali i to mora biti organizovano naravno.Malarija je standardna bolest za ove predele,koja u suštini i ako je smrtonosna nije toliko opasna kada se tretira kako treba i kada se naravno na vreme javiš lekaru.Hvala Bogu nisam imao problema s tim.Svakako je dobro doći,proći i videti ali koliko je ljudi sposobno za život ovde to već ne znam...još ako imaš porodicu,ženu ...decu onda je sve to još duplo i više teže...Sve je skuplje duplo nego u Srbiji i ostalim zemljama ....ako vodiš iole Evropski život troškovi ovde su haos...ali dobro sve je to tako i to treba prihvatiti .... dok se ne ukaže bolja prilika...toliko za sada pa ako radite ili živite u nekoj susednoj zemlji pišite Pozzz Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 30, 2010 Znam o cemu se radi samo iz price jer tamo bih radio jedino da mi se ponudi neka suluda cifra od pola miliona godisnje pa navise. Dodjes, odradis 2-4 godine pa posle adio. Za platu koja se u razvijenim zemljama smatra solidnom, 4-5 hiljada eura mesecno bruto orijentaciono, naravno ne bih radio tamo jer nemam potrebe posto imam australijske papire. Vrlo rado bih ziveo u manje razvijenoj zemlji poput Tajlanda ili Kine za istu platu koju dobijam ovde jer su troskovi zivota tamo manji, a zivot nije preterano otezan kao u Africi. Nije stvar u tome da nisam avanturistickog duha, naprotiv, ziveo bih u Mongoliji, Sibiru, Saudijskoj Arabiji, ali mi treba dovoljno dobar razlog da odem tako negde iz Australije. Ali razumem one poput tebe kojima je to bila zlatna prilika i onda kad nema nista bolje sto da ne. Dobro je to zivotno iskustvo, vidis zivot iz dve potpuno razlicite perspektive. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 30, 2010 Ako živiš u Australiji onda te potpuno razmum Ali što se tiče posla pilota stvari su mnogo drugačije,u pravu si kad si rekao da je ovo bila zlatna prilika i to je 100 posto istina,kada počinješ u ovom poslu ne možeš da biraš jer nemaš iskustva,ovo je bila bukvalno jedina aviokompanija koja prima low time pilote,letenje u Nigeriji je super ...totalno drugačije nego bilo gde u svetu,avioni su extra 1999.Godište i Tehnika je odlična,dosta se radi a plata je isto jako dobra....kada se nakupi neko iskustvo onda je sve lakše i sve može .... mislim razumeš me .Nigerija je specifična za život jer kako drugi kažu mađu najgorim zemljama Afrike je posle Konga i Somalije možda ....u drugim zemljama kao što su Gana,Obala Slonovače pogotovu mnogo je bolje i lakše,možeš da ideš bilo gde da se šetaš u pola noći ...ali ne i ovde.Svi belci su ti ovde potencijalna meta,zato što ovde ko god je došao on je došao da radi a ne da letuje I ti koji rade zna se da rade za velike pare... a hoteli su haos koliko su skupi ...noćenje u Sheratonu sa doručkom ti je 360 € ... upoznao sam jednog momka koji je Lufthansin mehaničar ovde u Lagosu inače Srbin rođen u Frankfurtu ovde je već dve godine,Lufthansa leti svaki dan za Lagos s toga njegov posao je da kada avion sleti uveče u 18 h bude tu i isprati ga ponovo kada poleti u 22h i to je sve,njegova plata je 6000€ i apartman u Sheratonu koji Lufthansa plaća 110 000 $ godišnje samo za jednog mehaničara !! Pa su mu čak rekli da mora da ode iz Sheratona i da nađe guest house jer ne mogu da plaćaju više ....a Sheraton ovde jeste extra i kada sediš unutra zaboraviš gde si dok ne izađeš napolje Ali s druge strane i nije nešto u poređenju s onim drugima po Evropi ili ostatku sveta....tako da to ti je to....Svako ovde ima neki cilj i to te drži motivisanog i daje ti snage da se nosiš sa svim problemima,ljudi misle da su pare sve i da je samo to bitno,ali ne! kada dođeš na ovakvo mesto i kada ne ideš po par meseci kući shvatiš da i pored lepih para nisi presrećan .... ali opet ponavljam svako ima neki cilj u glavi kome teži i to je najbitnije Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 1, 2010 Znam, znam, ne zvuci lose kad dobijas 6 hiljada eura za 4 sata posla, ali kada uzmes u obzir da ti tamo nemas nikakav zivot osim posla onda ispadne da ti u stvari dajes 24 sata umesto 4. Ako za iste pare mozes da radis u sigurnoj zemlji daleko je bolje. Po meni za takve uslove zivota mora da se plati daleko vise od 6 hiljada. Ali, ako je to najbolji izbor u datom trenutku onda samo napred! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 1, 2010 Ćaos,opet nema struje opet nema vode Ovo je Nigerija ..... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 7, 2010 Ajde napisi nesto o "suludim" situacijama koje su te tamo zadesile. Siguran sam da mozes da navedes makar 3-4 primera. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 8, 2010 Izgleda nema struje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 16, 2010 VK737 novajlia " Ćaos,opet nema struje opet nema vode Ovo je Nigerija ..... " Bas si novajlija u Africi. Mi "koji ovde zivimo i radimo" obavezno imamo agregator i ogromne zalihe rezervne vode.Tako te "neprijatnosti" i ne osetimo. Hmmm...Nigerija nije bas najbolja africka zemlja za zivot. Koliko znam najlepse i najbolje u Nigeriji je plata Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 17, 2010 Ćao ! Evo me u Beogradu )) Imamo i mi generator ali često nestane dizel ili se pokvari Da plata je dobra ... Gde si ti u kojoj zemlji ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 17, 2010 Da li mozete napisati nesto vise o Nigeriji? Vidim da Nigerija ima 150 miliona stanovnika a pre samo 50 godina je imala jedva 30 miliona Sta se to desilo sa njima? Koliko vidim na internetu deluje mi da ima delova Nigerije koji su razvijeni ili slike mogu da zavaraju. Vidim da su finansirali izgradnju i lansiranje 3 satelita. Deluje mi da imaju i bliske vojne veza sa Kinom ili se varam? I na kraju sta obican narod kaze, zasto "mrze/ne vole belce"? edit: Slobo, morao sam da ti razdvojim ovo "ne vole". Jednostavno nisam mogao da gledam da stoji tako. A onda sam usput prepravio i "belece" u "belce". Nemam pojma kako ti to polazi za rukom Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2010 Gde si ti u kojoj zemlji ? ________________ U Keniji Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2010 I na kraju sta obican narod kaze, zasto "mrze/ne vole belce"? edit: Slobo, morao sam da ti razdvojim ovo "ne vole". Jednostavno nisam mogao da gledam da stoji tako. A onda sam usput prepravio i "belece" u "belce". Nemam pojma kako ti to polazi za rukom Ma samo prepravljaj, ni ja ne znam kako mi to polazi za rukom, valjda zato sto dok kucam vec mislim na nesto drugo, a moguce da mozda nisam dovoljno pismen posto su me i uciteljica i nastavnica srpskog u sononoj mrzeli i stalno govorili da nece biti nista od mene pa me ucili sve pogresno Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2010 Сононој? .gif' alt='::'> Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 19, 2010 Ili nisi dovoljno pismen, ili si konstantno pijan... U slučaju da je ovo drugo, iskreno ti zavidim Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 2, 2012 Pozdrav svim koji su presli Nigerijsku granicu. Ja sam odrapio tri mjeseca u Onitsi, radio komplet termoizolaciju u novoj pivari tako da nemam bas dobar utisak o toj zemlji sobzirom da sam u dosta drazava afrike radio. Nigerija mi je ostavila najlosiji utisak pocevsi od bezbednosti, hrane a i samim mentalitetom ljudi. Najnegativniji utisak mi je ostao kad idemo na posao i sposla naravno pod policijskom pratnjom jedno auto napred jedno odzada, pored puta se nalazila mrtva zena cetiri dana na periferiji grada niko je nije pokupio Jos sad opet moram na neku opravku opet da putujem tamo uhhh Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 3, 2012 Pozdrav svim koji su presli Nigerijsku granicu. Ja sam odrapio tri mjeseca u Onitsi, radio komplet termoizolaciju u novoj pivari tako da nemam bas dobar utisak o toj zemlji sobzirom da sam u dosta drazava afrike radio. Nigerija mi je ostavila najlosiji utisak pocevsi od bezbednosti, hrane a i samim mentalitetom ljudi. Najnegativniji utisak mi je ostao kad idemo na posao i sposla naravno pod policijskom pratnjom jedno auto napred jedno odzada, pored puta se nalazila mrtva zena cetiri dana na periferiji grada niko je nije pokupio Jos sad opet moram na neku opravku opet da putujem tamo uhhh Vrlo zanimljivo. Koliko dugo i u kojim sve zemljama si radio u Africi? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 22, 2012 moj cale radi u Nigeriji,sad je trenutno kuci ali inace je bio u Lagosu i Abuji Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 25, 2012 Sto ste toliko skrti na recima? Dajte vise opisa i iskustava iz Afrike. Nije bas da se na svakom koraku mogu naci na netu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 28, 2012 ovako.moj cale je radio dole i bio je pod nadzorom 2 vojnika koji imaju pravo da pucaju na bilo koga ko pokusa da ugrozi interese belog coveka.Drugo stopa otmice belaca je velika pa zbog toga i ima obezbedjenje,mada on kaze da nije imao nikakvih problema sto se toga tice,al za svaki sucaj...E sad na drugom mestu gde je radio nije imao nikoga ko ih cuva i bilo je sasvim opusteno sto znaci da sve varira od oblasti u kojoj se nalazite.Sa slika koje sam video oni zive na ivici gladi.od kucica od pruca po 10 clanova porodice na jednom mestu.ali to je u nekom selu gde je radio .Drugi deo tamosnje populacije oni u gradovima uziva veliko bogatstvo zahvaljucjuci nafti i drugim sirovinama koje izvoze....Ne znam sta te konkretno zanima pa da ti kazem? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 29, 2012 Ne znam sta te konkretno zanima pa da ti kazem? Nista specificno. Cega god zanimljivog mozes da se setis. Otac ti radi za multinacionalnu korporaciju? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites